Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. lunicka

lunicka Форумски идол

Спичкав од сабајле 9000 денари.За што?За ништо.Донесов дома само 2 кг месо,јогурт и маргарин.Здрава храна ,демек.:(Остатокот отиде на сметки и кредит.
    Сакам да го прокоментирам мислењето на @Bah ,демек жените се дебелеат кога ќе се омажат.Не е точно.Јас се поправив последниве години од како останав без работа,од антидепресиви,акциозност и слични работи.Мислам ,не можам да се секирам колку кг сум накачила а од друга страна да планирам како да му купам на син ми патики или како да го наполнам фрижидерот.Може ќе ми се смеете ама не сакам ни свадби,ете од последната не можеме да се оправиме.А ниту умирачки.
    А се кога ти дојде на глава не прашува имаш-немаш.Можеш-не можеш.
    И другата сугестија,као мажите не остаруваат?Хм.Чудно,а јас се почесто се изненадувам колку мажи има без заби,без коса,побелена таа што ја имаат,стомаче,млитавост на мускулатурата.Водат ред за себе оние што может да си приуштат подобар живот,имам комшија кој веќе 20 години ја носи истата зимска јакна.Зошто?Не стигнува редот до него.Затоа пред да почнете да се фалите дека одлично изгледате основајте семејство,преземете ја целата грижа,кога ви даде Господ детенце,едно,две ,три...тогаш ќе правиме муабет за причините за дебелината и запуштеноста.И ова се важи за оние кои земаат бедна плата од некои 200 евра.За другите не сакам да коментирам.Кога се има се се може.
    Ми почна годинава со вест која пак ве фрли во виор на немир.Пак ќе кажам, правда има само за подобро ситуираните.Некој ќе рече има Божја правда,што да правам со неа се прашувам?
    И така, осеќам розевите пилули пак ќе ми станат секојдневие.:worried:

2. mareane

mareane Форумски идол

Добар ден и од мене,Баш ми интересна темава оти е има и сешто- нешто .Колку убаво @zalosna што ги донирате на правилно место овде Македонијава нема баш таква навика а и малограѓанството преовладува па не ретко сакаакт да земат нешто .Ние откако го купувме станов како купуваме нови работи старите им се чудевме каде ретко кој сака да земе така да се в село носиме и таму претрпавме

zalosna likes this.
  3. zalosna

zalosna Форумски идол

e ova ti e koga nekoj okuban ce ti rece ..uuuuuuu pa mene super mi e
    2015-01-08 16.48.32.png

Teodora* and mareane like this.
  4. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

@lunicka :bow::bow: za mislenjeto:clap::clap:
    lesno e da si se posvetis na sebe koga nekoj drug ti vodi smetka za se drugo....eve godina i kusur sum doma ,pa ne mi stignuvaat 24casa za sekojdnevni obvrski i griza okolu domot i decata...praznik mi e koga odam na frizer.
    nokti nemam salam sredeno moze edna godina i poveke...oti za dzabe ke gi lakiram i tintram koga po cel den mi se pod cesma i vo voda...debela ne sum duri sum poslaba od pred da se omazam...ama stomaceto rezultat na dve bremenosti i gradite koi othranija dve deca nema nikogas da ja imaat prethodnata cvrstina....zapustena ne sum ama ne sum ni neguvana i sredena do onoj stepen do koj bi sakala...koj kako saka nka me komentira ama imam drugi prioriteti od mackanje i vezbanje!

