Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сигурно секаде било убаво. Се што е со мерак и од срце правено, сигурно е убаво

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Паричето што ви се паднало, се остава под тањирот од кој сте јаделе цела ноќ.

3. MilaP

MilaP Форумски идол

Pariceto ova godina se padna vo kukata.
    Sekoja godina ja slikam trpezata,ovaa godina izumiv i sega mu kazuvam na mm sto sum zaboravila i mi vika slikaj ja sega (facepalm)
    Inaku se namestiv na masa i da sednam si ja isturiv casata so vino na tepison,a crveno e plus domasno i odma zemav da cistam edno dobri 20 minuti dodeka ne go izvadiv ubavo a mm vo meguvreme vriese od nervoza oti mu se jadelo,a ne da zeme da mi pomogne |(
    Inaku kaj nas adet e masata da ne se raskreva do utre,normalno se sto e na nea ke se pokrie,a parickata ja stavame vo caska so vino.

4. vitamina

vitamina Форумски идол

Паричето знам дека се става во чаша вино, па потоа се чува во паричник.

ph.orhideja, galapce, joy1 and 10 others like this.
  5. kukla21

И каде сега да го ставам парето?

6. monik55

monik55 Форумски идол

vo vino

Annath, VladeMila and kukla21 like this.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас знам дека сте става под тањир, а не во вино. Сега гледам кај секого различно.

danichap and VladeMila like this.
  8. kukla21

Јас не знаев дека некаде воопшто се става. А што е верувањето?

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Кукле стави си го во мала чашка од ракија во црвено вино неколку дена. Потоа си го стави во новчаникот ;)

friendy, danichap, Annath and 3 others like this.
  10. VladeMila

VladeMila Популарен член

Потполно се согласувам со тебе кукле:)

WORRIED.BT and kukla21 like this.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

@danichap победи со трпезата. :D Молам, молам едно слико од тиквето какво е внатре, многу ми се допадна описот. Ако имаш...

Кај нас немаше паричка вечерва, на Василица го правиме тој обичај.

Не ми се прави муабет сега за тоа што не отворате врата секому, ај утре. :)

12511985_10153699523398280_959207314_n.jpg

12. kala21

kala21 Популарен член

Пред некој ден дознав дека после некое време,веројатно следната година паричката се остава во црква:?:

Annath likes this.
  13. makgirl

makgirl Истакнат член

Добро вечер на сите!
    Имавте ли коледари денеска? И морам да ве прашам нешто што мислите вие за тоа неотварање на коледари и неотварање на роми?
    Со среќа на сите на кои ви се падна паричето.Среќа нека ве прати..Оваа година паричката се падна кај мене :)

14. VladeMila

VladeMila Популарен член

Разни адети,разни обичаи,и јас имам слушнато дека паричката се става во црно вино..
    Се најадовме,ја се прејадов,нејадена се чував за паричката,па прееска незнаев колку ми е доста,вечер ќе оффкам..Гравот ми се услади па дури 2 тањира изедов,а навечер кај се јаде грав(facepalm)
    Масата ја оставив со јадењето,ама гледаш ова за новчаниците не сум го знаела..Сега сите испружени изгледа многу ни дојде кркањево,да побараме нешто на ТВ да погледаме..
    А иначе паричката ни се падна во куќата....

15. Peco

Peco Форумски идол

Нека им е честит празникот на сите, и на тие што им се падна паричката и на сите останати :)
    Мене не ми се падна, се падна кај дедо боже.

За ромите што не се христијани, од една страна, мислам дека не е во ред да се мешаат во христијанските обичаи, а од друга страна пак ние ако сме вистински христијани, треба кон секого да бидеме добри и да помогнеме, да им подариме нешто, само сум против давање пари на колеадри, без разлика дали се роми или било кои други.

16. danichap

danichap Moderator Staff Member

@LivingGlam на жалост немам слика од таа позиција.
    туку јас прибрав од овошките и коштаните да јадам на кауч. Да не грешив :worried:

Го ставив паричето во винце:D

mareane, LivingGlam, kukla21 and 3 others like this.
  17. makgirl

makgirl Истакнат член

Да можда не е убаво да се мешаат во обичаи.Ама па и не е убаво на коледар да не му отвориш врата без разлика што е

galapce, MilaP, Tajnaotrovna and 4 others like this.
  18. toogood

toogood Популарен член

Znam deka e posno, ama nesto pobrkav.
    Pobrkav oti doma imenden sme slavele na utresen den i obavezno ruski, pecenja i takvi raboti se sluzelo.
    Grav nema da ima zosto vcera pravev grav so pusena kolenica, totalno izumiv na Badnik, a riba nepravam zosto mnogu e ladno treba so otvorena vrata da ne zamirisa kukava. Parnovo turbo vrti mirizbata ke mi ja raznese za 15 min niz cela kuka posle ke mi treba edna nedela da mi se izluftira.
    Jas se jadam osven puli i klinci, ama nemozam da ja trpam mirizbata od gotveno otkako ke se najada i nejadam hrana pripremena vcera. Nejadam ni od kafani osven po odmori i proslavi.
    Ne deka izvojevam nego si pazam na zdravje.

Nego bev vo prodavnica da kupam praz. Nakitile za Kineska Nova Godina i se zimsko sobrale pa naredile kupaki, peskiri i haljincinja na breteli:lol::party::sun:.
    Otidov na benziska i me prasuva za kolku, mu velam full. Mm mi rece deka cenata e padnata da ne polnam kako prethodno da kazam za ppomalku pari i pak full ke dobijam. Punam jas i se prekina . Mi pokazuva nema vise mesto vo rezervarot, a jas uste $10 visok. Se vrativ nazat kaj batkata i mu vikam:"A jas da ti go dadam prazov, poeftino ni e benzin za vecera". Se nasmea i mi vika "Colaps na monetarniot sistem":worried:
    Cenava na benzinov e rekordno niska(n):o. Gotovi sme, propadnavme;(. Pola provicija e bez rabota, a se ocekuva i novi rabotni mesta da se zatvaraat:@

ALISA0000 likes this.
  19. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

А,дополнително што песните кои што ги пеат сите коледари најчесто не го најавуваат Христовото раѓање и се пагански. Како што е пагански обичај и палењето на оганот ден претходно.

Според мене ако христијани практикуваат пагански обичај,нема зошто да не може некој друг да практикува христијански. Кој како се чувствува и сака.
    Христијанството учи дека вратата треба да биде отворена секому,особено пред голем празник.

20. menelele

menelele Популарен член

Aj dobra vi vecer.
    Zdravi zivi veseli za mnogu godini praznicive.
    Me nema, trgnav na rabota dodeka fatam redot....:( ko padnata od mars sum. Od 6 sum stanata, so beba gi precekavme koledarite i da vi kazam dusata mi se polni kogami peat. Sto imame toa ke im dademe.
    Cel den rabotam gotvam duri i majka mi mi se cudi koklu jaka sum bila, mi vika abe pokenkava bese, sega si ko maz:^) a beba mi e 300 na saat ne zastanuva
    Pariceto kaj mene se padna i vikam samo da sme zivi i zdravi, srekni i veseli. Fala mu na boga za se sto ni dal.
    Ama pogolema sreka od dete nemalo, dusata mi se polni sekoj mig koga ja gledam.
    Ostanete mi so zdravje nasmeani i veseli. I site sto nemaat deca gospod da im dade sto pobrzo.:sun:

Thread Status:
Not open for further replies.