Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    До Бг не одам златна :D
    Фала :*

На Annath, mal.ecka, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.779
    Допаѓања:
    150.707
    Хелоу :)
    Само да ве поздравам, не сум во арните. Неубаи работи ме затераа денес, донекаде очекувано ама пак многу тешко ми падна и не знам како ќе се справам со ситуацијава. Немам енергија за ова :envy:

На WildMk, Annath, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    94.213
    @baba Rada мајка ми го има истиот проблем и тоа со повеќе нокти.Исклучиво на педикир го решава веќе години наназад,сама не чепка нокти.Мислам дека можеш да капнеш и масло од чајно дрво.

@CameliaMiller 4500ден е чинам алката,меката.

Ај здраво:hai:
    Ич не сум у арните.Ме боли желудник од вчера,варејќи тешки навредливи зборови од особа во тесна фамилија.Примитивизам и необразованост(умствен мрак) е најголемото зло.Премолчев од почит кон м.м ама сум тешко гнасно злопамтило,па сега истата ми е рамна на нула.
    Од денес назад во нормала,а и пресреќна сум што сум дома.Мирот нема цена.

За Југославија не можам баш да сведочам,ама знам дека ептен кул музика е излезена во 80тите:dance:

На LunaGrey, Skorpija25, WildMk и 25 други им се допаѓа ова.
  4. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.249
    Допаѓања:
    140.540
    Германците имаат подобар живот затоа што повеќе работат.
    Ние сме мрзливи, па уште и непродуктивни.

Среќните луѓе живеат во држави со добар систем, на којшто може да се потпрат, и нормален систем на вредности. Не се во трка по пари, секако земаат доволно за пристоен живот. Имаат чувство на припадност и сакаат да им помагаат на другите.
    Ние живееме во систем на којшто не му веруваме. Парите се двигател на општеството и гинрушат сите вредности. Пристоен живот? Ни со две просечни плати го нема. Ретко кој сака вистински да им помогне на другите.

Што ми требаше да го пишувам ова. Некако ми дојде желба да фатам џаде.

Во Југославија барем имаше вистински вредности. Тоа сега најмногу ни фали. А ни тогаш не сме биле продуктивни. Околу 5% БДП на Југославија бил од Македонија.

На dayla, Skorpija25, WildMk и 19 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.211
    Допаѓања:
    88.987
    Мене ми се енигма норвежаните.
    Многу богата држава, многу богат народ, а толку многу депресија, тажни лица и осамени луѓе кај нив.
    Се чини климата ќе да е проблемот.:?:
    Од Ју најдобро што произлезе се бендовите и музиката:rock:

На Sexybaby86, Annath, JuLleE и 15 други им се допаѓа ова.
  6. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Пoздрaв oд свaдбa без невестa-aпсoлвентскa вечер.
    Фaјнaли винoooo. :D

На Skorpija25, Sexybaby86, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Спремам ручек за утре, полнам тиквички и печам во тава.
    Хеееелп, кога да знам дека се готови и да им ставам рендан кашкавал???
    Домаќинки помагајте8-| :wasntme:

Едит: нешто чуре кога ја отворив релната и црчори, така ли треба:o

На Sexybaby86, Annath, referentka и 11 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.967
    Допаѓања:
    273.602
    Мене децава ми ги кренаа нервите.Она што најмногу сум го мразела и сум била горда дека го нема кај нив еве го се повеќе зема замав:љубомора една на друга ,себичност,ти повеќе за неа ,таа ви е повеќе ,јас помалку....:envy::envy:
    Навистина се чувствувам дека некад погрешив:до некоја возраст изгледа успеавам да ги држам уздите и после попуштам изгледа т,е.не успевам..А толку се трудам,и толку зборувам,каувам,покажувам...Малово наместо да ги согледува грешките на поголемата и да учи од нив тоа се обидува да ја имитира во негативните работи.
    А јас ко што сум во пмс,т.е.мс ми иде да си:headbang: и ;(

Последна измена: 27 мај 2019
    На WildMk, Tajnaotrovna, Sexybaby86 и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    182.055
    Тури им одма рендан кашкавал. Печи како пица, 10 минути вајлда.
    Ништо не разбрав шо си напраила, така ли ги фрли на голо да се печат?

