Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.079
    Допаѓања:
    154.624
    Студи Пецо вистина, ај викаат ос утре ќе стопли пак :)
    Него за апаративе за притисок за баждарење зборувате, и ние имаме Сандо од тие што се за надлактица но не е со пумпица туку дигитален. Прецизен е сме го тестирале ама треба да се баждари ако не е рачен, мислам де ако не е со пумпица?
    Треба да се спие веќе си играм мајтап јас а знам дека ќе плачам утре

На Milobebence, ivi1987, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Епа тука лежи проблемот во препичот кај нас. Не дека и тука го нема да али кај нас е во изобилие.

Најчесто кај нас нели една членка која беше што кажа дамите во костумите фрлаат отпушоци и хартии за да им прават работа на чистачките нели ко тие да немаат што да работат друго.

Е тие луѓе се нелуѓе што дигаат носот а од носот подалеку немаат отидено.

И така јасно е се.

Јас еднаш тука кажав дека газдарицата на куќата каде шро живеевме во англија ни ги чистеше купатилата 3 пати во недела и баш споредував нели со наш менталитет и нивни, и ми рипнаа членки сум испоценувала наш народ. Океј.

Од тогаш престанав да пишувам.

Ама ценам и се поклонувам на човек што разбира од се.
    Што е едноставно природен шта год работи.

Еве и маж ми работи доста ама и доста заработува, не можам да се пожалам, ама имало моменти кога и не работел па пак сме биле заедно.
    Тркалото се врти ама очигледно милион луѓе тоа не можат да го разберар па и кога дојде момент да го разберат се преправаат дека не го разбираат.

Само едно треба да бидеме а тоа е почовечни.
    Ништо друго.

На Skorpija25, mal.ecka, Milobebence и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Треба и тој да се провери, ако е на батерии обавезно да се извадени батериите кога не се користи. Знаат така стоејќи внатре да се истрошат и да покажат грешен резултат.затоа правило-секогаш кога не се мери крвен притисок,батериите вадете ги од апаратот:hug:

На lunicka, Milobebence, ivi1987 и 15 други им се допаѓа ова.
  4. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.131
    Кога сме кај притисокот, дај кажете чај или чаре за намалување на притисок.
    @Alishan30 докторке?

Во мојот крај луѓе прилично добри пари вадат од собирање печурки и билки. Сме ваделе и ние. 1500 до 2000 марки преку летото.
    Сега не знам цената колку е, ама сепак мислам дека се исплати.

Пијам кафе, на работа сум иначе.
    Имам документи за пополнување, ама телефонот ми е поинтересен.

На Milobebence, vitamina, ivi1987 и 13 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Скоро се' што ми оставаат пациенти им давам. Знам за колку малку пари работат и колку им значи. А се отепуваат од работа.
    Жените се златни, а најкриво ми е кога некоја кокошка моја генерација им е шефица и се иживљава со нив.

Една ја пријавив така, една од женичкиве чистеше прозори во ходник кој само персонал го користи, не и пациенти, и женава си мумлаше, си потпевнувашеИ оваа "шефицава" кога и' се пушти, како не и' било срам, на работа била, не во кафана, ќе видела убаво, не знаеш што се и' изнакажа. Мислам дека гром ме мавна, збеснав, сегде кај што можев и знаев ја пријавив.
    Треба да си стварно без осет, култура, сочувство, на жена што може мајка да ти биде така да и' се испонашаш, башка без никаква реална причина.

Па дури и да греши има начин како тоа да се каже, а не да ја злоставуваш буквално.

Си викам дали оваа имало дома кој да ја воспита, искрено.

На Yowannty, Milobebence, vitamina и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Чај од магдонос намалува притисок, валеријана и маточина исто. Кафето е диуретик и исто може да намали,но само 1 кафе да не се претера со кофеинот. Лук намалува притисок. Ракија и бело вино намалуваат притисок;)ова на природна база, ако не делува мораат таблети.солено и газирано и масна храна да се избегнува

На Skorpija25, Milobebence, ivi1987 и 16 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    За ваквите ситуации имам ингеренции и сама да ги решам. Фино лепо кога слушнам вакво нешто можам да ја викнам кај мене, да ја замолам и да се извини а и да окрка казна "младата шефица" од газдите.
    Не сакам да сум лоша, ама омаловажување мразам и не толерирам

На Skorpija25, Milobebence, vitamina и 14 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Не сакам ни јас, ама во овој случај не знам дали нешто се случи после.
    Кај нас на тендер приватна фирма носи хигиеничари. Така што јас и тие воопшто не сме во иста "фирма" вработени.
    Женичката отпосле дојде да ми се заблагодари што сум ја одбранила и се утепа од плачење, јас ќе умрев од туѓ срам.
    Тука ми е уште, и ме гушка кога ќе ме види :D

А стварно е многу вредна, вода стои, таа не стои. А скоро 60 годишна е.

