Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    6.031
    Допаѓања:
    158.701
    Сограѓанке,@Rama welcome!

Чуден филм гледам на тв 1000...

Истовремено читам по фб и грција невреме ја зафатило...а в недела патуваме натака... @mareane да се јави со детaлен извештај,молам...

На Желба, mal.ecka, friendy и 21 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.439
    Допаѓања:
    279.449
    Мојов го кастрирав на полни две години. Пред тоа не беше агресивен, ама досаден убибоже со сите кучки комшиски... која како добие, ние серенади ден и ноќ слушавме.

После кастрација тоталка се смири :)

Не се плаши тој од животни, дружељубив е мноооогу, само страв му е од возрасни (мажи посебно) и бега од нив, со деца мали најдругар е, исто и со други кучиња, мачки.... е само од коњи се плаши :D а пројде некој цигулигу со коњ, мојов да може во мравја дупка ќе се напика од фуфка :)

Леле леле леле кај ме потсети.

Кога беше помал и полесен (сега е прасе дебело) некако сама го пикав во када, па држ не дај, после 100 саати и кичма цвикната, ќе го избањав.

Ме убедија на грумер да го носам, саде имале "финти". И ај, по препорака грумер, најдовме.
    Женава ја бива 100%, ама после пола саат ми се јави да си го земам, не давал да го исчешла, а не да го бања...

и си го товаривме назад.

И ене го смрди сега. Да му ги опрајме ушите (7 дена 3 пати на ден капки) па ќе го бањаме сами. И машинка ќе му акнам.

Ене го сега тажи, мислиш кој знае што му е правено.

Не се ни обидувам во близина на море да го носам. Го оставам со моите на чување, тука или во Дојран, иначе на пола километар од вода ќе треба да седиме.
    Карактер, Marley & Me.
    :x

Ама стварно премногу го лигавев.

Последна измена од модератор: 11 јули 2019
    На senjorita-v, LejlaD, Kate Rina 93 и 17 други им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.841
    Допаѓања:
    145.581
    На моите ја шишаат и бањат со анастезија...

На friendy, LejlaD, Kate Rina 93 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.532
    Допаѓања:
    18.919
    Сесилке морав да те цитирам и демнатирам,како вработена во школо.
    Спомнав и претходно,еве повторно ,за рециклирање за возврат Пакомак дава течен сапун во школо. На секој совет до пред некое време на нас наставниците ни беше кажано да не дозволуваме заеднички фондови и да не носат сапун и тоалет родителите. На прашањето а како децата ќе се измијат кога нема? Таа (знаејќи дека и сама себе се лаже) ќе одговореше, ние ставаме во тоалетите но децата се невоспитани и го истураат! Тоалет во ученичко вц ниту имало,ниту ќе има,а да не зборуваме за одржување на хигиената, половина од девојчињата се заразија со ешерихија.

Е сега за наставничко вц да кажам. Никогаш не ставаат ни сапун ни тоалет. Зарем некој ќе земе шише и од диспанзерот ќе претура за дома? Со тоалетот што ќе прави,исто дома ќе го носи? Колку ќе го држи тоа,денови,недели? Не знам кој би се дрзнал да го направи тоа,секако доколку би имало што да краде;)

Кај нас се чисти вц и се става тоалет и сапун само кога има инспекција. Да се помолиме дека ќе биде инспекторка па среќата ќе припадне на женскиот тоалет.
    Замислете едно наставничко вц е,таман нашле децава занимација да ги оставиш сами, трчаш набрзина да извршиш физиолошка потреба,си стигнал таму нема тоалет:x
    Така да директорот што така кажал-лаже, полесно му е такво објаснување да даде,како нашава со објаснувањето за ученичките тоалети.
    @Bubce38 со помин:hug:

На Skorpija25, Желба, WildMk и 19 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.439
    Допаѓања:
    279.449
    Тие што не чуваат навистина не можат да разберат, навистина се дел од семејство и така се сакаат.
    Не сакам споредби - како дете, како сестра... едноставно ги сакам и прво за нив гледам, па за себе.

Од храна, до лекар, до планирање на се' ...

Престар е за така... иначе...

