1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.716
    Јас си купив б комплекс за апетит. :D
    Од топлово ич не ми се јаде, па ме фати страв да не појдам надолу со килажата.
    Јадам се и пак сум иста. И цел живот се нервирам со ова, а уште повеќе кога некој ќе ме праша: "јадеш ти нешто?" :devil:

Ве читам за невоспитани деца, т.е родители и се нервирам. Детето на јатрва ми е такво, а неа мува не ја лази. Ако одиме некаде заедно јас се срамам, а таа си муабети и си ужива.
    Пред некој ден кога излегов за на работа ќерка ми и детево ги оставив со свекрва ми во дневна да си играат со играчките.
    Леле луѓе кога се вратив од работа не знаете каква глетка ме дочека. Цело стакло на клуб масичката беше измачкано со лак за нокти, рамките со слики од ќерка ми исто, гарнитурата...
    И знам дека тој го има направено ова зошто ќерка ми е мала и никогаш досега нема измачкано ништо ни со лак, ни со кармин. Од тогаш забранив да играат таму кога се заедно.
    Најмногу ми е страв и ќерка ми да не почне да се однесува како него бидејќи поголемото време од денот го поминуваат заедно, а деца гледаат од други и учат.
    Мајка му абе деца остај ги. Ќе ги пуштам нареден пат кај неа да и ја демолираат куќата да видам дали ќе остане рамнодушна.
    Е од вакви се нервирам што само за дома се строги и не дозволуваат ништо, а туѓи куќи можат и да срушат и тие воопшто да не реагираат.

@Sesil @monik55 среќен роденден женски.:^:

На V.odolija, Sofi.ja, Dadusicka и 30 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.345
    (y)
    Најбитното е ова..
    Алал да ти е што си се навикнала.

Пишував и претодно на темава. Стекнување нови навики, и нивно задржување е проблемот.
    Ако е некој режим кој не можеш да го издржиш, ќе тераш месец-два-три дури не ослабиш колку што сакаш, ама после тоа, ќе се вратиш на стари навики и џабе сето.

На Alita, Bozica1980, Желба и 22 други им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.841
    Допаѓања:
    145.581
    Крив е тој што дозволил да се игра со кармини и лак. Не детево.
    И на моето да му ги дадеш ќе мацка. Што знае дете од лак и кармин.

На ines.h, Bozica1980, WildMk и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.716
    Да. Крив е тој што му дал лак и што му дозволил да ја измачка цела соба.
    Ама од претерано дозволување сега детето не знае за не. Те гледа во очи, се смее и продолжува каде што застанал.

На Bozica1980, fana, dunika и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Natasa87

Natasa87 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    1.007
    Таман решив да ставам леќа да се вари и снема струја :^)
    Ми се оди негде на кафе ама немам друштво со малово не можам до продавница да отидам
    Како сте вие? :D

На Bozica1980, WildMk, fana и 9 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Туку друго сакав да кажам.
    Си ветив дека услуги веќе пошто зашто не правам.
    Порано слаба бев на туѓа болка.
    Потоа се фалеа наоколу како тие врски не фаќале и како тие ништо не подале (не мислејќи дека некој може подал и ги слуша што зборат и како се бламираат)..
    Но сабајле една моја драга, ми вели Лили каде да раѓам со второво бе.
    Да одам у систина, кнап ми е. Да одам во ремедика еве ти велиш не...
    Викам чеј ќе свртиме некој тел ќе видиме. И така фала богу имам една персона за која рака би дала зошо е иста како мене и сочуствува со сечива мака, па и се јавив. За 20 секунди среди се.
    Лонг стори шорт, поентата ми е.. дали на нас 2 ќе ни дојде некад памет? Некад арното со лошо ти се враќа. Правиш услуги од жал и солидарност, и никогаш не очекуваш ништо од тоа нормално, ама да те прават улав и лош иако си бил сламката за која се фатиле..е повеќе од лицемерно.

Тема. Што се би сториле и дали би сториле услуга на "пријателитe"?

На ines.h, Bozica1980, Желба и 20 други им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.817
    Допаѓања:
    323.911
    Јас со детулево имам друг проблем.
    Во последно време, ќе ни дојдат гости и после пола час седење таа истапува со прашање : вие кога планирате да си одите ?
    :$:$
    Зборев со детето и не разбира дека тоа е срамота гостин да се праша.

