Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Нервозна е и плаче, оти не е наспана. Значи не легнува на време, туку легнува многу покасно. Спиењето од 9 до 6 е сосема доволно за убав одмор на телото. Моиве нонстоп стануваат пред седум, па не биле нервозни и не плачеле поради тоа. Ама пак ќе кажам, кому како му одговара нека си прави. Станати порано ми е полесно да ги спремам на време за училиште и градинка, имам време да спремам оброк за доручек ако едното останува дома (големиот оди во смени), а ако се успијат, не знам што побрзо да направам. Затоа и го почитувам биоритамот што го наметнува самиот организам, а нив вака им одговара. Верувам во тоа дека навиките за рано станување и извршување на работните обврски се стекнуваат уште од мали. Се гледам себеси, многу ми е полесно да се справам со обврските што ги носи денот ако станам рано, отколку ако се успијам. Исто ко на работа, ако од почеток на работно време работам активно со пациенти, поенергична сум, поактивна и со повеќе елан работам. А ако цел ден не ми влезе никој во ординација, и на крај на работно време дојдат тројца што не можеле порано од икс причини, тогаш ми е потешко да работам, оти веќе сум неефективна, да не речам уморна од седење. Не дека нема да ги сработам, ќе завршам се што може да се заврши, ќе останам и прекувремено ако треба, ама еланот не ми е ист како утрото. Дали дека сум т.н morning person, не сум ноќна птица, и тоа си има влијание секако.

@lunicka точно е дека зависи каков живот живее жената. Ама и зависи како организмот реагира. Кај некои со предвремено стареење, кај други со различни болести, дали психички, дали физички. Најарно да се прифатиме такви какви што сме, и да си ги чуваме нервите. Што е малку потешко, знам, јас сама не можам да си ги чувам нервите. Колку и да си поставив цел дека нема да се нервирам за глупости и да паничам, не можам да ја остварам..

bittersweet, kuc, Peco and 20 others like this.
  2. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Еве ме и мене,убав ден имајте.@Alishan30 среќен роденден на љубовта твоја,секоја една желба реалност да му се:^:.Тортата штом е со љубов правена нема утка:*.Кафе тегнам,чекам квасец да скисни за кифлички да стуткам.Не сум против филери и пластики,кој како сака така.Не се плашам од староста,дај боже сите да остариме.Само на денешно време кога границите се поместени во години ме чудат нечии размислувања од младите.Порано се мажевме рано,нормално на мои години се поминало еден куп работи.На денешно време не би сакала ќерка ако имав на 18 да се мажи.Значи да се школува,да има кариера,да биде самостојна,епа како на 40 стара тоа сакав да кажам.Ако од една страна се еманципирани како од друга страна толку....:?:И да животот се гледа на лицето на жената арно вели @lunicka .И така ....ај да се фатам за работа :Dдоста филозофирам од рано на сабајле:D

bittersweet, kuc, M&M and 16 others like this.
  3. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Добро утро друштво
    Пијам кафенце и ве читам.
    Работи некој друг во недела освен јас и семафорите?:smirk:

По некоја брчка имам и јас на мои 26 год, најверојатно поради сувата кожа ,има периоди кога се замарам, поголемиот дел од времето не го правам тоа.
    Пилинг на лице знам да направам 1 неделно и тоа е тоа.

@Alishan30 Убава тортата8-|
    Среќен роденден на либето:party:

Кој е за кафе? :D

kuc, M&M, Peco and 11 others like this.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@Annath рано легнува, од 19 ч докак 20:30, и преспива дури, ама после 17 ч се случува ова.
    Секој како што му одговара нели, ама и мајка и поскаува барем во 7-8 да станува.
    Ние сега стануваме секако порано, јас во 6,синко 7 и 30 ч. Ама идеално би било до 8 да спијам. Така подобро функционирам.
    Ама секогаш се прилагодуваме според условите нели и се навикнуваме. И јас така, дете спиеше докај 8 и јас со него. Сега не.
    Имаме обврски.

5. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Добро ви неделно утро!
    Што и да имам мое си е и не се замарам.
    Годините се само бројка
    Имав 20 па 21 и што дека живеев како да имам 40/50
    Живеев во калап како сакаат другите како они сметаа дека така треба.
    Влегував од грешка во грешка ова го пишувам за да докажам кој знае да живее и да си го нареди животот ќе живее и на 15/20/40/60/70/90 итн без оглед на годините брчките ,белите влакна или мазното лице и тенката снага.
    Мене ме воодешуваат луѓе кои едноставно знаат да живеат и се со ведар дух не младечки,туку жив ведар дух.
    Станавме робови и зомби.
    Од една колешка детето 16 годишно ме вика тетко и не ми смета.
    Други ме викаа девојче трети жена.
    Ништо не ми смета.
    Се нурнав во моите длабочини да си го пронајдам мирот.
    Само тоа ми треба мир и спокојство.
    Ај доста со утрински филозофии ќе става некој кафе или јас да ставам?
    П.с уште сум во пижами и во кревет и знаете што арно ми е :D
    Ве :hug: ситеее!!!
    Едит
    @Alishan30 торта преубава нека му е среќен роденденот на твоето либе да е жив и здрав и уште долги долги години да го славите.

kockichka, bittersweet, kuc and 18 others like this.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

ова било во времето на прабаба,пред 25+30 години не било дотолку. @dunika убаво си објасни. Тоа испаѓа преодниот период од "времето на прабаба" во период "наше време" Времето кое ти го објаснуваш е ужасно и било во стилот снајди се па живеј а од пред 30 години веќе имало и работа плата домашни обврски нива бавча.... Ама исто и помалку стрес помалку напнатост повеќе смиреност...ние сега многу работи не можеме да прифатиме се нервира...
    многу убаво кажано.
    не се сложувам. Ретко кој постар човек од 70 год сме го "испратиле" зборувам од моја фамилија од она што сум го видела чула во моја близина... се некој млади помлади деца лица до 55-65 год. За мене тоа е се младо.
    не си распрдена него тоа е "последица" од живеење во нашиот "современ" свет. И не си само ти.
    толку ли беше јак? Јас не бев баш сигурна дали беше земјотрес или снагата ми се тресеше.
    абе да не би треснале :rofl::rofl::rofl::rofl: Комедии од сабајле. Седам се смеат детево вика о мамо Арна си? :rofl:
    е не, комедии сте жими све.

bittersweet, kuc, LejlaD and 5 others like this.
  7. mareane

mareane Форумски идол

@Alishan30 ,среќен роденден на либето!Тортатаа ммх,се гледа дека е и вкусна.
    Јас сум спанка од сабајле а ноќе седам до касно.И децава исто,освен кога имаме обврски.
    Пијам кафе ,па додека допере мапина да одам да испазарам па одење кај старите.Ужасно ми фали цел еден викенд да си одседам дома да средам,зготвам како треба.Ама нема...
    Си бендисав чизмички на нет ама незнам дали да ги порачам на ќоро,сепак чизми се...

bittersweet, kuc, M&M and 13 others like this.
  8. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Добро утро..Станав во 6, бев на работа, системот ме измалтретира и тоа баш на мојот предмет па колегата потврди дека стварно не сум за сама идење на работа во недела..Баксуз си сум јас:(Кај него подмачкано течи кај мене опструкции:headbang:
    Договорена со колешка за утринско кафе и тоа се изјалови па еве лежам по дома ама думам со кој да излезам:?:Ми фали големиот тој нон стоп ми е online за кафе и пица:)Малиот ќе спие до 13 часот..Значи нема чистење денес а и реално чисто си е8-|
    Брчки..За моите 45 години ги имам ама не се страшни..Ботокс, филери и тоа поштовам ама за мене е скапо и луксуз..На средина на очите имам две позабележителни од лошотилок:DДругите од смеење..Во секој случај делувам неговано и многу помлада од врсничките а препаративна козметика ми е научна фантастика..Еден крем за лице,еден за раце..толку..Српски гени за младост ваљда па среќа моја:DДа работев по ниви, да станував во 4 часот наутро ќе беше друга песна..
    Имајте убав ден:sun::l:

kuc, M&M, mareane and 16 others like this.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Добро утро.
    Ми поминаа слободните денови, се враќам на работа.
    Синоќа касното ми пишаа да сум пошла порано, колешката не можела да стигне на време, живеела далеку, мене ми било близу.

