Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    93.618
    Не си ги форсирајте малечките за одвикнување од пелени.
    Секое дете бара индивидуално време,нема потреба од притисок.
    Има една мајка кај мене на работа,веќе 3 месеци е децидна дека малиот треба да е без пелени.
    А тоа кутрото, ниту еднаш нема кажано до сега,и само менуваме гаќи.Плус плаче пред другите,се срами дека е мокар и сметам дека е потрауматично отколку да има пелена.

@joy1 малата е прав уметник.
    Немојте никако да го оставите ова како хоби или план Б(y)

На Skorpija25, mal.ecka, ines.h и 27 други им се допаѓа ова.
  2. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.216
    Допаѓања:
    102.864
    Браво алал да и е да се чудиш јои многу често знаат да кажат неја бидува а од таа особа да излезе невиден талент.
    Затоа талент и вежби и се е возможно.
    Уште една бравоо!!!

На WildMk, mareane, KateKane и 14 други им се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.012
    Дечки, фала ви на сите за советите. Не ја бива работава, исплашен и плачлив е цело време, ко друго дете да имав. Па неќеше да стои ај да седел на нокшир. Па дур седеше плачеше и повторуваше дека се плаши. Само што ќе го облечев ете го се измочкал. На пет минути све утоп до глуждови мокар.
    Ќе го оставам до јуни и тогаш ќе ја терам работата до крај. Вака и со големата беше првиот неуспешен обид, на нокшир ни капка да пушти, во гаќички лом. После некое време сама побара гаќи и од тогаш ни дење ни ноќе не згреши.
    @NarCis@ кога можеш пиши ми лп, секој совет ми е добредојден :hug:

На Skorpija25, Dadusicka, mareane и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.116
    Допаѓања:
    258.723
    Не е спремен дечкото. Остави го, месец плус минус ништо не менува.
    Добар ден. Многу сакам кисели јаболки. Денов мина, треба да излегувам, надвор за невреме се спрема. Ќе се частам едно кафе и така не успеав да дремнам. Сакате?

На Dadusicka, mareane, Yowannty и 18 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.951
    Допаѓања:
    179.583
    Дунафке форсирање не треба ама мора да се работи на развивање навика. Нема дете што ќе каже за какање/мочкање, ако не научи кај треба да кака/мочка и дека треба да кажува. Ама стварно нема поента гаќи од прв ден, дури нема развиено навика џабе е. Нас не спасија Памперс гаќичките, паралелно со навикнување на нокшир развивме и навика соблечи/облечи (пеленски) гаќиња.
    Мене ми рекоа да почнам порано да ја седнувам за да нема отпор, не дека на 8 месеци ќе разбере што треба ама демек знае дека има нокшир и за нејзе е и за што служи. И фала богу отпор немаше. И требаше време да научи, особено за мочкањето, ама постилав гарнитура со такви едни водоотпорни хартии како за во болница (подлошки за инконтинеција) затоа што обично се забораваше дури зјапаше во цртаните. И да не заборавам, има во Икеа и Јиск такви водоотпорни како штитници за душек.
    Мене ми беше грев во јасли да ја носам со пелена, кога и смениле кога не и смениле. А во градинка од 2 години примаат ама деца без пелени

На Sexybaby86, Yowannty, KateKane и 8 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Хај!:hai:

Се прибравме пред малку. Врнело или не дома да не се седи. Го поминавме денот надвор. (hollest)

Детево примерно беше. Освен што гласно зборува и вика по сите. (lalala)

Сега на враќање седнавме на ручек и детево си бендиса една дотка од келнерките. Па кога се развика по неа. Убава беше,вистина.:makeup: На секое поминување и довикуваше. Мм вика се понаша ко пијан маж во кафана.:D

Мм вика да го оставиме мали кај баба ние да излеземе сами. Сестра ме вика на пијачка со друшките , а мене ништо не ми се прави.
    Сакам да си легнам море. Да се прибереме дома ко луѓе. |-)

И јас не би го форсирала за нокшир. Секако ќе пробам летово. Иако сметам дека е мал. Моето не кажува ни кога е какан. Ништо од тоа. Малото од братучед од 9м го седнуваа на нокшир па носеше пелени до 3г . Едноставно тогаш беше спремен .
    Искрено го немам ни ставено на нокшир, да видам дали ќе седи. Ќе дојде и тоа. Се во свое време.
    На мм го фрлиле пелените на 13м. Така вели свеки. :^)

@joy1 прекрасно е. Ептен е талентирана.

