Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

@promeneta фала драга
    Точно,мн го сакам тоа што го работам.Од септември требаше да продолжам да се надоградувам.
    Во меѓувреме и мм почна свој бизнис.И веќе мн тешко балансираме дома,на раб,со деца.Измегу се дешава болни деца,заби вадење,непроспиени ноќи,кавги....се се собра и си ја препишувам кривицата на мене бидејки сум често отсутна од дома а сега и тој е.

anel, Esmeralda-MD, Annath and 6 others like this.
  2. promeneta

promeneta Популарен член

Нели може да земеш неплатен одмор, барем на почетокот додека да се навикнете со новиот бизнис на мт.
    Од друга страна, ако сте финансиски обезбедени само со овој бизнис, можеби и нема толку да ве погоди твојот отказ.
    Ама од трета страна пак, ти треба да си ја жртвуваш целокупната кариера и професионален живот (иако мислам дека лесно ќе најдеш работа на струката кога сакаш, со твоето искуство и знаење)
    А знам и како е со мали деца, и сите нивни променливи периоди, плачења, потреби...

Ох брее, мојот пост е хаос, не сакам ни да знам како е во твојата глава :(.

Како и да е, се надевам дека ќе имаш поддршка од најблиските, каква одлука и да донесеш, а најбитно е и ТИ да си задоволна со таа одлука :hug::hug:.

ВАЖНО Е ДЕКА ТИ НЕ СИ ВИНОВНА!!

3. lunicka

lunicka Форумски идол

@joy1 јaс 2 пaти би рaзмислилa дa oстaвaм рaбoтa зa децaтa.Сите децa тaкa рaстaт aкo си вo мoжнoст aнгaжирaј дaдилкa или бaбa сервис.А прoпуштенa рaбoтa,штo знaм вo денешнo време...е мaлку дa стaвиш прст нa челo.
    Јaс и дa oдaм нa сaем нa книгa oд мене немa дa се oфaјдaт.Е сегa тукa дa е @Cka ќе пoчне дa ми мaфтa сo пoстoт зa гaќите.Амa јбг вo мoментoв бирaм гaќи дa купaм a книги не.Жедтa зa читaње јa нaдoпoлнувaм сo книги oд библиoтекa.Еден убaв ден aкo имaм некoј денaр пoвеќе ќе си јa нaдoгрaдaм библиoтекaвa.
    Жaлaм aмa тaквa е мoментaлнaтa ситуaцијa.
    Сум ви кaжaлa декa мрaзaм дa гoтвaм кoгa ќе се врaтaм oд чaршијa?
    Е денес не е ни мaлку пoинaкoв ден.Ќе ги прoтерaм сo супa и печени кoмпири.
    Вo сoседствoтo имaм кoмшии бaбa и дедo живеaт сaми.Е сегa бaбaвa е бoлнa и си бaрa негa.А дедoвo речиси секoј ден дoјди дa ми пoмoгнеш.Денес јa кaпел a мене душaтa ми излезе дa јa oднесaм дo купaтилoтo кoе пaтем е вo двoр и имa мнoгу скaли.Знaчи душaвa вo нoс ми дoјде се плaшaм дa не ми пaдне .Еве дури гo пишувaм пoстoв пaк ме викнa нa телефoн.Ќе исклучaм и тел. и се.Не е oвa инцидентнo туку секoјдневнo пa дa речеш ќе пoмoгнеш.Имa ќеркa aмa слaбo дoaѓa.Не им се решени имoтните oднoси пa лутa им е.Е дa ,aмa и јaс не сум дoлжнa дa бидaм негувaтелкa нa пoвик.Знaм декa звучи себичнo aмa кичмaвa ме oпoменувa сo бoлкa,зaштo бaбaвa е тешкa и трoмa.
    @VladeMila дoтерaј си јa кaкo штo си зaмислилa.Сепaк еднaш се крштевa.

kjukli, Mrs.Bass, MacenceEna and 21 others like this.
  4. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Абе ги спремавте поклоните за 8ми Март :D
    Јас појма немам што да и земам на мајка ми.
    На свеки не планирам да зимам ништо не заслужува :tmi:

5. joy1

joy1 Форумски идол

@lunicka ако добро те паметам ти одамна бараш работа,така да јасно ми е што сакаш да кажеш.Некој моли за да работи некој туку така го напушта тоа што го има.И сосем си во право.
    Се ми е мене јасно ко бел ден но тоа глупаво чувство од внатре,таа некоја грижа на совест ,страв никако да излезат од мене.

6. lunicka

lunicka Форумски идол

Ќе пoмине верувaј.Дури пoтпoрaснaт децaтa знaеш ли кoлку генерaции нa кaдaр ќе се прoменaт?
    Зaтoa држи јa рaбoтaтa и стисни ги зaбите.

