Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.355
    Допаѓања:
    278.817
    Сакам секакви забави и дружби .Не сум мрчало и сум дружељубив тип.Ама блиската околина ми е таква што полека ме претопуваат.
    Е претерано пијани не сакам а во границите не ми смета.Колегијално често со повод иако усилено излагаме,секогаш скоро одам, се сами си плаќаме и немало пијанства досега.

На EuHenIa, Peco, Jas! и 19 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ехеее...колку пијани колеги се имаат пуштано, па кога утредента ќе се видат на слика или видео што правеле, им доаѓа да се фрлат од џам.
    Ама, нели секој своето си го креира.

Имавме една колешка која редовно секоја предНГ забава играше на маса.
    Боса.
    Да не го маца чаршавот.
    Не доаѓа веќе на НГ, се омажи, маж и не ја пушта:lol:

На Skorpija25, mira.mira, EuHenIa и 24 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.303
    Допаѓања:
    226.927
    Само моиве ли се фер екипа а
    Наше одд се знае. Или сме пијани или сме препијани. Сите. До еден. Коа е второво се наоѓа некој да затвори врата и прајме шо ни текне и др ден не се оговараме. Туку баш се смееме шо глупости сме сториле. Баш ми е криво шо вечер нема да идам на журката..

На EuHenIa, Peco, Jas! и 14 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    :^):^):^)
    а шо ви текнуе ??

На Skorpija25, EuHenIa, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.303
    Допаѓања:
    226.927
    На коитус не ни текнува. Ама за глупости праење еден куп :D

На EuHenIa, LejlaD, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас дури утре сум на првата предновогодишна забава.
    Ама само ние 4 - 5 другарки.
    Нешто како традиција.
    Една трудна, две сме со дечиња и две слободни.
    Се собираме често и редовно во неделата по дома, ама ете сега пред нова година ќе седнеме, дотерани и ќе размениме поклончиња.
    Со работа ние никогаш не сме плаќале, а искрено да се плаќало јас немало да одам. Порано со едни соработници се групиравме и така прославувавме, ама таму се сменија вработените и веќе не е тоа што беше, па и тоа престанавме.
    Мал колектив сме и големиот дел од денот/неделата ми поминува со нив тројца.
    Си се частиме деновиве доручеци, лабаво ни е заради Божиќ и не гледам потреба во 5 да продолжам со нив на ручек/вечера. Ако се реши, би одела, ама некако осеќам дека сме на иста бранова должина.
    А инаку, не ве хејтам, атмосферата е убава.

Околу изминатава година имам многу да кажам т.е. премногу. Да ја категоризирам е сувишно.
    Првите 3 - 4 месеци ги поминав во агонија. Бебе ми беше 6 месечно +/-.
    Колку и да пробувам да избришам од глава некои моменти од животот, толку имам некои моменти што сакам засекогаш да ги запамтам.
    Кога тој период не попуштив психички, долго ќе ме трпите.
    Претешки моменти доживеав како личност, претешки моменти со родителите, со сопругот, со детето. Јас не бев јас и не знаев што да правам нит со себе, нит со бебе, нит со најлошите ситуации со кои се справував секојдневно.
    Мајка ми почина после тоа, од една страна тоа беше олеснувачки момент, но од друга страна тие што загубиле родител ќе сфатат дека е болка која нема зборови да се опише. Еве за атер на постов, пишувајќи се расплакав. Ама тоа е животот. Во годините што следат растеме и созреваме колку и да не сакаме, а тоа си носи и некои не толку пријатни животни ситуации.
    Дојде пролет/лето - тргнав на работа, бебе во градинка.
    Завршивме со операција во болница. Капакот ми беше ова од се. Преливот врз шлагот.

Ама како рекле, се е добро кога добро ќе заврши?!?!

Па и така е.

Мора да се тера.

Останав сама со татко ми. Јас и он сме си.
    Ова е нешто што апсолутно многу ме боли.
    Човекот се држи одлично, со оглед на се што носи на грб и што се доживеа.
    Не е како што го знам, не е како што беше. И боли тоа. Ама пак ќе кажам, така иде животот. Или бар така не тешат.

И неговата здравствна ситуација е благоречено ужасна.
    Простете на негативност (иако за мене ова е позитивен пост, со оглед на годинава) ама не ни очекувам 2020 да излезе многу подобра.
    Ќе останам можда сама на овој свет.

