Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

* Мене па никако не ми иде ордевер и салатка дал со урда, дал пилешка и сл. без кифличе на маса. Некоја тестенина мора да има:lol:

2. Cka

Cka Форумски идол

Последни гости, на свекрва ми другарка и син и.
    Направив тататур, шопска кифли неколку вида (купив од Силбо, немав време да месам, ми дојдоа после работа), одревер (врат, кашкавал, печеница, сирење, маслинки), ајвар, чипс со кашкавал стопен и неколку соса со него.
    Пиење - бело и црвено вино, пиво и 5 видови ракија. Кисела вода. Толку.

WildMk, Viktorijaaa5, kuc and 20 others like this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Значи старо-младо -тоа е менито.

Некако, како да си ствараме обврски самите.
    Пред некое време, многу се дружевме со еден пар.
    Често си теравме гости.
    И некако ми се смачи и од одење и од чекање, зашто многу ми се виде спремањето.
    И финансиски и временски.
    Цел ден зафатена во кујна, зошто?....гости вечер ќе дошле !?!

И така решив да го прекршам тоа правило, па дојдоа луѓето, јас на маса кикирики (зашто пиво пијат), и во тацни разни наполитанки, грицки...Демек, да нени е товар секојпат средбата.
    Арно ама кога отидовме кај нив, женава пак масата полна.Од ребра во фурна до салати...до благо на крај.
    Срам да те фати од својата постапка.

...и пак си почнав по старо:D
    Не бидува.Срам ми е да одам на наредена маса а да пречекувам со кикирики.
    Некако како да ми укажува чест што сум отишла на гости, а јас не и возвраќам исто.

24.07, WildMk, Sofi.ja and 24 others like this.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Зависи како сум расположена и од гостите и од пригодата, ако ја има.

Знам да пројдам само со грицки кафе сок сладолед, без ордевери. Ама така сме си со нив, дружбата ни е убава, не се оптеретуваме со јадење и не се некои јадачи.

Некогаш правам ордевери, салатки, кифли знам и да месам и да купам, зависи колку имам време.

Знам и да правам месо, печење нешто некогаш. Сосеви, салати, интересни рецепти.
    Се зависи од расположение.

24.07, WildMk, kuc and 19 others like this.
  5. Cka

Cka Форумски идол

вака само мајками ме чека, јас уште немам зет за да пречекам вака :) Кога одам на 3 саати кај мајка, има ребра за малата, печење за зетот, руска салатаи погача за мене за главно јадење, омиленото на сите. Претходно салата неколку вида.
    Благо има една торта од теткка ми или баклава, и од мајка сладолед или араванија. Ама ова само кај мајка. Вака да ме пречека некој ќе се исплашам дека за кума ме вика

24.07, WildMk, Sofi.ja and 24 others like this.
  6. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Салати сезонски кремасти зависи кој и во кое време иде и за колку време од најавата.
    Ордевер ( врат ,печеница ,кулен, кашкавал ,сиренце ,маслинки )
    Кифлички или лиснато ,нафора, мекици,пирушки домашни или од кам пица месена домашна, тесто од кам у најбрза варијанта на кришки леб ќе наредам се што имам и амин.(ова не се заедно зависи за што имам време зошто знаат за пола час да се најават и дојдат) ладна даска не секогаш но правам.
    Благо ако имам дома тоа што имам ако не нешто готово.
    Грицки.
    Од пијалок домашно винце, ракија ,пиво, купечко вино, сокови, к.вода.
    Се дружиме неколку пара и баш сме релакс ич не сме оптеретени со ова а и роднини кога идат не марам многу што дал Господ тоа.
    Јас ли сум само чудак па не му се секерирам?
    Или има уште како мене?
    Ако сум само јас дај те ми медал за #недомачинка :lol:

24.07, WildMk, Love 83 and 19 others like this.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Кај нас дома доаѓаат само блиски пријатели и мн ми е мерак да спремам.