На Skorpija25, mal.ecka, Dadusicka и 22 други им се допаѓа ова.
  7. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.327
    Допаѓања:
    173.534
    Еве зошто имало голем број на учесници на маратонот.

Денес се навршуваат 116 години од убиството на Гоце Делчев и 39 години од смртта на Тито.
    Да не се заборави.

На Skorpija25, mal.ecka, WildMk и 26 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.055
    децата на свекрвите се легенди ако сте приметиле :rofl:
    На год дена без пелени
    На пола година заодиле
    на две години веќе факс завршиле
    :rofl:

На bittersweet, Skorpija25, mal.ecka и 33 други им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Вистина е претпоставувам. :D Не преовеличува свеки.
    Ама баба му била упорна кај нив. Тогаш носел од овие што се перат. Па ваљда и му сметале.
    Додека девер ми со Памперс се влечел до 3г.

Иначе сама кажува дека ептен касно проговорил мм и со тоа имале многу мака.

На mal.ecka, mareane, Sexybaby86 и 12 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.012
    Чудо мојава ми вика да не го форсирам детево, да не му правам трауми :D а да ја прашам кога ги тргнала пелените на нејзините нема да знае да ми каже, све заборавила :D
    Морам да ти кажам дека големата ти е преталентирана, чудо од дете :inlove:

На mareane, Sexybaby86, KateKane и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Здраво дечки, како сте?

Трчаше ли некоја денеска на маратонов/полумаратонов или како год се вика?

Како ви тече денов??

Јас денес научив Фотошоп, се надевам дека ќе го усовршам согласност потребите за фирмата... Хахах, без гајле... мои слики не едитирам...

Нејќам Мелита да будем, хахаха :D

Ве гушкам!!!

На WildMk, mareane, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Јас наводно пред година сум проодела, поточно на 9 м., а на 2 веќе сум пеела. За пеењето знам оти сум снимана на касети, а за одењето шу знам, ич не ми се верува. Заборавиле старите, одамна беше. :D
    Моите касно проодеа.
    Малото побрзо проговори од големото и со него лесно го поминавме периодот на одвикнување, ама на батето најлон постелував навечер.
    Летно време е најубав период за одвикнување. Не форсирајте, не се лутете, не му пререкувајте.
    Не знам што толку “порано” да се одвикнало детето од пелени. Некој натпревар чиниш има кое попрво, ама пак и убаво е парички кога не се дава за пелени.:lol:

Последна измена: 4 мај 2019
    На mareane, Sexybaby86, evangelina.ina и 13 други им се допаѓа ова.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.653
    Допаѓања:
    138.827
    Па да, има и такви кога кажеш дека е 2,5 - 3г и уште со пелени, кога ќе ти упатат поглед ко којзнае што да си му направила на детето. Мене една комшивка, летото за надвор и ставав пелена на ќерка ми, и она кога ја виде со пелена кога почна "аууу срамота, голема е она, не треба така, нашава помала е па не носи пелени" :^) Викам ок де, се одвикнуваме.

Јас така имав мака со одвикнување на цуцла. Како мала била, после сама ќе ја оставела ... И сега пред 2 месеци решив дека мора да ја остави. Свекрва ми викаше остави ја, мала е ќе плаче. Плачеше да, една недела побрлавев. Ама она ќе плаче и на 4години,така да моравме сега да ја одвикнеме

Имаку, @ivi1987 штом покажува такви реакции, се плаши и плаче многу, тогаш почекај до летото. Ти најдобро си го познаваш детето.

