1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.290
    Допаѓања:
    111.752
    Не сум била кога се зборувало искрено.

Не знам, јас сметам дека ако веќе сум се одлучила да живеам со некого не би требало да ми смета да се потпишам. Не мора свадба и тупани да чукнам, ама да се потпишам не гледам зошто би ми било проблем. Ме зачуди на една колешка ставот, не ни размислувам за свадба, 5г живееме заедно. Не дека ќе смени нешто, ама во иднина недајбоже едно слепо црево да треба да вадам нема да го пуштат вода да ми донесе или на породување нема да дозволат да ме придружува, икс случаи...

На mal.ecka, WildMk, Bozica1980 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.018
    Па тоа викам е лошичко и би требало да најдат правниците начин да се смени.
    Не зборам ни јас за тапани, туку шознам, некако не ми е вау да потпишам документ за осеќаи.

Ние истеравме 10+ години без "папир" свашта заедно купивме/направивме, никаде не е "едниот" само. Тоа ич не ме загрижува и правно е решено, но бракот кога ќе му дојде ден ќе го потпишеме баш заради тоа ако јас или тој цвикнеме, другиот наследник да биде, а не мајки, браќа, сестри.
    Пошто нели деца немаме и не планираме баш сега, сепак мора да се заштитиме еден со друг, не знаеш што носи животот.

А дека ради овековечување на љубов ни се потпишала... не. Не го сакам повеќе откако за жена ме побара :D Исто ми е. И тука мим го викам, во вистински разговори дечко ми е.

Како ќе се навикнам на маж ми, не знам. Еве со мим вежбам :D

На mal.ecka, Yowannty, WildMk и 13 други им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Глупости... сигурно сестрите нема да му бараат уверение за брачна состојба за да го пуштат вода да ти донесе ако извадиш слепо црево. (facepalm)
    Или да те придружува на породување, зарем задолжително е да е брак со сите печати?
    Зошто претеруваш?

На Glasna, Желба, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.290
    Допаѓања:
    111.752
    Е аман, какво е ова однесување! Патем да, ако работат сестрите по правила од најблиска фамилија, родители и маж не би требало да пуштат друг. Општ муабет праиме, полека малку со напаѓање!

На WildMk, ane.bella, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.357
    :bandit: да се вмешам само во муабетот. По закон, ова се вика - невенчани сопружници и мислам со 5+ години заеднички живот имаат пред законот исти права и должности како во брак.
    На породување сретнав невенчан пар и не знаете кои проблеми им ги правеа во болницата околу изводот на бебето зошто не биле во брак :^)

Инаку, арна.

На Желба, Tajnaotrovna, mal.ecka и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    137.529
    Јас сум за потпис, коа веќе живееме и создаваме заедно.
    Дека нема да биде пуштен да влезе ако лежам во болница - изгледа не сте лежеле :D само да каже дека е сопруг и ќе биде пуштен. Еве модерни млади сме не мењаме презимиња, не ќе му бараат венчаница.
    За осигурање исто некој спомна у една друга тема, ако останел без работа едниот ќе немал здравствено, а вака можел и со тоа на партнерот - исто грешка. Ако било кој остане без работа може одма да се пријави на завод и да си има здравствено, не му треба партнер.
    Имотот може да има 2ца сопственици. Не знам дали е ова правно возможно ама нели може да се реши со оставање тестамент дека ако едниот сопственик почине без исклучок се да му припадне на другиот.
    За користење на сметка и да сте во брак ако немате полномоштво не ни можете да ја користете.
    Проблем со извод може да има, ама мислам дека се решаваше со некоја изјава на нотар, пак нека просветлат правниците за ова.

На тоа ако одиш, ако начекаш тури за Паксос и Антипаксос обавезно да прошеташ, па да видиш шо е рај.