Единствено нешто што ме држи во животот ми е детето. Таа е моја смешка, среќа и најголема радост во животот.
    И должам 1000 извинувања на таа срна моја што имавме тешка година. Знам дека ме чувствувала и и било тешко. За нејзе живеам и за нејзе ќе се борам додека дишам. И во 2020 и до 2120.

И така. Фина беше 2019, а сега може да оди во три лепе ...

На WildMk, bittersweet, Skorpija25 и 36 други им се допаѓа ова.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    За тие што првпат ќе прават, украсуваат божиќни колачиња, првенствено договорете се сами со себе дека ќе имате трпение и времеее!
    Јас лани полудев:!::devil:
    Ај Пупче што ме реметеше, ама пустото мерак и он да помогне, тоа е толку пипава работа, ауууу]:)
    Или до девицата пицајзла во мене беше проблемот, не знам:tmi:
    Јас најдругарски да ви кажам, вие си знаете:!::D

Фонданот не е за украсување колачиња, пред се е за мафини, торти.
    Ајсингот е најдобра техника.
    Бои во прав, тие едни мкд производство, ама не ми текнува на името/фирмата:D
    Течната боја на Др.Еткер=канта.
    Рецептот со путер што е, најдобар е.
    И 2 сек да ги препечете, пишете пропало!
    Со гаранција кршите заб или добивате потрес на мозокот.

Сума сумарум, јас годинава ќе купам пакетче 200 ден од тие на Артисан скуп или како и да се викаше слаткарницата.
    Немам намера да се нервирам уочи празници:D

Позз од Пупи домаќинката:P

На WildMk, bittersweet, Skorpija25 и 29 други им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас не ги сакам предНГ колегијалните забави. Ние сме колектив од 100+ луѓе, и нормално е при толку луѓе да има табори. Тоа се табори што функционираат како такви секојдневно, и на овие журки не е ништо поразлично. Се стои во групи, се посматра и се оговара кој што носи, кој што пие, кој кога дошол, кога си отишол. И да, задолжително е присуство, исто како и за тим билдинг и други активности. Нема не сакам, мораш, освен ако немаш стварно издржана причина. Баш заради тоа сум пресреќна годинава што веќе сум на боледување и не мора да стискам заби на ваквите настани. Особено што позицијата во фирмата ми е таква да морам да “стојам” со менаџери, директори и раководители, а тој табор е најсмешен од што е очаен :D

Одам инаку и по други забави од фирми. Кај мм секоја година (иако оваа прескокнав и кај него) и кај уште две другарки сигурно, плус ако нешто излезе и друго. На тие забави ми е супер, јер не е моја фирма, не сум набљудувана и можам да се опуштам и да бидам јас.

Инаку, на ваква дешавка не мора да кажам дека никогаш не сум се начукала, едноставно мора да си прибран и не личи на ништо. Има време и место за пијанки, предНГ забава со колеги дефинитивно не е едно од тие, така да биг ноу ноу кога е во прашање пијанство.
    Леле сега ми текна на една забава кога менаџерката на ХР оговараше друга колешка како не и’ било срам, дошла за да јаде. Го коментираше ова додека жената стоеше покрај масата со кетерингот и зема две три боцкалици (кои впрочем за јадење беа ставени таму). Таа случка направи да сфатам со каков колектив си имам работа и за што служат предНГ забавите :x Така да, јадење и пиење со моја фирма - никако ;)

Друго сакав да кажам, ме замајавте со муабетот и заборавив што сакав :D Нема везе :)

На WildMk, bittersweet, Skorpija25 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    24.276
    Јас годинава ја прескокнав дружбата по повод НГ овде во фирмата. Традиција е секоја година во декември да не носат на викенд во Банско/Боровец/Грција/Србија на планина. Одев претходните години и супер си поминував, годинава не можев оти уште го дојам малиот. Јас и уште една колешка останавме во канцеларија, па на нас ќе ни дадат 'бонус' со платата оти не отидовме.
    А баш ми се одеше да се излуфтирам од се, да здивнам и да се наспијам како човек.
    Убави ми се тие викенди, сите сме опуштени, весели, се смееме многу, има дешавки кои ги раскажуваме со години после. Ние сме екипа од 15 луѓе со газдите, и додека сме на планина тие викенди некои скијаат, други се санкаат, трети во спа центарот се зафркаваат.
    Навечер обавезно одиме во кафеана/кафич/дискотека. И никој не се опива до бессознание. Само сме поопуштени отколку во канцеларија.

