Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.415
    Допаѓања:
    183.730
    Не сум нејзин тип 100% :rofl: Нема везе, и со вистинската ќе се помирам :D

На Skorpija25, Sexybaby86, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Не беше амбиција, колку желба за каква-таква независност.

Моите многу се противеа оти пари не ни фалеа и не можеа баш да разберат, ама реалноста секогаш е таа - само за свои заработени пари не мораш никому отчет да даваш :)

И незаменливо ми било чувството кога сама ќе сум си купела нешто, ќе сум си платела сметка за телефон...

Посебно откако имам решение учествувам во трошоци по дома оти веќе да бидам искрена ми е срам да не учествувам на овие години, ама како ученик/студент, една пудра или патики сама ќе си купев и бев пресреќна.

На V.odolija, Skorpija25, Sandrin4 и 20 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Не сака да одмора тој сеуште.. нека е жив и здрав само..

Мајка ми па се пронајде во македонија после 10 годинк странство си работи кај нас во нашето градче за скоро 20000 и нејке да чуе за странство. Странството не било за нејзе..

Сестрами почна тука да учи беше меѓу првите со признаница имаше и дипломи. Арно ама отиде во 7 мо ли беше во мк и почна наместо да раскажува лекции да учи букви и да чита македонски оти не знаеше ама сега е се 5 ки и има капацитет. Сака да дојде тука ма факс.

Најдов убава работа во англија само што кратко траеше ради бременост па се и преселивме во друг град..не било речено иначе за таа година апечалив многу и не верував дека прв пат у живот ќе ми биде наклонета среќата :)

Сега чекаме нешто... ви кажував.
    Држете ми среќа.
    Сакам да почнам сама да реализирам одредени ствари после денот Д а тоа е стан градинка па работа :)
    Како ќе биде што ќе биде ќе видиме.

Ама луѓе многу ми е тешко лошо и разочарано да ме праша човек зошто не знам да кажам а навидум имам се.

Мислам дека не ми е доволен трудот и дека треба повеќе ама сега за сега не зависи од мене во тоа лежеше топката.
    Мислам дека кога ќе се отвори патот што го чекаме ќе дадам максимум.

Маж ми вози камион.
    Од 2 ипол нокеска па се до 3/4567... не се знае.
    Од 13 часа угоре.
    Платата па и мала у однос на саатниците и нокната смена и првата смена па и втора смена што го фаќа.
    Ама за жал реалноста е тааа насекаде.

Рејтинг расте на се плати не мрдат.
    Мада се усоврши човекот.

Одамна се немав отворено и дали уопште се имам вака овтворено мислам дека не.
    Па сега еве знаете :)
    Си се распишав може и не требаше.

Ама едно ќе кажам. Оти нели викаат прво треба себе си да се цениш за да те ценат другите.
    НАЈГОРДА сум што успеав да дојдам тука сама со дете во место каде ште не го ни познавав на картата, сама со дете во количка и балгодарејки на јазикот средив се, без никој да знам буквално никој не знаев од тука, најдов стан, направив документација и створив сама живот во место каде што сама прв пат доаѓам без тронка помош од никого. Се благодарејки на јазикот :).
    Сум си горда на себе не ни мислев дека можам тоа да го направам.

Па отпосле кога дознав колку е тешко тука стан да ти дадат без никакви сигурности и документи се фатив за глава.

Не знам даст мислам дека еднаш ми рече ти треба среќичка ама баш троа среќичка за такво нешто што прв пат у живот сум имала и борба секако воља за да одиш напред со еден куфер само со виѕ аир дојдов и створив дом.

На V.odolija, lunicka, Skorpija25 и 26 други им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    s-l300.jpg
    Свигмоманометар измислен од Рива Рочи е најдобар апарат според мене, и нема утка @referentka

@Sexybaby86 печев риба без зејтин во фолија, печен компир и варев пченка,за утре идеја за ручек

За другата работа за која сте збореле-не сите кои држиме пенкала сме цел живот така.
    Пишав еднаш во една тема за платите,колку зимам и колку ми е малку платата. 14 години прво работно искуство-шанкерка во пицерија(летниот распуст), 15 г.-келнерка во сендвичара(летен распуст),16-продавав сладолед, работев на ниви кај моите и кај комшии,за враќање аргати (знаете што се аргати?) Запишав факултет, наградена со стипендија.
    татко ми е градежник и е црн исунчан преку цела година зошто работи по покриви на куќи.
    18г-работев во продавница додека студирав во летниот период, последните 2 години од студии работев во маркет додека стажирав на крај. Ич,ама ич не ми е срам што и како сум работела, ниту мојата фамилија. Мм нема факултет, работи занает, и зема поголема плата од мене, многу повеќе е почитуван од сите,а и од мене.му се дивам на силата и енергијата која ја има,усреќува многу лица.се што имаме, стекнавме сами, и ќе продолжиме така. Сеуште работиме земјоделие,инаку, и многу ми е убаво кога имаме свој приход. Никаков зеленчук немаме купено,си одгледуваме свој на село. Многу сум задоволна од животот и од минатото, не направиле и мене и маж ми сега кога имаме доволно за нас, никогаш да не ги потценуваме тие што се помалку од нас, зошто добро знаеме како и на кој начин ние сме дошле дотука во животот.

