Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Мене посмешни ми се луѓе што се обидуваат да кажат некој "срамен" збор со некој синоним.
    Полов орган :rofl:
    Ко една во аптека ја слушам, му излегле на детето некакви мозолчиња на "пилето" :D.

На CameliaMiller, WildMk, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.215
    Допаѓања:
    139.868
    Фала @Mr. Right ќе ти пишам ако се наканам. Сега сум веќе под терапија, нема да ми бидат веродостојни резултатите, ќе почекам да заврши сезоната.

На LejlaD, ninja35, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Јас имав колешка на која цела градинка знаеше кога и е циклусот,и вработените и деца, од што беше у филм за гласно говорење за менструација,а сирота основи на заштита не знаеше па два пати годишно одеше како што велеше на " чистење".
    Разговорот дома со децата не зависи од термините туку од блискоста што си ја остварил со твоето дете.
    Тоа е клучно.
    Џабе ти ако си кажал се што треба ,а немаш блискост со детето.
    Тогаш кога си успеал да ти се довери,си успешен родител ,инаку си информатор,а денес информации секаде можат да прочитаат.
    И циклус е точно
    И менструација е точно.
    Други народи викаат mjesecni ciklus,па не се срамат.

На simonka93, referentka, Sesil и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.794
    Латински називи се пенис и вагина, значи називи кои се користат секаде во литературата и говорот, не само во медицината.
    А сигурно дека нема да правам муабет кај ќе ми текне за се' и сешто, фала Богу. Само претпочитам работите да ги кажувам со вистинското име кога се тема на разговор.

На CameliaMiller, simonka93, WildMk и 22 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.397
    тешки теми денес, а?
    извинете ве читам, ама не ми се збори за тоа.
    убав ми е денот денес, на некој му е роденден:P не на мене, секако:D
    немам ништо посебно да кажам освен дека син ми ми го испофалија на родителска:wasntme:

На CameliaMiller, Sesil, Love 83 и 20 други им се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.084
    Допаѓања:
    77.104
    Ај лелеее, колку убава вест :mm: :party:
    @mal.ecka честитки мамичке, да е жива и здрава бебушка, голема да расте :hug: А тебе ти посакувам побрзо закрепнување :l:

На CameliaMiller, TeddyGrey, ane.bella и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    @mal.ecka душо, нека е жива и здрава малечката, се прерадував бре! Посебна си ми ти, моја си ми, знаеш :hug: Да бидете добри и да се гушкате наскоро сите домче со големата дада :inlove:
    Сега јас сум на ред и официјално :sweat: Барем уште 2 недели да пробам да додржам :D (fingers)

На темата, не би да образложувам. Се слагам со мнозинството, нема потреба од цензура на зборови како менструација.

Малава заспа за 5 минути :party: Одам да си лапнам една палачинка и да гледаме Френдс со мм :)

На eta, CameliaMiller, simonka93 и 28 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.397
    Малецка честитки:*

На mal.ecka, kuc, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.097
    За "срамниве" зборови, една анегдота.
    Мајка цел живот на хирургија работеше и кажуваше една случка. Некој дедо го оперирале нешто во стомакот и сега иде докторот и го прашува дали се искакал. Овој вика не. А гасови имате? Овој пак вика не. Нареден ден пак исто, следен пак, др прашува овој одговара не. Се уплашил докторот, го однеле пациентов на снимање, празен стомак, се во ред. И др го викнал во канцеларија и го прашал, искрено да каже дали бил по голема нужда. Овој видел, невидел, рекол да, уште првиот ден, ама срамота било да се кажува дека кака и прди (facepalm):x.
    Од срам си дремел во болница непотребно.
    Јас си зборам отворено, со блиски луѓе, на работа, со клиенти, нема ни причина да зборам за пенис, вагина, мензис и сл прашање.
    Инаку маж отиде у кафана, да го "раситни" бонусот. Со здравје да си го трошите сите.
    @mal.ecka честитки, голема да расте принцезата
    @ninja35 среќен роденден
    @JoyJoy и тебе среќен роденден. Добредојде
    Поздрав на сите и убава вечер

На eta, CameliaMiller, happygirl и 26 други им се допаѓа ова.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.903
    Допаѓања:
    272.514
    Чекајте сега одкако се помачив со мекиците да честитам и другото.Некои овде како свои блиски па и како деца помладите ги чувствувам.
    @JoyJoy добредојде и среќен роденден!
    @ninja35 среќен роденден!Многу водолии овде...
    И јас некако со воздржаност и нелагодност во јавност употребувам вакви изрази,барем кога не морам

На CameliaMiller, simonka93, flower30 и 17 други им се допаѓа ова.
  11. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Малечка честитки:party:
    На темава цензура или не ги нарекувам со цело име менструален циклус, односи, машки-женски полов орган. Ама да бидам најискрена многу ми е незгодно со деловни соработници читај колеги/колешки да зборувам за мои лични интимни работи и текучи состојби особено да објаснувам дали пробувам за дете или не, последен циклус и таквимити тралалајки.
    Порано ме нервирале вакви теми и прашања сега веќе ништо не ме нервира и не ми значи.
    Најбитно ми е да се разберам со моите ако сум во недоумица да ми се најдат ако имам здравствени проблеми од овој тип, а на други да се објаснувам кога имам менструација или не јок освен на матичната, гинекологот, попот и пола село:rofl: Мала шала.
    Дајте бе нешто поведро за муабет, смислете нешто гукнете-кажете дури и излажете:?: :D

