Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Една стара мудрост... Плус од искуство :tmi:
    Мали деца мали проблеми, големи деца гооолеми обврски :nod:
    Никогаш не престануваме да бидеме „окупирани“ со сопсвените деца 24/7/365... Така и треба :)

Одам да читам... Седејки пред компјутер смачкав пола чоколадо :^)
    Добар сон :hug:

Ygritte, Sexybaby86, ivi1987 and 21 others like this.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Пробала мојава да прави ручек.
    Пржела смрзнати плескавици:headbang:
    Е сега ќе знае дека месото претходно треба да се одмрзне.:smirk:
    Инаку не само 30 год.има 45+ што немаат ручек или палачинки направено,си купуваат.

3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Туку,смешки со киното вечерва...
    Синко дојде скиснат...
    Плачел таму...му било жал оти на Дамбо мајка му ја затвориле...
    Ми раскажува и плаче...
    Душа мајкина осетлива...

Мене ем смешно ем ми е жал...

Ама ептен емотивни ми се децата...Не знам дали јас ги правам мекуши со начинот на воспитување?!
    Големата и на книги плаче...

Ygritte, Sexybaby86, ivi1987 and 23 others like this.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ај сега и ти не претерувај. Еве мажот ми според твојава дефиниција, уште не е независен. А верувам и еден милион како него ги има таму од кај што го зема. Не е тоа независност, тоа шо го кажуваш ти е...хм, незнам соодветен израз...
    Дете станува независно пополека , најпрво само да оди во вц, па до училиште и назад... Јас со моево сум кај чекорот број еден. Ама мислам дека до предшколска возраст може да научи да помага, отпад да фрла, садовите да ги стави за миење...
    А зошто родители им плаќаат сметки, ако работат?

Sexybaby86, dunika, KateKane and 7 others like this.
  5. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Па независност е , како не е .
    Дали некој кој никогаш не научил да си направи јадење сам , да уклуче перална , да исчисте по дома , може да живее сам ? Не , затоа што е зависен од друг кој ќе му зготви , ќе го испере итн...Значи не е независен.
    И голем дел од ова балканците се мажи кои зависат прво од своите мајки , а после од своите жени.Ќе им пренесеш јадење , ќе се најадат и ќе си станат.Садовите друг мора да ги собере.За жал.
    Но за среќа , мислам дека полека се менуваат работите.Можеби бавно , ама успешно ми се чини.

Sexybaby86, ivi1987, dunika and 16 others like this.
  6. malerozna

malerozna Форумски идол

Полека де, не ме тепај.
    Не зборам за мали деца од 4 годинки, ама веќе од 6-7 треба полека да почнат да помагаат по дома. Уз игра прво, после со помош, за веќе кога станува тинејџер да биде независно и да може и само да се снајде.

Им плаќаат сметки, затоа што така треба. Срамота е нели родител од дете да бара пари

7. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Дете од мало се вклучува во секојдневни обврски, пример бришиш ти прашина му даваш и нему крпче, му даваш да мети малце кога и ти метиш со правосмукалка, земаш да вклучиш перална му даваш нему да ги стаи алиштата внатре, итн. Да осети дека и тоа има обврски, да се осети корисно. Со ,,нека сине, не можеш ти'' ништо не правиме

Инаку сметам дека карактерот е нешто шо го имаме од раѓање, однесувањето е она што се учи под влијание на околината.

Јајце клетки не би донирала. Психа ќе ме убие дека таму некаде има мое дете кое јас немам поим како изгледа.

Ygritte, Sexybaby86, ivi1987 and 21 others like this.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Може е до нашиот менталитет, ама искрено, не знам зошто еве би живеела сама во Скопје, под кирија.
    Ниту е тесна куќава, сите имаме свој простор, така што знам дека во многу земји е невообичаено некој на моја возраст да живее со родители, ама јас не гледам ништо лошо во тоа.
    Сега, да имам мој стан, ајде да, ама кирија не би плаќала само за да нели, живеам сама.

Од друга страна, мислам дека е срамота, било кој со 15-16+ години, да не знае да испере, испегла, да си направи храна, да си исчисти. Маж или жена, сам за себе да се грижиш - треба да знаеш.

Е сега, ако доволно нели заработуваш па да плаќаш друг да ти пере, пегла, чисти, готви - пеки.
    Ама мајка, баба, жена да очекуваш - не.

Јас сум благодарна за се' што прават за мене, посебно татко ми, како на пример појадок и ручек. Не зошто сама нема да се снајдам, туку зошто има можност и време да ми се најде тој на мене.
    Но јас не очекувам, го сфаќам тоа како добар гест.

9. Heartagram

Heartagram Популарен член

Јас наминав само да ви го поместам саатот напред :o:.
    Уште малку и ќе се комирам. :yawn:

ivi1987, dunika, mal.ecka and 8 others like this.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

ако имаат богата програма за социјализација на стари жапки ....томбола, шах, танц, диско вечери, сунчање на тераса 8) резервирај ми.
    Гуд морнинг свету. Денес ваљда попаметно ќе го искористам денот. Не дека беше лошо вчера :bug: ама пошто помина и не осетив кога..успорете ја неделава.

