1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    95.502
    Пластиката гледајте да е BPA free.
    И не е за нас,за околината е премногу штетна,ке речам фатална.
    Македонија е особено удавена во ѓубре,многу лоша слика е разлетани кеси и фрлени шишиња во природата.Многу загдуваме луѓе,премногу.
    Порано се било во стакло,од сокови,зејтин,пиљарски производи непакувано ништо,луѓето си пазареле во кошници и платнени торби....

@Sesil среќен роденден:f:
    :hug:

И на @monik55 да и е најсреќен:^:

На Dadusicka, ♡BuBaLe♡, TeddyGrey и 28 други им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.034
    Допаѓања:
    180.252
    И јас станав да видам.
    Ама немам дома ни едно шише при рака.
    Освен од грчките.
    Тие имаат горе на шишето некоја дата,само една. Претпоставувам дека е ден на полнење

На Bozica1980, Sexybaby86, fana и 6 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.439
    Допаѓања:
    279.449
    Тоа е една од лошите страни на конзумеризмот.
    Пластиката е поефтина од стаклото за производство...
    Мене не ми е проблем пример да користам исто шише за млеко и да одам да го наполнам од некаква станица на млекара, или пак да нарачам и да ми земаат празни, а носат полни шишиња.

Ај пак млекото е во картон, ама за се' останато исто... Рефус е супер начин на купување, јас не сум видела јајца рефус од дете. Ај пак овие во картон ок, ама се' повеќе гледам пластични табли.

Проблемот е баш што пластиката е најефтина, па и најдостапна за сите.

На green.eyes, Bozica1980, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.325
    Допаѓања:
    57.435
    Не е биопластика, туку само пластика што се распаѓа побрзо (biodegradable). Да, се распаѓа побрзо од обична ќеса ама пак испушта штетни хемикалии.
    Не се мал проблем и овие ќеси. Немам време и ме мрзи да барам извор, баш имаше дебата во ЕУ да се забранат и тие ама не знам што направија. Ај утре ќе се потрудам.

На green.eyes, Bozica1980, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    187.204
    Не реков дека е био, ама не е толкав проблем. Секако ги пренаменуваш во ќеси за ѓубре. Инаку во што ќе фрлаш? Во хартиени? Или директ во контејнер? Немаме ние уште такви услови, а за свест да не ни зборам.

На green.eyes, Bozica1980, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.325
    Допаѓања:
    57.435
    Барем да намалиме, тоа ми беше зборот.
    Знам дека нема услови за да исклучиме скроз.
    Секој по едно ќесе помалку, голема разлика.

На TeddyGrey, green.eyes, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    се си во право.
    Има кеси за ѓубре, се купуваат. Затоа и се кеси за ѓубре нели..

Ама македонче ќе земе еден куп без пари од веро, нит ќе селектира нит бутур

На TeddyGrey, green.eyes, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.822
    Допаѓања:
    114.756
    Додека пиев вода од чешма умирав од болки во бубрезите. Тогаш ми текна да ја исчистам решетката од чешмата и... Нејќете да знаете, уствари... Стакло, пластика, песок, влакна?! И човечки и животински и секакви! Гад, никад више! Нит бубрези ме болат, нит ми се гади на пиење вода нит ништо. Шишињата ги давам на циганите кои собираат пластика а тубите ги користиме во бавча. Купувам туби изворска или шишиња аква вива. Сите имаат датум на полнење и рок, мислам е околу 1г.

