Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tessie

tessie Форумски идол

Немам некој стриктен став на темава, затоа што се` е многу индивидуално барем според мене. Интересна тема сте отвориле како и да е.

Според многу студии, болестите на срцето не ретко се поврзани со сиромаштијата како ризик фактор. Една од нив на линкот подолу.

http://blog.epa.gov/ej/2014/02/epa-study-shows-poverty-is-a-risk-factor-for-heart-disease/

Исто така, рапидно зголемување на телесната тежина не ретко се јавува како предупредувачки симптом за проблеми поврзани со срцето односно со неговата намалена функција поради акумулација на течности којашто се јавува како последица.

http://www.heartfailurematters.org/en_GB/Warning-signs/Rapid-weight-gain

Овој пример е само ситница која укажува на тоа дека нема 100% гаранција за ништо.

Квалитетен животен стил влијае врз изгледот. Точно е дека многу често, тој квалитетен живот и исхрана чинат многу, но исто така е точно дека не ретко најдобриот лек за некоја мака не не` чинел ни петпари. Затоа, она што можеме е да се трудиме. Врз трудот може да влијаеме 100%, но не и врз резултатот. Да беше се` толку едноставно, многу нешта не би биле мистерија дури и за најпосветените научници.

Како и да е, не може еден човек со обврски коишто му се погоре на приоритетната листа во животот да постигне исти резултати како оние на коишто изгледот и негово одржување им е малтене професија. Но оној којшто сака и го смета за важно, може да најде начин да се потруди.

Жив пример за тоа е една жена којашто живееше кај мене во комшии. Беше и витка и пополничка. Значи кога беше послаба, лицето како да не беше од истата личност. Многу похармонично и поскладно изгледаше како пополничка, а и многу повеќе комплименти за изгледот добиваше. Знам и обратен случај, жена на којашто тие плус килограми воопшто не и` одговараа на конституцијата.

Умереност. За се` во животов. За здравје пред се`. Да го ставате здравјето пред се`, па дури и пред изгледот. Иако не ретко, одат рака под рака. Подобро е да вежбаш кога си здрав, нели? А и полесно можеш да си поставиш повисоки цели во таа активност. Затоа што енергијата од една здрава внатрешност која хармонично функционира, не може да не се одрази на надворешноста. Прво да ви биде добро во сопственото тело, па потоа мислете на тоа како би ве гледале останатите.

Last edited: Jan 8, 2015
  2. lunicka

lunicka Форумски идол

@Daleron како сакаш кажи го има иста цел.Да провоцира 8-|,да ти ги подигне 8),а на ова ладново ако се тапацирани дури и да топли.
    Во постот покажува дека капитулирам пред него.:rofl:

Daleron likes this.
  3. Daleron

Daleron Истакнат член

Ќути, јас пак помислив дека со мене нешто не е во ред.:sweat: :rofl:

4. lunicka

lunicka Форумски идол

Таман си ич да не се потресуваш.:nod:
    23 -сме,машала!

Daleron likes this.
  5. zalosna

zalosna Форумски идол

neka ne te lazi slikana ic nee uba :hai:

6. toogood

toogood Популарен член

Uste po sovremena domakinka se seta so tendjerinjata od kaj majk i i svekrva i. I pak sveki necini;(.
    Izvinetem ako nekoja se pronasla tuka, za zal taka e.
    Ne sum svekrva i nema ni da bidam8)

SwanMay likes this.
  7. anina

anina Популарен член

Не мешај и овде свекрви. Ќе оставам лош впечаток и на оваа тема:rofl:.

tessie and toogood like this.
  8. toogood

toogood Популарен член

Imas li sansi da bides svekrva?

9. lunicka

lunicka Форумски идол

Јас имам и ќе си бидам најдобрата свекрва на светот.[​IMG]
    :rofl:

10. anina

anina Популарен член

Исто и јас(poolparty)

11. galapce

galapce Форумски идол

@zalosna nema so da me tesis..:whew: ne ti veruvam.

