Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Знам, се знам.
    Ама има и такви што се надеваат дека некој ќе се јави за нив. Искрено, ми е гајле каква ќе испаднам во нивните очи. Мене совеста ми е мирна, нема да се прашувам дали сум направила грешка со тоа што не сум се јавила.

На bittersweet, Annath, RosettaStone и 7 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Моја обврска???
    Каде тоа го пишува?
    Во некоја друга држава-можеби.

На kuc, duffi, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.025
    Што очекувате дечки во земја каде што "ќотече" "потчукнување по газ" е воспитна мерка за деца?

Уште од мало научи го дека ако е лошо ќотече малце ќе добие, ама дека е од мајка, од љубов е тоа.

Па после зашто... ете затоа.

Јас пријавувам. Мене ми е совеста мирна.
    Полиција не кажува кој пријавил секако.
    А понатаму, јас со сила некој да спасам не можам.

На ivi1987, senjorita-v, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Постои и нешто што се вика морална обврска и јас не можам да замислам како може да не те допре тепање кај соседите ама ете сите сме различни.

На Annath, RosettaStone, dayla и 2 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.025
    Да ти кажам кога може да не те допре.
    Кога со години пријавуваш исти луѓе, таа сто пати со полиција си оди, а после повлекува тужби и ура-бура ете ја назад.

Знаеш, една познаничка моја, маж и' шамар и удри.
    Го пријави, си отиде сосе деца, државата стан и' најде, а мажов тешко дека во овој живот ќе исплати се' што му накалеми.
    А не е некоја образована, припросто девојче, со осмо, од село забаталено, со стројници мажена.

Ама тоа беше некаде на друго место.
    Овде?
    Овде мазохисти со лопата да ринеш.

На ivi1987, mareane, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Ќе те прашав пред да прочитам, дали стварно тоа кај нас, ама видов дека не било кај нас.
    Така е да, но исто така има и многу луѓе што не ги допира ни од прва. Не дека пријавувале па им се смачило. Уште еден проблем е што жртвите често немаат каде. Со почесто пријавување може ќе и текне на државата да се погрижи повеќе за овие жртви.

На CameliaMiller, Annath, Mr. Right и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    Она ќе беше злобна комшика што наслушнува се и се меша во туѓи врски, а тие и понатаму заљубен пар.

Коа некој не се цени сам не можам јас да го ценам повеќе, колку и да сакам. Имам пишувано дека трауми имам од на свекрва ми комшиите, мислам да останевме таму да живееме до сеа јас ќе завршев на лекови ама погодите кој е најзаљубен пар низ град. Или кој се бие тај се воли?

Да пријавам насилство врз дете или немоќно лице - да. Ама насилство врз мазохист - не би. Плус што можат да разберат кој пријавил па на крај јас да го кркнам стапот.

На ivi1987, senjorita-v, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    И што ако изгледаш ко злобна комшивка, толку ти е битно да му се допаднеш на насилник? Од тоа имаме мака ние, што ќе речат комшиите.
    А за дознавање, не се секирај, не кажува полиција кој пријавил.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.096
    Допаѓања:
    225.590
    Ќе го пријавиш дека ја тепа
    ќе дојде полиција
    таа мрдната ќе те напрај
    а ти сели се после од станот за да не те начека тепачот у лифт па и тебе да те расклоца.

На Martka, Kate Rina 93, Milobebence и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.092
    Стварно не мора никој да знае дека ти си пријавил. Освен ако сте два стана во цела зграда.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kel'Thuzad

Kel'Thuzad Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    18
    So se veli za bliznaci?
    Ne deka vervam vo horoskop, onaka od zabava da znam :D

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.096
    Допаѓања:
    225.590
    Кажува полицијата.
    И задолжително прашуваат кој пријавува.

На Milobebence, Tajnaotrovna, kuc и 3 други им се допаѓа ова.
  13. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.139
    Допаѓања:
    207.438
    Или мрдната или љубоморна на нејзинот ,,совршен,,брак,,,ќе излезиш ако пријавиш,или батето врски јаки има па пак стап ке јадиш-жално но вистинито:(.Имам една на која тој и е цар,бог и батина,а сите друѓи и љубоморат,а таа совршена жена која се прави за мажот од љубов,тој е се во суперлатив за неа,а ваму да ти е мерак на клоци да го крениш:xДа ја слушните како го опишува веднаш за маж ќе го посакате,а тој се знае што заслужува:ninja:

На ivi1987, simonka93, Milobebence и 15 други им се допаѓа ова.
  14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.788
    Допаѓања:
    94.149
    Се сеќавате на тројното убиство во Кавадарци пред неколку години?!?
    Сопружници нивните 50ти,и бремената ќерка беа застрелани од зетот за другата ќерка..
    Први комшии.Мајка ми,лично пријавуваше неколку пати телефонски,дури и ги молеше со зворовите “Ке ги утепа”,ама од таму добиваше одговор дека го знаат,дека е улав,и слаби му се нервите/истрауматизиран како бивш припадник на воена единица и учесник во војната во 2001.
    Со еден збор,си играа ташак и се биеа шега,онака на локално,малограѓанско ниво.
    Самите жртви имаа поднесено жалба и во социјален центар,од таму ги одбиваа со изговор дека немаат ингеренции,треба од “Горе”,т.е Скопје да добијат Амин за да дејствуваат.
    Се случи што се случи,мајка ми беше една од првите што ги виде мртви,односно жената застрелана во крв и со отворени очи,беше на дијазепами 2 месеци и навечер не спиеше некое време.Да не зборам за стравот кој го кркаа бидејќи не можеа да го фатат неколку дена.