На WildMk, dunika, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @LiliBoz ако не ти е тешко пиши некои генерални насоки за симнување на последните 2-3кг вишок. КОј ќе се најде дека мо/е да помогне мо/е ида пише, мене Лили ми се виде спремна да помогне:?:
    Варирам меѓу 59-60кг цело време, а сакам да стигнам до варијабила од 56-макс 57кг. Навистина ми значат бидејќи овие 2-3кг ми се сконцентрирани во колкови и дел во стомак. Ми смета како изгледа.
    Претходните две недели не јадев воошто леб (тоа уште не јадам), благо и газирано ми беа сосема исклучени (последниве 5 дена некој сладолед и чоколадо поминаа и една чаша кока кола испив) и успеав да стигнам до 58кг.
    Знам дека најтешко се симнуваат последните кг ама некако како да не ми успева со начинот кој го применував последниве 15тина дена, а тоа е: јадев два пати дневно, појадок нешто избор од јајце, сирење, сончоглед, јогурт, патлижан... до ручек јадев само неколку овошки и/или зеленчук, а ручекот ми беше месо и многу салата (преретко каснував плус две три компирчиња или лажица ориз или третина чинија тестенини и еднаш место месо и салата ручек ми беше три парчиња пица)...благо и газирано немав внесено.... ако ми се пријадеше пред легнување бидејки не заспивам со празен стомак пиев чаша јогурт и некоја маслинка или пола парче двопек со јогуртот...
    инаку сум човек кој да знае дека нема да качува кг би јадела само тестении, леб, тесто, чипс, ориз и компир....

Многу долг мојов пост, како исповед ми личи8-|:tmi::tmi::tmi:
    Инаку да знам дека треба да се вежба, ама темпово на обврски вистина не ми дозволува сега баш, дури и едни глупи масажи кои ги уплатив еве ќе пропаднат ако не стигнам да отидам како што не стигам периодов....

На ♡BuBaLe♡, green.eyes, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    138.528
    Луѓе со што се се замарате, рак не ама психа ќе ве убие :angel: се зезам, се најдобро на сите :*

Околу намалување на килажа, мислам дека не треба да се водиме по некои правила и прописи, списоци и пресметки од нутриционисти туку секој да си се преиспита и да види што му влијае на симнување/качување на килажа па тоа да (не)консумира. Едно е книга и теорија друго е пракса. Исто ко на пример луѓе што претежно се на свежа храна па имаат масти и триглицериди да ти се сврти ум од бројката. Или некој си лапка благо па никогаш немал покачен шеќер. Мислам дека се зависи како организмот ти функционира и дека нема универзални правила за сите. Мое размислување...

Друга работа, исто некое мое размислување јер и мојата психа работи и мене кад тад ќе ме убие :tmi: Ова со отровите што ги внесуваме мислам ко вакцина ни делува. Смејте ми се слободно. Пример внесуваш вирус за да станеш отпорен, па внесуваш отров за да станеш отпорен на него :?: Еве луѓе што ги знам умрети од рак, баш воделе ептен здрав живот, овошје зеленчук носени од чиста околина без индустрија во радиус од стотоци километри. Млечни и месни производи од производител кој одгледува стока во чиста околина. Одреден период минати на планина, во чиста околина, на чист воздух,пешачење обавезно х километри на ден. И на крај ракче :( Тоа е, во стаклено ѕвоно не се живее.

Кеси земам, и резерви, си го собирам ѓубрето во нив. На мм јадење праќам во кеса, во шо друго да му омотам храна. Во ташна обавезно носам кеси, ако ми заврне после мокор чадор како ќе пикнам внатре пак и ред други примери кај што ми се наоѓа кесата. Некои работи колку и да се штетни едноставно ни го олеснуваат животот.
    Или еве одеме на пикник, колку полесно е да се земе прибор за една употреба и да се фрли.

Ај сеа бидите искрени и признајте колку пати сте дискутирале за здрав живот со цигара у рака ? :P

Ами коа немате како ќе пиете? :?::lol: Се зазам. Белким ви се реши проблемот со водата или уште си го имате?

На Dadusicka, ♡BuBaLe♡, TeddyGrey и 18 други им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.325
    Допаѓања:
    57.435
    @Sesil, и тие луѓе што воделе здрав живот а добиле рак, сигурно биле изложени на штетни хемикалии па ја примиле вакцината. :) Нема можност да си целосно изолиран, а тоа што воделе здрав живот сигурно не им штетело туку им го подобрило квалитетот и на тие години што ги проживеале.

За пластиката, најлесно е за нас, да. Ама на планетата не и' е лесно.

На do-re-mi, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 13 други им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Го видовте китот што починал поради тоа што фул бил пластика наголтан?

На green.eyes, Sexybaby86, friendy и 8 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.439
    Допаѓања:
    279.449
    Живо џабе се тие.
    Една кеса башка собира многу, затоа ги купувам.