So ne kazite za svekrvite sto gi zemaat tendjerinjata na snaite?]:):D
    More osven sin i drugo ne sakam,epten sega so sila ako mi zapne.:P

So e be ova den protiv zenata?
    Pa uste falese i preku svekrvite da ne napadnete.:rofl:

tessie and toogood like this.
  12. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

@tessie баш затоа што е индивидуално, не значи дека било која статија ќе е точна, како што ги даде линковите.Друго е ако гледаме според линкови, а друго е реалноста, имало и таков случај, каде за не одржување на формата на телото, се наоѓале икс опрадувања, како што спомнав со децата.Вака за линкови, на нет, ќе најдеш триста работи кои ќе ти го тврдат спротивното од она кое веќе го знаеш, односно за здравата храна.Разни работи ќе прочиташ како одреден вид на храна е здрава, а на друго место за истата ти пишува обратно.Така да, помала е веројатноста да е онака како според линковите, отколку во тоа, кој и колку внимава на себе си, односно во колкави количини внесува храна, а напоредно е вежбање и сл.

Не може да е полесно човек да се прејаде, да не внимава на себе, а да е потешко да вежба.

Bah and zalosna like this.
  13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Аууу @galapce навистина си имала убав и незаборавен ден кој сигурно ќе го прераскажуваш на внуците по многу, многу години :)...
    @lunicka го прочитав твојот пост и се „наежив“!!! Колку убаво си ја раскажала реалноста во нашава држава и животот на фамилијарните луѓе!!! Сметки, храна, пари за децата, па ако остане за нас - мама и тато!!! Со минималните плати во државава тешко кој може да си дозволи теретана, маникир, фризер... Па после луѓето не се грижеле доволно за себе и се занемарувале!?! Така може да размислува само некој што има високи примања или пак е „две раце - една уста“!!! Јас работам во фирма каде што платите отскокнуваат од македонскиот просек, но сепак тешко останува за некакво луксузирање!!! Секогаш децата и нивните потреби се на прво место. Зарем јас да одам во теретана, на аеробик и сл. а децата да немаат за тренинг и излегување??? Секако не!!! Но, тоа незначи дека целосно сум се „занемарила“!!! Постојат и бесплатни начини на вежбање - јас практикувам брзо одење еден час секој ден и верувајте има ефект!!! Не сум тип кој се воздржува од храна и држи диети - се си јадам, но и се согорувам со брзото одење, а така го топам и целулитот!!! Пробајте Феминки „од околу и преку 40“ - но запаметете СЕКОЈ ДЕН!!!
    П.С. @lunicka батали ги розевите пилули - пробај со проблемите да се справиш на друг начин - читај некоја интересна книга, шетај на чист воздух, дружи не на Фемина форум!!!

danichap, Annath, Teodora* and 2 others like this.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Jas da imam kerka ne vi ja davam.Kaj majka i po cel den na forum pa i svekrva i.
    I kaj ke se pozali sirota od vas?Vie veke so staz,krivi pravi vamke vi se veruva..:^)

Glasna and anina like this.
  15. toogood

toogood Популарен член

Ova istovo mislenje go imase edna gospoga i go rece (pred 12god). Mene me pogodi kako so noz. Jas togas bev 48kg i ne bev siromasna (sredno za se se imalo umereno).
    Dolgo vreme pratev odnesuvanje na luge na rabota, po mall, .....
    Nema toa mnogu vrska so siromastija.
    Pr. kolega do mene sedese na rabota, sakas nejkes go slusas. Nema den vo 2:00pm da ne i se javese na zenata i hani sto da kupam denes za jadenje. Obavezno nekoj tezok junk. Covekov bese sifonjer, zenamu ne sum ja videla ama sigurna sum, isto kako nego. Taa hrana kosta dva pati poskapo od nesto da zgotvis doma.
    Drugi doma ne idat, pravo vo skolo (od rabota), vreme za gotvenje nema. Na trcanje ke kupat eden cajniz, .......Junk od neviden karakter.
    Poveke se raboti za mrzelivost i prezafatenost, a ne za pari, bare taka e vo zapadniot svet.

16. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не сваќам зошто те погодило мислењето на госпоѓата кое било идентично со моето?