5. lunicka

lunicka Форумски идол

И ова за донирањето,е многу добра идеја.Месната канцеларија на Ц.К. се затвори,порано постојано носев алишта од децава ,се разбира тие што се за носење ,другите неносливи фрлав.Сега и немам веќе за давање зашто сите сме горе долу слични.Се доносува и во канта.
    Намештај не менувам често,речиси ич.:D

zalosna likes this.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Auuu sto ubav den...:yawn:
    A kolku bev letargicna utrovo koga izleguvavme od doma..
    Piev utrinsko kafe vo krevet,kako nekogas odamna,ne razocarena ama ne seedno za kade ke bidam na svojata prva godisnina.
    Ne sum nekoj preteran romanticar ama nitu kamen sum.Koga za nesto odlucuvam da se boram se boram do posledni sili ama ne po sekoja cena.
    Taka da sabajevoo edna misla povtorno me vodese da gledam pozitivno na se sto se slucuva.
    Se ukotviv na krevetot na koj se naviknav i normalno pocnav da ve druzam.:rofl:
    ...Sto ste imale i vie da vidite..:rofl: tek pak sto ve ceka..:tmi:
    I da ne dolzam,kako i sekogas,preokret na denot.
    Libeto mislev deka ke iskuba so utrinsko kafe.prvo me ubedi deka dovolno e sto sme slozni zaedno za prvata godisnina za potoa po vtor pat da me...da me..da me zaprosi de.:lol:
    Vnuka mi pred nekoj den mu veli "Tetin,kako toa teta so tebe
    ke bide za badnik koga ne ti e nitu vencana nitu verski zemena sopruga".(valjda do tolku i nedostigam za da seuste saka teta da e so niv za badnik).Ne znam koj bese poiznenaden od prasanjevo.Se ubedivme nekako deka radi splet na okolnosti mora da e taka.
    No dobar povod za "tetin" za deneska.
    Da ne zaboravis rece,deka nekoi raboti ako se odlozeni ne se zaboraveni.
    image-fabfb217933c7d942b32577310e90bb802675971f3aab59bda6cc139e27c9b7d-V.jpg
    Ne deka bev zaboravila,ne deka mi e stalo do materijalni raboti,no itekako mi znacese gestot.Tokmu ovde i tokmu denes.

P.C.Ne se rodile valjda mazite magarinja,nekoi raboti i od nas zavisat.Za se se potrebni dvajca,kolku porano sfatime tolku nam ke ni bide zivotot polesen obostrano.
    Ama ne se ni zenite raboti koi mozeme da gi stavame vo komparacija so cokoladite i nivnite obvivki.
    Moze gresam,zivotot ke mi pokaze.

Koga mi trgna so falenje denov de ...:bandit:

tessie, Bozica1980, Glasna and 16 others like this.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

i nije ne menuvame samo ovaj pat ce menime posto ima popust 50% na se ..poradi bozikov praznicive ovo ono :)

Last edited: Jan 8, 2015
  8. mareane

mareane Форумски идол

lunicka иWORRIED.BT, потполно се согласувам со вас не сакав да веднаш да коментирам за вчерашните забелешки за тоа дебелеењто.Социјалните фактори кај нас се првата причина за непосветеноста на самите себе а отпуштањето од работа најмногу го имам искусено и тоа а и сега иако работам секојдневно сум со закана за испуштање а имам станбен кредит земено и цела плата на сопругот таму оди .Така да постојано живееш во стрес и мисла како дали обезбедиш основни услови за децата куќата а не да мислам на фитнес или др.За себе водам сметка во рамките на можностите.

9. lunicka

lunicka Форумски идол

galapce likes this.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Галапче ,убав гест и убав прстен,Само за убаво да си славите!

galapce likes this.
  11. Daleron

Daleron Истакнат член

Ќерка ми порасна со туѓи алишта. Не, не ми е срам да кажам и ден денес другарка ми ќе и испрати нешто од нејзината. Имало случаеви кога ќе соберам и ќе ги понудам на некого, а тие ги одбиваат. Леб немаат да јадат ама важно алиштата немало да бидат од друг.
    Кога ќе ги видев дека половина плата дале за 2 парчиња од Окаиди :x ми се лошеше, а нон стоп кукаат дека немаат. Посебно алиштата од мали деца или бебиња се скроз нови зато што се облечени по 1-2 пати.
    Собрав неколку кутии и ги однесов во црква, замислете ми ги вратија немало каде да ги складираат.:(
    Имаше тој ден народна кујна викнав неколку луѓе ги оставив кутиите пред црква и ѓи оставив луѓето да си одберат. Како заврши не знам си заминав ама видов дека џапаат и се расправаат . Неколу пати носам и во еден манастир овде кај мене. Сега бргу реновирав и собрав купишта од дома. Покрај контењер не сакав да ги оставам и шетајќи со колата видов во еден ромски двор куп деца. Застанав и им ги истоварив, вие не знаете колку се радуваа, тие барем се благодарни, а нашиве ем шуто ем боде.

