Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

За македонски стандард е многу, ама би требало да е така, секаде топло еднакво и да се раскомотиш ко човек.

Клима не грее во купатило, па треба додатна греалка, што ме нервира например.

По мене искрено инвертер е за преодни периоди, ама за право зимо треба нешто друго. Парно на струја е царска работа, ама поскапа

Посебно зборувам од моја перспектива, со мали деца живеење.

Плус можеш да го сопреш греењето во некои простории кога не ти треба

Last edited: Jan 22, 2016
    Lady Phoenix, mareane, Peco and 9 others like this.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Пелетите се далеку почисти, да видиш со дрва олку е „фино“!

3. vitamina

vitamina Форумски идол

Добро вам утро.
    Ако не ја споделам мојата најсреќна вест овде со вас со кој друг тогаш?!:wasntme:
    Конечно завршија моите патешествија, документите пред 15 минути се официјално готови, остануваат уште неколку дена дур ги средам формалностите со потпис и сликање, ќе зе изнашетам и измалтретирам деновиве, тоа и го чекав најмногу на свет.

Пред 15 минути вриштев на минус 10 на тераса, вриштев од среќа, многу сум возбудена жени.
    Ви благодарам на сите вас што бевте до мене и во лошо и во добро, што секогаш ме бодревте и подржувавте, затоа и решив овде да споделам првично, да ја поделам мојата неизмерна и бесценета среќа со вас мили мои.

Ќе почнам да се пакувам каде и да е :tmi:, @Annath на овој твој среќен ден и најсреќен роденден мене денес ми е втор роденден заедно со тебе, здравје среќа љубов и успеси да те пратат низ животот мила моја, од се срце ти посакувам, ти го заслужуваш тоа.

:hai:

ir.jpeg

Знам дека звучам ко мало дете, но вистината е дека не памтам од колку одамна не сум се почуствувала и не сум доживеала ваква среќа, баш среќата се доживува чисто и искрено од срце баш како кај најмалите.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас имам Ка и топ е. Плативме многу, ама па вреди за сите пари. Нешто и се калеше ама незнам точно ни јас.

Јас пуштам 2 клими и ми е топол цел стан, вклучително и вц. Лани греалка пуштав и беше кочан. Под 23степени не ми било дома низ сите соби.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

@kukla21 кај пелетите е најчиста работата, еднаш неделно вадиш по едно садче со пепел, затоа е најисплатливо бидјеќи најмногу се користи калориите од пелетите и најмногу од топлотната енергија останува во просторијата. Кај дрвата фрламе 40% и само 10% од топлината останува во домот, другото оди низ оџак. Се е ова гуглано мила.

6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@danichap парно си е парно, ова од лично и од икс други искуства од луѓе кои ги разгледувале сите можни опции почнувајќи од економичност, до степен на затоплување.
    Доколку станот е приклучен на градско парно, подобар избор немаш. Мое мислење.
    @vitamina ајде со лесно,со среќа,ти се ближи препородување. Од арно да не куртулиш во „новиот“ живот.

Lady Phoenix, mareane, Eli23 and 4 others like this.
  7. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

@vitamina ти честитам и ти ја посакувам сета среќа на овој свет! Па кога ќе заминеш, да ни пишеш импресии од таму! :hug::hug::hug::hug::hug:

@danichap ајде и јас да го кажам моето искуство на темава.

Кај моите дома имаме термо-печка и клима (добро, и греалче). За 60 и нешто квадрати, зимно време со печка и со апарати само на ефтина струја (освен шпорет), со седење по џемпер или под ќебе кога ќе се потроши термото, стигнува ненормална сметка од 5000-6000 месечно. Патем, знаат да пуштат и греалка, зашто лоша е изолацијата и многу брзо се лади куќата.

Кога ја користат климата на пролет и на есен, сметките се околу 3000-4000.
    Сметката во лето е во просек 2000, ама никогаш помалку. И тогаш користат клима.

Дома кај мене и мојов, имаме парно на Топлификација. Станот е околу 55 квадрати, а плаќаме 3800. Во тек на годината варира сметката, во зависност од она израмнување на 6 месеци што го прават. Значи и летно време плаќаме парно околу 2000 и нешто. Изолацијата ни е слаба, па користам и греалка обавезно. Сметката за струја ни е релативно мала, околу 1800 зимно време, зашто јас сум преку ден кај моите, па ниту се готви, ниту ништо. Во секој случај, не е ефтино.

Наравоучение - се' е скапо во нашава земја. Не знам што би ти препорачала, можеби Ангелчето ти е најмногу во право. Додуша, не знам ни тие пелети колку чинат, ама другиве опции се многу скапи како за наши услови. А не дај Боже само на струја да се грееш. Сметката ќе ти биде 200 евра минимум.

kjukli, Peco, bittersweet and 8 others like this.
  8. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не е. Нема таква опција.