7. friendy

friendy Форумски идол

Иако имам кажи-речи 40 сеуште гледам цртани филмови.:nod: Еден од нив е и Рио и во него беше кажана еднапоговорка "happy wife, happy life". Оние мажи кои ќе ја сфатат тежината на овие прости зборови се едноставно благословени.
    @joy1 Децата ќе пораснат, а ти ќе се каеш доколку ја оставиш работата. Арно ти рече Луничка дека ќе се разболуваат одела-неодела на работа. За да успее да ти функционира семејството секогаш треба да се ставиш на прво место. Можеби звучи себично, но мора да добиеш од надвор, за да дадеш внатре. Ти си важната алка во семејството. Доколку ти е тебе добро, тогаш ќе им биде добро на сите. Тешко е дома да се седи. Многу поубаво е чувството кога си низ народ, среќен, плата на крај на месец, дома се стасано и сите задоволни. Доколку имаш свекрва или мајка, оставај го они нека го причуваат малото.Издржи, не се откажувај од работа.(y)

8. joy1

joy1 Форумски идол

@friendy тоа е суштината.Секогаш се ставам себе си на последно место.Иако свесна за тоа си викам нека им е на децата добро па за мене било како било.
    Мм често ме критикува затоа.Вели секогаш околу нешто сум стегната,напната никако да се препуштам на животот :)

И да,мн мн си ја сакам работата и опкружувањето.
    Ви благодарам на виртуелната поткрепа на сите.Повеќе глави рсзмислуваат подобро од една депресивна глава :)

kjukli, Mrs.Bass, MacenceEna and 15 others like this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Зoштo при две децa, рaбoтa и oстaнaти oбврски низ дoмa, притисoк си ствaрaш декa мoрa ручек секoј ден дa имa? Ќе те сметa некoј зa недoмaќинкa, или сaмa сaкaш се пo прaвилa и прoписи дa ти е? Тoa ти прaви грижa нa сoвест, дoмa перфекцијa дa е. Здрaвa хрaнa зa децa, секoгaш гoтвенo, oк е, aмa пoнекoгaш мoрaш дa се oпуштиш, некoгaш мoже и сo кифлa дa си пoминaт дури си ти сo сите четири вo вис и филм гледaш, не е стрaшнo.

kjukli, Mrs.Bass, MacenceEna and 24 others like this.
  10. lunicka

lunicka Форумски идол

Тaквa те сaкaм.
    Ничии децa не пoрaснaле без прoблеми ,кaкo oд сaксијa.И твoите ќе пoрaснaт aмa не е истo нa 20 и 35 -40 г.дa бaрaш рaбoтa.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Во право си баш таква сум.Перфекционист и за најмали глупости.И штом нешто ке излезе од ред настанува тој мој хаос во главата.

12. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

@lunicka јас и ти ќе шетаме низ саем а ако не е многу скапа ќе сториме ниет за оваа на Лејди...од Страв од летање ништо така скокотливо не сум прочитала.
    Ако не ќе ни ја позајмат другите кога ќе ја прочитаат.

Јас сама дома, од прееска уживам. Дете испорачав кај татко ми, маж ми уште го нема ама баш добро ми дојдоа овие неколку часа самотија. Се налакирав и смешен ми е малку овој мат лаков ама ајде за промена не е лош :)

13. lunicka

lunicka Форумски идол

Мoже @Bozica1980 ,aкo ни дaде нештo нa рaти пa мoже и дa се купи нештo.
    А пoсле сaем нa кaфицa...
    Стрaв oд летaње...пa штo знaм.Зa мене еден Букoвски е пoскoкoтлив oткoлку Ерикa...пa и мoдерниве нијaнси се тaкa...мaaaaлку скoкoтливи...

14. mama89

mama89 Истакнат член

Да се потпишам и јас :D
    Како за 1 март убаво временцето се погоди:sun:
    Излеговме, еспресо испиено и конечноо си најдов убав долг, црн , елегантен фустан за на свадба на 12 март сме, и да се пофалам убаво ми стои:makeup: Па и гердан, обетки за комплетен изглед ;)
    И денов ќе беше совршен,
    Но, мајка ми ,ми се јави ми кажа дека многу болки имала, дискисхернија, дископатија и сколилоза;( А за операција ризик имало големо да остане во количка, а млада 47 г, убава, стројна, вредна жена не застанува цел живот , од работа и е тоа ем ја боли кичма ем секој ден риба теписи, џогира, како санитарна инспекција да иде дома секој ден, претерува и во дуќан крева тешки вреќи по 50-60 кг а е она 60 кг !!! Ич не се чува од таа гледна точка!! И сега нашла некој др од Струмица со акупунктура лечел, па со некои инекции од рибино масло вбризгувал дирекно во рбет ,се надевам ќе и помогнат, чувајте си го здравјето жени е најважно !!!:nod:

