Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. monik55

monik55 Форумски идол

И јас чекам за новчаниците и јас ке го ставам мојот.

kukla21 and emkaemka like this.
  2. MilaP

MilaP Форумски идол

Abe nemajte gajle kaj ke mozi on bez fudbal,odma ke dojde da go bacis pa ke se omrses vecer (posle 12 pred 12 da postis :lol:)

Inaku i jas kukla gi pravam na sporet korite,prvo gi sukam ama ne mnogu tanki kako za sukan koga pravime,sporetot na drva go cistam odozgora ubavo i gi stavam korite da se potpecat malku od dvete strani,koga ke se potpecat gi stavam vo krpa da odvratat da ne mi se krsat i gi redam posle vo tavicka,i stavam na korite zelka (presolna) koja predhodno ja drobam na epten sitno i ja obaruvam i posle ja preprzuvam.Prevkusno mi e.
    Kaj mene graseto se vari,kostenite se gotovi,sarmata gotova,zelnikot gotov,majka mi suka i so praz i spanak reci ke donesi a svekrva mi lepceto,sukala so tikva i blago napravila.Se cudam a im rekov da ne spremaat tolku zasto 4 sme samo a jadenje za cela armija :D
    Krapceto ke pocnam da go spremam za 2h,seuste ni e rano :D
    Inaku masata ne ja raskrenuvam,kako vecerame se si odtanuva taka do utre sabajle.
    Za novcanici ne sum znaela ama eve od ovaa godina ke go ostavam pod masa :)

Mrs.Bass, Peco, mareane and 8 others like this.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Ола лејдис енд џентлемен.:hai::hai::hai:

Јас најадена, напиена, ќе пукнам и плус побогата со паричката, ми се падна после не знам колку години, ај нека ми носи само здравје, друго ништо не ми треба.:)

Таман ги донесов со татко ми децата дома, сите испозаспани, влеговме дома, мадам окори очите пет банки, ете ја демек татко ми ќе ја успиваше, таа него го успа, хрчи навелико.:rofl:

Убаво си поминавме, секогаш е убаво кога сум заедно со најблиските, татко ми крши прво едно лепче за децата за на сите да им падне париче, се утепаа од радување, после за нас а богами и јас ептен се израдував за паричето бетер од децата.

@kukla21 Новачниците ги оставаме демек Господ кога ќе дојде на софрата да ја благослови ќе ги благослови и парите и што знам може и ќе се множат.:wasntme:
    Така нешто мислам дека беше работата, останало од старите и ете си продолжуваме и ние така.

Заборавив да кажам дека и јас како @RainBow кога бев пред 5 години во Мк кога ми дојдоа коледарчињата на врата се расплакав од радост, тука ни фалат таквите работи.

Рана зора додека се руди, коледарска песна вас нека ве буди.
    Среќа и радост Господ нека дари, полна софра, а и многу пари.
    Сите да ве служи здравје, бадникова вечер да ви е наздравје.
    Берикет и к’смет во куќи да ви царува, со здравје и љубов Господ да ве дарува!
    Честит Бадник!

Mrs.Bass, Val-Dim, Peco and 19 others like this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не сум ја чула песнава, ама ептен е убава. Дури и на мм му ја прочитав (за мотивација затоа што ќе усисава) :)

5. anel

anel Популарен член

Добро ден

За многу години празниците, здравје, радост, среќа , другото само ќе си дојде.
    Ретко кога сме дома за коледе, ама кај нас обично почнуваат да викаат коледе уште од 3 ч.после оган. Оваа години првите во 8 и пол, неколку пати се разбудив да видам колку е саат, потоа се сетив дека ја сменија влезната врата, па не можат да влезат додека не отвори некој. Е потоа како сите да чекале да им отвори некој, мислам два саати само на врата стоев.. Поминаа едно четириесетина деца, од кои само 15 наши, другите ромчиња. Едно време снемав овошје и чоколада па го пратив мм да прикупи. Не очекував толку многу, а пак не сакав да не дадам на некое штом дошло на врата. И мајки со дечиња па на кафе ми се тупнаа, ама нив свекрвите им спремаат. Па ме фати паника, не можам да стигнам, сум фатила турбо, лепчето готово, баница со праз, компир, печурки готова, гравчето се печи, сармата готова од вчера, рибата маринирана, тиква за печење, и штрудлата уште да ја направам, филот ми е готов, костени, овошје прибрано.Абе се изморив, а уште не сум почнала.
    Маса не се раскрева, така знам, а за новчаникот и јас прв пат слушам.

