1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    285.329
    Незнам што да речам навистина.
    Кога беа мали имав некоја надеж и мисла дека ќе ги воспитам по мое дека вака така.
    И Сања е во право дека ги распекмезуваме и ние премногу,ама мене онаа чувствителноста осетот ,жал за родител некако не можам да сватам каде ја губат?
    Се повеќе верувам дека оној третиот фактор:влијанито на средината и околината кај овие генерации има најголем удел ...

На NarCis@, kuc, friendy и 23 други им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.532
    Допаѓања:
    18.920
    Имам чувство дека многу ги сакаш свекор ти и свекрва ти, ама и они тебе ти одат по гзот (народски кажано):lol:
    Баш ми е драго,убаво ми е кога ги читам твоите постови.:sun:

Со ручеков сме се погодиле денес и јас имав летна манџа,ама го изрендав патлиџанот и не ми беше баш по кеиф.
    Нема врска,тенџерето во кое готвев не морам да го мијам:lol: мазно е:D
    За утре планот е грашок манџа,а за четврток ќе спремам лазањи.
    Ќе ми дојде една вип гостинка:inlove: внука на тета најубава 40дена прави:inlove:

@CameliaMiller Ками,сакаш лесен рецепт за лазањи?:D

Денес бевме на контрола кај гинекологот. Бебко пораснат цели 780 грама,оформено фациче, се се гледа јасно ,и носе и уста и ушиња:$ со мајка ми зборам се чуди ,леле како бе така преку стомак може да се види,што ти е технологија,тебе и брат ти мојот гинеколог со инструмент сличен на инка ве слушаше:lol:

@WildMk на муабетот за гаќите, такви со дупка имав купено во Џамбо:D чипкани розево со црно, мм полудуваше кога ќе ги облечев,омилени му беа. Од напред нормални како бапски ,ама затоа од позади....:wasntme:

На NarCis@, do-re-mi, Skorpija25 и 25 други им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.781
    Допаѓања:
    93.339
    Така е,размазени се од нас.
    Грешката во нас е.
    А грешките во воспитување доаѓаат за наплата подоцна.
    Пр.Големата ја средува собата, алиштата си ги дипли ,по боја и под конец и се распоредени,а малата ај што не и помага туку и оптегната на кревет ја гледа и не и помага.
    Не знаела она така.
    Мрзливиот секогаш ќе најде изговор или незнае или не може.
    И се караат,големата вика по мене да решам ситуација, малата ни ветува ,сега,после,попосле и ништо.
    Ама ние сме криви,премногу ја тинтравме малата.

На Martka, NarCis@, do-re-mi и 26 други им се допаѓа ова.
  4. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    7.567
    Jas sekogas kazuvam kritika so argument I za da se podobrat nestata.Isto taka sakam da mi kazuvaat I mene.Nikogas ne se lutam.No pred pola godina kazav javno I ponudiv pomos za da krajnoto delo bide podobro. Zatoa utre namesto na zurka ke si sedam doma. Ne se kaam za kazanoto , pak bi rekla.
    Dali treba da se molchi I da se stopime so masata ili treba da zboruvame so fakti

На friendy, Sexybaby86, dunika и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.686
    Допаѓања:
    147.495
    Сите ги размазуваме. Моиве кревет немаат никогаш наместено, без да им кажам барем 3 пати

Ама ако не се чувствувам добро, не правам ништо дома. Ако не можам да готвам - не готвам. Ќе се снајдат. Ако не можам да им ги соберам чиниите од маса после ручек, ќе стојат 3 дена, и на крај маш ќе собере. Каде пишува дека тоа е само моја обврска?