На Sexybaby86, Milobebence, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Ќе чекам да ги направиш и чекам рецепт(fingers)
    п.сАјде некој нека и кажи како:^)и мене ме интересира де:P

На Sexybaby86, ivi1987, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    94.213
    @Alishan30 кога мастравот ке е готов,стави кашкавал и врати во рерна.За тиквиците не се плаши,они омекнуваат од самата топлина т.е се готват и откако ке исклучиш греење.
    Бидејќи ти е за утре ручек,поарно не ставај сега кашкавал него утре,секако ке го топлиш.

@mal.ecka најубавите полнети тиквички ги јадев во Битола кај другарка.Беа полнети со смеса од варено исцепкано пилешко па пропржено во тава со кромид,печурки,издлабената внатрешност на самите тиквици и хопла.Ова на долж се сечат,па на хартија за печење 30-40 мин на 180.
    Можете да полните и со мелено месо,пропржено во доматен сос со зачини,или само ориз со печурки за посна(веган) варијанта.

На Skorpija25, do-re-mi, Sexybaby86 и 16 други им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.967
    Допаѓања:
    273.602
    Никогаш тиквички не су полнела појма немам...

На Sexybaby86, ivi1987, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Другар @Peco те поздрави Пеѓа Д Бој и вика Југословенка била таа правата 8)

Секогаш кога ќе чујам нешто од мое време, од старите ЈУ си викам зашто више не прават ваква музика :(

Ја одма би се вратила у Југославија, па макар више никад да не пробам Кока Кола (вистинка) и Милка или да мора да одам надвор за да ги купам. Ќе си јадам благо од Краш и Европа, таман Европа има сега убави црни чоколади, таа со брусница најмногу ми се свиѓа.
    И ќе си одам на одмор преку синдикат на наше море, дал Црна Гора дал Хрватска, у хотел со 3 или 4*. На задњи таков одмор бев со моите у Купари, а кога нема да одам во хотел, со приколката у Грчка или Црна Гора и тоа 2,3 недели минимум, не ко сега 7 дена на море, 10 више премија. И ќе се вратам гламјосана од толку седење на плажа. После тоа уште една недела кај моите горе.
    Зимно време, скии за деца преку синдикат, имаше и одмаралишта, а и преку школо не праќаа, ја одев у Бунец, инструктор ни беше наставникот по физичко. Он ни беше и тренер по кошарка, за све го биваше човекот :D
    Кондури од Пеко и Планика, патики од Словенија шпорт, фармерки од Вранглер...
    Ќе работам у фабрика, со организиран превоз и исхрана и у истата ќе дочекам пензија.

Тоа го памтам од убавиот период. Неубавиот беше војната и тоа и ден денес не можам ни да го мислам, ни сакам да го зборам. Уште ме боли.

Има убави работи и сега, само да успееме да опстанеме и малку да се оправиме.
    Дисциплина и работољубивост дефинитивно ни фали, поголема општествена свест и одговорност, грижа за околината....

Денеска скромни 6425 чекори, напади од куче 0 (нула). Ама и сменив маршрута, што е сигурно, сигурно е :D

Убава вечер и добра ноќ |-)

На Bratot, Skorpija25, WildMk и 23 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    182.055
    На Skorpija25, mal.ecka, ♡BuBaLe♡ и 9 други им се допаѓа ова.
  15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.168
    Допаѓања:
    207.833
    Црн патлиџан сум полнела,тиквички не,би требало да е слично.Веќе ти кажале штом зајрето ти се види печено,од горе боичка готово е,кашкавалот утре кога ке ги топлиш-@Аlishan30

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, ivi1987 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.211
    Допаѓања:
    88.987
    Ај да те утешам.
    Малава гледајки ја големата си ги исчупала веѓите:@
    Дал да се фрлам од тераса или да плачам.:rofl:

На TeddyGrey, mal.ecka, WildMk и 17 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Не знам кои се тие вистински вредности и што се подразбира под нив... јас за себе мислам дека имам вистински вредности.

Секој народ има власт каква што заслужува... овие "горе" не се увезени, од нас се.

Затоа надеж само во ЕУ гледам. Може залудно, ама и тоа е нешто. Оти ние сами... тешко.

