Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Треба да се збори на темата, затоа што се создава мит за супер мајки којшто на многу жени им прави притисок. Која гледаш колку мајки околу тебе можат да постигнат се сами, не е тешко да се почувствуваш виновно.

А суштината е дека се е прашање на приоритети. Дали приоритет ќе ти бидат само работите околу семејството, или пак потребно ти е да правиш и нешто надвор од семејството. Кога се познаваш себе си, лесно е да се организираш како тебе што ти одговара. Ама кога си тазе мајка, толку нови работи ти се случуваат, што едноставно, не знаеш што те снашло. Некои активности мора да се скратат, а дали тоа ќе биде некое хоби, или ќе го оставиш детето два саати или една вечер за да излезеш, прашање на избор е. Нема точна формула, важно е да сме среќни.

И треба како жени малку повеќе да се поддржуваме на темава, за почеток барем да не се осудуваме. Впрочем, како и на многу други теми.

На bittersweet, WildMk, WORRIED.BT и 28 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    261.509
    Најдобра во Скопје :inlove:

Отидов во шопинг и принципиелно не купив ништо. За исти алишта се фаќам. Ист крој на фустани, иста боја маички...скроз сум шлакната. Се вратив и си дојдов. А пред да излезам се натнав во фустан преку 20год стар. Мајка ми ми го соши, беше на насловна на "Бурда" и девојката буткаше точак со корпа. Тестирав, само за сликање и бил изглеа точакот (poolparty):bug:

На bittersweet, WORRIED.BT, Kate Rina 93 и 26 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    За почеток не треба да се споредуваме. Нема што мене да ми е тешко ако Дани е по посветена мајка и решила да жртвува неколку год од кариерата за децата. Ете јас немам простор и избор околу тоа. Секој за свое дете си е родител и воопшто не се осеќам помалку вредна ради тоа, ниту повеќе вредна зашто работам.

На marchi-cool, WORRIED.BT, drugarka и 17 други им се допаѓа ова.
  4. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Јас си црпам инспирација од сите членки овде.Буквално кај секоја препознавам одреден квалитет,па гледам да го применам,или да учам од поискусните.Многу вреди споделеното искуство.Фала ви,никогаш не сум кажала.

Прв скрининг помина супер,се’ е во ред,бебе е ко на батерии па едвај земаа мерки.Ми олесна искрено.
    Ајде која е за крем супа од тиква.Не да се фалам ама специјалист сум за неа^_^

На Martka, bittersweet, WildMk и 31 други им се допаѓа ова.
  5. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Моите израснаа со баба и дедо, добро за викенди беа со нив, ова ко бебиња, останувале и на спиење, помош имав само од мајка ми....
    а сега пошто се големи батковци, нели остануваат со баба и дедо, до кога ќе видиме.
    За мене тие се најдобрите деца на целиот свет, иако големиот повеќе ко новчаник ме гледа, но и тоа е фаза која ќе помине....

Арно го почнав денов со коктели уште за ручек, како ќе заврши ќе видиме(facepalm)

На bittersweet, Kate Rina 93, kuc и 23 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.148
    Допаѓања:
    137.212
    Мама може да чува дете кога сака, колку сака. Свеки не може! :makeup: Свеки е страствен пушач. Многу слаб карактер коа се цигари во прашање. И да не пушат пред детето кај нив дома труе на цигари, кој стигне со запалена цигара влегува - излегува од дома. Коа се враќаме дома од кај нив иако не пушат пред мене сега ние труеме на цигари. Неќум бебе да ми диши во таков простор. Бар не долго време. Ајде од атер да го однесам некогаш ама со мене, од кај знам ако е само дека нема да запали никој цигара пред него. Свекор е пак љубител на лук. Така лукосан да му диши на детето исто неќе мочи. Мама и тате не јадат лук и не се пушачи. :angel:

На andrejko82, drugarka, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Некогаш маж ми кога ќе ми рече дека треба да одиме негде на гости кај пушачи, јас му викам откажувај сега се фенирав:D
    Цела се умирисувам,соблакам облека уште во ходник дома и ја лупам во машина и одма под туш.
    Кај пушачи идам исклучиво на втори ден немиена коса и со тренерки:rofl:

На eta, WORRIED.BT, Kate Rina 93 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.303
    Допаѓања:
    259.373
    Ај ќе си премолчам овој пат:D.

На Kate Rina 93, Tajnaotrovna, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Да бе @Sesil се’ мајка ти:smirk:
    Или “шо,на мајка ти златна да не и’ е”:rofl:
    Класичен коментар од наше село.Закон сме:x

За бебе/дете во зачадена просторија би убила.Без око да ми трепне.Моите другарки си ги носат децата по слави/имендени така кога се пуши,внатре лисици да бркаш а они грејни си играат.По комунистичка слика-амин.
    За вакво нешто сум 100% сигурна дека не би направила отстапка.