Иначе, град и дожд ќе имало денес.
    Уживам во невреме, под услов да сум дома...се отворено, јас си фаќам сеир и уживам во свежината на дождот.

На Alita, Sofi.ja, Bozica1980 и 30 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Кажав дека не е здраво не знам ни дали си прочитала :)
    Ама не постои човек мислам дека секој ден оди по најздраво и нај нај се нели?! Еве поаѓам и од себе и од тебе :)
    Сепак сум топ. Немам виснатини оти и никогаш сум немала некоја уау килажа за слабеење ама имам и многу добар метаболизам брзо симнувам ;)

Овошје и зеленчук многу јадам :)

Сум јадела све избалансирано ама со граница и ред и помалку.
    Да сепак сметам дека балансирам и дека тоа е океј.

И вака едно ќе ти кажам ко ти мене секогаш шо ме тагираш и ме "караш" и викаш да не се лутам :P
    Многу јадеш и без граница самата си пишуваш низ темите.
    И цело време зборуваш за слабеење и храна по тоа што те имам читано.
    Ако вистина ти смета и физички и психички пробај да не потпаѓаш на искушение оти па според мене 15 кила да изгубиш ја напротив би била мотивирана да останам здраво и со граница да се хранам за да останам на килажава. Наместо да видам минус 15 и лапам слатки или цел леб со летна манџа.

Не ми замерувај. Го пишувам ова од пријателски аспект врз основа на твоите постови. И сама викаш дека потпаѓаш редовно па не успеваш. Треба едноставно да се решиш и пресечеш.
    Лека полека организмот сам се навикнува без некои работи а плус и желудникот се стеснува за храна.

Се надевам нема да ми замериш ама искоментирав бидејки бев тагирана и бидејки знам колку години се бориш на оваа тема.

На Dadusicka, ines.h, mal.ecka и 21 други им се допаѓа ова.
  9. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    22.997
    На тема диета и ја имам нешто да кажам:) не поштувам диети! Не сум јас на оваа планета за да некој ми кажува кога што да јадам :) Ама па сама кога ќе си кажам што да јадам-закон е тоа! Лебот/брашно/шеќер/газирано ми се храна што не ја поштувам и тотално ја избегавам.Нема ништо хранливо освен што е вкусно некое лиснато или некоја чоколадна торта:) Се придржувам на 3 главни оброка и 2 ужинки во текот на денот+вода пуно. Е сеа не сум безгрешна,да признаам;) Ме расипа нетфликс...обавезно си мезев уназад месецов чипс,па панталоните ми отеснеа:)
    ..треба да барам кај ќе одам на одмор,ама нема расположење...

На fana, dunika, ♡BuBaLe♡ и 11 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.756
    Ами шо знам, така ми кажале така праам, што значи арно праам чим има 6гр пошто мене реално ми треба 18гр а јас внесувам нешто повеќе, ваљда дека жолчката ја тргам, шо знам. Ама секако не јадам 4 јајца скоро никогаш, белки де, не можам.
    Така била золва ми, или ако оделе некаде на гости викала нејќам кај оваа жена, црна е. Језивко.
    Ти си имаш супер килажа, гладување тебе не ти треба, ама јас за да ослабам со гладување не слабеам. Ако јадам колку што пишувам онда у гинис ќе ме има. Кило леб немам изедено никогаш, додуша и не јадам леб зошто не смеам, летна манџа јадам така, без ништо, само можеби некогаш правам грев сиренце додавам. Со леб сум скарана за навек! Она што го пишувам камо ти лебот со летната манџа е зезање, не е дека сум изела некогаш кило леб. И паста да јадам толку често исто ќе бидам буренце. Е за благо сум грешна, признавам. Не ти замерам, таман работа, форум е. Иначе здраво или не, со гладување не се слабее бидејќи научно е докажано ако инсулинот не оди во рамна линија односно прави осцилации горе доле цело време се слушува да складира масти кои ги има во се што внесуваме и троши готова енергија, односно мускули, затоа имаат дебелите сало а не голем мускул. На страна од тоа колку е здраво или не, а не е се сложивме и двете.

