1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Еве да ти кажам како функционира ова.
    Им даваат на децата тема за писмена, дома се пишува состав и тоа во го прават родителите.Сите,без исклучок,не зборам на памет.Зошто би им давале дома да се спремаат и да им потенцираат нека ви помогнат родителите?
    И точно,не ти е место и не се мешај.
    За тоа колку пишуваат и читаат моите деца,твоја работа не е.

На Petar80 и VladeMila им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.190
    Допаѓања:
    145.282
    Децата треба да научат да си ги водат своите битки.

Што научило твоето дете од писмената работа? Дека мама треба да му ја сработи неговата работа, а ако не е успешен, мама ќе се тепа за него. Следствено на тоа, јас не треба ништо да правам, мама ќе прави се за мене. А кога ќе не може мама, ке мора жената. Ако не она, друг. Сам, никако.

Домашно се дава за дома, не за мама. Има разлика помеѓу мама која помага и мама кога ти сработува се. Другите родители нека прават готовани, ти научи го детето само да научи да се изразува.

Ја знаеш приказната со фаќањето риба, нели? Научи го да ја фаќа, не му ја давај во раце. Освен тоа, и да е 2ка, мислам дека не е во ред росителот да пука од нервоза. Детето треба да научи пораз и да се бори. Така се расте.

Се извинувам што се вмешав, но премногу ми падна во очи разочарувањето на родител оти добил тројка на писмена.

На Abrakadabra, Daydream, Nausicaa и 14 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.751
    Епа не си во право Орхидејке, извини, помагање и пишување не е исто. Можеш да се буниш, ама детето ќе си го ставиш во небрано, наставникот ќе го фати на пик и голема е веројатноста да му се смеат другарчињата дека е мамино синче. Ако стојат така работите во пишувањето не знам зошто се оценуваат децата, да се вратат родителите во школо, нив нека ги оценуваат. Не си во право, џабе се лутиш.

На Peco и Petar80 им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.808
    Допаѓања:
    323.871
    Јас пак да си кажам свое искуство за составите...
    Моите мажиња коа беа мали беа малку тупички кога станува збор за состав и редовно јас им пишував, ама ќе се спуштев на нивно ниво со речник.
    Тие сиротите од напишаното нешто ќе научат на памет, нешто не запамтиле, па ќе добијат тројка.
    Јас нормално -љута....ОНА мене со тројка ќе ме оценува :rofl:.
    Не се ,,речити,, деца...незнаат да пишуваат и јас редовно ги ,,вадев,, по македонски.Писмен состав 3, усно и теорија 4 или 5 и средна оцена 4.

П.С. Пишаново нема врска со на Орхидеа постот, однапред да предупредам.За СЕБЕ си зборам.

На Abrakadabra, bittersweet, ph.orhideja и 3 други им се допаѓа ова.
  5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.312
    Допаѓања:
    57.403
    @ph.orhideja не знам како му помагаш со тоа што му даваш готов состав. Без разлика на професијата што ќе ја одбере во иднина, успехот во голема мера ќе му зависи од способноста за изразување. Економист, правник, банкар, информатичар... - сите се изразуваат усно и пишуваат меилови и презентации. И од нив зависи каков впечаток оставаат. Основата на тоа се гради сега. Не на начин како што ти го правиш тоа. Има причина за тие задачи и писмени што се даваат на школо, не е работата само да се нервираат децата. Начинот на кој им пристапуваш сега многу влијае на иднината.

Секако дека е твоја работа. Во краен случај, оценката на состав е базирана и на индивидуално мислење, нема тука објектвни мерки ко во математика и наставничката сигурно има причина за тројката. Комисија никако нема да ти помогне.

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Јас тука си ја споделив својата нервоза.
    Многу добро знам како функционира системов и оценувањето на децата.
    Ги измешавте работите со мамини синови.Помош на децата им треба,ќе видите и самите кога ќе ви дојде времето.

