Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Јас ве читам највеќе од работа и од таму највеќе пишувам. Лап топот дома го отварам само кога имам работа од дома. И тогаш гледам побрзо да го затворам односно да завршам.
    Во приватна фирма сум.
    Не се вреѓам од муабетот дека ништо не работам и седам на форум. Имам слобода и слободно време. Некогаш го немам. И игри играм кога нема работа, тоа е кога е празник во Грција и не се кријам. А и често штрајкуваат. Тие денови ни се team building со колегите и нешто се потсредува, класери, чуда, фиоки, се нарачува храна и се муабети.

ines.h, Annath, Tajnaotrovna and 26 others like this.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Le Brena
    20191110_215315.jpg
    :bandit:

Annath, Tajnaotrovna, WildMk and 20 others like this.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас би заглавила, без размислување. Нема поубав одмор од тој на свое. И кога го имаш, повеќе одиш. Огромна предност е што е блиску. Замисли, секој продолжен викенд можеш да одиш. Па и обични викенди, петок после работа тргнуваш, за спиење си таму. Нема подобра рехабилитација од престој на море. Три дена се повеќе доволно за комплетна рехабилитација.

Е сега, аспектите @Dust што ги има пишано треба да се земат предвид, секако. Ама јас не би го гледала само финансискиот дел, туку и здравствените придобивки од престој на море. А те гледам и тебе @referentka дека морето многу ти значи.

4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас од работа сум нонстоп уклучена и на ФБ и на форумов, ама тоа не значи дека читам и пишувам цел ден. Во позадина ми се на лаптоп, кога имам слободен момент, тогаш отварам да видам што има. Некои денови е полабаво, некои денови немам време ни да мочам, зависи. Сега во декември ми е најголемата гужва, пред Нова година. После е лабаво до март, па јово на ново. И така. Не сум во Гестапо фирма, ама па и не клатам врата и земам плата.

Мм гледа фудбал, мене досадно ми е :|

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Што е со Куманово деновиве? Оти волку пејачи?

Немам што друго да додадам.
    Со лесно новава недела.

6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Јас мислам да се воведе 6ч работно време ... помалце посетеност ќе имам на форумов.

Annath, WildMk, Bozica1980 and 13 others like this.
  7. Ariel

Ariel Форумски идол

Ова е мојот сон. Да ми останат обврските и платата исти, само да ми се скрати времето. Сигурна сум дека истото можам и за 6 саати да го завршам. Без паузи, 6 саати се тераат без храна. Сите многу повеќе би си го ценеле времето и не би тепале време на бош муабети.

Annath, Milobebence, WildMk and 17 others like this.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Апсолутно.
    Точно 2 саати ми се вишак и ми проаѓаат у кафе, цигара, храна. И многу поубаво ќе работам неводејќи се по девизата - има време до после.

Annath, Milobebence, WildMk and 12 others like this.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Јас гласам за уште еден неработен ден, не мора скратено време на 6 часа. Искрено кажувам, дека од 8 часа, 8 работам. Кај нас нема кафесување, кафе се пие на биро уз работа. Нема пауза како ќе ти ќефне. 8 од 8 часа, аамо 30 минути пауза. Немам време ни за муабет на биро. Ама и со 6 да се ќе се сработи на ист начин. Чист притисок, ако си сработел, ќе си сработиш и другото екстра...и така.
    А реално... од кога не е променето ова... ќарот е на некој друг, а ти трошиш време, живот, здравје и спомени.
    И нејќам луѓе што се помирени со измислените правила/закони и велат - ама тоа е, така било од секогаш/ таков е законот/ такво е правилото.
    Е кој ги донел...? Вонземјаните?

10. mareane

mareane Форумски идол

Јас мислам дека не може цели 8 саати да си ефективен.И да е психичка работата ќе ти падне внимание а и да е физичка уште повеќе...
    6 часовно работно време би било идеално.Ама нЕмет.

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Можеш.
    Неуробион маваш и магнезан. Сериозна сум. И работиш, сконцентриран си, од време на време навиваш сам за себе дека можеш.
    Да видиш како може кај некои работодавци. Не сте наишле во таква организација каде што очекуваат некои работи од денес да биле завршени вчера.

12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Мене паузата од 30 мин ме ремети, инаку можам без прекин да работам. Ама ако излезам, после потешко се враќам во колосек. Затоа, кога имам работа и рокови, не одам на пауза, пијам и јадам во канцеларија. 5 мин да ми се скрене внимание, отиде возот.