И да, ништо не е излажано во постот од погоре, немам причина зошто да си го филувам животот.
    Пенкалото стварно ми тежи, ќе го работам но во Македонија НЕ, не за овие мизерии со кои се борам секојдневно

Добра вечер не кажав, извинете, се распишав и веќе стана добра ноќ:$ :nod: :*

На bittersweet, V.odolija, lunicka и 24 други им се допаѓа ова.
  5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.638
    Допаѓања:
    152.719
    Болна ми е темава...

Слаба точка..требаше да сум во образование,според струка и мерак...
    Ама пиши пропало...
    И кадро и некадро се запиша,заврши и работи...ко и сегде...
    Јас ќе рмбам за 200€ ко вол за слама...

Споредувате баби и жаби некогаш...
    Во малите места нема ни 30%од опциите кои хи нуди Ск...
    А ни платите кои ги сметате за ниски...
    Приватен сектор во Бт не зема повеќе од 13.000...ќутиме и викаме амин и на тоа што го имаме оти си го знсеме изборот..

Никогаш не сум си го филувала и шминкала животот..сурово реална сум секогаш

На lunicka, Skorpija25, mal.ecka и 27 други им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.415
    Допаѓања:
    183.730
    Знаев дека заборавив нешто. Среќен роденден Бубале со срцињата :D Имај многу исполнети желби :party:

На Milobebence, Sexybaby86, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    Утре у 9.

На Sexybaby86, Annath, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.079
    Допаѓања:
    154.624
    Во денешно време не држиме пенкала ние во канцеларија што сме, со маус у рака цел ден :D
    Да се нашалам де, да не рипне некој одма. Многу работи не ми чинат на работава, не ме исполнува ама ич, со тешко срце излегувам од дома секое сабајле, сум кукала и друг пат, ама знам дека сама сум си за многу работи крива зошто не знам да се истепам и изборам за подобро, а немам храброст да направам некоја драстична промена, така да не мрчам и ќе си траам. Сум работела и ја разни работи од млади години, би сакала и моиве деца да се научат со време како е сам да се зарабитува ама дали ќе биде така или не рано е да зборувам, да ми се живи и здрави сега тоа ми е битно, за друго времето ќе покаже

На Skorpija25, Yowannty, Sexybaby86 и 22 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.073
    Ќе видам мојава на што ке ги потроши парите.Страв ме фаќа да не направи тетоважа.:(

На Sexybaby86, Annath, WildMk и 10 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Ете, јас од вакви луѓе како вас се запрепастувам позитивно.
    Затоа и ме чудеше како алишан докторка толку позитивна наклонета и мила личност е. Исклучок си буквално за мене и мое искуство.
    Не ни слутав дека ќе го прочитам овој пост со оглед на тоа што без никого и ништо сама со стипендија и учење си дошла до каде си дошла е за почит и наклон од мене
    Бравос.

Исто и за камелија сакав да речам ваквите особи најмногу ги ценам.

Јулие она што го кажа беше да се вратиме еве на оваа реалност што сите или сме ја доживувале или ја доживуваме, уствари па сите на некој начин ја доживуваме или пак и со фамилија.

Оваа е таа одмереност и реалност
    Искрено и мене не ми се допаѓаат муабтите што се преувиличуваат створаат лоша слика односно лажна слика небаре сме сите тука у австралија или не знам каде и сме доктори проф министри пратеници..

Уствари не знам ни дали убаво се изразив и ја доловив поентата на тоа што сакав да кажам

Татко ми зема бг пасош на времето кога бг не беше во еу. Дојде тука на црно 3 пати беше трамспортиран во мк, човекот не се откажа и покрај црниот печат оти имаше црн печат на пасошот се криеја овде по спратови од згради и на планини за да аредат документи во тоа време тука од улица викаа за работа а ретко кој можеше да дојде
    Два пати се искачи на бодликавите жици со негови пријатели за да успее пак да дојде оти доле немаше леб... беше упорен, одеа по планини и шуми и рипаа огради со струја.
    Може нема да верувате ама така беше неговата приказна.
    За да на крај успее после неколку години.