Последна измена од модератор: 11 јули 2019
    На friendy, Alita, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.781
    Допаѓања:
    93.334
    @CameliaMiller
    Женското(малтезерка) нема шанси да ја бањаат и фризираат на грумер.
    Прво се лути кога ја бањаме|(,се врти со грб и гледа во зид,е после кога треба да ја чешламе почнува шоуто.:sweat:
    Затоа Косми нарача машинка за шишање кучиња,четки ,и изгледа туторијали за шишање.
    Сега ја шишам професионално8)само во почетокот додека вежбав беше малку ко искубана^_^

На CameliaMiller, LejlaD, Kate Rina 93 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    187.204
    Ве читам и гледам по групи да вдомам куче. После која ќе ме прими со кучето, откако маж ми ќе ме избрка? :tmi:

На do-re-mi, Желба, CameliaMiller и 21 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    138.528
    Ова е од пред некоја година, не е баш вчерашен настан ама дека излагал не верувам, 99% сум сигурна дека не излагал. Не сум јас вработена во школото па да мора мене да ми се правда. Не ставаа сапун во диспанзери тогаш туку на секоја чешма имаше едно пластично ко за домашно употреба од мах 250мл. И немој да мислеш ако тебе не ти е дојдено до сапун и тоалетна на сите не му е.Сумљаше во предметен наставник како потенцијален крадач, кој пак може и цел школски час да има пауза, зависно од распоредот нели, ако мислеш дека баш никој нема време.
    Ипак и да не е ова во школото, не ретко се случува вработени да присвојуваат потрошни материјали од своите работни места.
    И нека не те чуди.
    Eте се спомнуваше погоре како се грабаат кеси во маркети во кои не се наплаќаат кесите. На кој до кеса му е дојдено плус, и до тоалетна може да му е..

На Желба, WildMk, CameliaMiller и 22 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.011
    Биљарка Боливачкова на рапорт,
    Ве исчитав, конечно:clap:

За екологија и свест, по себе знам и по прочитаното тврдам, не е само до казни. Кога отидов првпат во ЕУ држава, се воодушевив од разнобојни контејнери, канти и систем, и си реков, јас сакам ваков живот. Може сум чипирана, може до хороскопот е, ама многу се палам на систем:D. После ко се вратив во Скопје, многу ми фалеа кантите во боја, едвај дочекав да им се вратам. За колекцијата на платнени торби што ја имам, веќе знаете, исто како што знаете дека така не ја тепаме мечката.
    Вода пијам чешмовача, маж се труе со пластика, чекам да средиме големите проекти па да инсталирам квалитетен филтер. За дете со себе влечкам стаклено шише за вода, нема да умрам со тие 200 грама екстра тежина на рамена, евентуално некоја торба ќе скинам ама небитно.
    Друго што многу ме носталгира е прашокот за перење, пакуван во платнени вреќички.Па од тие вреќички, излегуваа кујнски крпи, сеуште може да се најде некоја таква кај мајка ми по дома. И чашите стаклени од еурокрем уште се во употреба, неуништливи се:nod:. Верувам дека тие минати вредности и амбалажни техники се неповратни во догледно време, ама којзнае, можеби и не се така недостижни. И онака чипс и кока кола не конзумирам, а пиво сеуште се продава во стакло.
    Бтв. Денес сум пиела пиво од стакло, ко шо рекол господ дека треба да биде8).

Во врска со странството, во глобала, како што имам пишано и по некои од другите теми, Европјаните баш немаат поим која е и каде е Македонија, нити пак нешто им менува дали сум од Македонија, Молдавија, Украина или Монголија. Административно, работите стојат како што има пишано @Cka во првиот дел.
    Е сега за вториот дел, може да спориме, и да се објаснуваме, кои се тие "нашите". Јас ниту во Мк немам пријатели што работеле по продавници, или физички работници, не дека сум ги бирала по професија, просто такво друштво сме биле, сме учеле факултети, сме нашле помалку или повеќе соодветни работни места и во Мк. Тие што заминале за ЕУ, не отишле како нискоквалификувана работна сила. Според нашите лични искуства, покрај административниот предуслов, најважно е работно искуство во секторот во кој конкурираш за работа. На пример, ако конкурираш за продавач/sales во фирма за градежни материјали, мораш да имаш претходно искуство како продавач во фирма за градежни материјали. Дали во Македонија или во Индија, мислам дека е небитно:). Мене од таквите критериуми, малку глава ме боли, ама па оди објасни им дека сеедно е дали продаваш ауспуси или гипс-картон. Малку се скарани со логиката, ама па од друга страна не се праат паметни дека се знаат и за се ги бива, ко во мк. Нормално, за сензитивни области како медицина на пример, мора да се нострифицира стекнатата диплома, или полесно се наоѓа работа со локален сертифициран курс за електричар отколку со педагошки факултет од мк, ама тоа се веќе индивидуални варијации на темата.

