Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Главна:D
    Ако заглавам некаде ќе ми идете на посета у Шутка:rofl:.

Gogogo123, Ygritte, doubleg and 10 others like this.
  2. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Добро утро...сонцево ми годи, баш е убаво...

Зошто сте бе такви негативни спрема life coaching тренериве?? Ако човек си ги подлсушува од време на време ОК се, не е така лошо да се билдаме со позитивна енергија во текот на секојдневните обврски и стресови... е сега дека навистина е за пари , така си е..ама видеата на you tube се бесплатни ако те нервира само стоп и толку...

Денов ќе да е убав !!

3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Life coaching....
    Па кога ќе видам коЈ се е лајф коучер, ми се стужуе.
    Ако толку го бидувало, прво себе си ке се спастрел.

Второ, многу мудрости бре...многу паметни мисли копирани од светски луѓе, а преработени , па дури и смисолот го изгубиле.

Трето, нема потреба да си постојано весел, од уво до уво насмеан, постојано позитивен....вештачки е, неприродно е, не е тоа човечка особина.

Четврто, Коучинг-да, ама од некој успешен , кој почнал од нула и стасал до некаде.А коучинг од никаквец кој крадел или на кого му оставил татко му, па сега ќе ми продава муда за бубрези како треба.И баба знае како треба, ама беспари си ништо и никад нема да бидеш нешто.

Петто, не е лајф коучингот шема, па за сите исто да важи.Од човек до човек и пристап и однос и ,,лекција,, е различна.Кај нас преку еднодневно предавање раскажуваат како нештата треба да бидат.Ние знаеме како треба да е финишот, ама начини, стратегии, планови, пристапи....тоа поединчено за секого (према индивидуални способности и можности) е различно.

Шесто, во светот постојат Академии за оваа дисциплина, па постојани работилници организирани за ,,учителите,, кои постојано мора да се надградуваат.

Тоа...

Иначе добар ден.
    Викендов пак ке се шета, така ми најавија, да си спремам некое алиштенце.
    За шетање богами, додека да трепнеш, прва пред кола со торбицата сум.

И пак туршијата ке остане, и пак нема да напрвам пеглани пиперки, ама баш ме брига.
    Пут под ноге и глеј убаво да си го поминеш секој ден, зашто може да нема утре.
    Мерам дали да си купам нешто за облакање или да шетнам, избрав да шетам.
    Тече време, тече живот, што мене и двајцава со мене не прави среќни-тоа ќе правиме.Ќе опстанам и без нова гардероба, ама без сречни ликови - не.

4. Annath

Annath Форумски идол

Dropped in just to say hello... и не, не сум Карен иако имам боб фризура, е не сум плава, светла кафена сум со по некое бело влакно. Тие белите влакна ко прамени ми се :D ми ја шараат косава, да не е монотона... ај да си се насмеам малце на своја сметка.
    @PUPICA се пронајдов во муабетот. Патент на уста ќе треба :!:
    Лајф коуч... не знам. Немам искуство, а богами ни мислење. Немам време да мислам и на тоа.
    Ми се пие стварно добро кафе. Ама нема... овде сум ограничена иако во Центар... ќе речеш све на пет минути ми е, ама не баш...
    И јас сакам да шетам, ама викендов дома ќе седам, со друштво скара ќе се прави, ако не' послужи времето, ако не, здрави и живи да сме.

Бош ден ми беше вчера, конечно расчистив некои работи, малку тешко ми падна, ама помина. Не дека ми е сега подобро, потешко е. Живот...

Skorpija25, bittersweet, kuc and 27 others like this.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Хелоу,
    Лајф коуч- не знам, мислам дека нас како генерација не спремаа сами да навигираме во животот. И не сме таква нација, да не учат што да правиме. Американците други се. Ми се има случено, пожарен аларм во дормитори (како ли се преведува ова?), Америчаните излегоа по пижами пред зграда, јас се спремав натенане. Прво, од искуство знам дела алармот се активира на чад од нешто запржено во кујна, значи не е реална опасност. Второ, не ќе излезам без кармин и по пижами да одам на факултет:lol:. Почитувам правила, ама да имаат смисла, слепо послушување- не баш.
    И друго, да функционираа советите, сегде во светов исто ќе беше. Ко на пример еден муабет, шо бе Доналд Трамп, Бил Гејтс, лесно е во Америка, да ги видам шо бизнис модел во Прилеп/ Кочани/ Струга/ додајпоизбор/ ќе им профунционира