Епа, си се разбудив покасно од шо требаше, се шушнев повеќе од што требаше, апчиња се напив, милкшејк и тргнав. Возот касни, јас нервна, дури на вратата од возот приметив дека сум имала мустаки од милкшејко. И така, си се изнасмеав сама.
    Ќе задоцнам едно десет минути, ама гајле ми е.
    Ненаспана сум, цел ден ќе мрчам.
    Не ми се фаќаше такси, недела намерно вртат повеќе за да земат повеќе пари :swear:

Старите порано поарно си живееле оти толку и знаеле за животот. А ние сега, демек попаметни и пообразовани... FB_IMG_1569137823063.jpg

Кафе?

bittersweet, kuc, M&M and 16 others like this.
  10. marchi-cool

искуството кажува дека и тој треба да изеде ќотек колку што е тежок без право да протестира со останатите медицинари.
    ова што го правевме муабет претходно,Се е отидено. Ни ред имаме ни цел... Ама секоја чест на исклучоци.
    пхоо... Јас ко бев мала мислев дека такви се оние со 30+ за 40 да не правам муабет (facepalm)
    која сме кај брчките јас уште од помалку од 20 год имам брчки - 4. две на чело две меѓу веѓите. И се тоа ми е од многу муртење. :rofl:

LejlaD and dunika like this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

За мене е хорор станување пред 08.
    Тотално нефункционална сум рано наутро.
    После 18 ч се ресетирам и можам куп работи да завршам до рано наутро,ноќен тип,го сакам мирот ноќта што го дава.
    Децава стануваа рано до пубертет,после не.
    Инаку сметам дека треба да се водиме по тоа кој каков тип е, се друго е стрес за организмот.

kuc, M&M, mareane and 18 others like this.
  12. marchi-cool

ме велам дека е погрешно раното станување на децата ниту па дека моето е исправно.
    Еве јас ќе кажам по мене па ако можеш поправи ме по твое. Јас да станам меѓу 8 и 9 часот ми е сосем во ред. Ќе си фатам обврска ќе си испијам раат кафе па ќе стани детето. Кога јас би станала пред 8 часот не знам што би правела сериозно. Што работа во студов во 6-7 ќе фатам? Да сум на село ок ама вака.... А па за децата... Што дете ќе прави во 7-8 сатот во студов? Еве мене ме интересира што прават децата станати пред 8 часот? Ете може сте во предност ама па премногу е рано.
    ова како јас да сум го напишала. Минатата година (од август 2018 до август 2019) (божем сега влагам во друга година) додека одев на работа едвај со маки во 5 станував кога бев прва смена,кога бев втора морав во 7 да станам за синко да го однесам во градинка. Тоа станување во 7 многу полесно го поднесував. Синко па едвај со многу мали од 7 до 7;20 го будев. А кога не одеше во градинка - сабота и недела во 9 си стануваше и се си беше супер. Е сега одкако се породив не знам дали сум заспала кога сум заспала кога сум дремнала.... Се ми се чини дека ич не спијам дека цело време сум будна. Гледам редот на детето да му го запазам. Да е наспано а сепак да стане не многу доцна. Додека од друга страна на бебево ред не му се знае односно не можам да му го запазам нему редот. Па читај овде совети па дреми овде да не заспијам навечер додека дојам.... Е денес решив да земам лист и да видам евиденција па така барем 4-5 дена. Оти јас да земам да го будам мене кога ми ќеф за подој и да заспива мене кога ми е ќеф тоа малку и не ми е изводливо.