И појма немам кај отидовте со муабетот дури го изнапишав ова, ама небитно.
    Битно да сме здрави и живи, и подалеку од свекрвите да живееме;) (ако така ни одговара, нормално).
    :hai:

Пс. @vitamina сво претходното писание, сакав да кажам дека не ти треба диета. Комплимент требаше да биде.

На Skorpija25, Желба, CameliaMiller и 22 други им се допаѓа ова.
  10. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.414
    Допаѓања:
    78.335
    Не знам по кои држави се тие ваши пријатели кои "не ги земаат на работа" затоа што немаат еу пасош. Да бидеме искрени, 90% од иселените од 2005 навака се со бугарски пасош во странство. А со него, да бидеме искрени, барем во Европа имате право на работа.
    И со виза на основа на брачен партнер со еу пасош, имате исти права како и него.
    Знам луѓе кои престојувале тука на црно околу деценија и сега имаат пасош и убави работни места.

Барем јас, а и тие што ги знам, никогаш не ги одбиле на работа заради документите.
    А сите кои сакаат, имаат пристојни работни места со завидна плата.
    Се зависи од тоа кој капацитет на прилагодување го поседува единката. Ако и е ок тоа да седне да усоврши јазик, плус трудољубива, успехот е загарантиран. Секако, тоа па зависи колкави ви се апетитите.
    И зависи што според вас е убава работа. И што сакате да работите.
    И да, не познавам ниту еден што ја нострифицирал дипломата и да му е целосно признаена, па одма да тргне на работа. Доучување, мора, во 98% од случаите. И јазик високо ниво. Разбирам, ама не можам да вратам не се важи тука :rofl:

Како што кажа Грегори Хаус, house-everybody-lies-brand-a.jpg
    Има луѓе кои се фалат, т.е лажат за работните места и за платата :D и за дипломите и за сѐ.
    Ама па, има интернет и таму пишува за секоја работна позиција што како 8)

Се направ либанска храна и сега јок спиење :worried:
    Ама така е кога се дружиш со пољаци...

На Желба, WildMk, CameliaMiller и 20 други им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.781
    Допаѓања:
    93.334
    Каква е либанската храна малерозна?
    :?:

На WildMk, CameliaMiller, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  12. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.414
    Допаѓања:
    78.335
    Никакво |(
    chicken shawarma јадевме
    Јадење кое сите викаат или е израелско, или либанско, или арапско... Џоа гиро, само пилешко или телешко. Нели кошер или халал мора да е, па прасичи не једемо ту |(
    А чие е, никој не знае. https://www.tripadvisor.co.uk/Locat...04325859-Randa_By_Maroush-London_England.html

Ништо посебно за мене, ама друштвото го обожаваат. Јас поскоро суши ќе си каснам :D

Пишајте ме и мене со дијагноза целијаклија :devil:
    Најслаткото у пм бре... Нема да смеам да јадам :wasntme:
    Ма-лер на 21 век сум

На Желба, WildMk, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    Се надевам ќе се смири. Кога е уплашен по дома ни остава и по некој заб али благодарение на мене “остај го само 4,5 кг” зема замав и се доведов во ситуација он да ми е шеф дома.
    И со интензивен тренинг иде до некоја нормала и ете синоќа не бркаше низ стан. Забавно ни е ептен.
    Ради малава мора да се смири.

А за надвор никој не не дружи оти ги лае сите. И сто пати да ги душне пак ги лае.

И така секој со проблемите:)

Душа:hug:
    Ќе го пратиш маж ти на тренинг кај мене. После десет дена и на црви надвор ќе пази да не згази :lol:

На NarCis@, Alishan30, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.353
    Ехее, ќе тера 20ка тој чим е до толку лигле.

