Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    135.918
    А бе и 15 000е да земеш пак ќе и потрошиш.
    Еве пак ќе кажам не сум меродавна баш да калкулирам. Немам кредит. За греење, пример, греам една соба зимно време што значи ептен мали трошоци имам. Имаме идеја за парно ама тоа за поголемо семејство коа би биле. Јас до 3 саат не сум дома. маж ми до 8. Зошто би правеле трошок за греење коа не сме дома, чисто дека сета околина има парно јас не ставам, додека можам да користам клима и да ми биде пријатно.
    Не возам јас, само мм вози. Значи една кола имаме, со тоа и помал трошок за гориво, поправки, регистрација. Реално за селце колку нашето едно семејство нема ни потреба од повеќе возила итн итн.
    Од 20-22 000 во месец коа нема ни една свадба и било каква прослава повеќе не сме потрошиле. Нит сум гола, нит боса, нит гладна нит имам сметки заостанати. Ниту осеќам дека некое задоволство ми е ускратено. Ова за 2ца луѓе зборам, за трошоци храна, облека, сметки, гориво.

На bittersweet, ane.bella, Peco и 21 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Добар ден,
    @elena.mak честитки грл(y).

Од посакувани авантури издвојуваме
    Само многу ме интересира што после тие 80 дена, 8 месеци, ватевр, пак јово на ново? Кога би имала 6 куќи, може едната да ја продаам, па да пробам, вака со ниедна, цк:shake:. Ама убаво звучи, како за луѓе на кои им стиска.
    Ама некоја варијанта на ова, не толку екстремна, со продавање на чифлигот, би можела да влезе во комбинација:^). Ај сеа, ми отворивте тема за мислење... Оти малку проблеми имам, ко за секој ден:)

Последна измена: 30 мај 2019
    На Желба, dunika, friendy и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Дописникот од побегуљата УК, потврди, 30% заштеда биле ок. Значи не ми била од сон методологијата. Ама ние не знаеме што е приватно здравство, може затоа. Мк зафркнато е.
    Друго, еве и јас незнам шо чевли се тие за 200 евра, овде такви немам видено, ама па може дека во село живеам. Шо знам ја шо е Џими Чу, Маноло Бланик и остали, со дијамантска прашина посипани брендови:?:.
    Трето, @malerozna ако ти се тие за 50 фунти кинески, аман ич не купувај:!:. Незнам колку евтино е 50 фунти за УК стандард.

Четврто, @Dust :hug:.
    Да си го примениш советот и на себеси. Секогаш да бидеш позитивна и да гледаш само напред, особено кога некои работи ти изгледаат недостижни.
    Не сум многу долго овде, за многу памет да делам, ама со сила убавина не бидува. Знам дека знаеш, знам дека се плашиш, знам и љубов и прељубов што значи. Силна женска си ти, не можеш и не треба од трошки да живееш.
    Никој не треба.

Ајт, да се изгубам, дури уште можам:bandit:

На elena.mak, Желба, PUPICA и 21 други им се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    273.739
    Само да ја гушнам @Dust сакав:hug:

А ха и уште нешто:се чудевте вчера зошто цела нација е на дијазепами?Е па кога потребно е 2000 евра за 4 члено семејство да може релаксирано да живее,а 90% живеат со округло 500 евра(барем голем дел од оние околу мене,а знам многу и со помалку) за да не полудат диазепамите ги користат оти се најевтини.

На Shelea, elena.mak, Желба и 32 други им се допаѓа ова.
  5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.327
    Кај сте бе дечки? Вчера не ве поздравив, ама имав време само на рати да ве читнам.
    @elena.mak честитки за новото работно место, многу успех ти посакувам :hug:

Вчера бевме во МНТ на комедија со драги луѓе, за роденденот ми подарија карти за претставата. После тоа седенка на пивце, а деца дома со баба. Си поминав феноменално, ми се дупнаа образите од смеење :D

Пари никогаш доста, ама со 1000че мислам дека би живееле многу подобро од ова што го имаме моментално. Не сакам луксуз, сакам само живот без станбен кредит и поголем простор за живеење.

Прв одмор сама на 17 години мислам дека беше со другарки во Струга. Имаше тогаш мобилни па се слушав со мајка, да види дали сум умна :D

Сакав и друго да пишам ама заборавив.
    Ај убаво попладне :sun:

На elena.mak, bittersweet, Желба и 25 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.736
    Допаѓања:
    322.971
    Народот е побудален од :
    -камати
    -рати
    -извршители
    -кредити
    -мали плати
    -здравство
    -болести
    -цени
    -
    .....
    Се јаде ефтино.
    Се купува ефтино.

...и сеуште неможам да верувам дека со 12000 денари се одгледува четиричлено семејство.
    Извинете, да не навредам некого, немам таква намера, ама со 12 000 приход, мора да крадат.

На JuLleE, elena.mak, Желба и 29 други им се допаѓа ова.
  7. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.710
    :bandit:

Ме бараше некој? :shake:

Најпрво честитки на сите што ги пропуштив деновиве :party:
    Само за убаво да се читаме...