На Bozica1980, fana, dunika и 9 други им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.841
    Допаѓања:
    145.581
    Е тоа баш така. Ако не му кажеш не си ги знае границите.
    А се итри , и тестираат до каде да оди.

Фазата кога поставуваат прашања мислам најинтересна е. :D Ама вака може некаде добро да те обрукат. Оти се слушат и повтараат.

Во родителството едно научив. Ништо не оди по план. И те доведуваат до ситуација каде не знаеш како да реагираш и што е правилно, а што не.

На V.odolija, Dadusicka, ines.h и 28 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.817
    Допаѓања:
    323.911
    Ми се чини дека несака кога таа не е центар на внимание, т.е. кога вниманието наше е насочено кон гостите.
    Нашите гости сите се возрасни луѓе и немаат мали деца па нема со кого да се забавува додека ние си правиме поседенки

На Bozica1980, mal.ecka, Желба и 21 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Ангел, тебе ти треба не повеќе од 140 гр протеин, не повеќе од 100 гр јх, не повеќе од 30 гр масти.

Жолчките 2 можеш да јадеш јер ти требаат тие масти, не си ти рони колеман и нема да излагаш на арнолд па да се чистиш. Ти само симнуваш килажа.
    Мастите ти се потребни повеќе од што мислиш. Оние здравите ти велам.
    Ако ти треба помош тука сум. Но уште одма ќе ти кажам. Се ангажирам за дисциплинирани. Прочитам ли пица некаде готово кревам раце :)

На Alita, Biljarkata, Bozica1980 и 16 други им се допаѓа ова.
  14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    11.409
    Допаѓања:
    222.536
    За во друга тема е прашањево,но овде посигурно ми е мислењето ваше.Сандали,чевли и сл од тие на вокмакс мислам така се викаат имате некоја?Пошто имам мака со стапалава па се мислам за нив,деми влошка,заоблен ѓон,па си велам одењето да не ми е малку поудобно.Да не си фрлам пари во ветер:?:

На Dadusicka, Bozica1980, fana и 9 други им се допаѓа ова.
  15. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    4.293
    Допаѓања:
    65.638
    Да, помагам, колку можам и како можам. Доколку ми е побарана помош за нешто конкретно а неможам да одговорам на потребите едноставно кажувам дека не можам.

Тоа како "тие" го толкуваат е нивно, не важи за мене.

Јас просто верувам во универзумот и законот за привлечност така да ако човек помага колку може само со добро ќе му се врати, затоа што суштината е дека не ни треба ништо да се врати..

На Biljarkata, Bozica1980, duffi и 16 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.756
    Абе дечиња, којзнае што им се мота по главчето.
    Јас лани бев кај нутриционист и пошто сум дудук за тоа протеин, масти, јх, дрн дрн јариња женава рече 4 белки, колку сакаш зеленчук (не скробен) до 1кг овошје и првите 2м ми даде овесна со јогурт и чиа, а после ми ги тргна и рече сега јади и за доручек протеин со зеленчук. Ако ептен паднеш ама ептен ред црно чоколадо. Кафе само црно без шеќер и до 4л вода. Јадев на 2 саата, вежбав по 2 саата на ден секој ден.

Пиши ако сакаш основни насоки, не мора да се мачиш многу. Сакала нејќела морам да се трудам за да намалам уште нешто да правам па и второ од нова година. Моментално имам симнато 10че, за 3м, ок е, сега ќе симнувам 7цата да ја видам напред. Имам некои си 84.

Јас ги носам и мене ми се удобни, ама ланскиот модел сандали не ми се удобни ич. Каишите им се многу груби. Новиве се каде каде поудобни. Старките им се топ, имав едни модел пред 5г фитнес патики топ.

На Dadusicka, duffi, fana и 6 други им се допаѓа ова.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Од моето искуство едно ќе кажам.
    Може да се ослабне само со мали порции/количество на храна.
    Сум јадела многу здраво ама количински многу и пак не сум можела да ослабнам.
    Кога јадам мали количини, и да си дозволам леб не е страшно ниту паста ниту бургери. Зошто ќе изедам 150гр паста место 300 на пример. И пица нема да лапнам цела туку 2 или 3 парчиња.
    Не треба да се лишуваме од ништо само треба самоконтрола.
    Мене се ми се фаќа а буквално јадам се,ама зошто знам да се контролирам никогаш не сум имала над 60кг. Сум имала периоди кога две недели не припазувам и јадам повеќе,па одма 2,3 кг повеќе имам ама кажувам стоп и не дозволувам да отидам повеќе. Дисциплина и самоконтролата е најважна.