tessie, Doozy, Val-Dim and 13 others like this.
  12. Bah

Bah Истакнат член

Прв болд, никој не рече дека ведаш по првата брачна ноќ се запуштат туку дека со текот на времето не внимаваат на својата форма, не се движат, не вежбаат, запагаат во депресивни состојби а знаеме дека Анксиозноста и депресијата дирекно придонесуваат за дебелеење. Не самите анти депресиви како што често наогаме опрадување туку тоа што поради таквата состојба утха бараме во фрижидерот и во оние нездрави кондиторски производи. Не би одел сега во лична дискусија како тоа си се плашела децата како ќе ги пехраниш а за себе не си штедела на храна, затоа што е лага дека анти депресивите дебелеат сами по себе, туку придонесуваат за зголемување на апетитот и постојано сте не најадени.

Главниот проблем кај лугето во депресивна и анксиозна состојба е статичноста, се затворат дома пред компјутер и си прават некој свој виртуелен свет и нормално е дека ќе се здебелат, ќе наталожат целулит...
    Секогаш треба човек да има мотив за да добро изгледа, немањето работа и средства на се оправдување дека некој неможе да излезе надвор да пешачи или да вежба дома, нема потреба од теретана потребн а е само желба.
    Најлесно е да се најде оправдување за својата состојба, а потешкиот дел е да не се кука туку да се работи.
    Никоја немаштија, депресија или било што нетреба да ви го скрши мотивот да вие бидете убави за вашиот партнер, затоа што верувајте не постои бланко дадена љубов која неможе да се промени, колку и да се лажеме секој покрај себе сака да има убава жена, не манеќенка ама со добар изглед, средена, секогаш убаво облечена... а за тоа не треба ни пари ни ништо, само добра воља. За убав изглед не ти треба бренд, туку со многу ефтини парчиња може да се изгледа одлично.

Она што најмногу ми пречи кај жение или поточно кај некои жени е тоа што не се облекуваат прикладно за својот изглед. Значи ова не се однесува на никоја од вас бидејки незна како изгледате, но генерално ми пречи кога ќе видам жени со висната кожа на рацете кога ќе облечат облека на кимоно, односно без ракави каде навистино одвратно изгледа, или девојки и жени со прекумерна тежина кога ќе се бапнат во тесно па секој стомак се оцртува, потоа со пеги на деколтето а бапнале деколте до пупак....

Е, сега за вториот болд. Кој рече дека тоа важи само за жените? Јас на крајот реков и обратно, што би значело дека истото тоа важи и за мажите.Секако дека имаме безброј примери и за едното и за другото во нашето соседство. Не значи дека ако комшијата пуштил стомак, не одржува хигиена се пијанчи дека и јас треба да бидам како него. Ниту па да се тешам дека има бетер, туку секогаш се стремам јас самиот да си поставам некои високи стандарди и да секогаш целам кон нив а не да во нив барам утеха.

Заборавив да спомнам за делот кога спомна дека мислиш како да го наполниш фрижидерот?
    Не е битно дали фрижидерот е полн, за живот ти е потребно многу малку храна, се останато е само егоизам и гнетење мислејки дека ако сме сити до гуша или ако јадеме секој ден месо ќе сме здрави.
    Не драги мои, вашиот организам ќе биде по задоволен ако денот го почнете со чаша јогурт, отколку салама која чини повеќе, или доколку за ручек имате посна компир манџа, а за тоа ви се потребни неколку компири, вода и малку брашно и зејтинче за запршка, што не надминува 50 ден а е 100 пати по здраво од скара, печено месо.... Или на пример гравчето, кое е прекрасно јадење и е многу здраво, половина килограм е доволно за 4 души а чини 70-80 денари, колку еден хамбургер и да не набројувам, но ќе ја спомнам и нашата турли тава која е незаменлива и по вкусна од било кој специјалитет.