На Yowannty, Peco, do-re-mi и 13 други им се допаѓа ова.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Нема врска.
    Вобрачна заедница си постои ко институција и кај нас и сегде. Нема потреба од општи муабети кога стварно немаат врска со реалноста.
    Некој не сака да се замара со церемонии и тоа е тоа.
    За породување, само го заведуваш ко татко на детето и сигурно нема да ти бараат докази за брак. Нема да одат подалеку од прашањето за брачен статус, зашто е приватна работа. Им одговараш дека си невенчана и толку е. Зашто има и невенчани мајки кои сепак дозволуваат таткото да биде дел од животот на детето.

За однесувањето, едноставно се изненадив од примерите. Ај не зезај, зарем сестрите застануваат да проверуваат документи секому пред да влезе? Партнер ми е и чао, сто пати досега дошол да ме види во болница и никој не го прашал дали ми е маж. Не знам како не сфаќаш колку е глупаво тоа.

Тие проблеми со извод на бебе не се затоа што парот не се венчал, туку затоа што толку им сечело на тие од болницата.

На Желба, Bozica1980, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.290
    Допаѓања:
    111.752
    Е арно де, не мора толку лошо да настапуваш. Може не знам, кажи ми, не мора да ме навредуваш. Иначе мене лично во болница не ми дозволија иако ќерка на татко ми да потпишам за да го земеме, мораше мајка ми, епа види ти колку нема врска.

На V.odolija, WildMk, ane.bella и 4 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    155.051
    Инфо за плажа во иМбокс молам :)
    Хаос ден, хаос период, не ми изгледа дека ќе се подобри во догледен период, у пм веќе :envy:

На Mr. Right, ane.bella, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Немав никаква намера да те навредам, и коментарот ми беше кон твојот коментар а не кон тебе како личност.
    Погрубо, да. Извини за тоа.

За починати веројатно имаат други правила за да не се случи да го земе некој што не е од семејството. Па одат на приоритети. Мора директниот наследник да се потпише, а во овој случај е сопруг/а. Претпоставка само.
    Ако нема семејство, сигурно ќе дозволат на вонбрачниот партнер да си го земе.

На Glasna, M&M, Bozica1980 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.018
    Во болница тоа што некои не знаат што смее, а што не смее, не значи дека смее :) Резултат НЕ СМЕЕ да се издаде на никој освен ако тој не носи полномошно; инаку да, знам дека на секој се' му се дозволува.
    Ама во пемпелето што го потпишав првиот ден, убаво и јасно е напишано што и како треба и што е забрането.

За осигурување, АВРМ еден тон луѓе ја злоупотребуваат. Значи ако не бараш работа, не ни треба во АВРМ да се пријавуваш. Знам дека сега ако три работи одбиеш, те бришат 1 година. Постои и доброволно ЗО, околу 2000 ден месечно. Е сега, како ќе наследиш пензија од невенчан партнер, не знам.

Каков сакаш тестамент напиши, правниците ни објаснија нели убаво. И јас мислев како тебе. Изгледа тестамент ништо не вреди. Ако скинам конци, ќе треба да се докажува со моиве дека он е наследник.

П.С. Сум била на Паксос и Антипаксос... и пак ќе одам секогаш кога ќе можам...

На Mr. Right, WildMk, M&M и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.101
    Допаѓања:
    119.460
    Пишете ми кога да навратам на темава, пак8)

На Желба, Biljarkata, Tajnaotrovna и 12 други им се допаѓа ова.
  13. diskreten32

diskreten32 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.068
    Toa mozes da go naucis i preku google translate dodeka ne zapises kurs