15. galapce

galapce Форумски идол

Мило ми е кога ве читам дека ви е убав денот.
    Не ве дочитав до крај од желба да чкртнам побрзо дур малото не се ококорило.
    За коските не секирајте се,до староста ни е.:D:$
    Денес се ручеше риба и каша.
    Малото нели деја не јаде,и мајка ми,дај му кашичка може сака.|((facepalm)
    И шо има убаво во кашичка?
    После ќе го насам пак да го наслушат.
    Два дена со ред,две докторки,слајмови слајмови,не давај ништо,дека не беше тука матичната,синоќа дојде и го носам,на крај крива.
    Што сум чекала што не сум дала антибиотик,што сум ги слушала другарките докторки од форумот?:^)(facepalm)
    Викам твојата замена рече да не давам.
    Иронична е заради што не прифаќам совети околу јадењето. Нивен совет е да биде од нашето јадење само да извадам пред да зачинам. Шо има врска дали е свинско и колку е пресно.(facepalm)
    И без нив не бива ама на момонти ми иде да им скинам дипломите на сите.
    Па и те упаруваат во која аптека да одиш.
    Егате мафијата најголема.:devil:
    Фармацевска.

:?: ај да олабавам малку. Ок?
    Тараба.

kjukli, anel, Sky-butterfly and 18 others like this.
  16. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Луѓе, а се носи ли на 10 годишница од клуб (ноќен) чоколатца, цвеќе нешто ?

На отворање нели се носи, а вака на јубилеен роденден? :tmi::angel:

Esmeralda-MD and kukla21 like this.
  17. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

#првпатнатемававо2016, #заатернарефка , #notsureiamusingittherightwaу

Здраво друштво. За мојата неактивност (не би рекла отсуство, затоа што буквално секој ден ве читам) на темава - периодов, на приватен план, ми беше најтешкиот, досега. Повеќе не сакам јавно да споделувам, првин, затоа што раната е премногу пресна, а и не сите што ја читаат темава се добронамерници (ова се однесува на пасивните читачи, публиката). Можеби, некогаш, во иднина, кога би имала поинаква перспектива на работите, би споделила искуство но, засега сметам дека е прерано. Како и да е, работите полека се враќаат во нормала. [Знам дека дел од вас мразат зборување во загатки. Верувајте, мразам и јас но, засега толку можам да кажам].

Постов во глава го пишувам уште од вчера но, сега заборавив скоро сѐ што сакав да споделам.

Честитки до сите што периодов имаа поводи за честитање.

Слично ко Анат, во сабота и ние сме на скара-забава во дворче, кај шефот на мм. За вакви собири, настојувам спремам нешто од македонската кујна. Овој пат мислев да биде пита со праз, па се премислив (поради бројот на најавени гости) да бидат мекици и на крај падна одлука, ќе правам пирошки. :$

Е сега, не влечат корен од 18-ти век, ама се вклопуваат, како закуска, во преостанатото мени.

Ме фати мерак и за баклава но, зависи од обврските и пред сѐ, од тоа дали ќе се престрашам. Досега не сум правела баклава но, си бендисав едноставен рецепт на нет. Имате некои препораки за успешна баклава?:?:

@joy1 don't base a permanent decision on a temporary emotion. Пред некој ден го прочитав ова на инстаграм и сега, твојот пост ме потсети. Не избрзувај со одлуката и пред сѐ, не се обвинувај себе си за моменталната ситуација. Само разработете со сопругот поинаква организација на обврските, најдете формула што ќе функционира во новите околности.

И на крај од постов, едно кафенце. Ладно и освежително.

tmp_17077-giphy(12)-963789823.gif

:D

18. MilaP

MilaP Форумски идол

@joy1 i jas ne bi te sovetuvala da ja ostaves rabotata.Kako sto kazaa decata si rastat,a koga ti ke sakas da najdes rabota nema da mozes.
    I jas bev na raskrsnica kako tebe,rabota ili dete koga bev prinudena da ostavam 6mesecno bebe so zdrastveni problemi samo.
    I go ostaviv.Za nekoi moze ke bidam pomalku majka od onie sto gi gledaat decata do 3-4god no jas ne mislam taka.
    Ke se dogovorite so mt pa i dadilka ili gradinka zemete vo obzir.
    Nemora sekogas da ti e iscisteno i smeteno,nemora sekoja den rucek.
    Misli i na sebe.

19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

@do-re-mi добредојде назад, јас и @green.eyes ќе ја повикам да се пријави!

20. mama89

mama89 Истакнат член

@joy1 мислам мојот пост горе во врска со мајка ми ќе ти даде одговор...Перфекционист голем, педантност огромна, се да биде под конец, се да биде тип- топ, појадок, ручек, вечера секогаш зготвено плус десерт, секогаш сее да свети...е сега оф болести, болки....Здравјето е на прво место, на децатс им треба здрава мајка, утре баба , па дај Боже и прабаба

Thread Status:
Not open for further replies.