Glasna likes this.
  17. imelda

imelda Популарен член

Од каде да го почнам денов. Ај од синоќа :smirk:

Маж ми, оди да ја истера колата му до една гаража, да ја испере оти денес ја презентира за технички преглед. Чиста кола помалку и бараат рачки филозофија. Се враќа за две минути, не ја ни запали. Вика ставам клучот и ми се покажува светлото за внимание за моторот. Претпазлив. Не ја пали да не направи пакост. Па ајде гледаме во книгата што значи светлово, па на форуми... Решивме ќе се јавиме на гаражата сабајле од нив да бараме совет.
    Сабајле рано, совет од механичар, не ја пали, викај служба што ти доаѓа дома. Викнавме, човекот ја уклучува на дијагностички апарат, не знае, ама мислии во ред е да ја палиш, палат, маж ми вози кон гаража, овој од службата го следи во случај да не заринка на сред пат, отидоа. Се врати маж ми пешки, не е далеку.

После два саата ни звонат. Дојдете, оти по телефон нема да верувате. Ајде одиме. Ја кренале високо, влегуваме и не водат под неа, овој со овие светлата свети и покажува под неа. Што? Гледам, ништо не видам. Колата дека е со висок перформанс, одоздола е покриена со пластични панели ради аеро динамика. Види вика -стари листови од дрво нагужвани. - Е да де, се заглавиле. - Не, не, не, гнездо е.
    Скокам назадечки.:bandit: Маж ми јунакот по мене скока два метра поназад.:rofl:

Полека почна да откачува панелите овој, трас една, еден куп лисја паднаа. Уште една уште лисја. Напанагон заглавените околу осовините, натуткани. Гнездото, од почетокот до крајот, од предница до задница долго. Па зема една рачка од метла и турка овој, лисја паѓаат, партали, бог те пита што не испадна, глувчовјак на сите страни, и сите на штрек дали има животно во гнездото :worried: Еден застанал на безбедно и слика (zilmer)

Ништо не рипна. :whew: Освен сметката што ќе рипне |( А колку? Утре ќе ни честитаат за изгризаните кабли што треба да се сменат, плус работна рака. Среќна Нова Година!:party:

Прво се нервирав :smoke::smoke::smoke: Море цел ден фучев и испарив. Сега :d::smoke: и ударам на маж ми шеги. Што е сиво, мало и иде 120 милји на саат? (heidy)(оти нема глувче смајли). Колку души смееш да возиш во кола со две седишта? - Колку сакаш, ако се под шасијата! ^_^ Колку глувчовји сили ти е колата?:rofl::bug:

tessie, Nausicaa, pilenka and 19 others like this.
  18. lunicka

lunicka Форумски идол

Значи не зборувам за запуштеност .Се фарбам редовно,ноктите ги лакирам,не поднесувам излупен лак,секогаш се трудам да мирисам пристојно ама и кажувам дека не е тоа доволно.Ми фали да се запишам на јога,да купам убави патики за одење или трчање,ми треба стручен третман за косава,веќе и кожава очајно моли..а не се стига.

friendy, ozbilnazena, Doozy and 7 others like this.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Зашто ма не ја даваш,па ќе си седиме во различни соби.еден ден таа ќе готви друг ден јас.:D
    @imelda Ми потекоа солзи за глувчарникот.Па како во кола,не е возена подолго време?

bittersweet and imelda like this.
  20. tessie

tessie Форумски идол

A каде јас напишав дека не треба човек да внимава?
    Каде оправдав да се прејадува?

Напротив, баш укажав на трудот и на умереноста како важен фактор. Овие информации и факти јас ги знам од поодамна, линковите ги барав сега токму за оваа прилика како поткрепа од луѓе коишто се занимавале со темава. Не се од Микијев забавник извадени, туку од сериозни студии коишто инволвирале одреден број на испитаници. Има илјадници студии за поврзаноста на срцевите болести со сиромаштијата, па дури и со бездомниците.

https://www.google.com/search?q=poverty as a risk factor for heart disease&oq=poverty as a risk factor for heart disease&aqs=chrome..69i57.10390j0j1&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Само укажав дека не постои 100% гаранција за ништо. Тоа е сплет од околности и склоности од една страна и наш труд од друга страна. Како и се` во животов.

friendy, Annath, Teodora* and 3 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.