На do-re-mi, vitamina, Milobebence и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Ќешки сите да си потпевнуваат на работа, веднаш атмосферата е подруга, а не, напната:)душичка, таа за било што ќе ти помогне, се врти тркалото како што спомна погоре Витамина

На Skorpija25, do-re-mi, vitamina и 17 други им се допаѓа ова.
  10. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Сè намалува притисок, само кока колата качува мме. :whew:

Ај добра ноќ. Претерав вечерва. :nod:

На Желба, Skorpija25, Milobebence и 13 други им се допаѓа ова.
  11. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.359
    Допаѓања:
    278.875
    Кај од домашна реална ситуација,кај од муабетиве се растревожив и гледам дека овци ќе бројам.. вечерва.
    А од физ. работа вишни сум збирала и скоро секое лето ако има на преработка на печурки одам.А сакам и да барам дополнителна работа во кујна за свадби за викенди.Ама обврскиве со децава и стариве ми матат умот. А и за тоа во село мое треба врски.На работа знам и џогерот да фатам и цревото во вц.Од работа нема страм и зијан
    И блазе вас со вредни мажи,арно една другарка велеше најбитно е вреден маж да најдеш.

На Mr. Right, Желба, Skorpija25 и 20 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Маре, нели кај вас отворија еден погон, мислам за воздушни перничиња.
    Пред неколку години, тетка на дм се вработи таму. Со врски.
    9 000 денари.

Останав без зборови. Со какви очи не' гледаат, кога ни нудат такви "плати".

На Mr. Right, Желба, Skorpija25 и 15 други им се допаѓа ова.
  13. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.131
    Тука на свадби, за помагање во кујна даваат околу 55 фунти кеш. 7 работни саати, атмосфера фантастична. Дружба наголемо, музика, џускање, јадење, пиење, може и за дома дури.
    Има и преку неделата и за викенд. Знам фамилии што сите работат таму. Голема помош е за буџетот.

Многу ме нервира тоа што сме многу отепани со плати.
    Организација на свадби ми е дрим џоб. Ама уши, нема.

На Mr. Right, Желба, lunicka и 16 други им се допаѓа ова.
  14. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.359
    Допаѓања:
    278.875
    Да и за таму треба врски.8 саати на нозе на машина а со плата одат до кај најмногу 15 -16 000 ама ако одиш трета смена и сабота.Ама пола град оди тоа ти е немаш друг избор.

На Mr. Right, Milobebence, ivi1987 и 10 други им се допаѓа ова.
  15. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.359
    Допаѓања:
    278.875
    Овде е 1000 ден за,12 саати ама по албанските свадби само еден месец во годината.По нашите си имаат стални вработени за минимална плата пола неосигурани...Страшно е во маливе места верувајте затоа сите бегаат Ск. или странство.

На Mr. Right, Желба, Yowannty и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Уште истата тема.. 8-| Реално сме многу паразитска нација и чекаме друг да ни ги реши проблемите. Пример сееме куп домати, и после нема пласман, државата не ни ги откупува, па државата ли те тераше да ги садеш? Имаше еднаш една реклама, не знам за што беше, ама ми остана врежана во главата ова: ,,таму кај што другите гледаат ограничување, ти гледај можност''. Eве доматите пак ќе ги земам за пример, може на југоистокот ги има многу и се со многу ниска цена ама на западот ги нема ич и се скапи. АКо е тешко сам да однесеш одредена количина може здружено да се однесе со товарно возило и да се продава таму, ем пониски трошоци за транспорт, ем повеќе ќе ти се исплати него државата да го откупува по цена за која имаш минимален или воопшто немаш профит.
    Коа е сезона на ајвар правење кај нас има на пазарот продавачи од Радовиш и Прилеп, сигурно повеќе им се исплати да го донесат тука него да го чекаат некој од нива да им го земе.
    Сезона на грозје, кај нас 11ден во пп е 16-20 зависи како има пазарџии дента. Ти се исплаќа и да откупуваш и да носеш за пп. 1000кг да однесеш дневно имаш минимум 5000 заработка, патот до пп нема да те чини повеќе од 1000че, значи пак 4000 чисти се. За еден ден ова...
    Имам пишувано овде дека имаме продавано грав со мм. Од дома. Нит на тезга стоевме да мрзнееме, ништо. Кај нас беше 120ден минимум цената, го купувавме од човек од Валандово - Гевгелија некаде, по 75 ден. Епа 45ден по кг за нешто шо нит си го работел, нит трошок си правел и те како се испалати. По конфекции го нудевме со можност секој да плати коа ќе земе плата. За 2 месеца извадивме една моја годишна плата.
    Можност за заработувачка има многу, само треба да се најдат.