Колачиња сакам да правам за прв пат, мерак ми е заради калапите и атмосферата дома. Немам трпение инаку за украсување. Какви излезат, такви.

Деновиве така дремам на работа, немаме што да правиме, годината заврши за нас, ама не не пуштаат дома. :(

Викендот едвај чекам да одиме кај мајка ми, брат ми ќе части за новата кола :)
    Плус мајка ќе готви мнооогу вкусни јадења.

За НГ ќе бидеме дома кај нас или кај кумовите, и тие се со бебе, па ќе се издржиме во домашна атмосфера.

И така, одам да читам по другите теми до 17ч. :*

На WildMk, bittersweet, Skorpija25 и 24 други им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    @theowndemon Ако и на нас Не ни посакаш среќни празници како во ќошето, да знаеш ќе ти се налутам:!:.
    Пола литро вода испив читајќи те. И чајот ми се превари:)

На M&M, Jas!, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Баклавата по рецепт на свеки со милка чоколадо скоро готова, ќофтиња пржам и каша и доста е за денес. Утре штрудла со мак и уште една тура кифлички. Се е поврзано со јадење деновиве.

На Skorpija25, mira.mira, Jas! и 14 други им се допаѓа ова.
  12. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    @Annath за бајадера не знам ама еве интересен рецепт што тражи лешници. :D

Домашна Нутела:

1. Лешници - 250 грама
    2. Какао - 10 зрна или 3 лажички какао во прав
    3. Урми - 20
    4. Млеко од лешник
    5. Ванила пола стапче
    Се тостирааат во тавче лешниците 3 минути или може да се испечат во рерна 10 минути на 180 степени, и потоа заедно со какаото се блендираат да се направи убав путер од лешници, се додава полека млекото од лешник додека не се добие посакуваната густина
    откако убаво ке се изедначи се додавват исчистените од семка урми и ванилата
    да се изедначи смесата, и Нутелата е готова.

* Наместо млеко од лешник може да се користи вода, а наместо ванила стапче може да се стави едно пакетче ванилин шеќер.

Млеко од лешник можеш сама да си направиш, ептен е лесно.

1. 100 грама лешници
    2. 800 мл вода
    3. 2-5 урми
    1 кесичка ванилин шеќер
    Блендираш се, по желба заслади го повеќе или помалку.
    Млекото 3 дена може во фрижидер да стои.

Е сеа, јас со шеќер ја правам понекогаш, зошто па не ми ја јадат со урми, а пошто ми излегува и не така мала количина, па давам на мајка и на свекрва, викам друштво да се изеде побрзо и то. Ама за мало дете со урми подобро.

@Bozica1980

Ројал ајсинг рецепт:

• 140-180 g šećera u prahu
    • 1 bjelanjak
    • 4-5 kapi limunovog soka
    • 2-3 kapi arome vanilije ili limuna
    • malo boje za hranu

U manjoj posudi mutiti bjelanjak ali ne da se zapjeni već samo da se malo razbije i dobije malo mjehurića. Postupno dodavati šećer u prahu i dalje mutiti. Kad se dobije gusta masa dodati limunov sok i aromu. Glazura se od kuhače mora odvajati u obliku srednje čvrstih špiceva. Posudu obavezno pokriti mokrom krpom jer se masa brzo suši. U zdjelice odvajati po par žlica mase i dodavati boju po želji. Ofarbanu masu ja pakiram u prozirnu foliju do upotrebe. Ovakva gustina je dobra za izvlačenje linija i obrube. Za glaziranje ili popunjavanje prostora između kontura masu treba razrijediti sa par kapi vode.

Се извинувам за српскиот и за латиницата, ама рецептиве ми се копи - пејст, така во компјутер во фолдер си ги чувам. :rofl:

На WildMk, Val-Dim, Jas! и 11 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Јас како тазе пијач редовно само се газев од смеење :D
    Ама секако има и трудни, и муслимани што не пијат (имаме и муслимани што пијат у "друштво"), и такви што не се од Ск па после журка треба да возат...

