Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    808
    Допаѓања:
    11.961
    Зависи колку ми е блиска личноста. Ете јас особено се напатив за едните баба и дедо зашто ни беа столб на семејството. А двајцата починаа во рок од година ипол. Од мозочни удари, дедо ми се парализира и шест месеци неподвижен остана па и говорот го изгуби. Колку ме болеше душата кога го посетував. Само се гледавме во очи и тој и јас плачевме. ;( А неможеше ни солзите да ги избрише, до толку беше.
    Многу не изненади ударот сите, од здрав и весел човек стана како растение. Тогаш еден од внуците, постар, беше без работа па го убедија тој да го чува. До ден денешен сите се чувствуваме должни кон него. Си го стави неговиот живот на пауза за да се грижи за дедому.
    Незнам ете...за родители, за најблиски би оставила се. Може нема ништо да сменам ама барем после нема да имам грижа на совеста.

На fana, duffi, WildMk и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    62.057
    :hai:
    Наминав само да ја испочитувам страничката... ццц пак без потписи ке ја припуштевте :nod:
    IMG-69c735bd70521a565123bb0d63350a65-V-1.jpg
    Прегратки за ситеее :hug::hug::hug:

На duffi, WildMk, zhap4e и 26 други им се допаѓа ова.
  3. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.368
    Допаѓања:
    278.966
    За блиски чувствувам вина ако правам нешто убаво посебно додека се во таква фаза .Тешко се помирувам.А се соочувам ,правам се трезвено што можам ама насамо ептен се кршам.
    Во последно и за така да речем подалечни пр.пријателки ,блиска фамилија ако е посебно помлад многу се потресувам .Сега го сваќам татко ми кога почнаа така еден период да губи другари колеги многу беше тажен потресен а јас детиште се чудев е што па тој не му беше толку близок...Ама сега иста сум. Вчера после посета на вечниот дом на една пријателка цел ден ми беше никаков ,утепана бев.Секоја дружба после нејзината смрт осеќам чувство на вина.И затоа вчера ги натерав да појдиме по 1 свеќа да запалиме.
    Се извинувам што зборувам конкретно ама не можам општо и филозофски да зборувам.Веќе имам за жал доволно искуство па затоа можеби.

На duffi, WildMk, bittersweet и 20 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.144
    На Milobebence, Yowannty, TeddyGrey и 3 други им се допаѓа ова.
  5. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    @Lilit и мене ми е тоа чудно. Чувствувам вина и тоа многу. Дури едно време се обвинував ептен. А имало и периоди кога буквално не сум водела сметка ни за сопствен изглед (се на мене беше чисто, ама далеку од мода или комбинации да личи убаво). И излегував некаде ептен кога морав, и гледав што побрзо да се вратам дома (не дека тоа менуваше нешто). Ова кога ептен блиски биле во прашање.
    Можам да излезам и да одам каде што треба да одам, ама ќе бидам како на трња. Мислам дека со тек на време поднаучив по малку што и колку можам да помогнам или преземам на себе.
    Во некои ситуации дури и помага кога ќе ме видат мене расположена или дотерана (да се разбереме, зборувам за мое лично искуство). Некогаш и сум се трудела да изезам, да прошетам за да имам што да им кажувам дома, да ги расположам. За одмор не можам баш да кажам.

На duffi, WildMk, bittersweet и 15 други им се допаѓа ова.
  6. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    Едно прашање, ќе оди некој на Пол ван Дајк? И дали знаете од колку е?

На WildMk, M&M, Milobebence и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.790
    Допаѓања:
    214.322
    @Lilit во тие моменти кога сум потребна се давам целосно,на себе не обрнувам внимание,планина да треба ќе поместам.Замрзната со чуства само да се помогни,се друго на стенд бај што би се рекло,а тоа што напишав погоре е за отпосле-тогаш најмногу паѓам и тоа е лошото....

На WildMk, Yowannty, BearMe и 10 други им се допаѓа ова.
  8. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Добро веќе.
    Како сте?
    Муки мои со претпоставениот денес, баш пред некој ден го фалев тука.
    Понеделник баш се погаѓа ПМС. Боље да забораил да не ме потсеќа јер и онака сум пипава и штипава со хормониве деновиве и поише и полесно се осеќам увреѓено од обично.
    Ах бре што сум уроклива бре.

На duffi, WildMk, BearMe и 13 други им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Од близок до близок има разлика.
    Секогаш ќе не боли за родител, но треба да сме свесни до кое ниво смееме да си го дозволиме стресот. Од искуство ова.
    Како наполнив 31 веќе не го поднесувам стресот на нозе како порано. Сега знам и шеќер да кренам ако од такт се извадам. Што претходно не било така.
    Едно најдругарски ќе ви го кажам. Сакајте ги тие што ве створиле, сакајте ги и тие што нив ги створиле. Но мислете на тие што вие сте ги створиле. Што вашата болка на ним им прави..