На Milobebence и LejlaD им се допаѓа ова.
  14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.839
    Допаѓања:
    214.934
    Трудници поготово сега на денешно време ми се одмор за очи и душа.Уживајте со мешињата и ич око да не ви трепнува за дводелни купачи,секако нема меше да печите на сонце-нема нешто поубаво од трудница без разлика на кг.Од постарите сум па искрено да си кажам криво ми е што првите бремености ги поминав со фустани,читајте шатори(facepalm)тие години сите тоа носеа.Последната бременост носев и фармерки од оние како комбинезони,усцело и хеланки,ама пак правило кошула поширока,аман бре:tmi:.Од тие искомплексирани сум па само едноделни купачи носам,и кога 50 кг и сега.Им се воодушевувам на жени со самодоверба и без комплекси кои гајле си немаат ни од стомак,стрии и сл,тоа во дрвенава глава кај мене никако да влези

На Желба, Emy867, Yowannty и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.674
    Допаѓања:
    107.606
    Моментално така учам но тешко ми е да ги изговорам зборовите.
    Сепак благодарам за советот.

На Annath, WildMk, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    137.529
    Јас до сеа дали 5 пати сум зела свој резултат, за резултат од Скопје пак сум зела еден куп на други луѓе да им напраам услуга, никој не ме прашал шо сум им. Може теоретски не смее, ама во пракса резултат секој може да земе. И искрено ќе земе некој близок, нема на рандом персона да одам да и земам резултат. Ако многу глеаме филмови може и ќе ми го злоупотреби некој резултатот.

Околу второто има луѓе шо се цел живот без партнер. Шо праат тие коа остануваат без работа? На каква пензија се надеваат?

Уствари шо се замарам, јас за потпис сум :makeup::lol::lol:

Последна измена: 12 јуни 2019
    На Tajnaotrovna, mal.ecka, Yowannty и 7 други им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Враќај се, бегам. :D

На mal.ecka, Mr. Right, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.101
    Допаѓања:
    119.460
    Не бе, не е до тебе. До никој не е.
    Овде идам само за релаксирање, а вака кога има теми со многу дебати, ги избегнувам.
    Немам дотолку време, да одвојам за се да прочитам:*

На Желба, Tajnaotrovna, mal.ecka и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.921
    Допаѓања:
    173.632
    Здраво!
    Жива сум. Кај источните соседи уште долго време(fingers)
    Дојдов само тоа да ви кажам..не дека некој ме помислил.

И да ви кажам дека кога се утепав Алек дојде од Берово директно на клиника, па ме прашаа што ти е и реков дека сме во вонбрачна заедница, живееме заедно ама не сме во брак и никој не правеше проблем, го пуштија и кај мене во соба...АМА адресите ни се различни..среќа никој не проверува.
    А и да проверува освен со венчаница, нема како да докажам а сигурно тој нема баш тогаш да носи венчаница со него..
    И немам намера да докажувам.
    Сестрите треба да дозволуваат посета на тие ЈАС што ќе дозволам. Може не сакам мајка ми да ме посети или не сакам сопругот да ме посети ако сум во лоши односи..
    И за хартија...т.е брак.. не ми треба. Како минува време се помалку важност и придавам на институцијата брак. Многу брзо се стапува во брак а многу тешко се разведува човек..што ќе ми е таква мака..

Мавнете нешто за ручек, куќа части..да одморите:sun:
    62580853_2373850102850679_8094066422809886720_o.jpg

На SV1911, bittersweet, Val-Dim и 28 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.018
    Ако постапуваат по правило... не смее. Сериозно ова.
    Освен ано нема полномошно.
    Значи не збориме за луѓето без партнер, туку за разликите меѓу правата во брачна и вонбрачна заедница.

Јас веќе имам кажано, за туѓа состојба и туѓи резултати ни зборам, ни давам документи. Исклучок е само кога пациентот не е свесен, па било кој од фамилијата е одговорно лице за контакт и за носење одлуки (маж, жена, деца, брат...) или кога пациентот веќе лежи во болница, а при прием како лице за контакт го навело тој и тој, ама пак тој и тој мора да е фамилија.

Сега, филмови или не, скроз можеш да тужиш болница за вакви работи. Ако тебе ти е сеедно, на друг не му е, и така.

На SV1911, bittersweet, Yowannty и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.