Ние денес пролетно отидовме со точак во градинка:sun:... Ама еве сончко го снема, се мурти нешто временцето. Во оваа прилика го замолувам Нинџа да си го чуваат дождот таму кај што е, барем дури да земам дете од градинка.
    Како обично, ми студи и ме мрзи да правам кафе. Ај сега посветено, на работа, на труд...

kuc, M&M, WORRIED.BT and 16 others like this.
  6. Dentina

Dentina Форумски идол

СВе до тАчка и запирка се слажем со Рефка за коучинг.
    Не верујем им ако сами не се средени.
    Боље на СПихолог ке одам.
    Иако имам еден улав русин шо се дери на фб, вие овде ми сте бољи коучеви, стално нешто учам ненаметливо. Ем не ве знам за да нрма биас, ем примам дозирано.
    Кафесито испиено. Ах да, јадов. Крв во петок...за ова ни коуч нр помага јер не можев упут да си најдам. Белки до петок ке се материјализира негде упатчето.

M&M, Sesil, Peco and 16 others like this.
  7. referentka

Еве чист пример за wanna be life coacher...
    Ноќна програма на (незнам кое радио, а мислам дека е МРТВ), води програма
    Марин Бабиќ
    , темите се постојано за брачни проблеми, за разводи, кавги, решенија....
    И сега, тој најде да збори кога и самиот е со несреден брачно-полубрачен-оставен-разведен-никаков статус?
    Ако знаел толку решенија, нек си нашол за себе.

M&M, WORRIED.BT, Sesil and 14 others like this.
  8. Dentina

Dentina Форумски идол

Ех па ти , тоа е она к8га за хероин зборат бивши зависници. А пусто, еднаш зависник, секогаш зависник.
    Мене пример Коста Петров ми е језив. Ама језив. Не знам зошто . 6 то чуло. А го имам, мајке ми...

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Преку акдемиите,обуките,семинарите го вртат најголемиот бизнис,огромни пари ,и нашите одат.:|

Kate Rina 93, duffi, WildMk and 8 others like this.
  10. referentka

Одат, ама едно одење не значи дека треба да мафташ со серфтификатот кој си го добил, зашто со еднаш ништо не бидува.

Да не испадне сега дека пљукам општо по сите.
    Си има луѓе посветени , следат, одат на семинари, воркшоп работилници,истакнуваат иновации, нагласуваат постигнат успех кај индивидуи...
    Ама дека извесни лица како С.Т (48) или Н.М. (55) (и двете лица добро познати на јавноста) со то мудрите мисли за животот се коучери-мало морген.

M&M, Sesil, LiliBoz and 9 others like this.
  11. Dentina

Dentina Форумски идол

Генерално Брајан Трејси има доста напишано. Книгите и во мк му ги има. Тој е поише бизнис ориентид, а за пронаоѓање себе и што знам ворк лајф баланс ваљда некој друг има. Силни богатуни имаат лајф коучеви скапи ама тоа мислам поише е дека им треба уво за слушање и бреинсторминг.
    А дека ке ми среди живот, мало сутра. Само кик ин ди ес краткотраен ако ми треба( а ми треба(facepalm)) би слушала некого кој не е папрено скап.
    А да....бев на лекар пред некое време и ме поврзаа со социјален работник. Таа советува , како психолог ама слично. Се жалев на мојот спектакуларен умор пред се. Па ај да разгледаме начин на живот. И одма сфаќаш кај лежи зајецот. Осигурање плати. Њу пагади:lol:

Ygritte, M&M, Sesil and 8 others like this.
  12. mareane

mareane Форумски идол

И јас се слагам до точка со напипаното од Рефка за коучерите...
    Познавам таква особа која цел живот живее на туѓ грб,најпрво на имот и со пари од продавање на истиот од родителите а сега од децата.И таа е најг.говорник како се постигувало се ама требало силно да го посакуваш тоа.Дури и го сонувала станот кој сега и го купи синот. Е ај слушај ги после...

bittersweet, M&M, Sesil and 15 others like this.
  13. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас по видеа и кратки текстови не сум, многу ми се површни, ама тие книгите за личен развој може да се најдат.