Секако многу е полесно да се фрлат пари за вештачка храна и да кажеш, јас немам време за готвење или незнам. Ако јас како маж научив да готвам зошто не и било кој од вас дамите.
    Што помалу дружба со компјутерот, повеќе пешачење, домашно готвена храна..... ем поздрави ем по витки.
    Само уште ова да ви го кажам за крај, не барајте изгувор, барем за вас секако ќе го најдете, обидетесе да бидете реални па барем кажете несакам, а не неможам.
    Неможе секоја од вас да ја доведе линијата во ред, на пристојно ниво? Секако може, за тоа не требаат пари, туку одрекување од одредени нездрави намирници, што во исто време штедите.

MIA-SK, SwanMay and Gordana10 like this.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Во контекст на муабетот на Бах - Сит на гладен не верува!

14. mareane

mareane Форумски идол

Блазе нас незнајните од олку бесплатни совети за здрава храна и здрав живот ,кај на тв па сега и овде:puke:

tessie, Bozica1980, Glasna and 8 others like this.
  15. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Проблемот во вас, е што мислите дека ако некој каже свое мислење за некои работи, сметате дека ви вели дека вие не знаете.Никаде не ви рекол такво нешто.Читајте онака како што пишува, а не онака како вам ви одговара :)

SwanMay and Daleron like this.
  16. danichap

danichap Moderator Staff Member

@Bah ги го прочитав постов, и не сакам да бидам сватена погрешно, ама ми делуваше толку идилично и наивно...баш како од некој кој немал цело домаќинство, деца и сметки на врат.

До кога ќе се залажуваме дека здрават храна е поефтина? Имаме тема за здрава храма, и таму се разви убава дискусија.
    Какво пешачење кога најчесто грб паѓа од готвење, чистење, миење садови, пеглање, трчање кај свеки јадење да однесе, трчање кај мајка и ...
    Со скромни примања едвај се одвојува за децата да се купи неопходната облека, а старата која ја мкнеле родителите се излитува, кине...метаболизам забавува и некои парчоња не пасуваат веќе.
    Секој знае макар и со малку пари да влезе во певекс и да се дотера. Ама пусто некои немаат и за толку.
    Да не навлегувам во секоја подточка.
    На денешнинава се е луксуз на жалост.

Last edited: Jan 8, 2015
  17. lunicka

lunicka Форумски идол

Ах...колку ги сакам овие советодавачки постови...
    Во мојата реалност не е така ама во некоја друга димензија можеби е.

18. zalosna

zalosna Форумски идол

da ve pocestam od tortava..denes cerkami polni 15 god
    2015-01-08 18.19.52.jpg

19. lunicka

lunicka Форумски идол

@zalosna Нека е жива и здрава.Да се гордееш со неа.

zalosna likes this.
  20. Bah

Bah Истакнат член

А, до кога ќе се залажуваме дека од намање што да јадеме се дебелееме. Јас само ви посочив здрава храна од нашата традиционална кујна која ја јаделе и нашите предци која за воља на вистината не е којзнае колку скапа. Не зборувам за храна која се смета дека е здрава и не е од ова поднебје, туку за храна произведена тука.
    Ајде ти објасни ми како може од нејадење да се здебели човек? Немој само да ми кажеш дека некој се здебелил од нервоза или од тоа што ни висат сметки на врат, па ако е така треба да имаме спротивен ефект, да бидеме преслаби. Ако не сум јас во право ајде да ја слушнам твојата теорија зошто се дебелеат оние кои тврдат дека немаат пари?

Gordana10 likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.