Коњак мени ми е: апетисани, рукола салата со пармезан и шери домати, капрезе-парчиња домат со моцарела и малце песто, брускети- бегет лепче сечено прво во рерна малку потпечено па после му редам различни топинзи, лукче,сенф, сушен домат, босилек, што ќе ми се најде, и некое мало даскиче со сувомеснато и млечно,маслинки.

Благо не знам многу да правам па најчесто имам бајдерчиња или некои купени колачи.

Ова мени иде и со вино и со ракиичка/узо, што претежно ни пијат гостите.
    А и се ова се прави мн брзо и не треба да си кој знае каков кувар,а вкусно е:)

Кога ни доаѓа некој на вечера друго правам,ова ми е како за мезење уз муабет.

Ми се пријаде сеа:whew::D

Last edited: Aug 9, 2019
    WildMk, kuc, Bubce38 and 16 others like this.
  8. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Кај ми остави од праските, мене ево ме во Ге за пар минутс ^_^

9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Зависи кој како, од време, од расположение и сл. Сакам да одам на гости и да канам гости ама често се фаќам себеси како викам ај после први, демек да ги пречекам асално. Сум пречекувала и со печење и месење, ама и со грицки и кафе.
    Последно кумот го пречекавме со кафе и пола тост од Жан Мари :D. Дојде на кратко, на поминување од работа, мм јадеше тост, го пресече на пола, им направив кафе, сок и си легнав до децата. #врвнанедомаќинлук
    Инаку вообичаено ми е пица фамилијарна од Џакомо, таратур и шопска и похованици нарачани од скарата на кило у комшии што ни е. Тоа ни се покажало како добитна комбинација, се на се не е повеќе од 1000 денари, а секогаш се изедува до последно.
    Туку дајте идеја што да се прави викендов на +40 со мало дете? Големата ми е во Ох со баба и дедо, ние со бебето ќе сме само

24.07, WildMk, kuc and 20 others like this.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Не за сите гости исто спремам.
    И некако во последно ми е терет и финансиски ама и физички така големо спремање.Само со неколку пара вака одиме на поголеми софри а со повеќето онака може и со тоа што се најде по дома.Па и без ордевер некогаш.
    И не сакам да ме чекаат со софри за обична седенка.Доволно е за слави празници поводи...
    Туку се поретки се и гостите,кај од немање време,кај од немање желба а и луѓево ги нема си одат...Ич нејќум,јас сум си дружељубив и носталгичен тип.

24.07, WildMk, Sofi.ja and 20 others like this.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас не знаев дека колата може да ми збори, еднаш случајно сум штракнала гласовни команди и од памет се извадив кога една "госпоѓа" реши да искомуницира со мене :D

Јас наместив Samsung Pay одма, ама уште не сум пробала да видам дал ќе сака со NLB Pay мада би требало затоа што има NFC.

Инаку мојов нема спикер, обичниот има, ама блутут слушалка ако баш ми затреба ќе купам. Сега за сега блутут муабет само во кола правам :D Тапа ми е на саат спикер да зборам :D

Сега за сега баш ми е кул.

WildMk, kuc, Alishan30 and 13 others like this.
  12. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Хелоу еврибади
    Гости у задње време ниту одење ниту идење од што се нема време. Блутут нон стоп додека се вози, но мислам ќе почнам и додека спијам. Тел во последно време ме вади од контакт, почнува да ми омета.

13. CameliaMiller

Во однос на летање немам никаков проблем, најдолг лет ми бил 9 саати, е досадно, ама па авионот ми беше ептен напреден па имаше занимации, дремни малку, ѕвери се малку и така.

А за Европа најдолг лет мислам дека е 3 саати, тоа дур влезеш ќе излезеш, сега моиве Милано - Ниш саат ипол летаа дури. Ништо не е тоа :)

Финансиите на друго место ми се сега, еднаш да ја дигнеме и пак се фаќам во шетачки поход, со мим исти сме, само да фатиме џаде некаде.

Ако не шетаме губиме мотивација за се', зошто некако нема поента животот иначе.

