Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

hello :coffee:
    станав пред 9 напраив кафе и пак се вратив во кревет :D И тек сега го пијам.Вчера филм пуштивме со мм ама на пола филм и двајцата сме заспале.Сабајле се разбудив стуткана во него цела :l:

Времето е крш нема шетање нема ништо денес :envy:

2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Прави разлика, особено ќе направи ако таквите ко мене, тебе..другите на темава ќе станат репер и ќе наметнат тоа така да биде на некое повисоко ниво. Ене, Ристичка и Не биди ѓубре ми се баш добар пример за тоа. И би сакала тоа да ни стане репер за локални, маалски акции на самите нас..не ни треба некој да не организира нешто посебно за да еден саат од еден викенд утепаме еве ние од Ново Лисиче...во собирање на ѓубрињата што си ги џиткаме покрај кантите, низ парковите. Се' има влијание, ама сакам да кажам дека на ист начин ко оние стиропорни како се викаа опаковки што ги забранија, треба нешто да се стори и околу прашањето за во што да се пакуваат производите. Приоритет треба да има за да не се расипува производот побрзо, ама исто и да се има за да не ствараме вишок неоргански отпад и особено неразградлив.

3. Peco

Peco Форумски идол

Сите имаат батерии, без разлика како се полнат, дали од градска мрежа, дали преку соларни панели.

4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

kuc, Milobebence, Annath and 8 others like this.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Мислев во однос на возила, која варијанта би била нај еко-френдли.
    Вака испаѓа дека во моментов најдобро е бензинци да возиме.

Milobebence, Annath, ivi1987 and 5 others like this.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Еко френдли-точак само, евентуално ролери .

@Chanell* -дај трансакциска .... кај отиде светов беееее ;(...... а ја барам на нет пил.крилца како боље да ги зготвам :x

Biljarkata, kuc, Milobebence and 14 others like this.
  7. CameliaMiller

Да, бе, точак :)

Кола си е кола.
    Секоја чест на тие со точаците, ама јас точак само рекреативно возам понекогаш. Повеќе порано него сега, ама сериозно немам намера со точак да одам на работа на пример.

Е, друго нешто.
    Гледам доста се популарни електричните тротинети, само јас не ги разбирам. Прво се екстремно спори, второ, на брдо живеам, па сите што ги знам ги буткаат нагоре по угорница, не им возат.

Не знам што е финтата.

Milobebence, kuc, Annath and 11 others like this.
  8. Peco

Peco Форумски идол

И јас мислев на возилата. :)
    Сите електрични возила имаат батерии. Батериите од било какв вид, се екстремно отровни и опасни по околината.

Milobebence, Annath, dunika and 9 others like this.
  9. CameliaMiller

Да, да сфатив, но ако тие реално се поголеми штетници и од бензинците, сепак да се држиме до нив, да не продаваме бубрег за електрични :D

Milobebence, Annath, Sesil and 8 others like this.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Верувам. Ама не е само од наши. Овде кај што сум јас најмалце нашинци има. Многу е лошо што туристи буквално од цел свет се понашаат бетер и од нас. Повозрасните не, тие си имаат здрави навики за се нешто, ама младите гледаат пример од домашните овде и фрлаат ѓубре кај ќе стигнат. Иронично нели, оти кога ќе се вратат по германиите и белгиите не го праат тоа.

Островов конкретно има проблем со депонијата, нема место. Лани и претходните години ти не знаеш што беше.. секаде каде што имаше контејнери беше мала депонија, оти по 2 месеци камион не проаѓаше да собере ѓубре, оти нема каде да се однесе. Башка што пролет е време со многу дожд, па кога ќе се натопеше ѓубрето смрдеше цел град, а мала депонија на секои 100 метри. Ужасно беше. Годинава дека избори ќе има, па секоја вечер поминува камион.
    А тек па хотелите што се на сами плажи. Секој хотел си има цевки од канализација што водат во море. Смрди копа, кога ги чистат или што и да праат, од време на време не се шета покрај море. А ја сум во центар на град, на 5 мин од морето, и 10 од хотел чии цевки создаваат ужасна смрдеа. :puke:
    Колку и да изгледа чиста водата, не е, и чисто е само на диви плажи. Ја на сите тоа го препорачувам.

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Нај еко-френдли би било, да нема луѓе.

Добро утро на сите :yawn:

m.i.g, friendy, Biljarkata and 16 others like this.
  12. Peco

Peco Форумски идол

Плинот е најмалку штетен, а за другите две опции, искрено не знам која е подобра.

13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Јас на бебе уште од пиле млеко што се вика што не сум и понудила.. а ваму па брашно и зејтин јадат бебиња на нејзина возраст.
    Душава ми се кине, туку си плачам од сабајле :( :(
    Трансакциска има на линкот погоре мислам, има и број од мајката..
    Јас се слушнав со неа и спремив едно пакетче уште да и го однесам.. т.е да ја најдам кај живее..Ама нема да е доволно, и парични средства и фалат за кирија, и се .. У триста лепе, животов за некој мајка,за друго маќеа..

Milobebence, kuc, duffi and 15 others like this.
  14. CameliaMiller

Значи умна сум :D
    И на првата кола одма и' вградив плин, а оваа си ја купив со вграден плин, уште под гаранција беше :)

Milobebence, kuc, Annath and 12 others like this.
  15. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас почнав со точак да одам. Понормална е инфраструктурата во последно време, ама се уште далеку од тоа што треба да биде.

Скопје е измислено за точак, освен можеби ако одиш на Водно. Се стигнува релативно брзо, плус не се јадат гужвите сабајле. Особено за луге кои работат во центар, како најголемиот број од луѓето.

Кај мене на работа повеќето одиме со точаци, особено откако ни направија убаво место за чување. Е сега, ова од максимум од март до октомври. Во зима се уште не сум се охрабрила. А има колеги што одат и во зима.

Biljarkata, Milobebence, kuc and 18 others like this.
  16. CameliaMiller

На неа најмногу и' треба згрижување во социјален центар, со што би станала и социјален случај и би добила бесплатна здравствена заштита, за почеток.
    А потоа и вработување.

17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Јас само го проследувам линкот, ако сте во можност помогнете.
    За социјални центри не се разбирам, но ете можете да ја упатите жената каде да се обрати.

18. Peco

Peco Форумски идол

Јас сакам нешто да ја прашам докторица, ако може во лп? :)

19. CameliaMiller

На темава, ми искача на фејс што сум споделила на истиов ден во 2014 :D
    20190505_123155.jpg

20. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Добар ден и од мене.Гласање завршено,од тие сум што не ескивираат,небаре од мене зависи па да не закаснам(facepalm).Ѓубре не фрлам кај ќе стигнам,пазам колку можам.Нешто слично со Ристичка имаме и кај нас со класнето.Ви спомнав не одамна дека бев градот да си го подзачистам.Секоја чест на класнето и децата ама и на тоа мана се најде.Не убави зборови лицемерие и што уште не.Сеирџии по балкони наместо ракав да засучат да се придружат јок,а реално тоа под нос им смрди,па те гледаат ко забеган да си,далеку сме од ние со вака:tmi:.

Ariel, mareane, friendy and 18 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.