На do-re-mi, Skorpija25, Alita и 26 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    138.528
    Каме знам јас шо треба, та не е едно и едино дете шо ми иде на гости. И играчки имам дома, и се шо може да задржи внимание на дете. Ради внуците чувам секакви реквизити за во двор, кофички, лопатки... Проблемот е што ништо не му држи внимание подолго време а и мајката малце извољева, најискрено.
    Обично на сите деца долго време им држи внимание шише со вода и дупната тапа, им давам да ги полеваат цвеќињата и едно саат време раат си додека со толку мал отвор успеат да ги полеат сите со вода. Ама мајката неее, ќе се намокрело детето ќе настинело. На 50степни нејзиното дете од 2 капки вода ќе настине. Не е болежливо дете инаку. Таман ќе се заигра нешто она го ,,сецнува'' да каже нешто, та де кажи шо јадеше, кажи кај какаше, кажи песничка, кажи приказна, е оди после врати го у нормала. Океј е да го потпраша нешто коа веќе ништо не му е интересно па ајде да му се обрне внимание, ама коа е мирно и си игра нема потреба.

За децата да не ви паразитираат по дома, се што правите вие нека прават и тие со вас, уште од мали. Знам дека на некои ви се веќе големи децата, ама тие шо сте со помали имајте го ова на ум. И вас малку помош колку и да е мала и ним нема да им е досадно и да мислат шо да извољеват. Мајка ми коа миеше садови јас ги плакнев, коа она закачуваше алишта јас на ниски жици закачував ситни парчиња, гаќи и чорапи, ако мама метеше двор јас полевав цвеќе итн итн. Ем анимирани, ем у видно поле и бевме. Со самото тоа си знаевме дневна рутина и не ни паѓаше терет коа бевме поголеми да си ги вршиме домашните обврски. И ,,не'' или ,,не можам'' не важеше. Секој си имаше свој дел од обврските коа веќе доволно пораснавме. Пример мама готвеше, јас за хигиена у кујна бев задолжена сестра за одржавка на облека во смисол, сортирање веш, па простирање и диплење. Па следна недела се менувавме И во ручекот мораше да се учествува освен ако не е нешто инстант или купечко. Една лупи компир, друга сецка намирници итн итн...

На kuc, Thallia, friendy и 22 други им се допаѓа ова.
  7. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    62.643
    Здраво друштво :f:
    Аууу... 8-| :$
    Цел ден на најубавите теми сте дискутирале... Жени домаќинки 8)

На темата јас и домашните...
    Никој, никогаш ништо нема испрано и испеглано, усисивачот и крпата се само мои, правам по два ручека за да им ги исполнам различните желби, а за генералка се знае и војникот и генералот сум лично јас :@

Не дека не им е жал кога ке ме видат преморена и нервозна, секогаш знаат да кажат чисто е, добро е, не се замарај, одмори... ноо само кажуваат и не помагаат!
    ММ во првите години од бракот многу сакаше да готви, но јас во се му се плеткав и тие неколку јадења што ги правеше на себе ги превземав... Резултат, сега ништо не готви! Моја грешка :nod:
    Дечките понекогаш си ги местеа алиштата, креветите, книгите, а јас прередував по нив... Пак моја грешка :nod:

Вината во себе си ја наогам... Требало од старт поинаку да се поставам, помалку да тежнеам кон совршено чист дом и перфектно испеглани и здиплени алишта! Требало да бидам помалку „домаќинка“ во сопствените очи... Во нивните ке сум била иста како и сега, ке мислеле дека така треба!
    Сега е касно да ги превоспитам целосно, па се да почнат да работат по дома... Ноо почнувам :!:
    Ги подучувам дечките на домашни работи... заради идните снашки :tmi:
    Знам дека за се ке им биде „виновна“ свеки, па баред малку да ги ублажам работите :D 8)

ПС Читам една историска книга... Кога имам неколку книги дома за читање, историските секогаш ми се последен избор. Нооо, во последено време сватив дека уствари тие ми се најинтересни, со нетрпение чекам што ке се случи на следната страница
    Одам да читам, добра ноќ :hug:

На M&M, Peco, NarCis@ и 34 други им се допаѓа ова.
  8. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.414
    Допаѓања:
    78.336
    Мама на работа. Ние слободни.
    Едната дома ќе среди, другата двор ќе замете и овошките ќе ги спастри. Круши, кајсии, јагоди, јаболки, свашта в двор имавме.
    На ред е кујната. Едната солено готви, другата благо. Чоколаден колач, седмо небо, раванија торта со шербет, касато, какви ли не торти плескавме. Соленото една врста со месо, друга веге или сирење. Зелник, боденик, погача, туку ќе збркавме нешто.