Последна измена: 9 јули 2019
    На V.odolija, Alita, Biljarkata и 23 други им се допаѓа ова.
  18. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.264
    Допаѓања:
    44.092
    Ве зачитав за мирни - немирни деца и се себезапрашав - а каква ќе биде мојава кога ќе стане тодлер? Ме фаќа уплав дека и покрај сите заложби, ќе имам бесно дете. Не е бељаџика ама е палава и многу гласна (нема па на кого). Инаку, секогаш кога доаѓале деца кај нас на гости, без исклучок сум им давала играчиња (и пред да бидам трудна си имав купче занимавачки предмети) за да им понудам "забава". Дете не го интересира мезе, муабети и пијачка. Сака да фаќа, истражува и чепка. Родителот е тој што дава ограничување. Во станов ни прошле брдо деца. Оставале хаос, ама немало бељи. Се надевам дека и ќерка ми ќе е таква. Се' додека не кршат предмети или сами себе, океј е.
    А невоспитани деца нема. Има невоспитани и мрзливи родители што своите деца ги сметаат за "темпераментни". Не. Ако треба сто пати ќе го искараш или казниш (прекор или недозволување играчка-предмет) за да научи дека не смее да крши туѓи играчки, да фрла со топка по телевизор и да откопува саксии со земја на паркет (сево ова го имам посведочено и родителите беа мртви ладни).

Околу другата тема. За дебелина и исхрана да не почнувам. Јадам се', од месо до леб и манџички и плус благо и све што сака душата, си се сладам. Резултатот е - килажа што фала богу не оди нагоре ама не оди ни надолу. Само здравје и помалку шеќери си ветувам секој пат. Ама иди не јади кога пробуваш нова кујна во странство или кога договараме мезе после работа со друштво? Плус, јас сум мераклика бре за готвење, тоа е голем проблем кога сакаш да држиш диети. Сум пробала да си правам балансирани оброци, не е дека е невозможно ама бара повеќе влог. И финансиски и временски. Засега останувам во XL и надеж за подобра иднина на моите буткици.:D:^):^)

На Sofi.ja, Biljarkata, Dadusicka и 25 други им се допаѓа ова.
  19. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    53.448
    Среќен роденден на @Sesil , не знам зашто,мислев дека постара си:D.
    Никогаш во животот не сум држела диета, мене ми се потребни кг +, ако има некоја за давање,може кај мене слободно да префрли:D

Сабајле убаво заврна, реков ќе залади малку ама не. Пекол.
    Денеска не планирам ништо да правам. Добив, стомак ме боли.
    3 часа ќе треба да одам само на работа и завршив за денес.

За невоспитани деца криви се родителите. Децата не.
    Не може да очекуваш од дете да седи на маса ко голем човек.
    Затоа или ќе си ги викнеш гостите дома ,на твој терен, или одиш половина час и толку.
    Внука ми има 5год, сака гости и сака да муабети со нив,толку многу зборува ,сака да е во центар на внимание, па се лути ако гостинот не прави муабет со неа. А од муабети,да се плашиш што ќе каже ако отвори уста.
    Може да каже мама и тато што правеле муабет.
    Мене ми рече тето денеска ич не си дотерана, те мрзи да се капеш ? ( дека ми беше собрана косата) :rofl:
    Ме остави без збор.
    Сестра ми само и зборува. Ама ете мала е , не разбира уште што не е културно да кажеш.

На Alita, bittersweet, Dadusicka и 25 други им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.134
    Допаѓања:
    119.769
    Маж ми купил туба и таков апарат незнам како се вика да лади вода за дома. Го имаме по канцеларии, го знаете, се точи вода од него.
    Не се лутев за апаратот, а тубата вода 120 ден е 10Л. Ме налути цената нејзина, ко злато да пиеш, не вода:D

На Sofi.ja, Biljarkata, Bozica1980 и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.