Најдобро е да имаме каде сами да рециклираме она што можеме (храна и сл.) - вакво нешто во Словенија имам видено, секој двор по едно ќоше.

Останатото во центри за рециклирање.

Не можеме 100% да рециклираме, ама сега па 0% рециклираме...

На ♡BuBaLe♡, green.eyes, Bozica1980 и 11 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Карши кам кај нас баш има за се кај да фрлиш. Али ако погледнеш што се фрлаат унутра...
    Јас сум човек што на каса производите ги враќа во корпа и не кочи 'сообраќај' дур на некој друг му куца. Тоа од такт ме вади. Парите на каса мора да ги мести една по една во новчаник некој..
    Од друга страна, што ги чини корпата накај излез да си ја вратат на место.
    Среќа па приметувам дека позади мене тие ете гледаат дека е попрактично и неколкумина истото го прават. Ај.. Мож некад ќе ни дојде памет.

На Alita, ♡BuBaLe♡, TeddyGrey и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    138.528
    За пластиката најдобро решение би било подигање свест за селекција и рециклажа, а не исфрлање од употреба. Многу ептен многу го олеснува животот. Замислете секој ден да треба да се надигаш шишиња па да одиш да ти точат сок на едно место, млеко во друго. Па земаш стаклени садчиња еден куп па одиш по грицки, сувомоснато, се на рефус да купуваш. Многу полесно е да селектираш се употребено и после соодветна служба да го собира и преработува тоа

На ♡BuBaLe♡, TeddyGrey, green.eyes и 9 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.439
    Допаѓања:
    279.449
    Секој ден татко ми ми спрема јадење, ама во пластична кутија која ја мијам.

Не е најарно тоа што користам хартиени чаши, ама алтернатива за мои потреби немам најдено - а еден куп сталени/пластични чаши имам купено.

Прибор на пикник пластичен, ама од убава пластика, миеме и пак користиме.
    Конкретниот сет дома го имаме повеќе од 15 години.

Тоа што реков за ќошето за собирање остатоци од храна, од летово почнавме, да пробаме.

Си бара прекопување малку на 2-3 дена, ама за сега мислам ок е.

Може хумус на крај ќе направиме :D

На ♡BuBaLe♡, TeddyGrey, green.eyes и 15 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Абре луѓе... Џабе се замараме. Има народ што уште мисли дека комшиката магии им прај детето да не им се ожени... Глобал ворминг и рециклажа е мисловна именка, нуклеарна физика за нив.

На Biljarkata, Dadusicka, Alita и 26 други им се допаѓа ова.
  18. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    6.008
    Допаѓања:
    183.423
    Мори Веро, полека малце, ќе го умреш човекот. :rofl::rofl::rofl:

Еден галон е околу 4,5 литри. 19 галони се околу 85 литри. Да не си грешка нешто?

Ова е голем проблем во Скопје. Водата од изворот Рашче е чиста и квалитетна за пиење. Проблемот е со цевките. Има бетонски цевки, азбестни, железни зарѓани и уште не знам какви. Кога нема вода 2-3 часа, па кога ќе дојде, тоа на се личи, само не на вода. Содржи голем процент на бигор и додаден хлор.
    Јас користам бокал со филтер, не знам колку помага.

Сортирањето на отпад не вреди ништо, затоа што кај нас нема фирми што преработуваат отпад, па цело ѓубре завршува во депонија.

Последна измена: 9 јули 2019
    На Biljarkata, Dadusicka, TeddyGrey и 25 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    @Peco јас можам да ти помогнам да видиш колку помага ако некогаш се запнеш да провериш :wasntme:

На Sexybaby86, Желба, dunika и 8 други им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.091
    Допаѓања:
    124.341
    На темата на лили.
    Или правам услуга од драга воља без да очекувам ништо, или воопшто не правам. ЧастоФки, пијалоци, пари и слично не ми требаат.

За слабеење треба да ослабам некои 5 кила. Ко можев 15 можам 5 сигурно, не се имам запнато.

@Sesil @monik55 бидете најсреќни девојчиња :hug: :^:

На TeddyGrey, green.eyes, Bozica1980 и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.