Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Какви сака нека бидат мене грев ми е за малово што ми е толку безрезервно чист и заљубен во секое детенце. Тоа ме боли..
    Затоа сакам со педагог да зборам, да знам шо да му речам ко ќе почне да прашува зошто вака или онака му направиле

@stetoskop за недела дена сум на одмор и жими се намерно ќе го носам таму за да му ги објаснам тие работи..
    Не ми е ок ова, дефинитивно.

Последна измена од модератор: 18 август 2019
    На Alita, WildMk, kuc и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Децата се огледало на родителите. Аха да. Важи.
    Излезена сум од дома од 7ипол до 5ипол. Татко му и повеќе.
    Поголемиот дел од времето го минува со баба му...другата опција е градинка нели во која тек од септември со втор обид да оди.
    Не дека бабу е лоша или не го сака ама не сум тоа јас. Не ме слуша мене, не учи најмногу од мене. Зборува и ми прераскажува рабпти што баба му му ги кажала. Дел ми се допаѓаат, дел не. Што можам да направам? Да му речам не така ама веќе запомнил така...да и речам неа не ми кажувај така....ама тоа за едно нели? Ако продолжам за се ќе тера до бескрај....
    Животот е да мора да работиме за да имаме да купиме се што си носи секпјдневието, на сметка на тоа децата ни растат со баби, градинки.... а сакам да аум 100% посветена ама и кога ќе дојдам дома сум умотна, па некогаш му пуштам цртани место да го научам нешто...па на крајот од денот ми е криво.... се тешам му ја покажувам сета моја љубов резервирана само за него...се надевам е довплно да е љубен за да не е агресивен како што кажа лили...и јас по лулашки сум сведок на слични деца....

На 24.07, Lolipop23, evangelina.ina и 21 други им се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Е и ова е тоа што ме боли и јаде.
    8 саати, со се пат 9 саати сум на работа... со кој и да е,со кого и да е тоа време, ќе поприма и од таму....

На Alita, WildMk, kuc и 14 други им се допаѓа ова.
  4. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Ако видите жена што сама си седи на кафе и ужива, јас сум. Откако сум породена уживам сама 1 час, дали на кафе, дали на пазарење. Многу сум релакс во врска со бебо. Мм си го чува, многу го тинтра,а кога ќе се вратам имам енергија и елан за бебе до бесвест. Уствари среќна сум многу. А со другарки си го носам со количка малецкото. Уживаме и вака и така.. Некако сакам уште едно да растат заедно, колку било волшевно со бебе. Ама мм нешто се противи, изводи, не сега :D Ме условува, тогаш со две, нема да сум пиела кафе сама и да сум се заботавела низ рафтовите во дм (медитација).

На 24.07, WildMk, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    137.418
    Tака е се отидено во неповрат - страшно. Ќе учиш, воспитуваш, како треба шо треба, ќе се трудиш од петни жили да му објасниш што е правилно, а после па однесувањето да му биде персонализирано. Страв ме фаќа за иднината на децата, за на тие со нормални родители, во случајот ко @LiliBoz . Ама толку се груби, самобендисани, злобни, иако возрасна се плашам од постапките на некои деца, мали монструми. Ама да не заборавиме дека децата се огледало на родители, сигурно не им е пружена љубов дома па што така истураат револт кај стигнат. Родителите треба да се преиспитаат прво, после децата. Алармантно е ова што се случува во општеството. Ужасната сум она што го глеадам преку внуците, а со нив сум 2-3 пати неделно, можам да замислам каков ужас ќе видам преку моето дете.

Туку кажите ми лесно ли се пренесува коксаки вирусот? Бев во контакт со дете што го има, потврдено од доктор, мајката дури пред да си заминат ми кажа дека детето има вирус и дека е со терапија. Гуглав, теоретски тешко дека би го фатила ама ме интересира во пракса како оди?