За зимница се знае, јас на шопинг за зеленчук, таја дома готви и чисти. Печење на мене, лупење сите, мелење и бркање пак на мене. Едната тегли мие и после ги полни, а јас конечно одмарам.
    Дома генералка пак.
    Теписи вадење и перењето јас, таа внатре си чисти сѐ на ред.
    Ако едната заврши порано, и помага на другата.

За дрва иста прича. Сите подеднакво задолжени за спастрување.
    За градината исто. Или си градинар или готвиш ручек, переш алишта, после миеш и вариш кафе.

Ама уште од многу мали помагаме дома. Дури бевме помали од што сакавме, после од што моравме.
    Сега сум живи срамови.
    Со години ништо не сум зготвила дома :wasntme:
    Попрво во ресторан ќе појдам. Мрза прва лига :lol:

#сеиспофалив
    #којќемеземераатќетера

Денес си направив кафе и го истурив врз лап топ. И тепих. Среќа па не му е прв пат.
    Трапавост пуштена на максимум.
    Фатив некој вирус, нели малер сум си.
    Screenshot_20190702_232533.jpg
    На цела мака и се изнасмеав.
    И ја ко неа се акнав, белег имам сега. Пред 2 месеци паднав по скали. Ама толку бев занесена по телефонот, што не осетив болка.

Маратонски пост напишав.
    Глава ми бучи, уши ми свират. Нозете лед, а жешко ми е.
    А и огладнев :worried:

На M&M, Skorpija25, vitamina и 25 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.012
    Е ајде де, кај пишува? Јас ако имам свињарник дома, не се чувствувам добро. Фенг-шуито ми се блокира. Мене ми пречи. А е средено полесно се дише. Затоа обожавам хотели. Ем нема многу што да растуриш, ем друг ти средува одсабајле8)

И јас сум ја читала истата книга:D И видео имам од Шмизи на година и пол како пружа алишта заедно со баба. Ама како расте госпоѓицата така и расте и мрзата. Ако запнам со методот мотивирај и наградувај, може и ќе ја кандисам ама 2 саати време и неброени живци ќе изгубам. А ич немам ни време ни живци. Чаре? Во хотел да се преселиме:D
    Поука за идните мајки: теоријата во пракса не излегува баш секогаш.

На NarCis@, kuc, Bozica1980 и 15 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.444
    Допаѓања:
    279.467
    Не е до детето Сеске, до мајка му е :)
    Ако не па да седне со вас барабар на маса, не знам што очекува?

На NarCis@, Bozica1980, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    138.528
    :!: казнувај... пример нема да си среди соба - нема џепарак/играчка, некоа прошетка, некоја нова облека
    мајка нас не игнорираше и не ни правеше муабет шо највише не погодуваше, па ко попчиња одма ведевме глава и си ја извршувавме обврската

На NarCis@, Tajnaotrovna, Bozica1980 и 14 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.444
    Допаѓања:
    279.467
    А јас мислам дека стварно се' е предозволено.
    Ако нема осет ќе го створи.
    Сам/а кога ќе живее нека прави што сака, во едно семејство, или со цимери, неважно, сите имаат обврски.

После се смееме на цимерите на @Emy867

Мора да сфатат дека не може да им слугувате, да, едно е љубов, ама на моменти мислам дека ве злоупотребуваат. И не само вас де, и сестра ми ја приметувам, само моиве се "истренирани" со мене и доволно има разлика меѓу нас да знаат кога си игра мајтап.

Се' во животот реципроцитет, само така ќе сфатат дека мораат нешто и сами да направат.