Вие арни

На Majuska83, duffi, Yowannty и 25 други им се допаѓа ова.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.368
    Допаѓања:
    278.966
    Денеска верувајте сум испила 2 литри Кока кола.Значи вратата од фрижидерот ја искршив отвори ,ко пијаницине директ од шише изнаглтај се. Знам не сум нормална.(facepalm)
    Како зависник сум кога имам шише К.кола немам престан. :|
    Ова муабетов ко безвеза реклама сред филм ми е знам :wasntme:

На duffi, Yowannty, WildMk и 24 други им се допаѓа ова.
  11. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.863
    Допаѓања:
    101.713
    На оваа другата,што темнее,се нервира,бара некое чаре,преживува се...
    После кога ќе помине ,како исцеден сунѓер сум...заборавам да се радувам, а не треба така...

На duffi, Yowannty, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  12. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    22.773
    Ејјјј дел од мене се крши,се сронува,и вегетирам на дневно ниво-само најнеопходните работи ги извршувам.Ова зборам кога најблискиот се соочува со здрасвени проблеми.А кога се мачи,е па тогаш жива ќе се изедам како да помогнам.И сто пати ке се јавам.
    Таква сум.Емотивна до коска.Маж ми вика најди си начин како да ги надминеш состојбиве.Твои се и сама мораш.Е незнам.Ама вака емотивно преживувам и убави нешта.Ги делиме.
    Малце ме окураживте што прочитав и некои од вас слично се осеќаат...Не сум била единствена откачена ;))))шала

На duffi, WildMk, Love 83 и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    143.552
    Не би можела да бегам во такви моменти. Нема радост во одморот, ако некој близок умира.

Има периоди кога не можам да си ги совладам емоциите. Тогаш избегнувам контакти со луѓето кои страдаат. Сакам кога се гледаме да им дадам барем трошка ведрина. А ако не можам, ако знам дека ќе ме навладеат емоции и ќе заплачам, избегнувам да одам во тие моменти. Може и да ми е грешка последново. Ама така реагирам.

На duffi, WildMk, zhap4e и 16 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.945
    Допаѓања:
    164.097
    Извинете ако ве вознемирив, но јас учам низ примерите на другите и секогаш кога гледам како некој поуспешно се справува од мене со нешто - сакам да научам. Зошто кога забележуваш дека нешто ти пречи, во ред е да го промениш, а сепак да биде нормално. Не мислам дека тотално баш ме брига е исправно, тоа не би го можела никој пат. Веројатно тие така што се однесуваат, никогаш не им текнало дека можеби и тие некогаш би се нашле во таква состојба и се дур не им се случува не се свесни за состојбата на другите, пресебично е.
    Не судам кое е поисправно, мислам дека нема исправно во вакви случаи.
    Не има секакви.

На Ariel, duffi, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.790
    Допаѓања:
    214.322
    @Lilit не се извинувај,тоа е животот,подеми,паѓања,веселби и се друго.Ако не зборуваме и за вакви тешки работи,ако не споделуваме,потешко би се справиле со се.Споделувам она што сум поминала,чуства и се друго,со надеж дека некој друг ќе најде решение или макар ќе се пронајде па полесно можеби ќе се справи со се.Најлесно е кога ни е убаво и сме весели,здрави,дај боже секогаш да сме,но живот е ова:hug:

На kuc, duffi, Yowannty и 11 други им се допаѓа ова.
  16. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.368
    Допаѓања:
    278.966
    Знам дека прашањево не за овде ама знам дека има може и овде некој да ми понуди нешто.Дајте некој линк или број на тел за понуди за стан за 3 девојчиња студентки во реон на Центар ,Капиштец...
    Оти како што гледам оваа мојава со нејзиниве демек цимерки на крај ќе ке останат на улица и ќе се испокараат уште непојдени... ...Еден најдоа го откажаа далеку бил друг демек најден готово им го откажаа газдите ,сега си префрлаат вина и одговорност една на друга а мене нервиве ке ми попуштат...:@
    А и родителиве с(м)е бетер...:devil:
    Нешто да им понудам и од моја страна ако успееме да седнеме да се видиме.:x

На kuc, duffi, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    154.645
    Ние бевме последните 40тина минути, ама не ти помогнав баш касно пишувам :)
    Бевме на дејт со мм, кино, па сендвичи на клупа на кеј па на журка во Аеродром :) , како млади :D . Добро беше на журкава, убава атмосфера имаше, се мислевме дал да одиме, ама супер беше.
    Него се повеќе се разочарувам од нехигиената во градов, не знам колку поминувате низ центар ама ситуацијава е очајна. Секое сабајле проаѓам покрај кеј доле и е страшно прљаво, ама одамна не сум прошетала навечер горе кај кафичите и низ плоштад. Луѓе очајно е, ми се плачеше. Не знам дали сум била детиште и не сум приметувала ама се мислам дека не беше вака порано. На секој чекор фрлени шишиња, ќеси, хартии од сендвичи, лименки, кој каде јадел и пиел таму оставил. Значи многу гаден народ сме, па и она корпине горе кај гтц повеќе од пола искршено и без дно :envy:

На Sandrin4, duffi, Sesil и 15 други им се допаѓа ова.
  18. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    И не само што пливаме во ѓубре, неодамна дознав дека долго време веќе не поминуваат по улиците со камионите со вода. Значи само се теложат гнасотии и се печат на сонце. И после ќе имаме 30 мутации на стомачен вирус. И добро поминуваме...