Пак за пари се лафе, а?
    Може во Мк да се живее убаво со две плати од по околу 500€. Бар во градов мој е така. Е, сега тоа што ретко каде се зема толкава плата е друг муабет. Не работам по струка, жртвувам време поминато со дете, ама поарно нема. Тоа е.

Кажав и друг пат, најкриво ми е што немам доволно пари да го прошетам светов. Од желби, Аурора Бореалис да видам.
    Ама како и сѐ друго, и оваа желба тешко да ми се исполни.

Периодов имам микс и бура на мисли и емоции. Тоа е кога сум глупава.
    Ми се иде некаде и мене, да се изнаразвикам од дново на душава.
    @Dust :hug:

Пак пишав негативен пост, ама ајде :doh:
    А, колку само сакам да сум позитивна и среќна...

Ај поздрав :hug:

На JuLleE, elena.mak, Желба и 28 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Кога ќе ми дојде да се развикам, не ми прај многу разлика кај сум.
    Глеам да се воздржвам, ама не ми успева секогаш.
    Не знам да држам чувства во себе.
    Ако сум тажна, сите околу мене знаат; ако сум среќна, сите околу мене знаат.

Со години уназад, не чувствувам вистинска потреба да избегам некаде.
    Кај и да одам, умот со мене ќе си го носам.
    Не се бега од себе си...

Можеби лоботомија би помогнала... :D

На Желба, PUPICA, ♡BuBaLe♡ и 25 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    Јас не знам зошто не се сеќавам на Чернобил, ама песната на Сандра за Хирошима и те како ја знам.
    Како и да е и двете треба да не потсетат да бидеме луѓе и секогаш да бидеме на страна на мирот без оглед на се. Да не им даваме повод, ниту моќ на големците.
    Читам за несреќата во Будимпешта и се чудам како луѓето не добиле заштитни елеци. Имам приметено дека досега по такви бродови за брзи тури никогаш-никаде ни немаат покажано каде стојат заштитните елеци во случај на несреќа, а и таму кај што биле никогаш немало доволен број на видик. 21 биле онесвестени веројатно од шок, што значи и да знаеш да пливаш можеш да се удавиш ако немаш елек.
    @elena.mak Честитки.
    @Cosmi Замисли ги децата кои уште на 14 одат и учат во други градови. Дете ако нема ум во глава и дома ќе прави проблеми, нема да чека на одмор да оди.
    И тоа. Имајте убав ден.:f:

На elena.mak, Желба, ♡BuBaLe♡ и 23 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Не, бе не можам да се изгубам(facepalm).
    Знаете колку златни мажи има по светов? Мажи што одат на породилно. Мажи што готват. Мажи што се способни да се грижат и за себе и за дете, и жената да ја гледаат како рамноправен ако не и супериорен партнер. Ко шо рече еднаш Малерозна, самостојни. Не во саксија пораснати.
    Значи многу ме нервира размазеност, ама многу. Ептен:@.
    Значи што се трпи земјава(facepalm). И ние со неа.

На Shelea, elena.mak, Желба и 26 други им се допаѓа ова.
  11. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.324
    Допаѓања:
    104.228
    И јас сакам да ја гушнам @Dust :hug:

На elena.mak, Желба, PUPICA и 13 други им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    273.739
    Леле,сега прочитав за несреќава во Будимпешта и се вознемирив.Само пред 5 дена децава беа таму исто крстареа со брод:worried:
    И ај не речи мали деца мали маки,големи деца големи маки.
    Значи не дај боже претходно вака нешто да се случеше ќе требаше или да се истепаме да не оди или јас наместо ангина и ларингит инфаркт ќе добиев.

На eli25, Viktorijaaa5, elena.mak и 24 други им се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.501
    Допаѓања:
    23.112
    Пак јас :)
    Да се надоврзам на муабетот за штедење/тргање настрана пари за арно/лошо. Убаво е ако се има можност да се штеди, кога-тогаш ќе се најдат тие пари секако. Ама поголем дел од мк семејства едвај живеат од први до први, а не пак да штедат.

Јас и мм успевавме да заштедиме по нешто пред да ги земеме кредитите, ама и тоа беше некоја ситна сума која подоцна ќе ја искористевме за одмор или патување. Ама добредојдени ни беа тие пари настрана.
    Откако и двајцата земавме кредити, нема штедење, едноставно не останува. А заедничките приходи ни се околу 1100е месечно. Ама скоро пола од тие одат во банка.
    Иако, морам да признаам дека да не беа тие кредити немаше да живееме сами, ниту ќе го реновиравме станов. Се си има своја цена :)

Инаку, се согласувам и јас дека отприлика сума од 1000еур месечно е доволна за пристоен живот на двајца млади, па и со едно дете. За режиски трошоци, некое патување, одмор надвор од Мк, нова гардероба и слични потреби да се задоволат.