На WildMk, kuc, petunija77 и 18 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Кај мене мм го чува и навистина е поразгален откако е со него. Но кога сами ќе излеземе дава раче и мир е. Е сеа што татко му не го учел дека не треба по секое дете да трча и дека не секое дете си игра со него е грешка негова али ќе го исправам јас тоа.
    Ретко го носам на лулашки, најчесто во природа одиме и ова ми се промкнало. Затоа инфрит денес..
    8 саати не може да го сменат. Точно, градинка ќе делува, ама основата е таа. Не е многу 8 саати, свесен е дека ти си родителот.

На WildMk, kuc, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    @Sesil Вирус е, но треба намален имунитет за да те фати, а каква терапија прима детето?
    Би требало само витамини повеќе да прима.
    Ти често миј раце овие денови и конзумирај повеќе витамини и течности. Често на работа сум во допир со коксаки па ниту еднаш не ме фатило и мене

На WildMk, kuc, mal.ecka и 13 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Нема да го фатиш не се секирај.
    Повеќе е детска болест тоа.

Не да сум згрозена, седам и си велам каде уџум да фатам кога цел свет е отиден у неповрат.
    3 год го учев, насмеан ведар позитивен, поим нема то е љубомора завист себичност.. За некој да ми го шутира што се вели... Родителите мува не ги лази. Ја ко удрена по детето си трчам..

На WildMk, kuc, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    137.418
    Не прашав, сирупче некое му даваа. Видов дека тешко се пренесува, посебно на возрасен, ај белки не сум толку баксуз мене да ме фати..

На Alita, WildMk, kuc и 8 други им се допаѓа ова.
  10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Со децата треба многу зборување,устата пена да фати ,па пак нема да е доволно зборење.
    Штета е што некои родители не обрнуваат многу внимание на однесувањето на децата .
    Воспитувањето е од дома-првенствено ,а образованието од школа.

На Alita, WildMk, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  11. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    214.421
    @LiliBoz те читам од прееска,истото но различно,е и со поголемиве.Се имам овде жалено дека децава сме ги воспитувале да се културни,односливи,да не вреѓаат,да не презбораат,да почитуваат.Епилог од тоа често се навредени,изиграни,во очи им се гледа дека ги боли.Имам тинејџер,осети неправда,мене ме болеше многу неговиот поглед исполнет со болка и гнев.Разговори до бескрај,и никогаш не сум му ни посочила дека треба на ист начин да постапува-но ме боли сето тоа и загрижува.Кон каде одиме страв ме фаќа за децава,ни сама не знам како е подобро да се воспитуваат,но ни на сон не сум помислила поинаку.Доколку мислиш дека разговор со педагог ќе помогни зошто да не.

На Lolipop23, evangelina.ina, WildMk и 16 други им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Не знам луѓе.. Не сакам да е ко мене.
    Работата што поисфрустрирано дете толку 'поарно'. Денес се осетив како апла да ја грешам.
    Он со розови наочари а сите други деца беа ко повозрасни и од мене дури..

На WildMk, kuc, petunija77 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.697
    @LiliBoz се пронајдов во твојот пост.Моето дете е 7 ,меѓутоа со овој проблем се соочуваме некаде од кај 4 годинки и уште значи трае .Секогаш го учев да не возвраќа на нивен начин напротив да биде културен и покрај се .
    И што направив ?
    Баш од прилика пред еден месец да доживеаам од две дечишта (се извинувам на израз )девојчето 9 г а машкото 6 ,братче и сестриче ,го закачале нешто моето и замисли..девојчето го држело моево за машкото да го тепа и тоа со боксови по стомак ...
    Таков стрес во животот сум немала ...нормално се пожалив кај родителите кои ич уво не ги болеше дури крива јас ,сум требала и јас да го научам да се тепа (кое сирото појма нема да се тепа ,било кое девојче може да го истепа )
    Значи ,во денешно време може грешно е така да се воспитува едно дете ...што знам ..ние може така ги воспитуваме ,ама некој не ...

На bittersweet, WildMk, kuc и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    137.418
    Ради куп вакви ситуации би го учела никогаш прво да не се закача, ама ако го удрат да настапи крвнички. Нема друг избор во ова наше општество.