Јас трет ден веќе терам трета смена, а секое сабајле се' порано ме буди ѕверчето мое, дали и' е жешко или и' растат заби...

Гледам сте збореле за справување со загуба/болест кај близок. Лично освен дедо ми кого го изгубив на 14 години и кого уште ми се случува да го сонувам толку вивидно жив, што кога ќе се разбудам се замислувам дали стварно е и си пуштам солза, другите се сите на број и се надевам вечно ќе биде така, зошто и на самата помисла се распаметувам. Болно емотивна сум. Сум се трудела да го сменам тоа, ама тешко.

Мислам дека справување со загуба или болест е многу индивидуална и интимна работа и дека нема погрешен или правилен начин на справување, туку треба секој да тера како му доаѓа природно. Не верувам дека може да се научи од друг и не треба да се суди начинот на справување на другиот. Уствари ај да не го тупам, ништо паметно нема да пишам, си признаам дека не знам да се носам со загуби. На пријатели кои се соочувале со нешто такво сум им кажувала дека сум тука за нив за муабет, за пиење заедно, за плачење заедно, ама не сум пропуштала да им кажам дека товарот никој за нив не може да го преземе, сами ќе го носат цел живот.

3:20 е во моментов (waiting). Мислев дека философирање ќе ми помогне да заспијам...

Се излажав. (facepalm):rofl:

Ми се игра јамб.
    Сонував како сум се качувала со штикли на некоја бугарска планина. :drunk::drunk::drunk:

Чисто да ви доловам со кого си имате работа и колку да ме сфаќате сериозно. :rofl::rofl::rofl:

На Sandrin4, duffi, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  19. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    Добро утро :)
    images.jpeg
    Повелете кафе за расонување :)
    Вчера бев на Пол Ван Дајк и ок беше. Озвучувањето супер, музиката супер... Само денес би ми било страв да отидам да видам колку ѓубре има. А хаосот со паркираните коли е сосем друга работа. Паркирани на средина на булевар, од семафори до кај што може, меѓу лентите во двата правци (facepalm)
    Ај тие во тротоар и на трева веќе како нормални ќе ги рачунаме...
    Извинете за мрчењето.
    Имајте убав ден сите :)

На kuc, Bozica1980, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Комплетно се согласувам со ова.
    Нема шанси 'да научиш' од други, како би реагирал во таква живото-пресвртна ситуација.
    Татко ми беше болен повеќе од 15 години од паркинсон... И знаев каква е прогнозата од првиот ден.
    Се разбира, на почетокот не беа страшни симптомите, и не му го нарушуваа скроз квалитетот на живот, но како што минеше времето, болеста прогресираше, и симптомите стануваа се повеќе и повеќе онеспособувачки.
    Сега, 'предност' ми беше, што не живеев со нив и го гледав неколку пати годината.
    И последните година-две, посебно ми беше тешко кога ќе го видев.
    Животот не ми беше запрен.. И одевме на одмори, и одевме на свадби, и излегувавме.. Исто и брат ми, кој живее во иста куќа со нив. И не очекував да се врзи за домот 24/7-365 дена во годината.
    Е мајка ми ја поднесе најголемата жртва. Таа запре се' во нејзиниот живот, за да се грижи за него.
    Посебно истоштувачки и' беа последните 5-6 месеци, како што се' повеќе и повеќе се врзуваше за постела.

И почина...
    И знаев дека ќе почини, 'спремна' бев...
    А у ствари, не сум била ич.
    Ме акна депресија, и еве, сеуште сум во тој луп... а поминаа скоро 3 години од тогаш...
    Мајка ми... годинава, прв пат после не знам колку време, ќе оди на одмор, на море...
    И треба да оди. Оти нема видено оддишка две децении...

Нема 'правилник' за однесување кога некој се соочува со толку тешки ситуации.
    На кој-како му е полесно да се носи со ситуацијата, така ќе прави.
    Пошто со луѓе кои се долго време болни, не страдат само тие, туку и сите во нивна близина... Посебно домашните.
    Затоа во нормалниот свет има групи за поддршка и на роднините на оние кои се соочуваат со тоа..
    Кај нас... само се гледаат едни во други и 'мерат' кој жалел 'правилно', а кој не.

На ines.h, bittersweet, Shelea и 30 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.