Замислете само колкава трагедија ке беше избегната ако само некој сватеше сериозно и си ја бркаше работата,да постоеше правна и социјална држава..
    Неколку фамилии се зацрнети,а две златни малолетни девојчиња ке треба да растат и живеат со фактот дека татко им е убиец,и тоа нивните најблиски.

Лани имаше судење за случајот.
    Знаете кој го изеде дебелиот крај?
    3 службенички од С.Ц Кавадарци,парично ги казнија со по 3000 евра.Тогашниот директор е сменет партиски,не знам дали понесе одговорност..
    Со еден збор,дно-дна.

На ivi1987, eta, happygirl и 28 други им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.096
    Допаѓања:
    225.590
    ова е друго чим и тие самите пријавиле...

На Milobebence, CameliaMiller, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.645
    Допаѓања:
    252.716
    Два пати ми претечува кафето(facepalm)|(.
    Кај ми е паметот не знам :^).
    Треба некој и мене да ме исплеска, да се соберам:D.

На ivi1987, senjorita-v, simonka93 и 14 други им се допаѓа ова.
  17. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.139
    Допаѓања:
    207.438
    Во право си,овде тешко дека на некој заштита ќе му дадат.Или врски или кој е на кој,или пак ко е јачи-тешко оној кој има мака

На ivi1987, Milobebence, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Да.
    Кажува: докдени сме кај вас по пријава на НН.

Ви имам ксжано еднашка одамна на другарка најдобра маж и, ем комар ем курви.Со месеци си ќутев и ги слушав жалопојките на другарката.
    Кога изгуби на комар сите разбраа па така дознав и јас (само жена му незнаеше), па и се закануваше селење од станот зашто и тој го изгубил.
    Кога и кажав толку се наљути што му се јавила на тел и му се дерела, па и на негово убедување кој и кажал ме спомнала мене.
    Што идпадна??
    Јас бев таа што СВОЈ ЛЕБ ЈАДЕ А ТУЃО ГАЈЛЕ БЕРЕ а тие се уште заедно.И купи златно ланче, отидоа на одмор во Медитеранео хотел со 5* сами без деца и се вратија среќни.
    Јас останав без неа.
    После тоа уште најмалку 5 пати си одеше кај мајка и за истите работи кои јас и ги кажав ,ама ете во нејзини очи јас бев виновна за можен распад на нивниот брак.

Но...
    ...кога кажувам нешто, тоа го кажувам како на ЖЕНА која знае како да се зправи со својот сопруг без да вмеша пола Скопје и целта не ми е да се разведат туку да опстанат.

После неколку обиди за правдина, ама на памет нема никогаш веќе да ми падне да пријавувам било што.

П.С. ...другарка најде новчаник на улица.Полн.Отиде во полиција да го пријави.Ја знаете процедурата???
    Записници триста, па нејзини податоци, па како тоа го нашла да не го земала таа случајно.од нечиј џеб...
    Да ти се поврати!
    А има лемон-табиет маж па и проблеми си направи дома кога и тој разбра.
    А за што???
    Зашто хумана испадна.

На ivi1987, simonka93, Kate Rina 93 и 16 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.645
    Допаѓања:
    252.716
    Ај доста се шегувам.
    Знам за случајот на @dunika од вести, знам и за друг случај каде што жената е тепана, седеше до скоро оти Социјалното не и ги дава децата, а мажот ја тепа и пред нив. Го знаеле.
    Јас кога појдов за себе да пријавам психичко малтретирање ми се насмеаа и ми рекоа "и самата знаеш дека за физичко насилство не превземаат ништо, не пак за ова". Те малтретирала свекрвата, види девојче тоа кај нас е секојдневие".
    А правник сум, цел закон на памет го знам и џабе.

Многу трпаат оти нема кој да ги заштити, државата се уште е глува и нема никаква стратегија за жртвите на семејно насилство. Многу комплексна и болна тема.

На ivi1987, Sexybaby86, senjorita-v и 24 други им се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.149
    Луѓе што трескате не ми е јасно, кај нас државата го брани поединецот? Жими лево маде. Пред некое време имаше случај каде мажот насилник, инаку полицаец, бил пријавен за семејно насилство. Жена му си отишла кај нејзините и после пријавата у полиција била вратена дома, при мажот си. Зборете ми за некаква заштита...

На ivi1987, Sexybaby86, Kate Rina 93 и 18 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.