По не знам кој пат фала ви на сите за споделените мислења и искуства. :hug:
    Ќе се преслушаме ние, односно јас него :rofl:. Не е за инвестицијата и парите, мое мислење е дека едноставно не вреди и нема потреба. Па ќе видиме.

9. referentka

referentka Moderator Staff Member

Со еден збор - змија или магаре:rofl:

10. kukla21

@AngelOfArh јас си сакам чиста работа - не сум тип кој ќе чисти печки, фрла ѓубре и сл. Колку сака еднаш неделно нека е. Плус треба да купиш количина, па да ја складираш некаде, па да ја мислиш и на крај, огин си е огин. Јас кога давам совет, тргнувам од мене - ако јас нешто не би правела (не би применила на себе) не препорачувам ни на други.

11. kukla21

Јас нешто грешно сум разбрала. Изгледа роденденот е на мт :D Честитката и за него важи :)

12. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Здраво женски.
    Премрзнав од студ.Многу ни е слабо парното на работа.

Телефониве ѕвонат,планови за викенд што да се прави,а јас мислам дека е вторник.Работа преку глава.

@vitamina среќно,што и да посакаш да ти се исполни. @Lady Phoenix со среќа и тебе,само ти го лајкнав постот,ама не ти честитав.
    @Annath те сонував ноќеска во Буњаковец и @Bozica1980 беше тука.
    Сме се криеле некој да не не препознае.
    Ах,што ми направи форумов.

Сега се топлам со лате макијато,ко воли нек изволи.
    Поздрав.

13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

@vitamina мило ми е за прекрасната вест, долгоочекувана, конечно се остварува желбата, можам да те замислам каква си денес:D :sun::l:
    @Annath среќен роденден:^:, да ти се исполни се шо посакуваш!!
    За греење парно би била најубава опција, ама таму кај што нема можност дефинитивно пелети. Моментално сме со термо печка и панел, сметките за струја се изгор а
    топла е само една соба од 40 квадрати. За скоро очекуваме да се преселиме во нов стан, куќата во која сме моментално ќе се руши и на нејзино место ќе се гради зграда, и во новото, здравје, со пелети. Е сега малку ќе се помачиме, па и со три мали деца, во периодот на изградба, едно две години, ќе бидеме под кирија, ама тоа е, како мора така,само да се досредат документите и ќе падне частење одма:d: со години чекаме

14. kukla21

@vitamina да ме чекаш на гости. :D

15. referentka

referentka Moderator Staff Member

Само тебе ли ?

16. kukla21

Заедно ќе одиме сите :) Витамиче ќе прати пари за виза - 180 еур е визата, чисто за инфо :)

17. Annath

Annath Форумски идол

@vitamina честитки и со среќа! Немој само да не заборавиш нас овде :D

Жени, фала ви на честитките од срце :hug: :hug: :hug: и мм ви благодари :D
    @ph.orhideja од кого сме се криеле? :?: :rofl:

За парно - ние сме дома со парно на струја и дрва... мм си направи се пред да се земеме, ама секоја година нешто дополнува, оти изгледа не му беше убаво испланирано, па фалат детали. За дрвата 1000 евра годишно трошиме со оглед на тоа дека ептен рипнаа цените, а и во две куќи оган се пали, струја така-така. Пред да направи мм некои модификации, сметките за струја не ни беа под 200 евра. Ама сега до кај 5000 се јаде некако. Јас сум за централно парно, ама во куќа е неизводливо. Освен тоа, ич не се ко што треба, радијатори те ладни, те топли, а сметки боли глава. Затоа мислам дека клима инвертер е најдобро решение за стан.

18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

@danichap
    Stan 60 kvadrati so dobra izolacija isto stolarija so stakla 3sezoni parno na struja sekade temperatura 24-25 stepeni smetka za struja oktomvri i noemvri 8000 dekemvri januari i fevruari 12.000-15.000 ova od moe iskustvo

19. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

@Annath, Среќен роденден на мажето.
    @vitamina , ти посакувам среќа каде и да одиш.

За струјата и греењето, веќе пишав. Со оглед дека објективно дома сум кратко време, високи се сметките.
    Ама тоа е !
    Нашата зграда се исклучи од Топлификација токму поради недоволното греење, а високи сметки.

Најубаво е централно греење на плин, како по другиве земји.

20. Eli23

Eli23 Форумски идол

@vitamina честитки душо за конечното исполнување на твоите желби. :hug:

Thread Status:
Not open for further replies.