Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Би учела за знаење да имавме образовен систем како што треба да не требаше да тупам глава со физика да речеме на сосем друго подрачје, и некои други безсмислени предмети што ги имам а не се учат на друг начин освен со бубање, и да имаше професори што те мотивираат.Имав една прекрасна професорка во втора македонски, која освен предметот што знаеше да си го предаде како што треба, не научи и многу други работи.
    Да не ме сфатиш погрешно, наопаку сум јас со времето, дење спијам, ноќе учам не сум била во средно 5,00, во прва поминав 4,49 ради тоа екстерното.(facepalm)

Annath, bittersweet, kjukli and 4 others like this.
  2. Ordinary

Ordinary Форумски идол

@Monna.Monna Како што кажав,времето посветено на учење не е мерило кој колку научил и колку знае.На некој му лежат природни науки,на друг општествени.И грешка си,физика многу се наоѓа во живот;)

Annath and Peco like this.
  3. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Можеш да бидеш и бубалица и нон - стоп над книга, а да не научиш никогаш да ја употребиш главата тогаш кога треба. Ете, ќе завршиш факултет, ама тоа не е мерило дека знаеш и да мислиш.

Јас не сум за тоа да се тераат децата со сила на учење. Ако не го интересира детето, нема ефект со сила да го тераш. Со тоа само уште поголем отпор и аверзија му се создава, па воопшто нема да учи.

crazylady, anel, Annath and 6 others like this.
  4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не се учи само за знаење.
    Се учи дисциплина, одговорност, менаџирање на време, способност за прифаќање обврски...

5. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Ич не сме саосечајни,посебно јас:D

Peco likes this.
  6. danichap

Е оти така викаш:wasntme:

7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Добро вечер убаво друштво!

Сте начнале многу теми денес...од последнава ќе почнам...тешки се во животот да зависеше од оцените добиени во училиште и на факултет...ни раб.место не зависи од тоа..за жал би рекла...и јас сум учела,сум се борела за оцени и што ми вреди...од друга страна родител сум..не може да речам не учи..не е во ред...

За мажачката....што знам дали рано или навреме...се омажив на 25,по шест години врска со шест год.постар маж...не бев трудна ..ќерка ми ја родив 27 а синко на 34...некогаш си мислам требаше се порано да сториме.и деца помлади дур бевме а и на помала разлика..ќе ми беше пораснато мажето сега ....ама ,верувам се се случува со некаква причина ...
    Среќна годишнина @Sky-butterfly ...уште долги години слога и љубов ви посакувам..
    Го оптегнав постот ..доста е ..

menelele, Val-Dim, DVAANGELA and 16 others like this.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Изгледав цела шпанска серија од синоќа до сега. Седев до 8 сабајле:tmi:.
    Ама како ме опушти чудо едно. Обожавам шпански серии, не знаеш кој на кој татко е:D.
    Како лексилиум, ептен ме расположи.

А да, се омажив и родив на 25, претходно бевме во врска мислам оти 6 години. Леле заборавив(facepalm).
    Сега сум 27. До 30 може и ќе се разведам па и преженам:lol:.

menelele, Val-Dim, DVAANGELA and 21 others like this.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Од учење штета нема,но факт е дека треба и кога ќе помине среќата покрај нас да сме будни.

Денеска за малку ќе сум си го изгубела либето.
    Му пукнала предна гума и за малку не излетал од патот.
    Неколку секунди пред тоа,ми се јавува и вика,шо правите?
    А знаеше дека ќе го капам малиот.
    Викам што ти е што се јавуваш кога знаеш што правам. Шо се вика и му се скарав. Ова се десило на уште не затворен тел.
    Ете зошто не сакам да збориме дур вози.
    Имало госпот.

10. Ariel

Ariel Форумски идол

Честитки за магистерската @kukla21 па да ти донесе многу кеш :). Едно гајле помалку :) Сигурно се веќе се чувствуваш растеретена :).

Мене нешто ептен ме фаќа мерак за учење. Баш деновиве интензивно мислам на тоа. Си викам седи си мирна не си ставај обврски кога не мораш, башка што ќе ти е, ама некако ме влече, не знам. Ај можда следната година, да го почекам овој мојот да доучи :D

11. danichap

Аааа не, мене не ме фаќа мерак за учење.
    Јас на децата само така ќе им викам :rofl:

DVAANGELA, vitamina, Annath and 11 others like this.
  12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Точно е тоа, ама за подобрите места (дури во последно време и за секакви баналности), се бара високо образование. Со средно, нема ни да те викнат на интервју, со факултет колку толку имаш шанси. Штознам, за мене греота е за секој што има услови да не заврши.