Внук ми е релативно мирно дете, дома знае и на глава да се качи ама на улица е мирен, не се задева со деца, мирно си игра. На комшиите погоре од нив детето е дебил, оди по улица и пцуе, шета со стап, мајка горда така немало никој да го закача. Стоел пред порта, поминало тоа на комшиите и го удрило со стап, он више од шо не бил спремен на удар него ли од болка паднал на земја ама станал и не тргнал да го брка. Му текнало дека нема кај да оди детето, за да си влезе дома мора пак да помине назад, влегол во дворот, не нашол стап ама нашол железна шипка, го начекал коа се враќал назад и го удрил. Тогаш цела сурија народ од нивниот двор излегол да се расправа,па рака да крева на внук ми, па закани дека мајка му ќе ја тужат, ептен малограѓански. Други роднини седат одма спроти нив и еден од нив ја гледал дешавката, уствари внукот бил и кај родниниве на чување ама дека близу го оставаат да си игра во неговиот двор, сепак не е така мал, може сам да игра во двор, си ги подбрал сите, како се вратиле назад со поднаведнати глави, ко попчиња. Е со шипката можело и потрагично да заврши се, ама нек се преиспитаат дали да се гордеат што детето им е насилно или да си превземат мерки да сменат нешто во тоа негово однесување.

На Alita, mal.ecka, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.697
    Во вакви случки дефинитивно ги кривам родителите ,нема врска што децата ни идат по 8 саати во градинка или на училиште ,таму сигурно не ги учат на насилство .
    Искрено се плашам за понатаму ,зашто не се само тие 2 деца има уште многу такви и сега јас значи сум приморана да го учам да се тепа ,зашто во таа случка носеше лузни на вратот од девојчето што го гребало и секој поглед на неговото вратче ,плачев како мало дете ,како некој да ме бодеше во срцето ...

На Sexybaby86, dunika, Milobebence и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    137.418
    Како и да е претешко е за нормалните луѓе. Општеството нема слух за насилното однесување на децата.
    Кога внук ми закачаше деца во градинката, мајка му ја молеше учителката да и овозможи посета на психолог, ама нејзин одговор беше ,,е де деее, деца се, зар само твоето ги закача другите'' . На крај на приватен психолог го однесе.

Кога една ситуација меѓу деца доведе до суд родители, судијата им даде предлог да ги решат проблемите вонсудски. Едното дете беше со преголеми рани и повреди предизвикани од другото. Во некое нормално општество бар ќе му беше наредено на родителите да го носат немирното дете на советување одреден период, кај психолози, педагози и се што постои за да го управат. Ама кај нас друго објаснување освен ,,деца се тие'' нема од никоја страна.

Во едно школо дете забоди џебно ноже во рамо на друго дете. Директорот прекриваше и бараше деца да кажат дека не е посоченото дете криво и измислуваше сценарија јер беше дете на негов близок. Пак ќе речам, корените на проблемот се многу поголеми од домашното (не)воспитување.

На Alita, Lolipop23, WildMk и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.148
    Допаѓања:
    33.897
    @LiliBoz тек сега ќе поаѓа во градинка? Види како ќе се прилагоди во групата, сепак треба време да помине. Однесувањето на улица кога ќе се сретнат и во градинка не е исто. И самите воспитувачки уште од јасли ни кажуваа овде се сосема други деца од она што ги гледате како се однесуваат дома. Таму постои посебен ред и дисциплина, да видиш да се чудиш како 30 деца слушаат само 2 тетки.

Секаде има помирни и понемирни деца. Јас едно време бев малку уплашена бидејќи беше ујдисан со најнемирниот од неговата група. Немало некои поплаки од воспитувачките. Постојано трубам дека во градинка не треба да се задеваат, туку убаво да си играат сите меѓусебно со сите другарчиња. Често ми кажува кои му се најдобри другарчиња, лошкото приметувам не е во таа група. А си игра и со него, го споменува понекогаш. Го знам детето, не ми стои како злонамерно, туку како дете што сака да доминира, војсководец во стил што ќе кажам јас вие по мене.
    Сум го предупредувала доста да не се ветрее по него. Ако некој го задева да каже на воспитувачките, да знае дека има на кој да се потпре кога јас не сум во близина.