На bittersweet, eta, Kate Rina 93 и 18 други им се допаѓа ова.
  10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас лани зимоска видов мајка и баба седнати на ручек во тоа балонот од кафаната,со најлони обложено, со количка, во неа бебе од 2,3 месеца. Тие двете ручкаат и чуркаат,во просторот магла, а бебето спие.
    Јас не знам како постојат такви луѓе.

На Sofi.ja, Kate Rina 93, kuc и 11 други им се допаѓа ова.
  11. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Така да сте добри до крај. Чувството на олеснување е прекрасно. Уживај и гали меше. Каде и да е ќе почне да заличува на мало топче :)

На Martka, eta, WORRIED.BT и 11 други им се допаѓа ова.
  12. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.705
    Допаѓања:
    213.454
    Пушам надвор и на +40 и на -30,дома цигари никој не пали.Пердиња перам скоро секоја недела и џамој бришам-тоа како дел од терапијата ми е:D,не мирисаме подома на тутун:tmi:-кој знае внуче дали ќе ми остат да почувам-лелееее лошки брееее:D:*.Во ред и да е така кога ќе удрам на шетање и пролепшавање нема да ме познајте:makeup:(си се тешам де,да не ми падни тешко):devil:@dunika:hug::l:

На WORRIED.BT, Sandrin4, Kate Rina 93 и 22 други им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.226
    Моите и свекор ми и свекрва ми пушат, и јас и маж ми исто. Дома не, посебно со дете мало кога ми кажуваат гости дека идат па никако.за да е чист воздухот. Свое дете би оставила да ми го чуваат, зошто да не. Намерно и дома нема да пушат. Ги гледам колку и се тресат на мојата внука, пред неа дома не запалуваат, сметам дека и за наше дете исто би било

На bittersweet, Sandrin4, Kate Rina 93 и 23 други им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Здраво друштво, арни?

Ме немаше, си признавам, ама немам баш време за форумов. Дома сум деновиве, трет одмор летово, оти нема деца кој да ми чува. Неволно ми го дадоа, ама немав избор. И не само деца, која обврска било земјоделството, не ни знаев, ама сега знам, и дупло повеќе го ценам трудот. Работа постојано има, колку сакаш.

Малку ми е бош периодов, не би да разглобувам, ама многу сум разочарана, генерално од се'. Се трудам да бидам оптимист, ама малку потешко оди тоа. Она кога доаѓаш во период кога се преиспитуваш дали правилно си одлучил, она кога си на раскрсница и треба да решиш што и како понатака. Не е лесно.

Поздрав и убав ден!

На green.eyes, bittersweet, eta и 36 други им се допаѓа ова.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    И јас имам пријатели пушачи, со мали деца се па секогаш на тераса одат и така треба сите да постапуваат,според мене.
    Битно е во магла да не се седи.
    Јас се умирисувам само кога внатре се дими,затоа ми смета:)

На Kate Rina 93, kuc, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
  17. senjorita-v

senjorita-v Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    11.072
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    @LunaGrey

ете и јас да се потпишам конечно:lol:

На kuc, LejlaD, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.696
    Пушач сум (освен во бременост и додека доев ) ама што вика лејла и во најжешкото и во зима пушам надвор .Внатре не дозволувам па и на гости пушачи кажувам ,лутеле ,не лутеле .Мислам нема полоша миризба од зачадена просторија.

Дете никогаш не престојувало во просторија каде се пуши а мајка кога го чувала (и таа пушач )со саати не палела цигара само за да не мора да го остава само ,од пусти мерак :)

На bittersweet, drugarka, Kate Rina 93 и 12 други им се допаѓа ова.
  20. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.299
    Допаѓања:
    278.200
    @mareane и сите друшки од +-40 ка.
    Секоја за зебе си е најмајка и нејзиното дете е нај...Во се треба некоја средина.Од искуство мислам дека посесивноста не е добра за равојот на децата.Ниедна баба не може да мисли лошо за внуците е сега некоја сакан и може повеќе не која не.
    И како сакаме да правиме и од земја да се дрецкаме децата ќе нараснат во свои индивидуи со позитивни но и со негативни особини.И ниту ние мајките ниту бабите ќе сме криви или заслужни .

Некоја неубава вест подслушнав за блиска пријателка и како да ми е страв да се распрашам.Не можам веќе...

На bittersweet, WORRIED.BT, Kate Rina 93 и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.