На eli25, Viktorijaaa5, elena.mak и 24 други им се допаѓа ова.
  14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.178
    Допаѓања:
    207.946
    Една голема :hug: за @Dust .За пари не ми се прај муабет,пари секако нема,па ке си поќутам.Овај ден не е моја ноќ,па само ќе ве читнувам и стандард лајкчиња на сите по ред:hai:

На Желба, PUPICA, ♡BuBaLe♡ и 21 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    ви викам за секс да збораме, вие.. пари, болести, животни пресврти, трауми од детството... |(

:D

На bittersweet, PUPICA, ♡BuBaLe♡ и 25 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Кој спомна трауми од детството?:bandit:
    Шо па толку има муабет за секс? Нема муабет многу таму:D

Откако го напишав клучниот збор секс, очекувам сега наплив на ЛП од мистеризни обожаватели, ничим изазваних. Така си наоѓаш екстерно, мори?

PS.Ај сега @WildMk признај дека си таен модератор на форумов, без тебе муабетов некогаш не може да продолжи. Ептен си за гушкање бе, сега разбирам оти те сакаат и мажи и жени;)

На Желба, WildMk, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Ами за што да се збори... парите го вртат светот... да имавме сите доволно за пристоен живот, без да му ја мислиме дали ќе ни стигнат за месецот, сигурна сум дека немаше за пари да збориме...
    Јас сакам мисли да си тргнам од лоши работи, ама ете вака, со вести и судири, со смрт на 14годишно детенце од струен удар, не можам... страв ме фаќа од животов, сериозно.

@Dust прекраток е животот за да чекаш нешто да се случи. Пресечи ако мислиш дека не вреди понатаму да се вложуваш, ако не добиваш ништо за возврат.

На eli25, Viktorijaaa5, bittersweet и 33 други им се допаѓа ова.
  18. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.254
    Допаѓања:
    140.614
    И јас сакам да летам со параглајдер како @Shelea
    И да патувам сакам, во природа да кампувам. Ама овој мојов урбан тип, не е многу за авантура.
    Еднаш кога знаеше дека има шанси да летам со параглајдер, ме тераше да му ветам дека нема, страв му било |(

Како стареам, се повеќе ми е страв од авантуристички потфати.

@Dust :hug:
    Се сеќавам кога пишуваше колку голема поддршка ти беше тогаш кога имаше проблеми со здравјето, а сега е сосема поинаку.
    И мојот е доста попасивен од мене, ама правиме компромиси. Тој прави повеќе од што сака, за да бидам стеќна, јас правам помалку, за да не го напнувам. Во врска беше многу подинамичен, како да беше различен човек. Кога почнаа посериозни проекти - деца, кредити и слично, стана попасивен. Едно време многу ме нервираше што е така, па го напнував и знаевме да се расправаме. После сфатив дека е различен од мене и го олабавив. Си ги намалив очекувањата околу динамиката на животот и проблемите мистериозно исчезнаа. И тој почна да се вложува повеќе, кога сфати дека се трудам да направам компромис.
    Животот е полн со компромиси. Знам само дека за да ти биде добар бракот, врската треба да е одлична.

На Shelea, Viktorijaaa5, JuLleE и 31 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.091
    Хм, градско парно е светска работа.
    Душа ме боли што таму кај што се селам нема да има градско, оти во село се селам :) Нема поголем благодет искрено. Памтам пред и сега. Сега? 100евра е 12 месеци, кај нас. Ама цела зима - раат. Немаме јоргани. По кратки седиме дома. Никогаш не ни е ладно.

За кола... искрено не би сакала да ја делам, ја сметам за потреба.

Не знам кој како функционира и каков есап по дома си води, ама мене лично мојата плата за себе не ми стига, нешто над 17 000 земам.

Дали можам да преживеам?
    Да.
    Ама ништо да не си купам :)
    Да немам кола итн.

На JuLleE, andrejko82, elena.mak и 20 други им се допаѓа ова.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Човек дур има опции, дур има можности да бира, дур има можност за подобро, повеќе... треба да бира. Јас бар би избрала повеќе и подобро. :) @elena.mak, честитки! Ко битен столб во фамилијата :) ти посакувам многу, многу успеси на новата работа. И парички и супер атмосфера и напредок.
    @Ariel џаст бикоз ќе ти понудат работа :D само колку да се трткаш и мислиш. Прифати. Секогаш мислам дека ќе имаш опција да се вратиш таму каде си ги оставила коските и тоа квалитетно си ги оставила:D

Да имам по толку многу пари за да си купам кондури од по 18.000 денари.. тешко дека ќе трошам на скапа гардероба. Поверојатно е да инвестирам во бизниси, да почнам да си играм на берза... да инвестирам во нешто поврзано со едукација и такви мити ствари. Нормално и ќе прошетам и ваљда ќе гледам да си купам имоти по странство:D особено по тие егзотичните места. Ама њама. :) Како и да е, и јас сакам промена.

На Skorpija25, JuLleE, elena.mak и 27 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.