Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    А зошто поранешното би било златно време на администрацијата? Тоа црно време било. :D
    Треба да си работат, треба да има контроли, нормално е да не може одмор кога сакаат. Далеку е уште од средување целосно, затоа што е пренатрупана од луѓе што ништо не работат, ама дефинитивно треба да се оди во таа насока. И кога ќе споредиш со човек што работи кај приватник и пак ги има истите обврски, останува прекувремено, има доцнење со плата, а може да остане и без одмор (плус враќа К15)...

А за департизирање, за жал не ќе доживееме такво нешто. И ќе си продолжи да работи нестручен кадар на повеќето позиции, и од таа нестручност страда цел систем. Секоја чест на исклучоците, да не се пронајдете вие од форумов. За генералната слика зборувам.

На mareane, Peco, JuLleE и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Стварно несакам да се замерам со никој, но неможам да се воздржам да си ја кажам мислата...
    Ова е време на Капитализам..баталете работа во администрација...тоа е работа за луѓе без идеи , без желба за успех и напредок во кариерата..приватните фирми насекаде во светот го хранат буџетот на една држава, така било и ќе биде...Но таму имате можност за напредок, за докажување, за излез на странски пазари, за проценти, зголемување на плати..Јас сум презадоволен од мојата работа и од платата која ја земам..Но сепак моја најголема желба е сопствен бизнис, во кој ДА ќе има многу ризици, даноци, инспекции, непосветеност кон семејството и децата...но ниеден успех не е без дадена жртва, а на крајот од секој успех стои една голема насмевка...сигурен сум дека доаѓаат подобри времиња ( не ме интересира политика и партии и кој е на власт) за приватните стопанственици...На крајот..НЕ ПОСТОИ СОПСТВЕНИК НА ФИРМА ВО СВЕТОТ КОЈ НЕМА ДА ГО НАГРАДИ РАБОТНИКОТ КОЈ МУ ГО НОСИ ЛЕБОТ..И мерцедесот, нормално..
    поздрав...без навреда и лоша мисла..

На Peco, Esmeralda-MD, sanjaeva и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не ми се верува што читам, кој безобразлук. Да бараш пари за костими и тоа 1200 ден, да бараш сите исто да се облечени, и врв да не прошеташ дете низ априлијада оти не сакало да се маскира. За на психолог сите комплет.

На mareane, kjukli, Esmeralda-MD и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Во право си, за мене е црно време, ама за оние кои биле вработени, секирата во мед им паднала.

На Esmeralda-MD, Espadrila, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Добар ден друштво :)

Се будам не наспана убаво и со главоболка, да одам да каснам нешто па едно огромно јако кафе да си направам.
    Како би се спремила сега и да одам да шетнам негде по молот и на кафенце, ама не и денес и утре ќе ги поминам дома над книгата, али ако го положам испитот во четврток ќе пијам и славам три дена :D
    За маскенбал. ми се оди на некоја од забавите во петок, но се си мислам дека стара сум веќе да се глупирам со маски :?: а неостварена желба ми е catwoman да бидам 8)
    Aјде кафе за освежување
    almond-breeze-coffee-drinks_7.jpg

На Peco, Esmeralda-MD, Lady Phoenix и 14 други им се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Овие работи така и треба да бисат. За овие не признавам дека не се во ред што се смениле.
    Ели,слаб вујко владика си имала.

Немојте да замњрувате ама приватен сектор нема по интернет. И верувајте,на 8000 ден на картичка имаш милион негативности само во банка.
    И немојте да речете оти треба да пријавиме оти приватен не пушта цела плата на картичка.
    Така и одговара на владата. Затоа земав само третина од платата породилно.
    Има уште многу за набројување.
    Плус работа во смени, башка достапна 24 часа. Одмор?
    Си ја сакав работата ама за со дете? Само под државна капа.
    Секаде има туртура. Но проценруално од секој агол администрација има предност.
    Така да,не ме издемантиравте.:)

Пред некој да помисли се расправаме,си правиме муабет ама поозбилен8)

На mareane, Peco, JuLleE и 16 други им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.781
    Допаѓања:
    145.294
    Алчни и нечовечни- наречени педагози. Жално е.

На mareane, Esmeralda-MD, Lady Phoenix и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Се согласувам Галапче дека требало да се сменат. Не викам дека се лоши промените.
    Поентата ми е дека сите треба да си ги извршуваат своите обврски, не еден да седи и да зема плата, а друг да рмба за него.
    Треба подеднакво да биде сегде истата слика. Без да се гледа кој чиво дете е.
    Секој си работи за плата. Треба да си ја заработи истата. Не да седи на компјутер.
    А не јас да работам прекувремено, друг нокти да лакира.
    За жал има сеуште такви. Е тие би ги пратила во приватен сектор на освестување, на обука. :lol:
    Да видат каква е сликата во конфекција или продавница.