На Mr. Right, Желба, do-re-mi и 17 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Да, сега знам дека 12-13 000 зема, оти минималецот се покачи.
    Каква експлоатација вршат сите вакви "странски инвестиции".
    Мене цела фамилија ми е тука и немав баш претстава за се' ова, мислев дека е добро што се отвораат работни места.

Кога видов за каква плата и во какви услови се работи во другите градови, не можев да си поверувам.

@WORRIED.BT мајка ми на времето, завршила одделенска настава. 1 ден стаж нема, оти нели, дедо ми не беше владика.
    Ама како и за @Cosmi може за неа и подобро е што не и' успеало да се вработи во образование.

Очајна, работела како шивачка (ова кога сум била премала и не се сеќавам), па истовремено курс за сметководители завршила и почнала во таа фирма во сметководство да работи. Потоа, со курсот и стажот нели, се има вработувано во неколку фирми во сметководство, на крај во оваа фирма каде што е 20 години, а и тука заврши втор факултет за да ја добие позицијата на која е.

Сакам да ти кажам, се надевам дека ете и тебе, како на мајка ми и Косми, ќе ти се пружи прилика, можност, и ќе успееш. Искрено ти посакувам.

На Mr. Right, Желба, Skorpija25 и 17 други им се допаѓа ова.
  18. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.131
    @Sesil не дај боже да те наклевети некој, ко чичкото со марулата ќе си лежиш затвор за 200 денари ќар што се вика.

Кај нас имаше производство на печурки, шампињони и буковка, 100 денари кило. Ќар голем се вадеше, а 500 евра инвестиција.
    Летото може собирање на билки за чај и печурки на пролет.
    Јас една година правев украсни кеси, по едно 3-4 саати на ден, 5000 денари месечно, кои ги давав на мама. Ем си гледам шпански серии, ем заработувам.

Има многу извори на ситни пари, само треба цела фамилија да се ангажира. Не е лесно еден да заработува за сите дома.
    Кај нас на истокот може на пример, да помагаш на возрасни пензионери, оти децата сме иселени. Или градинарство, правење генералки по дома, перење теписи.

Може не си вработен и работиш на црно, ама барем земаш некој денар месечно. Јбг, нема и јаре и паре.
    На младите секогаш постои опцијата работа на брод. Само треба да сакаш да работиш.

Последна измена: 24 април 2019
    На Mr. Right, Желба, ivi1987 и 15 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Па и на државна работа по министества..да не се големи платите случајно???
    Со стаж во пензија ќе заминеш со 20000 !!
    Не ги спомнувам елитните институции со елитни плати за вип луѓе.
    Ама за таму треба да имаш навистина вујко Владика.

Добро утро.

Најгорлива тема сме нашле.
    Освен две правнички,една докторка и една стоматолог,останантите незнам која што работи и неможам да кажам дали прилажнува за приход.

Се ближи празник.
    А јас со Буџетот некако лошо стојам.
    Ќе нема многу распрдуење празнициве.
    ...да ми е првпат,па да ми е чудно...

На mareane, Mr. Right, Желба и 23 други им се допаѓа ова.
  20. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.131
    FB_IMG_1555401127018.jpg Добро утро
    Јас сеуште на работа.
    Си слушам политички дискусии.

Тукашниот Велигден го поминав на работа. И нашиот ќе го поминам на работа.
    Се мислам дали да си сварам јајца утре.
    Коса за стрижење. Пак сама ќе се фризирам. Утре ќе се перам. И ќе гледам алишта што ме собира.
    Си порачав по некој партал од нет. Иако или сум во униформа или во пиџами.
    Треба да барам нова работа.
    Имам работа и во банка.
    Ме советуваат да земам кредитна картичка. 4та година се думам дал да земам или не.
    Сакам кафе, ама 3то ќе ми е во 12 саати. Па после ни лук нема да ме спаси.

На mareane, Mr. Right, Желба и 17 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.