Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. BlackNight

BlackNight Популарен член

Штета, мислев ќе стане глобален предизвик:(

2. vitamina

vitamina Форумски идол

@Annath еве ова црвеново ми го кажаа за тука со тие марамиците што се ама не ми ја покажаа кутијата и не знам како се става ако си користила ќе те замолам да ми објасниш. Јас ќе го набавам деновиве.

Инаку... нашите алишта се најпретежно црни, имам и шарени но во тој момент имав 3 4 партала што ми требаа па ги ставив со црниве со надеж дека веќе 1000 да пати се преперувани, дека јас претежно ги перам алиштата многу често. И се измастија крем, жолта и розева боја. А баш тие ми беа најнови. Од тогаш 3 пати ги перев не излагаше ништо. Бело немам освен некој работи што се сосема малку и се најпретежно долен веж и јастучници па сакам и тие да си ги преперам за одмастување.

@zhap4e во секое перење ствааш вениш или како де објасни :D па може ќе фурам на таа финта дека полесно е :D?!

И за крај сакав да ве прашам што перите на 90 и дали не ви се собираат алиштата? Јас 3 4 пати перев и ми се собраа бааги од тогаш баталив да перам на 90?!
    Алишта перам исклучиво на 60 степени а за вешот ме јаде црвот страв ме фаќа да го ставам на 90 да не се соберат пак?!

Акде изјаснете се искусни домаќинки на оваа тема :)

kjukli, Deemy, Lady Phoenix and 9 others like this.
  3. vichy

vichy Истакнат член

Тешко да профункционираат вакви новитети. Зошто ако сакаш некаде побргу да добиеш отказ почни да ги менуваш закоравените начини на работа дури и по цена кога сакаш да ги подобриш/унапредиш. Ова ти е формула за успешно бркање од работа. Проверено инаку.;)

BlackNight likes this.
  4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Не знам за други држави од западна Европа, ама во Шведска се работи во недела, нормално работното време е пократко.

5. vichy

vichy Истакнат член

За Германија конкретно пишав.

6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

^ Немаше наведено конкретна држава, затоа одговорив :)

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Во однос на оваа тема што ја разврзавте да кажам дека тука кафе баровите работат исклучиво од 8 до 18 и 30 часот. Има куп ресторани што работат исклучиво до 22 часот пример, е има и локали што работат и до подоцна но, се плаќаат по екстра надници. Ако некој се нафати си оди, ако не сака не оди. Пример,трета смена се плаќа дупла надница. Значи се е со ред и се се наплаќа, дива лига тука нема и не постои.

Е сега, грешка сте во тоа што тврдите дека во недела ништо не работи, тука работи се но пример до 16 часот, слободен ден кога ќе ти дадат во текот на неделата како што следува, а некаде ако на некој му одговара може и да не бара. Недела ден овде работат трговските, продавниците, баровите.. се освен администрација.

kjukli, Deemy, Lady Phoenix and 12 others like this.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Не верувам дека барови, трговски и продавници не работат во недела. Напротив, тие тој ден прават пари од народот што стандарт шета и пазари строго за викенд.

9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

@vitamina, освен кога сум сигурна дека не пуштаат боја :) Инаку, да.. за шарените, во боја алиштенца.

Lady Phoenix, DVAANGELA and vitamina like this.
  10. vichy

vichy Истакнат член

Сигурна си?Значи ова го пишав од виденово пред месец дена,а не пишувам за некое германско слеце значи за познат град. И тоа само сендвичари и пекари им работат во недела.