На mareane, Peco, JuLleE и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Овој текст да го ставиш на форум во друга држава, дај не забевај, толку многу избор имаш во државата па ќе глумиме дека работа на државно последна опција ти е. Сите останати кои работат приватно со љубов работат, во мотивирачки средини, со сите бенефиции, со можности за надградба и напредување, па сега во државното ќе си затупел. Не важи ова во Мк, за некои можеби вработени во ретко добри, квалитетни фирми.
    Инаку, во глобала, за просечен човек, со просечни знаења и способности какви што се повеќето, со диплома колку да не е без ич, ова е работа од соништата.

На mareane, Peco, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  10. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Постои голема поделба меѓу народот општо. Нај изразена е на работа каде има партиски вработувања од двете најголеми партии и се разбира дека едни со други ќе си бараат недостатоци и замерки со цел да се оправдат самите. Не е лесно, ама работил-неработил плата ќе си земеш, посебно ако си со решение слободно накриви си ја капата. Во приватниот сектор нема место и време за бркање лични интереси на раб. место. Ако не си ја гледаш работата отиде у неповрат. Знам места каде се зема бројче за одење во вц.

На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337

На Espadrila и Eli23 им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Мислиш во приватен сектор нема такви ситуации?
    Ти ја разбрав поентата јас.
    Јако ке се чувствуваш да речеме кога место 20 000, земаш 8000 породилно?
    Никој не ни е крив за свои одлуки,ама кога веќе правиме споредби.

На JuLleE, Esmeralda-MD, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.165
    Болдираното е најточно за жал... очи еден на друг си вадиме, за што?

А за воспитувачите кои не ги носеле децата на априлијада затоа што не сакале да се маскираат... немам зборови, па деца се, некои имаат страв од маски, сепак мали се, не разбираат се. Тоа воспитувачите треба самите да го знаат.

На mareane, Peco, JuLleE и 17 други им се допаѓа ова.
  14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Тука си во право, се сложувам потполно.
    Од тоа страна сме привилегирани во однос на приватниот сектор.

На Peco, Esmeralda-MD, DVAANGELA и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    чисто го кажав моето мислење и моментална ситуација, а сметам дека треба да биде предизвик на сите млади во Македонија и светот....немам лошо мислење за администрацијата, секој онаму каде сака. Јас никогаш не би работел во администрација. Ќе ти кажам една моја равенка на животот па ти пресметај си
    1. 8 работни часа секој ден од можни 24, 8 часа спиење. 8 часа во домот ( приближно)
    2, од 40 години работен век пола од времето (нели оние 8 часа спиење не ги рачунаме) си на работа половина дома
    3, Ако половината од тие 40 години одиш на работа и се враќаш намуртен, нервозен, бесен, незадоволен..замисли си изгубил 20 години од животот во неповрат
    4, Секој има опции и во секоја држава...
    5. Има луѓе што пропаѓаат но знаат повторно да создадат. Има луѓе што цел живот да им даваш се пропаднати
    па сега види ти...пресметај си

На Peco и sofijanoka им се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кој е на државно секирчето му паднало на мед, со исклучок на неколку кои се вработени да ја бркаат работата на овие првите. Во секоја средина има по неколку кои ја бркаат работата и 10 кои кафиња пијат, лакираат нокти и остало. Оди да завршиш работа некоја и ова ќе го видиш, не треба некој да ти прераскажува. Ели и рефка се во овие што ринтаат, а овие другите за кои вооничаено се мисли кога се спомнува државна администрација си се заштитени мечки. Кога има протест, митинг, таму се, главни по кафиќи, ресторани, кафиња, кеј, дуќани..

На mareane, Mishela, Peco и 20 други им се допаѓа ова.
  17. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.909
    Допаѓања:
    81.530
    Одговорен и совесен работник е таков на секое работно место.Што е разликата?Неодговорност и несовесност приватникот нема да трпи,а во државна администрација таквиот ќе се шлепа на туѓ грб,никој ништо не му може се додека НЕГОВИТЕ се на власт,а тој ги користи бенифициите од ангажманите негови за доброто на партијата.

На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 13 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    при смена на власт прв ќе се буни дека е сменет од партиски причини.

На mareane, kjukli, Esmeralda-MD и 13 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.756
    Јас за себе тврдам дека сум ОДГОВОРНА и дека си ја работам својата плата чесно и поштено.
    Дека ринтам - не ринтам, греота е да се жалам.
    Со првиот пост сакав сосема друго да кажам, ама муабетот се изврте во друг правец.
    Иначе, немам вујко Владика имам нешто уште поблиско Владика, ама не се однесувам како оние на кои ,,вујковците,, има се Владики.
    До човек е тоа.

На mareane, Peco, JuLleE и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Сите работиме отприлика исти саати, а правило некое дека државното е извор на стрес и болести, а во приватното цутиш...од каде ова? Опциите за сите не се исти, посебно па ако мешаш држави, и јас те разбирам што сакаш да кажеш, ама како со леснотија го кажуваш ко да збориш за држава која увезува кадар од страна за да пополни работни места, не за Мк.

На mareane, Peco, kjukli и 13 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.