Mrs.Bass, Val-Dim, Peco and 18 others like this.
  6. anina

anina Популарен член

Мрзлива или не, од се по нешто направив :bow:. Гравот е готов, сармата свиткана, еден куп овошје, костени и посно благо. Толку.... Рибите си ги вратив во фрижидер, многу храна ми се виде. :tmi: :lol:
    Искрено, кај мајка ми не се правело ништо посебно на Бадник. А и кај свекрва ми исто. Единствено се палеа Бадникови гранчиња и се извикува „Пилчиња, пилчиња...„ А не знам што значи тоа :wasntme:
    Се спремаше посно гравче и немаше обичаи од типот - оставање наместена трпеза.
    Јас откако се омажив почнав да ги применувам тие работи. Седнуваме на вечера и не ја раскревам трпезата до наредниот ден. Ај годинава и новчаникот ќе го оставам. :sun:
    За паричето, понекогаш правам за Бадник, понекогаш за Василица.
    Годинава под влијание на мрзеливоста, ќе месам за Стара Нова Година. :emo:
    Туку да си подлегнам дури спијат дечкиве.... Тоа ми е најдобрата идеја која ја добив денес|-) :angel:

Val-Dim, Peco, Eli23 and 14 others like this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Пa вo Oхрид зa Бaдник не се бaрa пaричкa, туку зa Вaсилицa. Јaс и зa двaтa прaзници си гo терaм oбичaјoт, нa Бaдник лепче, нa Вaсилицa питa сo прaз, oд дoмaшнo сукaни кoри кaкo штo oпишa @MilaP.

8. kukla21

Ако не падне првиот пат, ќе биде вториот :)

Annath and anel like this.
  9. anina

anina Популарен член

Да, и мајка ми правеше за Василица. И тоа преснец со сирење. Ама 2-3 години јас правев и за Бадник и тоа пита со зелка. Тоа од читањето по интернетов. 8)

mareane, Annath and anel like this.
  10. kukla21

@MilaP А ако немаш шпорет на дрва?
    @Annath ти како ги правиш?

Annath likes this.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Јас имам пријателка од Кичево таа ми кажува дека за Бадник не правеле ништо посебно, нити лебче со париче меселе, цела таа традиција ја правеле за Василица, за Василица имале голема и посебна слава.
    Секој крај и општо секој град низ Македонија си има различни традиции и верувања.

friendy, VladeMila, anina and 4 others like this.
  12. anel

anel Популарен член

На запад секаде се прави за Василица, ама ние бидејќи сме исток-запад двата обичаи ги применуваме:D. Додуша за Бадник обично свекрва ми меси, ама оваа година сами ќе чекаме, па морав јас. За Василица кај нас прават мрсна пита или тегната кора како што ја викаат со сирење или месо

Glasna, friendy, VladeMila and 6 others like this.
  13. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Тука многу врне, а и оган се пали вечерва. Се е испомешано.
    Јас знам дека вечерва е за фамилија, дома, а тука од коледе на огин одат.

Туку, се сетив една година, додека син ми беше бебе, беше Бадник, а јас сама дома.
    Живеевме во зграда и како секоја година очекував многу деца и многу ѕвонење на врата, а веќе време син ми да го успивам.

И се мислев што ќе правам, па земав голем лист хартија и напишав: бебе спие, послужете се сами :D
    И си изнесов пред врата корпа со чоколатца, овошје итн.
    И децата си земаа, секој по едно највероватно, бидејќи корпата не ми ја испразниле.
    Сигурно ми се чуделе на памет. :lol: А можеби и мислиле дека е скривена камера :lol:

Комшиите додуша ме знаеја по пораки. Еднаш имав напишано на лист хартија да не ми оставаат ќеси со ѓубре пред врата, бидејќи редовно ги наоѓав таму, а не знаев од кој се бидејќи вратата од лифтот беа до нашата врата.
    Мора да се снаоѓаш :lol:. Битно немаше веќе кеси со ѓубре :D

И тоа. Чекам штрудла со јаболки да се испече. Грав не правам. И мене ми се виде многу храна за само нас 2 и пол човека (син ми е таа половина де :D)

Mrs.Bass, Val-Dim, friendy and 15 others like this.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

@kukla21 суканите кори ги ставаш врз шпоред да се подпечат, процедурата трае само неколку секунди на корите, се ставаат во сад покриен со крпа за да не се предрват и потоа се редат во плехот.
    Не знам што имаш дома, ете би можела на ринглата да пробаш само што таа постапка е комплицирана бидејки ринглата е мала и можат корките да ти се залепат, корките се ставаат на сукало и со сукалото се стават на шпорет, пробај една па види како ке биде, ако не се лепи би можела на 2 3 пати кората да ја поместуваш на ринглата, не знам дали ќе успееш така.

Val-Dim, anina, MilaP and 1 other person like this.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Многу комплицирано кукле за пробување. Да идеме директ на пробување кај домаќинкиве :)

Mrs.Bass, VladeMila, Peco and 6 others like this.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Да потпалеме едно мааларско ќумбе и сите групно да потпечеме :rofl:

VladeMila, mareane, Annath and 2 others like this.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Ама дрво си е дрво, има посебен вкус и шмек за разлика од струјата :wasntme:

18. kukla21

Да ги запалам сите 4 рингли :) ххаха - а да ги ставам во фурна на сек?

Божица јас цело време суптилно прашувам, ама види ги - никој не кани - сите марифети само споделуваат.

VladeMila, Annath and WORRIED.BT like this.
  19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Јас ќумбе ќе дадам :D

Annath, kukla21 and vitamina like this.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Каква фурна??
    Па можеш да пробаш на сите 4 бар ке се оптегнат корките и нема да се скинат.

VladeMila and Annath like this.
Thread Status:
Not open for further replies.