Битно секад ни е забавно.

Последно на пензионирање бевме (кога гурав кола...) сме се смееле до помочување :)

На Peco, M&M, Alishan30 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.224
    Допаѓања:
    176.053
    Не мора да речиш, во расположение сум за куцање. :makeup: Донеси ти уште тројца да гласаат во анкетата ФМЌ на поле 1, 3 или 4. Да стигни вкупната бројка од 365 ликови, и втората категорија со 222. :D Не се откажвам јас од бројките.

Инаку да, јас денес пост прв Божиќ сум празнично расположена. Велам пост прв Божиќ пошто се смеам дека сум неверник ама си славам два Божици, си прам пагански традиции, си славам денови на вештерка. Битно весело да е. :D

Е сега не можам тука да ви посакам да не седите на камен да не настините и да учите, друга категорија сте, ама ќе ви посакам да си ги сакате децата најмногу, да им удоволувате ама баш се, пакетчиња под елка да заиграат оти инаку не е празничен период. Кога ќе ви наполни детето 23, немојте да му ги враќате писменцата од Дедо Мраз. Тоа е убава традиција која сакав да ја негувам дур си заминам од дома, ама мајка ми ми купи Тук и ми рече нема чорапи ова Нова Година. Е каква е та НГ без чорапи? Мислам, нема смисла. |( Некој ќе речи кузнај шо барам од Дедо Мраз. Имам и доказ слика од викендов кога пишев писмо за Дедо Мраз:
    81241253_2772944832743616_2724601096508014592_n.jpg
    И вака од вас тука сите сега најмногу ја сакам во моментов @RedRevolution пошто гледам дур пишев мислењево рецепти залепила, си ги зачував.

Друго шо, за празниците сакам да ви посакам и здравје и успех на сите полиња. Сите кои имат можност за напредување во работата - да напредувате. Вие кои немате можност да напредувате најдете подобро место.
    Се :* Нај :* У- :* Ба- :* -Во :*

Туку, шо ќе прајте за Нова Година? :D

едит. И ВАС ВТОРАТА КАТЕГОРИЈА ВИ Е СО 222 ГЛАСАЧИ!
    upload_2019-12-26_13-28-37.png

Последна измена: 26 декември 2019
    На Skorpija25, Val-Dim, EuHenIa и 22 други им се допаѓа ова.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    @theowndemon е така си личи.
    :clap:
    На анќетана во фмќ се пишав во првата категорија, ако?|(
    Малерозно да не е 13 гласа да останат.
    Или да сменам?
    |(
    :)

На EuHenIa, M&M, Jas! и 10 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.224
    Допаѓања:
    176.053
    Таман е битно 365 да има. :D
    Абе Бубе виде, и кај вас втора категорија е 222 гласачи. #случајности :inlove: Денес бројките ме прат среќна.

На CameliaMiller, mareane, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    А јас сакав да се префрлам.
    Се имам пишано во втората, а не сум за таму.
    Ај не ти кршам атер, не менвам:)

Едит: Кај нас Не можело да менуваш:(

На Jas!, CameliaMiller, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Јас сум уште во првата категорија... ене таман Бубче ќе оди во третата, јас во втората, пак ќе останат три двојки :D

За Нова Година домче, деца ќе гушкам.

На bittersweet, Peco, M&M и 18 други им се допаѓа ова.
  19. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.399
    Добар ден!
    Странциве дојдоја некои пазаруваат а некои одма претвораат се во евра па скапо им е :doh: ^_^ убаво викам крсти се во оние што се тука секој ден ама ете тоа е се труди човек кога има во селово троа човек повеќе.
    Ама не се жалам нема жалење :!: тераме напред.
    Спиејќи сум го гризнала јазикот сега ме боли и не можам да зборувам повеќе мрмљам па никој ништо не ме разбира :wasntme:.
    Го чекам детето кафе да ни донесе малку ладничко е :!: па да се стоплиме.
    Кој е за :coffee: повелете.

На bittersweet, Val-Dim, EuHenIa и 21 други им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Нема мрдање кај нас.
    Кај си пишана таму ќе си останеш.
    Вечно млади:inlove::inlove:

На EuHenIa, Peco, kuc и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.