Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Ветувам ќе ве дружам . :hug:

На Dust, Mr. Right, bella12 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    https://trib.al/VJCKQ2a

Си го најдов мистер Малерозен :wasntme:

Надвор пука сонце, а јас само преку прозор го гледам.
    Кафе, второ по ред испиено, се чудам што за ручек. И дали воопшто да јадам 8)

На bittersweet, Dust, Mr. Right и 13 други им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Вака ќе те банираат, сесре.

Добар ден. Ај сменете тема, истата премногу ја гледам по сите социјални медиуми.
    Револтирана сум од тоа што гледаме само она што ни го продаваат, не само за овие известувања туку и за многу други работи. Кај тие што е парите/таму е и контролата на јавното мислење и умот.
    Немате појма колку сме назад од други држави дури и на Балканот во однос на свесноста, како дозволуваме да ни перат мозок со секое мислење, па и ќутиме од страв дека нема да бидеме прифатени од општеството ако случајно мислењето ни се разликува од она што е јавно кажано и земено без дискусија и без резерва за правилно.
    Кога се работи за социјални и општествени конструкции нема "јас сум во право, ти не си". Секој има право да си го бара, кажува и мисли своето. Против природата не се оди, ама било која забрана да си искажеш сопствено мислење за општествена структура е ограничување на правото на говор.

Во однос на донации за Норт Дам, "ќе сме прашале дали некако може да помогнеме".
    Нормално дека сум против. Читав една статија вчера, католичката црква седи на 170 милијарди евра пријавени финансии, и уште кој знае колку скриени. Папата Франциско ќе се моли за Париз, т.е. ќе ги склопи рацете во молитва, наместо да ги стави во џеб. Донации ќе се соберат премногу. Фамилијата зад Гучи дава 100 милиони евра, фамилијата зад Луи Витон 200. Вкупно, богатството на двете фамилии е повеќе од сите балкански држави заедно. Парите што ги даваат за нив се како да имаш 3000 евра во себе и оставиш бакшиш на келнерот 10.
    Ќе се соберат и многу повеќе финансии од што се потребни и некој ќе си наполни џеб, а ние со прстот во уста.

Јадев, а не сум најадена. Кафе пиев и уште ми се спие. Убав ден :f:

На Желба, bittersweet, Dadusicka и 21 други им се допаѓа ова.
  4. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Не сум Ви пишал одамна. Она што се поправа, гради и купува не се жали. И јас сум бил гладен, но никој не донирал и не би можел тогаш да ме усреќи.
    убав ден

На Dadusicka, mareane, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    @Emy867 пливаме во пари, затоа. Мора некаде да се потрошат, а нас сè ни е намирено, па дојде до тоа даваме донации за НотрДам :drunk: пошто сиротијата од Католичка црква се сиромашни ко глувци |(

На Желба, Dadusicka, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    Нели нема човечки жртви, се остало е споредно. Културно наследство е, ама па ништо не е вечно. Ете ќе се обнови, изгради, пак ќе ја има. Жртви ако има, нема да може да се дејствува.

И не ми е јасно што ќе бара папата кај нас |( Колку е не значителна бројката на католички верници кај нас. Што се однесува до мене, би забранила секави масовни верски собири, пред се ради безбедност.

На Желба, Mr. Right, Peco и 17 други им се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.634
    Чекајте да разјасниме кога веќе ја спомнавте дешаФката...на 7ми ли ќе доаѓа и дали стварно тој ден немало да се работи?:^)

На Dadusicka, Dust, Mr. Right и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    да, на 7ми, а дали стварно ќе биде неработен не знам, ама и јас така зачув ...

На Dust, Mr. Right, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Само да ве поздравам. На темиве немам што да кажам, не се сеќавам дали кога се запали Бигорски, Французиве донираа нешто????
    Нејсе, пијам сок од портокал и јадам црно чоколадо во Жена парк на сонце. Убавини. Уште да не морав да се вратам на работа и се ќе ми беше таман.
    Поздрав и убав ден

На Желба, friendy, dunika и 21 други им се допаѓа ова.
  10. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Јас го разбрав мистер, баш истото мислење го делам за Нотр Дам (не ни знам дали вака се пишува). Штета е, да, ама потресување до толку... Баш ми е мило што нема човечки жртви во пожарот и при гасењето, не вреди сето културно наследство колку еден живот.

На Dadusicka, dunika, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Не заборавај и на масовните верски собири идната сабота :)

На dunika, Dust, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.526
    Допаѓања:
    191.455
    Добар ден добро друштво,
    Јас сега само на брзински :bandit:
    Дури се расправа за цркви и џамии, мене друго ми фати око
    Тој со брадата ли @malerozna ?! Ај уште тој да те најде;). Го грл:)

Ако зборуваме за културно наследство, за ова и вакви слични случаи ми е криво
    https://en.wikipedia.org/wiki/Buddhas_of_Bamyan
    Статуите се уништени од талибанците во 2001, културниот предел и археолошките остаци од долината Бамијан во 2003 (значи две години по уништувањето) се запишани во списокот на УНЕСКО на места од светската културна оставштина:|
    Можам да се помирам со виша сила, пожар, земјотрес, ама со експанзијата на човечка глупост и деструктивност, како?!:@
    А и Македонија има локации во списокот на Унеско, па гледам се префркна државата да ги заштити (како впрочем и се останато) :headbang:

На Желба, dunika, WildMk и 14 други им се допаѓа ова.
  13. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Па гледам малер носел на фудбалските клубови :D и го банирале милиот :wasntme:
    Да дојде да го гушнам (facepalm)
    Ама ружен е у живо ]:)
    Ја прелепотица дека сум.