Не зборуваме за мали дечиња, сепак се постари тинејџери кои мораат бар за себе да научат да се грижат.

Предлог - од на мајка ми "дресурата" - ми рече ти во недела пеглај. Јас не испеглав. Испегла за неа и татко ми, моите алишта не.
    Измиј садови - јас не.
    Изми нивните, моите не.
    Исчисти - јас не.
    Секаде ќе исчисти, кај мене не.

Кај мене барем им успеа "финтата"

На NarCis@, kuc, mal.ecka и 16 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.345
    Само здравје... Се' паѓа во вода, ако нема здравје.

На NarCis@, Skorpija25, Ariel и 13 други им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.818
    Допаѓања:
    323.912
    За децата ние сме си виновни.
    И јас имам еден мал пекмез на кој главна задача му е да не малтретира.
    Мене не толку колку татко и.
    Јас знам и да подвикнам.
    Тој си ќути и угодува...и ја расипува.
    Верувате ли дека кавгите по дома ни се само ради пекмезов?

Добро утро
    Да се тушнам.
    Да натнам нешто,не ми е но важно што, само нека се вее на мене.
    Освен римел ништо друго не ставам, ќе потече на жешково.

Се осеќам неубаво поради пријателка.И се случува неправдина.И де јавив неколку пати да ја чујам и кога и ги чув тешките воздишки и мене ми падна тешко.
    Кај сила немало правдина.

Убав ден да имаме.Мислете на себе и на фамилијата.

На Viktorijaaa5, M&M, Peco и 27 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Од ептем мала почнав да готвам и готвев за сите дома, прво почна оти ми беше ќејф да експериментирам, после беше обврска да се нарани брат кој ништо нејќеше да јаде и беше шгуљав, мајка преморена од работа и без нерви да си игра играчки со пекмезот (и ден денес е пекмез), после премина и у ручеци мешање пошо мајка работеше десет саати у ден на машина, три смени се мењаше у една недела..еден период и патуваше во друг град за работа. Ако мене не ми беше природно да ускочувам да направам,средам коа гледам не може, тешко дека ќе правев или ќе почнев и на првата критика и џева крената дека компирите не сум ги доварила или шо знам ти што, компир од мене не ќе видеа. Ама друг карактер бев и ден денес сум таа.
    Едната страна од главата ме боли,ни апче ми помогна ни бутур. Мотивација имам минус триста. Кафе сркнато, да се потсредам и да уклучам трпение на најјако. :)))

На M&M, Peco, NarCis@ и 23 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.230
    Допаѓања:
    145.563
    Добро утро.
    Кај нас имаше правило, после школо на нива, комплет. За да не одам, наоѓав начини :) Им готвев. прво почнав безвеза, им правев пржени јајца, па од страната парче сирење, патлиџан, пржена пиперка.
    После почнав да пржам сирење, пинџури... па научив ориз...
    И нормално дома се да е чисто и средено. Ако не средам, одев на нива следниот ден. Мајка у смени, по 24ки на нозе, татко цел ден у нива и ноќе за Скопје да продава на големо, еден брат да се вози ноќе со него да не заспие, другиот да работи на нивата...
    И нормално, сите тројца бевме со сите 5ки на школо, со први места по натпревари...
    Многу мразев да мијам садови. И уште ми е жал дека кога се враќаше мајка ми од 24ка, па била на пазар, продавала 5 саати и да дојде да мие садови... оти јас не сакав.
    И после баба ми почна да ме учи, да правам секакви јадења, секако ќе дојде горе да види да не ја запалам кујната, сепак имав 15 години кога почнав со сериозни манџи :) неколку пати фрлавме јадење и се договаравме никој да не разбере, па кучето беше среќно :)
    На 19 почнав да живеам со цимери, па морав да готвам. И цело време готвам. А сега со болно ќерче, готвам по 4 вечери само за неа у ден само да стави нешто у тоа душичето.
    Уморна сум од ноќеска, крш беше спиењето.

