Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.838
    @MilaP не знам дали си плус или минус ама искрено ова ти е мала диоптрија и за џабе ти ги зеле парите.
    Јас бев со -6 и -4,50 и сум многу задоволна иако во Бугарија правев.Не знам зошто не ти кажале ,ама не постои можност да дојдеш сосема на 0.Така ме информираа мене уште пред 16-17 г.Ако во меѓувреме нешто страшно се променило во ласерската интервенција ,еве не знам.
    Рефи сигурно сум спомнала ама многу се плашам од тие кредити.Што ако заглавам?Што ако утре не успее бизнисот,ќе ме прими ли назад Бирото?Што ако после за пензија ми претставува проблем,како што направија за пензионериве со бањите и отпремата?
    :worried:

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Dodeka ti se plasis sto narod zede pari..
    Nepovratni se aloo!
    Ne bidi plasliva.Izlezi od vitelot i trgni napred.
    Hrabrite sreka gi prati.

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 14 други им се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.838
    Аха,така велат.
    Кој ти дава денес пари а да не те задолжи од друга страна.:^)
    Секоја чест кој може,еве и јас би излегла од вителов ама пусти страв,Не секој е кроен за бизнис.

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  4. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    @lunicka , земаш пари, регистрираш фирма...треба да постои фирмата две години, ослободена си од плаќање на придонеси. Не смееш да ја затвориш три години а последната година плаќаш сама придонеси. Тие 5 илјади евра всушност се парите што државата.инаку би ги потрошила за тебе, плаќајќи ти го.осигурувањето како невработен граѓанин

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 12 други им се допаѓа ова.
  5. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.838
    И што потоа Нинџа.Треба да си рентабилен постојано,не смееш да имаш осцилации...А ГРАДОВ Е СПЕЦИФИЧЕН....не е ова Скопје па и игли можеш да продаваш на плоштад...:shake:

6. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    81.697
    @lunicka друг услов што треба да го исполнуваш ,за да аплицираш за такви средства,е да бидеш активен барател на работа,не пасивен

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  7. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.077
    @lunicka , немој со овие кредити да се излажеш ...

На Lady Phoenix, VladeMila и lunicka им се допаѓа ова.
  8. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Знам...ова е добра основа ако веќе имаш занает или некаков план за бизнис. Во никој случај не е заем за трошење, оти сепак ќе треба да имаш книговодство,промет, обрт на сретства... фискална и слично.
    За помало место или град, подобра варијанта е ако се има некакво земјиште па да се инвестира во профитабилниве растенија...пауловнија, гоџи, оригано, лешник...плус субвенции

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 13 други им се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Не се кредити @julie77, неповратни средства се - грантови од USAID. Има и проект со кредити, но ова е друго. Порано беа 3000 евра, сега не знам колку се. Можеш да ги искористиш за средување простор и купување инвентар, не за роба што би ја препродавала. Значи ако е козметички салон, можеш комплетно да го опремиш, на пример.

Ако решиш да ја затвориш фирмата пред тие три години (услов) да истечат, казната е што не можеш две години (или повеќе, не паметам точно) да се пријавуваш во завод ко невработен. Тоа е, нема друга загуба. За тие што имаат свој простор што може да го пренаменат во деловен, програмата е одлична. Јас така направив. Го уредив просторчето, бизнисот ми пропадна затоа што не одбрав нешто што би одело на таа локација, и не се пријавував две години во завод. Беше стресно до немајкаде, ама на добро излезе. Ми остана просторот кој сега го издаваме, и компјутерот што сега ми вади одлична плата. :)

На Eli23, Mrs.Bass, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  10. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Кај мене на улица една женичка што работеше во Специјал, зема од овој заем, купи печки, витрини и сега работи турбо...дури земала и плус вработена...

На Eli23, Mrs.Bass, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За татко ми да не збориш?
    Душа дава за мене, не можам да се пожалам, ама а спомнеш пари готово! Милиони да има, пак ќе кажува нема. И ден денес, за мои пари и тоа јас дома што купувам и менувам на мајка ми и збори како фрлам пари за џабе. Душата и ја извади на мајка ми кога беше под завод.