Ме иритира фактот што кога го споредив составот мој со оние кои имаат 5,(инаку напишани од родители кои знам дека ги пишувале)станува збор за вкус,омилени деца и субјективно гледање на наставникот.
    Е тоа не можам да го поднесам.
    Сега пред полугодие кога секој ден имаат оценување,тестови,ќе им помагам,онолку колку Јас сметам дека е потребно и Да,ако тоа значи пишување на состави.
    И составот не беше copy-paste,имаше и нешто негово,но суштината беше таа.
    Поздрав до сите,немам намера да се карам.

На kjukli, Abrakadabra, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.751
    Епа ти сама рече дека од збор до збор е препишан.
    Значи помош не значи да му напишеш состав и точка. Мој совет, сакаш прифати го сакаш не, не оди да се караш бетер беља ќе направиш.

На DVAANGELA, joy1, Petar80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.190
    Допаѓања:
    145.282
    Ете убава тема за дискусија, треба ли мајката да оди и да се кара кога мисли дека наставникот бил субјективен.
    Има две ситуации - да е нереална за умислата на родителот. Факт е дека на секој родител неговото дете му е најпаметно, најдобро, најубаво. Кога неговото дете добива 3, а другото 5, родителот не вика, моето дете не чини, туку моето дете е паметно, другото е глупо, наставничката не чини. А субјективизам кај родител не можеш да извадиш, па што сака нека биде.

Втората ситуација е навистина да е субјективна наставничката. Дали расправањето со неа му кажува на детето дека сите треба да го сакаат? Наставниката ќе почне да е фина со него, но за 5-10 години девојките ќе го гледаат субјективно дечкото. На некоја нема да и се допаѓа. Дечкото знае дека мама се бори за него, како ќе се избори да ја добие девојката? Како ќе научи да прифати одбивање, ако никогаш не осетил? Ќе паѓа во депресија? Или ќе рече, ќе се трудам повеќе, можам сам, искуството така ме научило и ќе ја ќарам девојката.

И не пишувам за расправија, туку за воспитување. Сигурно е претешко да си родител, никаде не се учи за тоа, викаат дури со петото дете ќе станеш добар родител, дотогаш учиш, ама еве како тема, дали треба да ги војуваме сите битки на децата, или треба да им оставиме да видат дека животот не е сјаен, и дека не е фер, и дека треба битка за успех. Или да им олеснуваме додека сме живи, па после со Господ напред, нека се мачат.

На Nausicaa, Daydream, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  9. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Ах бе @AngelOfArh составот е напишан од мене,си ставило детето и нешто свое.
    Не знам веќе и јас што изнапишав.Револтирана сум повеќе од фаворизирање на одредени деца отколку од тројка.
    Мене оцените не ми значат.Секако, сакам петки и сакам да го дадат најдоброто од себе,но ако се тоа тројки и двојки и толку можат,во ред,нивни си се.
    Суштината на мојата нервоза и искажување на истата овде на форумов е со друга позадина,а тоа како што и претходно напишав,просечни состави на омилени деца оценети со повисоки оцени.
    И @Cka нема нешто поубаво и потешко да воспитуваш деца,здравје,ќе видиш.
    А детето воопшто не се нервира,ќе поправел,вика.
    А ќе се борам за своите деца додека сум жива.Таму кај што мислам дека треба.
    Во таа борба може и да погрешам,кој да знае.Само едно знам,најдоброто за нив го сакам како и секој родител.
    Само да не станам луда свекрва па да ме пишуваат по темиве.
    Ајде чао,ручек ме чека.

Последна измена: 15 декември 2015
    На kjukli, Abrakadabra, Eli23 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.751
    Еве ќе ти ја раскажам приказната моја, односно од мм, бил просечен ученик. Средно се запишал во угостителско ради реда, кога дошло ред за факултет свекрва ми го прашала зар нема да се запишеш на факултет и се запишал за нејзин атер на економски. Првиот семестар протерал онака, реда ради, ама го седнала свекрва ми и му го напраила муабетот, сега е преамбициозен, за пример, цели кон високи позиции и сигурно ќе постигне многу еден ден. Не мора да значи дека ако сега добие 3ка по македонски нема да стане од него нешто. Остави го сам да се бори, за да го почитува школото, иначе цел живот ќе го гураш. Само колку да знаеш, состав се оценува за граматички грешки, за композиција, за многу работи, не само за убаво напишан текст. И она што ти си го напишала пред 20 години не мора да значи дека сега на неговата наставничка ќе му се допадне. Фаворизирањето на деца го имало и секогаш ќе го има, тоа јасно да ни е, ама јас мислам дека трудот секаде се цени, да се потрудило детето и само да напишало нешто и да не е во ред да отидеш па да се буниш, а вака со твојот состав ќе создадеш само аверзија. Биди сигурна дека наставничката го знае твоето дете и како тоа пишува, затоа и го оценила со 3.