Утро.
    Пијам прво кафе на балкон во долги па да пуштам спанаќ за ручек и да бегам.
    Камо да беше петок.
    Имајте убав ден

На Sesil, CameliaMiller, Bozica1980 и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    112.964
    Добре дојде рама

На marlonbrando69, Rama, NarCis@ и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.045
    Допаѓања:
    190.634
    Добро утро другари :)

Што се случи ноќеска луѓе мои? :worried: Па тоа еден ветер, еден дожд, едни милион тристашеесосум секавици. Сериозно, бар ветерот да не гурнеше до Индонезија негде.. супер ќе беше. Ќе да е закотвен асално островов. |( Или во најмала рака, бар до Хрватска да прошетавме. :wasntme: :D

Маж ко дете, вау, стана да гледал секавици во морето. Ја да можев ќе се укопав во земја од фуфки, а истовремено очи ми се затвараа од што ми се спиеше. Свекор и свеки се “бореа” со ветрот да ги кренат тендите од балконите, мачор без посебна реакција. Измеѓу некое себе-лижење ќе кренеше глава и ќе ѕирнеше низ прозор, и можам да се заколнам дека видов како рола со очите. :D Добро, нему никогаш ништо не му е погодено.

На раскрсница сум, ама нема ниту еден видлив пат. Ниту знам кај сум, ниту на каде да терам. Дали ќе се појави некој пат сам од себе на хорозонтот, или ќе морам сама да го асфалтирам... и тоа е дискутабилно и истивремено тешко за поднесување. Само една работа ми оди добро во животов моментално - тие двајца.
    Од мене доручек утрово. :)
    3669E644-5DC7-4259-820F-A0AD8619068D.jpeg

На do-re-mi, Rama, NarCis@ и 27 други им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.325
    Допаѓања:
    57.435
    Добро утро.
    Изгледа дека ќе биде убав ден.

Сите ги разгалуваме.
    Еве мојава сува храна нејќе, освен ако и' давам едно по едно од рака.
    Па утрово така ја хранев. И на сред јадење ме бацува па си продолжува да јаде, па тоа ни е рутина секој ден. :D

@zhap4e, сакав уште вчера да ти пишам за кактусот, не мора да е зајак. Ако го пресадиш во поголема саксија и го оставиш да расте, супер ќе се направи.
    66297475_316650229238975_473652682779787264_n.jpg

Мојов до душа така го добив, поразгранет и со се' тие жолти дамки што не знам што се. Aко некој знае што да им правам нека пише.
    Во моментов е весел, изгледа им е сезона за нови гранчиња.
    Тетка ми има во форма на зајче, ги сече и пресадува новите во земја . Многу лесно. Па и тие се зафаќаат и растат. Има видеа по Јутубот, баш гледав. Едни ги сушеа пресечените ден-два пред да пресадат, други директно засадуваат.
    Ама мене ми се сфиѓа разгрането. :)

Последна измена: 11 јули 2019
    На Skorpija25, NarCis@, CameliaMiller и 17 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    @LivingGlam и мене ми се свиѓа разгранет ама ми изгледа дека ќе угине ако остане разгранет. Долниот дел од телото смени боја, омекна, тенко е. И сега и горните уши почнаа. Ако го оставам мислам ќе угине. Ги разделив синоќа ушите и ги боцнав во земја. Видов дека некои препорачуваат да поседат надвор од земја некој ден ама..ќе видам денес како ќе реагираат и ако омлитавуваат ќе ги извадам ќе барам друго чаре. Иначе саксијата му е голема, има простор да се блесави..сега ќе земам и поголема заради сите да имаат простор. Фала ти :) Твојов е преубав. Мојот беше тенко и жгуљавко кога го земав. Се разубави кога се разграни, преубав беше ама ете :)

Последна измена: 11 јули 2019
    На NarCis@, Желба, Viktorijaaa5 и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.045
    Допаѓања:
    190.634
    @LivingGlam ја би го пресадила во поголема саксија, и малку по внатре, за да е постабилен.
    Овие кактуси се најтолерантни на постудено време и дирекно сонце по цел ден. И ја ги имам, една зима ги прибрав дома заедно со другите кактуси и почнаа да млитават, па ги вратив назад надвор и цела зима надвор ми беа. Од тогаш нив само надвор ги чувам. Пролетва па куп нови уши имаа. :)
    Иначе во добри услови, растат огромни.

На NarCis@, Желба, Viktorijaaa5 и 16 други им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.841
    Допаѓања:
    145.581
    @mareane добри ли сте?
    Друг има ли на Халкидики?
    Страшни слики од невремето.:worried:

На Rama, NarCis@, Желба и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.