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  12. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.077
    @LivingGlam , @ninja35 ... од познаници и пријатели само знам дека не е баш неповратен нит е баш едноставно со него да стартуваш. Ризик е секако, а Луничка мислам си го знае поднебјето, амбиентот во градот, па затоа и некако не би се усудила. Не знам, сепак треба да искалкулира сама.

На VladeMila му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.466
    Допаѓања:
    144.026
    Има еден куп луѓе што отворија фирми, и од прилика 70% се активни, што е топ. Те водат првата година преку обуки, бизнис план, ти кажуваат што ти е ок, а што треба да промениш... Ама сепак треба да имаш идеја. Добра опција се во секој случај.

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 9 други им се допаѓа ова.
  14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.710
    Допаѓања:
    153.699
    добро вечер друштво!

напорен ден и физички а уште повеке емотивно...го испративме дедо...немам повеке ни еден претставник од предците....од една страна доживеа длабока старост- 84 имаше...последните три год.ги помина во дом оти не беше подвижен...ама па мајка ми и тетките имаа татко до 60 тина год.-толку се стари отприлика...а,јас мојот го изгубив на 30 г.и на вакви денови само дежаву доживувам и уште повеке ми фали...

за накит сте зборувале..
    .мојата болна тема од пред една година....обожавам и злато и сребро....секое златно парче ми беше одбирано со многу лјубов или дарувано по убав повод....ни ограбија дома лани и се ...ама буквално се ми зедоа....само бурмата и вереничкиот прстен кои не ги вадам од мене ми останаа...имам сваровски комлет кој го добив од мм лани за роденден и како утеха за претходниот што ми го украдоа...другите не верувам дека некогаш ке успеам да ги надокнадам....ми значеа спомени но и финансиска сигурност која сега ја немам...ама здравје и без нив се живее....пластични и дрвени тракатанци имам за извоз ама се поретко ги носам...

На Eli23, Annath, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  15. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Знам..затоа и реков дека е добра работа ако веќе нешто чепкаш, како појачање. А не е баш добра основа за почнување од нула

На Annath, VladeMila, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Lunicka kaj nas vo kavadarci site sto zemaa takvi kredite zazalija.Togas bea 3000e od covek i komsiite moi zemaa mazot 3000 i zenata 3000 i otvorija igroteka.Vo kavadarci veke gi ima eden kup i na kraj ja zatvorija.
    Drug pa zema kredit isto propadna.
    Sepak nasite gradovi ne se Skopje,sepak ako resis da zemes kredit treba da se isplanira ubavo.

На Eli23, Annath, lunicka и 6 други им се допаѓа ова.
  17. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.077
    @lunicka Ако веќе се решиш за кредит зимање, само кафана отварај. Тоа ти е најрентабилно моментално сегде :wasntme::d:

На Annath, lunicka, Lady Phoenix и 13 други им се допаѓа ова.
  18. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    За да земеш ваков кредит треба прво да имаш добро разработена идеја и бизнис план.Ама бидејки државава е презаситена,ова генерално за Скопје зборувам,ама сигурно и Куманово,од услужна дејност и трговија,треба да си иновативен,да имаш нешто што ќе понудиш на пазарот што го нема.
    Одгледување на семиња е убава работа,треба време,место и најважното пласман.

А за кафани и кладилници секогаш има работа.

На Eli23, Annath, bittersweet и 12 други им се допаѓа ова.
  19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.710
    Допаѓања:
    153.699
    ке се смешам и во оваа тема ...
    два вида средства се во прашанје...
    едни се вракаат и е повисока сумата и е наменет за поголеми фирми,средствата се вракаат во одреден рок...
    а другите се 3000 евра неповратни средства ,за мали бизниси,со тоа сто си обврзан да постои две години бизнисот ...комсивка -фризерка зеде ...и ммвтор пат бара ама не знам што ке биде овој пат...би се регистрирал ко занаетчија оти на црно работи сиве години...ослободен е од регистрација на фирма и фискализација а данок би плакал на државно ниво еднаш годишно по некој просек....

20. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Пред некое време проверував....во Македонија нема фирма за производство на храна за кучиња. Освен ако не отворила последниве година-две...

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.