На Abrakadabra, DVAANGELA, menelele и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.085
    Еден голем поздрав и од мене до сите Тука, ми се чини дека вртејчи низ непрочитаните постови ја читнав и дада Далка ни се вратила, Посебен поздреав до неа и Да ви кажам дека ве читкам

На Peco, vitamina, ALISA0000 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.312
    Допаѓања:
    57.403
    Пред 20 години повеќе се ценеше сложеност и зборови извадени од речник. Што понеразбирлив стил, толку поимпресионирани наставници. :D Сега начинот на пишување е сменет, се бара едноставност и јасност. Тоа што некогаш било добро сега може да не е. Се цени Хемингвеј, не Марсел Пруст. :D

Не знам каков бил тестот, но приговори за оценката едноставно не вредат.

@ph.orhideja навистина нема потреба да си го расипуваш денот за тројката. Штом детето не се нервира, не му пренесувај фрустрации и не очекувај секогаш да има петки. Тоа создава страшен притисок. Ако гледаш дека не го бива за пишување, помогни му да разбере и вежбајте. Може да му даваш слободни теми и нека си пишува што сака, така се вежба и ќе му стане забавно. Читајте стрипчиња и нека раскажува.

Кога станува збор за негов капацитет и знаеш дека знае повеќе, во ред е да се лутиш на наставничката што го потценува. Ова не е таков случај. И јас немам намера да се расправам, воопшто. Со најдобра намера ти кажувам дека ќе му треба таа вештина на изразување, па подобро е да работите на тоа.

И добра е идејата за ваква тема, може да си помуабетиме.

На Abrakadabra, vitamina, DVAANGELA и 5 други им се допаѓа ова.
  13. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Ете направив и блачко со тиква,а за соленко трт-нема,ова малово не ми даде до толку да ја оставам сама,сакала да се игра со мама:)

На Petar80, ♡BuBaLe♡, Peco и 4 други им се допаѓа ова.
  14. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Auuuuu treba da dobijam, glavava ke mi pukne duri i mi se povraka.
    Nesto mnogu sum emotivna denes neznam dali e do hormonive....
    @mareane te citam i solzi mi idat na oci. Majka mi ko tebe se sto trebase mi plakjase profesori ama jas mn ucev. I sekogas mi vikase e dali ke kupam jas pantaloni ne e bitno, bitno utre ko ke se vrabotis znam samostojna ke bides toa e najgolem uspeh. Neznam kako da im objasnis na decata za da bidat barem malku svesni za toa sto go pravis za niv.
    A za sostavi pisuvanje ic ne me bivalo, ama gi citav site knigi bukvalno. Ednostavno neznam da ukrasuvam, a znam sto treba da opfatam. Koga ja sretnav profesorkata po makdeonski posle 10 godini me prepozna( ne mi se veruvase deka me pamti) i vikam ne me bivase za pisuvanje a ona bitno za se drugo bese aktivna mi vika.
    Luge pa treba da razbereme deka nemoze decata za se da gi biva, ama bitno e da se trudat da postignat poveke.
    @vitamina bas mi e milo za tebe. Sega da si uzivas i da si bides srekna do krajot na zivotot.
    I na kraj sestrami mi kazuva za eden blizok prijatel mlad imal multipleks skleroza svetov mi se srusi. Ko sto me bolese glava sega i zeludnik pocna da me boli.
    Leleee samo da sme zdravi i zivi, pa sto saka neka bide
    Ovaa lele koga go smisluvav nikov bas za leleleeeee bese rabotava....
    E sega gledam sekoja rabota e minliva i za se ima resenie.
    Cuvajte si go zdravjeto.