Многу ми има помогнато една таква, кога сфатив дека џабе ти е се, ако немаш издувен вентил, поточно нешто што ќе ти носи душевен мир. Звучи едноставно, ама во тој момент јас не наоѓав време за себе. Мали деца, школо, работа по 12 саати на ден, домаќинство, хаос. Плус помлада бев, во 20-ти години. Друго е сега, животното искуство си го прави своето.

За мене промената беше одење на Водно еднаш во неделата. Не можам да ви опишам колку тоа ми го смени животот, колку и да изгледа банално. Ништо не ни менуваше во секојдневието, наместо да појадуваме дома за викенд, земавме нешто од пекара и одевме на Водно.

14. referentka

И јас долго работев на себе.
    Не чувам во тајност дека еден паериод ,,паднав,, психички, и сеуште имам такви епизоди.
    Долги разговори (поточно монолози) со блиска личност ми помогнаа.
    Почнав да си давам себе високи цели за кои треба труд и залагње и некако се окупирав себе.Не ми остануваше слободно време да размислувам за грди работи, зашто минатото е минато , ама ај кандисај се да не мислиш на него.

kuc, *Ribolovka*, Sesil and 21 others like this.
  15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Зависи шо би било под Лајф Коучинг. Е сега тука спаѓаат пример и бизнис типс и некои практики кои стварно можи да се најдат кај било кој за било што, ама ... она „биди среќен“, „мОтИвАцИјА“, „среќа во пет чекори“, се толку нереални ... толку лажни, лоши. Книга за оваа намена нема да го реши вистинскиот проблем поради кој се јавила лошата состојба. Ако јас имам сега депресивна епизода, има причина зошто ја имам таа епизода, и книга која ќе ми речи да го зграбам денот во целост нема да ми помогни во тоа.
    И читам @referentka вика дека долги разговори/ монолози со блиска личност помогнало во нејзин случај и тоа е многу разбирливо зошто клуч на решавање на тешка психичка состојба е разговор. Разговор кај шо си кажваш шо ти лежи на душа, првично за да ти олесни и да не држиш лоша енергија во себе ( ако лошото го држиме во себе можи да ни „вроди“ со физички проблеми, ова го научив на потешкиот пат), второ, полека полека ќе стигниш до нешто шо те мачи и ко ќе си свесен шо те мачи, зошто те мачи, почнуваш и да бараш шо можиш да напрајш за да прекини да те мачи то шо те мачи и сл. Така да Рефке, одличен избор, навистина. Камо сите да сакаа да збораат за своите чувства место да ги кријат, во стил на мотивациски книги: сите ќе бевме посреќни. :D

Ygritte, senjorita-v, Peco and 12 others like this.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Друго ми беше муабетот,одат зошто се во мрежата,мора да одат,а тие семинари дебело ги наплаќаат, така ми кажаа:o ,мене ми е малку застрашувачко,ко секта некоја:o
    Сите излегуваат среќни,весели,сталожени, животот им се променил,апчиња фрлиле:@

M&M, Sesil, dunika and 10 others like this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Може напиша веќе некој, ама од оваа перспектива, од лајф коуч само Фемина признавам.
    Цел конзилиум жени ( и по некој маж), секој ќе даде дел од себе, дел што му треба ќе земе:*

M&M, dunika, duffi and 11 others like this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Ај добар ден :hug:

Кој е за ќотек денес, нека крени два прсти, одма да ја расчистиме работата :muscle:

Ќе читам доправа, ама од тоа низ што ми пролета погледот... Лајф коучинг.
    Не сакам 'инспиративни' муабети, не ме инспирираат, ме иритираат.
    Тие селф-хелп книгите пак... посебна аверзија чувствувам кон нив.

Бидете умни :*

andrejko82, kuc, M&M and 21 others like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не се нервирај Косми. Смеењето било половина здравје.
    И јас едно чудо апчиња фрлив, сите со поминат рок:D. Фала богу за тоа(y).

kuc, M&M, EuHenIa and 7 others like this.
  20. ninja35

ninja35 Форумски идол

Ја :emo:

kuc, M&M, Kate Rina 93 and 9 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.