WildMk, kuc, Alishan30 and 18 others like this.
  14. dunika

dunika Форумски идол

Гости пречекувам со даска,неколку вида сирења + пршута и останато сувомеснато,на неа грисини,антипасти си купувам готови(сув домат во масло,маслинки со зачини,полнети мали пиперки со крем сир),апетисани,мали коктел пецива или брускети,намаз некој брзински на млечна база или од авокадо и тоа.Горе-доле,тука тоа се врти.
    Ретко одиме и примаме гости за да пројдеме само со кафе и грицки,незгодно ми е.

Со девер и јатрва имаме секогаш тематски седенки,се договараме што ни се јаде и конкретно тоа се прави.

Иначе братучедка на м.м тукашна,слават св.Никола,и тоа е нешто што со душа го чекам,најслатка ми е таа трпеза,од таму си одам со спакувани сарми и грав^_^

Мареане спомна тегнато,лиги ми потекоа од помислата ама не знам да си правам:(

15. CameliaMiller

Не знам за други млади, ама не.
    Затоа што гости на кафе викаме, па има кафе, сок, пиво, грицки, благо.
    Исто и кога одиме.

Ако сме за мезење, во кафана одиме.

Може во иднина ќе се смениме, сега за сега ич ќеиф немам (а ни друштвово) по дома такви седенки да правиме.

Златно кафанче, башка немаш за раздигнување после :)

16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Многу сакам гости и со мерак спремам,односно спремав.
    Одкако се роди малата,позната по тоа што не сака по гости,и не сака да идат,и по тоа што не можам да мрднам со неа,а не да спремам со саати,овие средби се сведени на минимум.
    Набрзински кафе средби се со кафе,пијалак,нешто блашко или сладолед и грицки.
    Ми фали добро друштво и спремање со мерак.
    Подледно беше за името,посно ама на мерак и спремав.

24.07, WildMk, bittersweet and 16 others like this.
  17. Alita

Alita Истакнат член

Потполно се согласувам со тебе.
    Јас не спремам кифли,ордевери,салати за гости. Грицки,кафе,алкохол да.

Ниту сакам да стварам обврска на некого, ниту пак тие мене.
    Башка што немам мерак, ниту пак сакам да трошам време на спремање.

WildMk, kuc, CameliaMiller and 10 others like this.
  18. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

За месење - не месам, лиснато купувам и печам. Може да си сецкам, поховам, пржам, печам, ама не месам, јер баш за гости коа треба или утнувам нешто со рецептот или формата ми излегува благо речено ужасна.
    Сега јер жешко ордеверче ќе сервирам, лиснато, салатка, благце некое купечко и похована даска ќе нарачам. Не можам да ги пречекам со кафе, сок и благо јер еднаш во годината идат од странство коа се враќаат, не живеат овде.
    Инаку со луѓе шо си идеме често на гости лесно, брзо и ефтино минам :D никој не сме типови шо се докажуваат кој повеќе ќе принесе на маса Со пуканки и сок ќе завршам работа. Со тие секојдневните свечена софра си праиме коа така ќе се договориме па еден праи вечера друг носи благо, трет месено, па ем се собираме ем никој не е максимално оптоварен.

Screenshot_8.jpg

сигурно е балканец

24.07, Alita, WildMk and 24 others like this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

^^^
    Не мора да значи.
    И чесите и маѓарите се слични на плажите хрватски:|

20. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Eве ме да се пријавам на рецепција.До комшии бев од сабајле,до Лидло секако,но паметна си бев не потрошив многу.Од што се стегав путер кокос не си купив,ај има уште од претходниот.За свекор за роденден тренерки,попуст во Адмирал начекав,за свекрва количка за пазарење со тркалца исто за роденден.Пак јас ќе ја носам да пазари,но белким со количкава ке пушти тро нозе за пешадија.И така со лавови свекор и свекрва ваљда разбравте дека си имам работа:D.Гости кога имаме со сите салтанати се пречекани,но се поретко ги има,последно за славата.Сега кафе на мени оти скував од жешково:whew:ладно со куп мраз....

WildMk, duffi, bittersweet and 15 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.