Пауза, на мени паеља
    Од утре почнувам со готвење, секој ден. Линии ми идат цело време, ѕвезди бројам у пм.
    Надвор права пролет 8)
    Сонце сјае, јас уживам

На Желба, dunika, Biljarkata и 14 други им се допаѓа ова.
  14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ме вадат од такт работи „чула, не до чула“, „читала, не до читала или кој знае каде прочитала“.
    И мене искрено ова со Нотр Дам ми е ту мач...
    Жалат, плачат, се молат по социјалниве мрежи, а само слушнале за Квазимодо:envy::puke:
    Но, да се вади од контекст дека ќе даваме парична помош, навистина не е во ред.

Донесена е одлука МНР да стапи во контакт со француското МНР, да се утврди дали е потребна поддршка и помош и доколку се добие потврден одговор, потоа да се утврди формата и начинот на помошта.
    Можда ќе им даде на испомош некој експерт од Скопје 2014:tmi::rofl:

Да не заборавиме Скопје како е изградено после катастрофалниот земјотрес и зошто го нарекуваат Град на солидарноста:!:

Тупам малку, ама отупев на еден службен настан цели 2 часа:doh:

Последна измена: 17 април 2019
    На bittersweet, Желба, friendy и 21 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ти може и си го видела:rofl::rofl:

Пари енам да даваме, оти Н Е М А М Е:!:
    Помош во работници, стручни лица, проектанти....сепак, не сме без такви кадри, вредиме (y)

На Желба, Dadusicka, friendy и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.451
    Допаѓања:
    143.722
    И мене ми е повеќе жал за гладните деца отколку за културното наследство. Иако, убав гест е солидарноста, особено ако им се помага на луѓето, а веројатно има оштетени живеалишта. Да не заборавиме дека и нам ни помогнале. Не е толку за парите, колку за поддршката.

Независно од ова со катедралата, баш пред некој ден им кажував на децата за нееднаквоста на богатството во светот. И дека со ресурсите што ги има на располагање, може да нема гладни. Ама не функционира така денешното општество.

На bittersweet, Желба, friendy и 20 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.862
    Допаѓања:
    142.582
    Баш вчера те помислив

На mal.ecka, MilaP и LejlaD им се допаѓа ова.
  18. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.865
    Допаѓања:
    101.747
    Знаете, не чини што на иста вага ги ставате работите.
    Мислам објект и гладни деца.
    Ниеден објект не е вреден како една човечка солза.Е ама,некоја човечка солза капнала и на подот на Нотр Дам. А зошто да не се зачува нешто што е старо 8 века.И плус се случува во мирно време,да е војна мислите некој ќе води сметка за катедралата .
    Е сега ,друга работа е како ќе се помогне.Сигурно на католичката црква не и дојдено до нашите 10000евра,ова карикирам,во однос на тоа колку донации ќе има и колку е богата воопшто католичката црква како институција.
    Секој треба да се грижи за своите објекти од минатото.Без разлика дали е црква или џамија.Зашто тие се еден вид на корен и историја,а што е човек без историја.
    А војна и рушење е нешто сосема друго,на тоа обичниот смртник не може да влијае.За жал.
    Па што би била планетава без Кинескиот ѕид ,Статуата на слободата или пирамидите?
    Мене ми е криво и кога стара куќа пропаѓа во градов,а не пак за Бигорскиот ..
    Ќе ја изградат повторно сигурна сум во тоа,ама таа катедрала нема да ја има патината и шармот.Исто како и нашиот Бигорски...
    Уште би дрндала ама доста давам,извинете ме...

На bittersweet, Желба, elena.mak и 20 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    ^ ова што го кажа Луничка.

Пак се надоврзуваме со "туѓиот есап".

Некој богаташ решил да донира за Нотр Дам, а не за живеалишта во Африка (карикирам). Негови пари - негова одлука.

Некој донира за улични животни, некој за резервати на диви животни, некој во музеи, некој за бегалци, некој за образование во Индија, некој за храна во Африка, некој за лечење на болен човек, некој за нешто шеснаесто.

Секој има право да прави што смета дека треба со сопствените пари, а и сопствената добра волја (зборувам за активизам и волонтирање).

Некои луѓе се сконцентрирани на еден проблем, некои делуваат на широк спектар на проблеми.

И тоа е во ред.

Не гледам зошто било кого би осудила.

За осуда се оние кои намерно зло прават, а не оние кои за што било допринесуваат. Без оглед дали собираат измет во стационар или даваат милиони за катедрала.

На bittersweet, Желба, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    279.139
    Од се што ве читнав само запомнив дека @MilaP се јави и навистина ми е многу мило ,баш пред неко време те мислев
    :hug::hug::hug:
    Многу ми беше неубаво кога ја гледав како гори катедралата,ама ова кога почна со овај олку онај онолку ќе донирал ,т.е. пак да си го мерат ми е ту мач.Католичката црква има и премногу богатство со кое може и треба сама да си ја реновира.Нека ги пренамени стредствата на доанаторите во хумани цели а црквата сама да си ја обнови.
    И да и мене повеќе ми е жал за гладните деца отколку за културното наследство...

На Желба, Biljarkata, MilaP и 13 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.