П. С. Јадам зелени кајсии моментално(една де:)) . Ме фати стрв и викам на маж оди бери:D:D

На mal.ecka, mareane, Sexybaby86 и 16 други им се допаѓа ова.
  14. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.014
    Да ве поздравам со дел денешната берба...:D

IMG_20190504_150601_resize_74.jpg

Не е шега, домашни се, непрскани, да не речам био. 8) И сега листам рецепти, а имам за учење.:wasntme:
    Дел сигурно ќе бидат лимончело, дел ќе одат во сладолед, е останува да најдам рецепт за последната третина.:rofl: Најверојатно ќе биде некој колач/мафини. Други идеи?8-|

@срцеBuBaleсрце ептен убава жолтата софа. :inlove:

@joy1 веќе си знаеш, девојчето има сериозен потенцијал.:nod: Браво и за вас како родители, што ја поддржувате.

Да ви биде сончев викендот ко моите лимони (и буквално и фигуративно):sun:.

На bittersweet, Skorpija25, mal.ecka и 24 други им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.653
    Допаѓања:
    138.827
    @joy1 децата на свекрвите не биле толку паметни, туку свекрвите биле најдобри мајки и се сами ги научиле уште од мали:!::lol:

На Skorpija25, mal.ecka, mareane и 18 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.870
    Допаѓања:
    267.247
    Па скапа работа се пелени мме :D
    За беблак 1 кутија Памперс - 1000ка ... неколку 1000ки само за пелени се месечно :D

Имање дете стварно е скапа работа. Не знам како се снаоѓаат луѓено со по 1 плата мала што имаат, или општо, што се со ептен ниски примања. Храброст треба да имаш дете во таква безизлезна ситуација. На некои луѓе 3-4 000 им се третина примања месечно.
    А тоа само пелените... каде е се' останато.

Во мојата замисла за праведна држава, пелени за бебе би оделе на рецепт како пелени за возрасни. Значи бебето не по свој избор има потреба де. Исто и ад млеко. Не можеш со грав да го раниш, а ад не е ефтина работа.

Исто и влошки/тампони за нас.

Ќе ми текнат уште работи :D

На Skorpija25, WildMk, mareane и 21 други им се допаѓа ова.
  17. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.018
    Допаѓања:
    205.909
    @joy1 Браво за малецката,очи не можев да тргнам од сликата:*.Кај мене дечкиве побрзо од пелена се откажаа и полесно од колку од цицање.Мајтап ми играа за здраво кога ѓи носев,небаре од некое место во скргите забаталено живеам,ич не им обрнував внимание,но мака голема јадов за одбивање:whew:.Не обеле косава од валцер играње(facepalm)

На Skorpija25, mareane, Sexybaby86 и 15 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.635
    Допаѓања:
    148.315
    Тргна веќе на работа??
    Ау Џојке браво, вистина браво, преубаво. Како бе може некој за дете да каже дека нема да го биде. Да и ги јадат ушите
    И на мојава свекрва детето на 1г муабет правело како возрасен :D
    Денов турбо а уште активности имам, а како би си легнала пред тв

На mareane, Sexybaby86, Yowannty и 14 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.870
    Допаѓања:
    267.247
    Моите имаат доказ дека алапача уште непроодена сум била :D

Имаат саати и саати снимки од мене како мала :D па на една, во дубак седната, размачкана со чоколадо цела, се карам и расправам дека сакам уште :D

На Skorpija25, mareane, Sexybaby86 и 20 други им се допаѓа ова.
  20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.635
    Допаѓања:
    148.315
    Јас некаде на 2.5г и двајцата ги откачив од пекени, со малово потешко одеше. Без стресови само, нема дете што не се одвикнало

На mareane, Sexybaby86, KateKane и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.