Последна измена: 15 декември 2015
    На VladeMila, Petar80, Abrakadabra и 9 други им се допаѓа ова.
  15. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    @LivingGlam ,@AngelOfArh
    Работава е следна.
    Наставничкава е дојдена на замена,ниту ги познава децава,ниту знае кој колку може.
    Излезена од факултет и сега ќе се докажува.И зборува на дијалект,но тоа е др.тема дали смее кога станува збор за литература во образовна институција тоа да се дозволи.
    Јас ве разбирам зошто вака реагирате,во ред е тоа.Не сакам кога од децата се прават инвалиди и неспособни за нешто да направат без мама и тато.Познавам еден куп такви примери и не би сакала да ме стигне тоа.
    Не барам да ме разберете ниту може да ме сфатите,ама кога е за децата,секој пораз,па макар била и тројката, ме боли.
    А помош давам кога мислам и ценам дека им е потребна.
    Сега се седнати,кој математика вежба за тест,кој биологија учи.
    Тоа е,јас се испукав,нервоза помина,сега ќе одмарам.

На VladeMila, Petar80, Abrakadabra и 11 други им се допаѓа ова.
  16. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.806
    image.jpeg Aj da ve olabavam Malku, povelete Oreo Kafe prekrasno :inlove:

На kukla21, VladeMila, Petar80 и 18 други им се допаѓа ова.
  17. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.806
    P.s mi se gleda glavata Na aparatot (facepalm)(facepalm):rofl::rofl::rofl:..........

На VladeMila, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 10 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.808
    Допаѓања:
    323.871
    Rusvajt si?:rofl:
    jas koga sum bolna obavezno imam KOK na temeto t.e tilot faten(facepalm)..abe cirkus sum(facepalm)

На VladeMila, Petar80, Abrakadabra и 3 други им се допаѓа ова.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.909
    Допаѓања:
    102.635
    :drunk::drunk::drunk::drunk:
    Денес сум ваква не знам ни јас што ми е.Како да сум „дувала“ цела ноќ,дури и очиве ми се матни ,погледот ми се вкрстува,се осеќам истоштено и безволно,ми се пие кафе ама нема кој да ми го направи,маж ми изведува на времево некои проекти а цело лето му помина со прст во уста,купив блуза за син ми ќерка ми најде мана не била модерна .А син ми -извини ама таа знае што е модерно.Абе :@....
    Ме исцицаа сабајле за крвна слика и искористив врска да се пикнам преку ред.Инаку немаше да завршам.
    Знам,знам дека не треба така ама ми се стемни од 200 пензионери...грешна сум...
    Грлово ќе ме умре еве паметете што велам.Одвај чекам да дојде 23 да видам стручните лица од Воена што ќе кажат.Или сум за на психијатар или за под нож ,ова веќе не се поднесува.
    Се смеам на комшијата што доживеа нервен слом ,му се расипал мењачот на колаа ..туууу како сега ќе го оправи.Да напомнам дека зема солидна државна плата,е навистина не ги варам овие и вакви луѓе.Му велам ако не биде оваа недела ќе биде другата што се потресуваш ,ќе земеш плата ќе ја направиш колата.Со што јас да поправам кога немам приходи,ама такви се луѓето само да драматизираат.

Во врска со помагањето на децата ист состав не оценуваат исто двајца професори.Доказ се моите,обично се чуваат писмените па со некои преправки за да се долови суштината на темата едиот добива 5 другиот 4,
    А за цртање што да кажам,цртам ,бојам иако сега веќе многу помалку.Ама го молиш,тинтриш да седне да си заврши обврски,тие демонстративно ти велат не го знам тоа,ти држиш прво до ниво,не попушташ,тие добиваат минуси или единици ,па ти дојде криво,седнеш и им ги завршиш обврските
    Грешна сум знам,ама најтешко е да биде родител на млаки неамбициозни деца...:tmi::$

Дај боже да немате такви проблеми,тврдам дека ако на моиве не им дремам на глава ќе повторуваат.:headbang:

На VladeMila, Petar80, Abrakadabra и 16 други им се допаѓа ова.
  20. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.806
    Refke, kako poplava da me isbacila taka se osekam:rofl:

На VladeMila, Petar80, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.