Annath, Milobebence, WildMk and 16 others like this.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Јас неможам 8 часа да работам без престан, едноставно неможам.
    (lalala) :talk: почнувам зборовите да не ги погодувам, ги грешам. За да не направам катастрофална грешка, отварам врата ширум и прозор ширум, и се извинувам на луѓето во ходник дека 5 минути ќе бидам надвор на воздух. Кафе ми стои по цел ден на биро, во 15ч. Го носам филџанот во кујна:^)
    Никој никогаш не ми пререкол на ова, едноставно со таква бледа фаца неможам без пауза да работам.
    п.с. се случило во хипогликемија да бидам со 3ка шеќер и трчам во кујна 5 лажици големи да изедам шеќер, за да не се струполам пред луѓето

14. M&M

M&M Форумски идол

И јас сум за еден неработен ден плус, среда да е, како полесно се тера неделата кога ќе ти ја пресече еден празник на средина. Штета што кај нас нема многу можности за парт тајм работа како што има во многу земји. Посебно за жени со деца е идеално. Кај мене е турбо, има денови кога не е хаотично и знам да се исклучам и покрај тоа што знам дека ме чека еден куп незавршена работа, ама многу ретко. Не ми е толку до работата, нервозите се тешки. И искрена сум да ви кажам дека им завидувам на тие што имаат порелаксирана работа, им завидувам до степен на љубомора (од таа неубавата :tmi:). Ама ј...га, штом не можам да се решам да пресечам и да барам нешто друго никој не ми е крив, така да можам да си љубоморам до кога сакам :)
    А да, и да не мешаме државна администрација со јавно здравство, и вториве ги гледаме како државно ама сигурна сум дека не можат глава да кренат, како што фали медицински персонал во земјава...
    Се прибравме од гости, тупан сум, заспаа децава, имам уште една машина за пружање и се мислам дал да пеглам едни пантолони за работа или во фармерки да одам :wasntme:

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Да имам избор би работела 4 пута 10, неголи 5 пута 8...

16. Dust

Dust Game Over

Ако едно студио ти е околу 30.000 евричи, замисли колку ноќевања ти требаат за да го "исплатиш" ..
    Згора на се, трошоците на годишно ниво се колку еден убав 10 дневен одмор да истераш во Грција летно време..
    Пред 2-3 години ситуацијата не беше многу сјајна..

Еднократни трошоци ...
    На пример за градби изградени до 2009 год се плаќаше 3% данок при продажба, за градби над 2009та год 23% од цената која даночната управа си ја има утврдено (скоро секогаш пониска е од продажната).. во некои случаи за градби после 2009та инвеститорот си го плаќа тој данок..ама не секогаш.
    Адвокатот ќе те кошта дополнителни 1000 евра затоа што мораш така..
    Данокот од погоре што го спомнав се плаќа пред да потпишеш договор за купопродажба инаку не можеш да го потпишеш.. да речеме дека 3% ќе платиш, на 30000 евра се 900 евра..
    Нотарот ти е уште околу 1000 евра..
    За уписот во катастар мајка ми плати 400 евра..
    Пренос на сопственост на сметките за вода и струја околу 100 евра
    Данок на имот годишно околу 150 евра за таа квадратура т.е цена..

Ако е дел од комплекс кај што се плаќа и за одржување ете ти плус давачки... и така.. ќе бидеш врзан за грчка долго време. Наместо да му ја здуваш за Египет или Канарски острови за 1000 евричи..
    Знам дека Рефка и Рефо не се близу до пензија, а и не работат нешто приватно каде што би можеле сами на себе да си дадат по 2 месеци одмор и да си легачат на плажа како што јас на пример можам сега затоа што сум зелена и без обврски..
    Кога ќе се пензионирам и јас ќе купам 30м2 на некоја плажа по тие островите накај Бахамите каде што температурата никогаш не е под 15 степени и над 33..
    И ќе чекам да си умрам или да ме изеде ајкула:D

Јас сум за 4 дневна работна недела..оптимално..

.. или за 7 дневна кога веќе робијаши изиграваме :D

Annath, eta, Sexybaby86 and 21 others like this.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Свекрва има.
    Сметам дека не е максимално искористено. А и она смета така и пробува да го продаде. Ние ни еднаш не сме биле. Они одат 2х7. Може со внуци повеќе би биле мотивирани, а и кога ќе се послободни. Го нуди и на други, користат, не да не.
    Она вика да бев помлада, да, а сега не ми се доседува, па и со внуци страв би ми било долго да седам.
    Јас би кога нема да ми се шета на други локации. Кога ќе се заситиме. Имам една локација која никогаш не би ми била досадна. Студија у сред маслинарник, по блага удолнинка доле плажа - лепота, изолирано, а близу мало градче и најважното - у соседството е и не е откриено од балканци се уште.
    Море не е избор, море е мора, бар у мојов мајнд сет.

Last edited: Nov 10, 2019
    Cka, mal.ecka, Ariel and 16 others like this.
  18. ninja35

ninja35 Форумски идол

добра вечер :hai:
    ме немаше деновиве, имав работа... набив многу километража, спиен по неколку часа на ден, по цел ден на нозе стегнат во официјална гардероба... (facepalm)
    Сега дома во кревет кулирам... со второ пиво во рака.. :angel:
    Тие што ме прозивале деновиве за чоколадо...донесов полн ранец :P
    Работно време.... што беше тоа? |(

Kaetana, mal.ecka, Ariel and 26 others like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Камо фото?:lol::bandit:

mal.ecka, Milobebence, WildMk and 5 others like this.
  20. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Thread Status:
Not open for further replies.