13. marchi-cool

моето ко ќе препиваше стануваше уште понервозно плачки чуда. Па од помалку од 2 години престана со преспивање и се смири па ноќното спиење го фати убаво околу 9-10 часа и немавме никакви маки никакви нервози. Од 2рата година па се до сега (6ипол) се случува да преспие ама ако е изморен или недоволно наспан, ако станал порано ради обврски (градинка/училиште)

14. Lilit

Lilit Форумски идол

Колку и да си легнам рано, имам проблем да станам рано. И 9 саати да ми се фатат да спијам, не ми е исто во 6 и во 9 или 10 да станам.
    Спанка сум. Сакам да спијам. Психолошкиот момент ме убива веројатно.

Синусите веќе на велико ме болат. Ќе биде интересна есен. Мигренозно болат, а не е мигрена, педерчиња.

15. marchi-cool

и ние се прилагодуваме на обврските ама не,не можам да се навикнам.
    и мене,и има 1 во 1000 и свака им чест. Ама каде да ги најдам да извлечам мотивација од нив
    во недела не се работи,се одмара и се шета :rofl:
    афф ми се допадна сликата и сакам да сум таму.

16. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

^
    Се шета точно:DЕве седам на "надзорната камера" т.е клупата пред зграда и ја чекам мајка и другарка и да одиме на кафе..
    Толку убава температура не се пропушта со дома седење8)

kuc, mareane, Kate Rina 93 and 9 others like this.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се си мислам и јас дека е до психолошкиот момент. Да легнам во 1 или 2, а да станам 8-9, ќе бидам наспиена.
    Да легнам 22-23 ч, а да станам во 6 ч ќе плачам за спиење.
    Мене ми е битен часот во кој станувам, а не времето изгледа.
    Денес станав 8:20,а легнав во 3. Наспиена.
    Вечер ќе легнам 11, ќе станам во 6 и ќе плачам за спиење.

kuc, mareane, Dentina and 11 others like this.
  18. Shelea

Shelea Форумски идол

IMG_20190922_082318_752.jpg
    Уште два дена моревина и потоа назад во големиот валкан град.

Ќе спремам промоција. Ќе ја носам ќерка ми во зоолошка. Ќе си купам нов фустан. Ќе работам.
    Ќе.

kockichka, marchi-cool, kuc and 19 others like this.
  19. eta

eta Популарен член

И јас сум за тоа, да се проба и филери и се друго што би ми причинувало задоволство ;).
    Мене ме интересира за операцијата на проширени вени, како се чуствуваш после операцијата? Ги снема ли вените? Каде ја правеше операцијата?
    Ако сакаш да ми објасниш подетално во врска со операцијата, планирам и јас, па затоа секоја информација ми е добродојдена:inlove:.

20. dunika

dunika Форумски идол

Не спаѓам во ранобудници нит во ранолегнувачи,со исклучок сега на бременоста.Во 22ч очите ми паѓаат,па заспивам околу 23,а кај 8 сум будна.Тоа се доволно саати но не се осеќам одморено оти станувам по 7-8 пати мин за во вц.

Зачистив по дома како мачката со опашката,а и ме убива домашната работа,се во круг,среќа практично и минималистички ми е уредено дома,не би можела да ц’цкам прашина од ситни украси.

Брчки се нормална појава,исто ко и стареењето,не знам што толку трагично се дожувува тоа.Некој порано,некој подоцна,но не ни бегаат.Сега бар има алтернативи,кремите помагаат но да не се лажеме дека ке го сопрат стареењето.Не може козметика против природата.Дури ни игла не може секогаш да и пркоси.
    За мене е поважно да одржам тело и дух на постари години,да сум витална,жените овде не се модерат нешто особено и не се ни лепотици,но се многу фит,тоа е за поздрав.

За муабетот,одам да попешачам малце,па да му се предадам безгрижно на Нетфликс:)

@Alishan30 жив и здрав да ти е маже,догодина да му пишиш”Среќен роденден Тато:l:” на тортата.

Thread Status:
Not open for further replies.