И не. Мене не ми фалеше ништо во животот мада што тој ми фалеше со години тогаш немаше ни скајп ни мобилен ни камера. Кога ѕвонеше тел срцево орев му бев лута и се срамев да плачам па се криев во вц а мајка ме молеше да го слушнам да ме слушне.

Еднаш се сеќавам пред да појде не издржав паднав до него и почнав да плакам со изрека тато не оди тато не оди.
    Крајот негов толку беше
    Ама мајка ми му рече оди напред тука не бива. Леб нема од љубов не се живее..

Иначе имавме фирма, и тоа две и мајка ми и татко ми доле во мк убаво живеевме ама нели тркалото се врти!!!

За имање сме имале, туку прашај како сме имале е работава!!!

На lunicka, Skorpija25, mal.ecka и 15 други им се допаѓа ова.
  11. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Дали знаеш каде може да го однесам на баждарење?

За струките, образованието, заработувачката, амбицијата...се е поврзано, да, но има удел и ксметот, односно како некад ќе се заломи, па каков старт имаме во животот, каква поддршка и морална и финансиска и ред други работи.
    Факт е дека мора да сме трудољубиви, но некогаш и животните околности ни ги диктираат изборите и можностите. И не само тоа, моменталната здравствена состојба, физичките и психичките капацитети...
    Не значи дека ако некој има помала плата, дека е неамбициозен и дека само амбицијата ќе го погура напред.
    Еве јас кога сум била меѓу две работи, сум одбивала понуди за 12 000 плата, ама сум имала кој да ме поддржи додека најдам подобро платена работа. А да немав, да се чекаше од мене, па уште и деца да имав, не знам дали ќе можев да чекам.

Работете, стекнувајте што повеќе искуство, дообразувајте се ако можете, бидете трудољубиви и вредни и секогаш со широко отворени очи да не излезе некоја подобра шанса.
    Ама не се јадосувајте ако не заработувате повеќе, се е променливо во животот.

@TeddyGrey сочувство :hug:

На Skorpija25, Yowannty, Sexybaby86 и 17 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.382
    Допаѓања:
    259.927
    И во Скопје платите се тие, 20 000. За повеќе треба прво врски за да те бутне некој во добра фирма.

На ivi1987, Sexybaby86, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @Желба не, ама ке прашам и ке ти пишам. :)

На Sexybaby86, Annath, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Ми се спие.
    Надвор врне 24 часа точно.
    Ај што вика биљарката после дождот секогаш доаѓа сонцето ;)

Лека ношт.

На Skorpija25, Yowannty, ivi1987 и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Може во аптека да го однесете, тие ќе го пратат на баждарење и ќе ви го вратат за неколку дена:)

На ivi1987, Sexybaby86, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Фала, би сакала да го однесам на баждарење тој на моите

Едит
    @Alishan30 фала, ќе отидам тогаш до аптека, @Rebecca_R не се мачи
    Гушка за двете :hug:

На ivi1987, Sexybaby86, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Јас многу искрено кажувам дека да не заработува дм како што заработува, јас нема да можам да трошам на козметика како што трошам, или да имам телефон каков што имам, или да одам на одмор како што одам.

Јасно кажувам дека луксузите во животов од него ми се. И не мислам дека е тоа нешто лошо.

Со него бев и го сакав кога почнуваше и немаше пари гориво во кола да стави, со него сум и го сакам и сега.

Камо сите да си ја сакаме работата и финансиски да ни биде исплатлива како тој неговата.

Мене не ми е срам ни проблем ништо да работам, еве не морам многу "прљави" работи да работам, ама ако сум слободна, секогаш им помагам на хигиеничарките, не гледам ништо "испод чест" тука.

Ни биро давам да ми бришат, ни хартии од земја да ми собираат, мене ми е непријатно оти се постари од мене, а фала богу не сум фатена во рацете.

Такви "препич" луѓе ич нејќам, доктор ли е, директор ли е, не знам што ли е.

На do-re-mi, Yowannty, ivi1987 и 19 други им се допаѓа ова.
  18. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    178.057
    Студи бе ММЕ!

На Skorpija25, ivi1987, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    И таа ми е поклон од дм мене :rofl:

Без тебе ако нема 18 не може да се тетовира :)

На ivi1987, Sexybaby86, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    @CameliaMiller Каме најјако им е кога јас ќе ги изненадам и ќе им сварам кафе:inlove:мајки може да ми бидат,ама многу се запрепастени зошто баш јас сум ги викнала на кафе пауза. постари се сите од мене.заслужиле и тие кафе од мене:inlove:полно ми е срцето кога ги гледам такви среќни,само заради едно кафе:inlove:

На Skorpija25, do-re-mi, Milan93 и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.