На WildMk, ♡BuBaLe♡, ivi1987 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Југославијо љубави моја, утопијо моја.
    Премала бев, ама сепак се сеќавам кога чекавме на ред за леб и млеко. И кога имаше огромна редица коли на бензинската станица. И кога баба плачеше кога им ги заробија "милијардите" во банка. Се сеќавам и војната во Босна кога почна, кога прв пат во живо (на тв) видов убиство. После се сеќавам кога покажуваа снимки од луѓето кои беа прогласени како технолошки вишок како плачат.

Се сеќавам како дедо се чудеше на целата ситуација, зошто луѓето се нервираат,кога работа "имало за сите". За него Југославија не беше добра. Им национализирале 75% од имотот на фамилијата.
    Ама за другата баба Тито беше, па Господ. Оти немала па имала, благодарение на него.
    Секој со посебни гледишта.
    Ние го гледавме распадот и страдањето, таа гледала војна, убиства, мизерија, и доаѓа Тито и веќе е мир. Отвораат фабрики, луѓето работат, градат куќи, веќе никој не доаѓа да собира арач, сите фамилии имаат приходи, сите работеле, дали во фабрика или на нива, сеедно. Или во поново време, важно се гради.

Не би рекла дека скандинавските земји се депресивни. Повеќе се должи на тоа, што, на 18 се иселуваш од дома. Се бориш сам, живееш сам. Ја нема таа блискост и приврзаност со родителите. Не се зависни финансиски од нив, па не мора да се држат за фустанот на мама. Ние за разлика од нив сме фрустрирани, несреќни, осамени, ама се прикриваме под кафанскиот живот и кафеџисувањето секој ден.

Пак се наждрав, ова ПМС ептен долго ми трае. Ќе мора 10 дена да гладувам после :D :rofl:

На Skorpija25, bittersweet, TeddyGrey и 24 други им се допаѓа ова.
  19. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Југославија може не беше некоја економска сила или демократија, ама имаше каков таков систем, беше држава. Барем дури Тито беше жив. Може не бил повеќе партиски систем, но со фамозниот устав од 74та се вовело самоуправување, колку што памтам и многу работи се смениле во поглед на општата либерализација.
    Сите нации можеа да практикуваат култура, ама величење на една нација можело да те однесе на Голи Оток. Уште во школо децата се учеа за "братство и единство".

Секако ќе беше подобро за "нормалните" да опстоеше Југославија, но националн-романтизмот не среди сите и сега сите сме "горди патриоти" во своите мали државички. Да имаше поразумни глави ќе преминеме кон повеќе партиски систем без војни и распад и којзнае кај ќе бевме сега.

Инаку многу од западните земји своите богатства ги темелат на многу вековна империјална историја. И Германија имала свои колонии што и биле одземени после првата светска војна. За Франција и Англија да не збориме. Не дека се се должи на тоа, но сепак е подобра стартна позиција.

На dayla, Bratot, WildMk и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Хихих јас не сакам топли јадења, помрсни ми се.и не ги јадиме такви. Само ладни со здрвен кашкавал. Црчореа зошто ставив и пушено месо во зајрето за мирис де, ама тоа црчорело кога се печи.
    РецеКт:
    За нас двајца употребив:
    -4 тиквички помали на половина исечени, срцевината извадена (ситно исечкана),пола употребив.
    -1 морков
    -1 главица кромид
    -1зелена пиперка
    -околу 150гр. пушено свинско месо
    Се заедно испржив постепено додавајќи од најтврдите состојки, до помеките. Последна тиквицата.
    Зачинив (сол, бибер и вегета) и на крај свеж магдонос исечкав.
    Претходно издлабените тиквички во тава врз хартија за печење, малку ги зачинив и нив.
    Ги наполнив со зајрето.
    Печев околу 10 мин на 180 С°.
    Зацрвенаа, ставив изрендан кашкавал, зарумени и тој и толку.
    Воала,еве го гиФчето
    20190527_234829.gif

Мрсничко изгледа, морам да чекам да се излади да упие малку:D првпат правам вакво нешто, ако не се убави, здравје;)

На Skorpija25, bittersweet, mal.ecka и 25 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.