Sexybaby86, ivi1987, dunika and 17 others like this.
  11. malerozna

malerozna Форумски идол

Ја чекав @CameliaMiller да послужи кафе, ама мадамата се успала, па еве ме
    FB_IMG_1553329338277.jpg
    Кафица и појадок со ваков поглед, зарем има поубаво?

@SV1911 пак ќе ја тагнам, нека напише збор два.
    Имајте убава недела

SV1911, Sexybaby86, ivi1987 and 19 others like this.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Седам од црни ноќи со 5 орица мажи во просек 50 гпдишни на кафе.И им се чудам на муабетиве. Исто како 15 годишни им се ...
    Ај добро утро!

Ygritte, Sexybaby86, ivi1987 and 23 others like this.
  13. M&M

M&M Форумски идол

Денес??? Абе пто не кажа порано, ние гости за ручек викнавме. Јас планирав утре попладне да ги носам :envy:
    Ворид малово е такво, многу се соживува со цртаните, па тажи, па игра после според цртаниот па го менува крајот, лошите стануваат добри и се здружуваат со другите добри :inlove:
    Јас сум за самостално деца, се надевам дека ќе успеам колку толку да ги осамосталам моиве, ќе видиме не зборувам пред рака.
    Имам пример во фамилија од 2 деца, едниот самостален во секој поглед од 17, другиот на 30 и кусур уште за се на мама и тато ослонет, а исти родители ги боспитувале, е ајде сега
    Кафе на тераса, без цигара :!: со наочари 8)
    Планови милион за денес а 1 саат помалку за реализација

Sexybaby86, ivi1987, dunika and 16 others like this.
  14. lunicka

lunicka Форумски идол

Знаете колку ќе ми фали овој саат помалку спиење?Многу...
    За жал нема опуштање кога имаш деца.Секогаш имаш обврски и поголеми проблеми.
    Дома за жал не ми помагаат.Кога беа помали сакаа да си ги средат собите сега послабо.Ќерка ми додуше знае да собере кога сум на работа,ама кога сум дома со прст не мрда.Син ми исто ако го натерам да исцепка дрвца за потпалување или ѓубрето да го изнесе.Дали се способни сами да живеат.Не знам,ама мислам животот на се ќе те научи.Како ќе се снајдат ако умрам на пример...
    @CameliaMiller јас дури користев секојдневни постојано имав инфекции,сега да чукнам во дрво деценија и пол сум мирна.
    Не ти ги препорачувам.
    Мајка ми во дом би ја пратила само ако не може да се грижи за себе ,да има проблеми со памтењето,или залегне. И јас не би сакала да завршам во дом ако сум свесна,ако ми откачат жичките слободно нека ме носат.Тоа и им го имам кажано.Моја познаничка дури и кај нотар потпиша дека со чиста свест дозволува да ја носат во дом,ако падне на постела.Од искуство со мајка и на која и е роб со години.Жената не знае што е одмор ...
    Убав ден ви посакувам иако и денес има ветар...

Sexybaby86, ivi1987, M&M and 17 others like this.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

10 саати спиев... грб ме боли, глата ми е зашеметена.. се осеќам ко возо да ме поминал..
    И ко по обичај за викенд, еден се буди, друг заспива (ова јас и маж ми).
    Додуша... секој викенд го мине во спиење... врти се - врти се 2-3 саати, оди кутни се... Не можи кутриот да се донаспие ко ќе е дома.

Едно кафе испив, второто ќе го напрам дупло појако...

Добро утро :sun:
    3fb3833a62c6e3ee9b9b2b7aaaae5921.jpg

Sexybaby86, ivi1987, M&M and 17 others like this.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не те тепам, ама ич. Потполно си во право. Јас во основа го мразам тој муабетот, помагање по дома, оти јас не сум платена слугинка да чистам, перам, пеглам, па некој да помага ако си земе вода или измие садови, ама тоа е... Распрдени мажи, распрдени деца...
    Инаку, @mareane , @Val-Dim , не реков дека некогаш престанува грижата за децата. Само навистина мислам дека може и треба да ги живееме и нашите животи. Може се на стенд-бај, дури се помали, ама ко ќе пораснат не гледам зошто и јас не би имала исполнет живот со мои, и само мои содржини. Сигурно нема цел живот да ја пеглам, перам, ранам и сметки да и плаќам:devil:.
    Ај, и официјално добро утро, да мислам планови како да го фатиме денот :coffee:

Val-Dim, Sexybaby86, LejlaD and 11 others like this.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Јутро :sun:
    Легнав во 4 станав пред 8 :drunk:.Бем ти и саат и телефони шо ѕвонат од сабајле.Падна договор за скара во двор..и онака после цела недела ке врне.

Зар денес ке идат децата на плоштад? :^) Ние за утре се спремивме со бејби мала

Иначе вчера која брука ми се деси.Пазарив у маркет ,платив и најлоните на каса си ги остаив.Тек дома видов дека празна си дојдов :D.

Sexybaby86, ivi1987, M&M and 16 others like this.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

И? Ти ги дадоа најлоните или пак мораше да пазариш:o?

19. joy1

joy1 Форумски идол

ме чекаа на каса :D

ivi1987, LejlaD, Tajnaotrovna and 5 others like this.
  20. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Ова на мм често му се случува :D
    Го научија веќе по маркетиве:rofl:знаат одма кој ги заборавил:rofl:

Ygritte, Sexybaby86, ivi1987 and 12 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.