На Yowannty, Love 83, ane.bella и 12 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.726
    Допаѓања:
    149.729
    Не знам зошто некако ми се чини како најдолго да си трудна :) , најверојатно прво за тебе имам разбрано па некако за другиве бргу ми дојде :). Ќе се изнајадеме мекици, ајде со лесно уште малку :hug:
    Моиве абер немаат од спиење, допрва се разиграа :drunk:, треба да почнам да викам :devil:

На CameliaMiller, happygirl, simonka93 и 21 други им се допаѓа ова.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Дека ни ги покриваа очите и менуваа канал кога ќе имаше француски бакнеж на некој филм затоа сме до ова дереџе. Треба да се зборува отворено со децата и да се едуцираат за сексуалната тематика за да не најдат погрешен извор за едукација.
    А за зборење за пениси и вагини со колеги не гледам потреба освен ако не си уролог или гинеколог. Со другари и у друштво е веќе друга работа, јас си користам сочни зборови и не глеам причина зошто би се цензурирал, па не не' донел штркот мајку му:D

На CameliaMiller, happygirl, Sexybaby86 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.585
    Допаѓања:
    52.693
    @mal.ecka Честиткии, да е жива и здрава малата, голема да расте:inlove::hug:
    @ninja35 Среќен роденден:party:

На Sexybaby86, kuc, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  15. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Во второ одд. во задолжителни книги имаше и една Сексуална едукација ли се викаше и ја купувавме во комплет книги за 2ро одд. во редици и гужви пред Просветно дело како без пари леб и млеко да делеа.
    Ама наставничката ни кажа не ни треба, нема да сме ја користеле, сепак беше како сликовница и немаше кој не ја прочита или бар разлиста.
    Истово беше и со книгата по предметот Домакинство во 6то одд, беше час за слободни активности и смешки:D

Последна измена: 12 февруари 2020
    На Sexybaby86, EuHenIa, Love 83 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.215
    Допаѓања:
    139.868
    Две различни работи се разговорот со децата на тема репродуктивни здравје и гласно зборување за менструација и слично.

За второто, повеќето мислам дека сме така израснати, во време кога касиерката ги виткаше влошките во месарска хартија, за да не се гледаат, дека срамота е.

Јас сметам дека треба да се зборува гласно, ама кога треба да кажам, несвесно го стишувам гласот. Воспитување ли е, што ли е, не знам, ама се плашам дека несвесно и на ќерче-ѕверче и го имам пренесено.

На CameliaMiller, Sexybaby86, EuHenIa и 15 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.359
    Па да, во аптека би рекла полов орган. Што е смешно овде не знам.
    Каде секаде Ана? Каде им е местото да се користат?
    Мене ми е некултурно искрено освен со партнетот, со друг да зборувам за мојата вагина и пенис.
    Сексуалната едукација не е ако употребуваме пенис и вагина гласно и секаде. Култура и пристојно однесување е во прашање.
    Дома никој не се цензурира пред партнерот.

На EuHenIa, referentka, Cka и 5 други им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.084
    Допаѓања:
    77.104
    Бабите цензурираа зборови за половите органи, па на децата им ставија во глава дека вагина е рипче, а пенис е пајче. Извинете, ама не ми иде навистина. Ми требаше време за да им објаснам дека пајче и рипче не се полови органи, и да не се срамат од вистинските зборови. Тоа не значи дека ќе одат по улица и гласно ќе викаат, да не ме разберете погрешно.
    Исто како што не ми иде за секс да кажам кока кола.
    Жени од што се срамат и цензурираат зборови, не одат на ехо на дојка и на гинеколог (познавам такви, немале потреба од такви глупости) . Што морало да одат на гинеколог кога веќе родиле. Толку, завршиле работа. И како тие жени ќе израснат ќерки и ќе им кажат дека треба да одат редовно на прегледи?
    И после се чудиме што во темата - Дали сум бремена? се поставуваат прашања што ни на сон нема да ни текнат.
    За многу други работи можам да кажам дека се срамота, како на пример дискриминација, пцуење, колнење, оговарање, итн. Ама дека влошки и менструација/ месечен циклус, полов орган е срамота да кажам, не ми иде.
    Сигурно нема со странки да зборам за работиве, ама на право место и во право време не цензурирам.

На CameliaMiller, happygirl, Sexybaby86 и 23 други им се допаѓа ова.
  19. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    84.060
    Крофни од мене ветени ми се ;)
    @mal.ecka здрава и жива да е ќерката радост да ви биде :* од мене

A0C6E930-7E98-47AA-BB6A-1FD6B31E7EC2.jpeg

На CameliaMiller, happygirl, simonka93 и 22 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    На крај ќе излезе дека во јавност,работа,колеги повеќе или помалку цензурираме,ко што во почетокот рече @referentka
    Многу зависи и од карактерот,темпераментот.
    Не секој сака да збори за интимата.
    @ivi1987

Нема врска одењето на преглед со користење на зборови.
    Веќе спомнав пример.
    Еве јас велам циклус па цел живот сум дисциплинирана за прегледи.

На happygirl, simonka93, EuHenIa и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.