11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Јас се што може, а некогаш и што не може перам на 95степени (facepalm)
    Едно време купував нешта во боја соодветна за перењево]:) сега знам и на 60 да исперам пешкири долна облека ама со грижа на совест. |( за вака сум знам ама што да правам посилно е од мене.
    Одвоено перам секогаш, бои материјали...се глеа си немам попаметна работа. Летно време знам и тегет, црни памучни блузи на 90да ги бапнам од тоа дезодорансите. Ова со постари алишта си играм.
    Ете, морав да се искажам :devil:

Ај стајте сеа едно кафе:coffee:

kjukli, green.eyes, Deemy and 15 others like this.
  12. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

@vitamina Еве јас ќе ти кажам за мене,омилена тема перење но не и пеглање:rofl:На 90 степени перам долен веш(претежно ми е бел и памучен)постелнина,крпи,бањарки,пиџами,чорапи(ако се бели,имам и шарени)чаршави за ручавање,кујнски крпи.На 60 ги перам алиштата на мм,а на 40 алиштата на децата и моите.Никогаш до сега не ми се е нешто собрало од перење,но затоа не можам да кажам дека немало утки со вапцување.Затоа секое ново парче облека го перам на рака,да видам како се понаша:wasntme:и веднаш знам на колку треба да го перам.А да,имам и неколку блуски свилени,си ги перам на рака,без разлика што имам опција на пералната за hand wash не верувам многу.Ама пост(facepalm)ептен опширно:tmi:

kjukli, Mekuska, green.eyes and 17 others like this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Маж ми за доручек ми купил 7Days Super Max со порака дека ако ми остане , ќе имам и за ручек.:envy:
    За инает цела ја изедов, не сум толку нејадач.:devil:

@vitamina јас беш перам на 95, неможам да замислам на пониска температура да ги ставам.А поголемиот дел од мојот веш е во боја.
    Не ми се собрало ништо до сега. Барем немам приметено.
    Прилично нова домаќинка сум, па уште се учам. Утки сум имам понекогаш ,не дека не.
    Перењето не ми претставува мака, ама пеглањето , не го можам бре. Секогаш го оставам за крај.
    Секогаш се трудам да ми се средени плакарите и никогаш не се. Едноставно не ми оди.:$
    Мм вели ќе ме прател на часови кај свекрвата.:worried:

kjukli, Mekuska, Espadrila and 16 others like this.
  14. MilaP

MilaP Форумски идол

@vitamina jas peram se na 60 stepeni nekako ne veruvam vo toa pisanoto na etiketite deka moze da se pere i na 90 zasto dosta pati se imam izgoreno.

Vo Germanija raboti se i vo vikend,znaci i nedela.Vo Singen i vo Landshut imam prestojuvano po cel mesec i zboram od iskustvo.Isto i vo Francija.

kjukli, green.eyes, Deemy and 11 others like this.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Значи да бапнам гаките на еднаш на вриење и да терам работа плус со постелнина јастуци и маици долни а?
    А ако се соберат гаките и не му се фаќаат што ќе правам ќе треба од џам да се фрлам пред тој да ме фрли?:wasntme:

Еднаш така бидна работава чорапите од 45 станаа на 35 величина :worried:.

Ама, нема шанси за нас двајца да соберам толку гаќи и тракатанци за на 90 дур соберам ќе немаме што да носиме (facepalm).

Ете.. маките си кажувам бе луѓе.. маките:emo:

kjukli, green.eyes, Deemy and 10 others like this.
  16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Мојава машина е помала 4,5кг :D па си перам нон-стоп :D

17. vitamina

vitamina Форумски идол

И јас така перам. Посекако машинава на 60 пере 2 саати цели да така ќе си продолжам на овој начин што си е сигурно сигурно си е :rofl:.

18. duffi

duffi Форумски идол

Стави неколку,за проба :rofl:
    Постелнина перам на 60 и чорапи.

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Виши живејам и патувам низ еу откако знам за себе. Да така да, тврдам и сум сигурна на кој начин се фунционира;), секој коментар е излишен да ми го кажуваш мене во врска со дијаспората :).

20. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Да не забегувам со перењево а имам да додадам уште нешто...ќе сменам тема.

Кој ќе оди на Поточиња фестивалот?! @referentka ајде ќе пееме заедно :D

Thread Status:
Not open for further replies.