menelele, DVAANGELA, vitamina and 9 others like this.
  13. Peco

Peco Форумски идол

На тема Шпански серии :rofl::rofl::rofl:

2ntbdop.jpg

14. kukla21

Да не ми беше мм, ќе се откажев на последните 100м. Пишувањето на тезата, душа ми извади - па етики, па моли/коли за пополнување прашалници. Душата ми излезе. Ми олесна и си викам, толку од мене (иако има едно црвче што ми работи и си ја бара бељата) :)

menelele, DVAANGELA, Annath and 5 others like this.
  15. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Аман бре, друштво, ќе ме снема на некој саат и одма летаат пердуви. :o

@Petar80 под итно да си се вратил. Толку невољи преживеа темава и членовиве, заради искажување на лични ставови нема смисла да го правиш ова. :shake:

Инаку, јас сум седела до 4 часот наутро во средно. За да стигнам да ги прочитам делата и лектирите што ни ги товареше професорката, за да удпеам да ги извежбам задачите по математика, зашто професорката не се замараше да разјаснува. За да учам по друго предмети, да правам проекти и да пишувам есеи и семинарски, за да успеам на крајот од годината да постигнам 5.00. А речиси никогаш немав 100 бода, ниту се трудев да имам. Сето тоа беше бегање од реалноста и тридење да се запишам на факултет во државна квота.

На факултет исто сум седела и сум учела до 4, зашто технички, па по сите предмети теорија и задачи.

И не сум била единствена. Едноставно, такви генерации бевме. Ама секогаш имаше такви кои се вадеа на нас што учевме. И успеаја, за жал. Ние со крстоот на чело...

Денес се други генерации. Денес не се замараат бре. Ретко дознавам за непој случај кој седнува и учи како нас. Ама навистина со срањава во образованиево, и генерално во земјава, се нема мотивација. :envy: Едни постдипломски, па немам мотивација да ги довршам.

Само се прашувам, ако нешто се смени во догледна иднина, што ќе правиме со неколку неписмени геннерации?

Многу има да се зборува на темава. Доста беше.

anel, menelele, Val-Dim and 17 others like this.
  16. Ordinary

Ordinary Форумски идол

И јас сум ЗА.Само не за ДИПЛОМА заради престиж или за лечење сопствени комплекси и фрустрации.

menelele, Annath, Peco and 2 others like this.
  17. Ariel

Ariel Форумски идол

Им викам и ја на моите. На глава им се качувам за учење :D

Не дека оценките ќе ти донесат ппдобра работа, ама децата уште од мали треба да се учат да бидат трудољубиви и да ги извршуваат задачите како што треба. Денес учење, утре работа. Може некој предмет не им се допаѓа, ама ни на работа нема да им се допаѓаат сите задачи кооишто ќе треба да ги завршат. А не сакам да бидат забушанти. Сум им рекла дека можат што сакаат да работат, ама мора да го работат добро.

@lunicka ептен ме плаши со муабетите за децата. Што ме чека (facepalm)

anel, menelele, Val-Dim and 17 others like this.
  18. Ordinary

Ordinary Форумски идол

@Lady Phoenix :D јасно ми е дека за некој кој поминал низ патешествието ТЕХНИЧКИ,ништо од горенаведеното"малтетирање" не е непознато.Ова од искуство,не на памет;)

anel, menelele and Lady Phoenix like this.
  19. kukla21

Tака е. Нашиве факултети во трка за пари штанцаа дипломи (поготово магистерски). Едно време беше мода, завршуваш факултет, немаш ден работно искуство, немаш работа, ај што ќе дремеш дома, ќе учиш магистерски. Јас ова ич не го сакав, ниту го поддржувам. Уште па ко ќе чујам на вести - толку и толку магистри немале работа, а тие ден стаж немаат.
    Моите студии бараа минимум 5 години раб. искуство, минумум 27 години старост, за да дадеш некоја „тежина“ на учењето. Покрај теорија, еден тон материјал имам изнапишано од практични примени... Ептен ми олесна што завршив.

anel, menelele, vitamina and 14 others like this.
  20. lunicka

lunicka Форумски идол

Ако мислите зошто навреме не сум реагирала, цело време ги туркам.Никогаш не им се учело.Дури можев до 8-мо учев со нив, преслушував
    Цртав цртежи ,ама сега во средно е поинаку.Половина од предметите се шпанско село за мене.Гасам интернет исто е, ќе блее во тв и нема да фати книга.
    Како и каде утре ќе се вработи? Јас немам врски ниту вујко владика.Еве вечерва му забранив нет легна да спие.
    И утре пак исто.Кога не го тера одвнатре сам да учи и да се бори..
    Пак везам
    За џабе

crazylady, anel, menelele and 15 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.