Досега поголем проблем немало...освен во јасли додека беше, тогаш еднаш салам беше изгребан на лицето. Претходно ситни гребнатинки имало не сум реагирала. Ама кога го видов на лице салам изгребан, зоврев и им се пуштив малку поостро. Едната се скапа од извинување и дури трепереше со насолзени очи пред мене. Џабе ми е нели нечие извинување ако веќе дојде до нешто што не требало да бидне. Ете сосема мала бледа лузна уште му се познава на обравчето како потсетник.

Јас верувам дека во таа средина сами се учат како да опстанат. Се менуваат, растат, се учат како да се снаоѓаат во разни ситуации. Понекогаш ќе си речеш ова ли беше она мое мирно детенце.
    Понекогаш ќе се изненадиш колку паметно размислува. Во друг момент ќе се запрепастиш од некоја нова неубава навика...

Последна измена: 18 август 2019
    На Lolipop23, WildMk, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Добро утроо:yawn:
    Еднаш и јас прва да ставам кафенце
    original.gif

Имајте убав ден(highfive)

На Tajnaotrovna, WildMk, kuc и 19 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.092
    Допаѓања:
    154.760
    Теди нека остане се лошо на неделава што ти минала, радувај се на чекорчињата на малата :hug:
    Има такви периоди мислиш од лошо полошо те задесува од ден на ден, ќе помине.
    @Shelea сочуство, нека почива во мир.
    @LiliBoz моиве и двајцата се срамежливи и диви, гушкање само по дома. Ама се во исто време и плашливи и се тргаат на страна сами од поагресивни деца. Има секакви, а има и родители што не реагираат што ме вади од такт. Јас кога сум надвор со нив, нонстоп сум на штрек и реагирам на се. Другиве ги гледам се лабави ама скроз, знам дека не треба и толку да им висиш на глава но па не бива и ич да не се замараш што прават. Јас да ти кажам искрено реагирам во такви ситуации, ако гледам дека некое дете е грубо со моето, па и со друго дете, повишувам тон, не урлам и тепам да не ме разбере некој погрешно, ама реагирам. Е ме гледаат после некои луѓе под око, а богами и децата :D, ама и баш ми е гајле искрено. На големиов никогаш не му зборам да враќа, туку едноставно да избегнува такви ситуации колку може, ама пак мм му вика да не преќутува, не да се тепа ама да врати ако го удрат. Детево е плашливо доста што не ми се свиѓа, еднаш само има изреагирано многу бурно со другарче. Среќа во градинка беа добра група, исто и во школо, има неколку деца што се малку поагресивни и бесни ама учителкиве ги држат под контрола, поголем инцидент немало. И ми се допаѓа тоа што многу се дружат и се бранат меѓу себе. За малово е рано да зборам ама гледам дека веќе си бира со кого да си игра, и секогаш бира помирни и потивки деца, не е ни до возраста, најмногу си игра со девојче поголемо 3г од неа ама е такво мирно и тивко многу. Мал е твојот уште, ќе почне сам да се трга на страна од такви деца ќе видиш, се надевам дека ќе биде ок и во градинка, важен е односот на учителките, и навистина се децата други во градинка други надвор. Јас имав среќа со учителките на голениот и во градинка и во школо.
    Се распишував, кафе тегнам, мало дете уште спие, нема пладневна дремка денес :)

На Lolipop23, bittersweet, Tajnaotrovna и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.660
    Допаѓања:
    107.496
    Добро утро сонценца!
    Како сте ми?
    Убаво неделно утро со мм пиеме кафе молчеме а на некој начин разговараме.
    Толку веќе се познаваме што и погледите ни разговараат.
    Во Скопје сме по роба пирка ветерче убав поглед пријатна атмосфера.
    Си го сакам мирот и спокојот во мене.
    За дискусијата од погоре немам коментар.
    Навистина страшно а баш утрово кога се вклучив на фб ми излезе ова
    https://www.facebook.com/289947457701679/posts/2783745088321891/
    Ке ви посакам убав неделен ден од прекрасново Скопје кое патем го засакав а кој би рекол дека некогаш ќе го сакам.
    Поздрав сонценца мои :sun:.

На Alita, bittersweet, Tajnaotrovna и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.