Последна измена: 3 јули 2019
    На Viktorijaaa5, M&M, doubleg и 31 други им се допаѓа ова.
  17. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.419
    Допаѓања:
    87.298
    Добро утро!!!
    Дете од мало се тера да работи од работа никој не умрел ,а многу голема помош ќе му биде кога ќе се осамостојат.Мама ме терала се да работам од алишта ,прашини ,готвење и нормално на почеток не знаеш но ако се има волја ќе се научи.И за тоа и благодарам ,а и до ден денес знам да прашам за било што дали нејзе или свекрва.
    Керка ми исто ја учам и ми помага гревота е да се пожалам но сепак за нејзино добро.
    Кафе и сонце и добитна комбинација...
    Денес сме домаќини за многу години да ни е св.Наум,честитки до тие што го носат неговото име...
    Убав ден женски!!!
    69C0D96D-AF06-4BF2-A266-A7D11349A671.jpeg
    53BF1D6A-C1E9-421B-BD44-CF081EBAAD83.jpeg

На Peco, do-re-mi, NarCis@ и 27 други им се допаѓа ова.
  18. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    112.970
    Добро ви утро мил народе!

Кога ве читам од која визраст сте почнале да готвите и работите заработувате страм ми е јас спаѓам во размазените распекмезените и многу ми е жал за тоа но, мајка ми излезе многу млада во пензија, инвалитска пензија од мои 11 год она беше дома па она и готвеше добро искрено немав јас желба да имав друга песна ќе беше.

Ама садови миење почнав уште пред да заодам така мајка ми милува да каже уште многу малечко кога бев сум се качувала на кантата за отпадоци за да ја стигнам чешмата и сум миеала садови.

До ден денешен најомилена домашна работа ми е миењето садови.

Но,чистење перење на рака често зошто вода од 24ч имавме само неполни 2ч и тогаш што попрво се полнеше во буриња,када за да се има преку цел ден па перењето на рака ни беше задолжително.

Мајка ми се трудеше мене да ми помогне кришум да ги пере и моите алишта а јас пак нејзините и се разбира и од татко ми и од брат ми они пак по цел ден на работа или брат ми кој учеше во Ск по цел ден не беше дома.

Тогаш имав само една желба да се мажам некаде каде има вода да се избањам како човек и како човек да пушам перална.

Сите услови дури и две бањи имавме ама вода не, за хидрофор и цистерна немавме тогаш простор а ни финансии па ни остануваше само оваа варијанта.

За се останато бев чувана од сите како капка вода на дланка.
    Мазена пазена во стаклено ѕвоно чувана амаа во текот на животот се испостави сето ова многу погрешно.

Мрзеливиот човек стварно има мал милион оправдувања и изговори.
    Јас бев мрза и за се имав оправдување но еден ден си признав пред се дека сум мрза и дека тоа мора под итно да се промени и така и бидна.

Се се менува и лоши навики и мрзеливост и размазеност ама баш се, само треба потик на самата личност, самата личност да ја потикне нешто и тоа е тоа за се има решение кога јас можев на 37 год да се променам верувајте можат сите.
    Убав ден :*

На Peco, do-re-mi, NarCis@ и 27 други им се допаѓа ова.
  19. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    112.970
    За многу години!

На NarCis@, kuc, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.354
    Мене с
    Еј не. Не си префрлај, во ништо не си се претворила. И јас имав период кога не знаев глава кај ми е па само на брзинка за дете ќе зготвев ручек да има. Маж немаше месец дена ручек видено од мене.
    Пред се, ако не те сфаќаат нивен проблем. А после тоа што ти никому не си слугинка.
    Ќе помине и тоа, издржи, не си прај тешко за џабе.

Утро. Второ кафе испиено зедов да поработам. Сакам до 2 да сум готова да си одам ама ќе видиме дали ќе ми успее..
    Вие арни

На zhap4e, lunicka, Val-Dim и 19 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.