Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас гледам од аспект на неработен ден :) :rofl:

На ALISA0000, anina и tessie им се допаѓа ова.
  2. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.194
    Само празници има, цела година празници, работава :D

3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    denot na majkata i 8mi mart

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.417
    Допаѓања:
    262.390
    Јас сум денеска ко времево-бљак.
    Некако не сум расположена, сум приметила дека сонцето ми влијае на расположение, едноставно го сакам.
    А ко за инат сум се фатила денес да доработам низ куќава пошто имам впечаток дека нема крај. Или јас сум кампањец или сум спора и мрзлива трето нема. Додека едно си наместил 3 други нешта се растуриле. А морам да признаам не ми се бришат прозори, врати, кујни итн секоја недела. Може во тоа е тајната на жениве, си чистат нон стоп по малку?!
    Не знам, може ќе ме просветлите|( Јас со овие олд фешн смајлиња ќе пишувам вие ептен фенси сте станале. (y)
    Кафе пиев, ручав смоки, двајцава дома спијат а мене не ми се иде до продавница. А дома ни леб нема, е до таму е дојдена работава:yawn: ДО-СА-ДНО!

На Annath, galapce, do-re-mi и 2 други им се допаѓа ова.
  5. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Добар нека ви биде денот. Денес и јас со чистење, ваму - таму, се размрдав малце. Битно е да има музика:music: (poolparty). Малку ареобик, малку фитнес, малку истегнување, па стомачни, па газни итн:lol:
    Елката прибрана и ќе ја оставиме да ја чека наредната Нова Година. Завесите испрани, теписите изрибани и сите среќни ама утре пак ќе бидат лом. Кај се видело со бебе да биде чисто...:envy:
    Ве читам цело време споменувате пифтии и појма немав што е тоа. Си викам што е тоа што го прават сите а јас не знам. :^) Фала Богу се најде некој да ме просветли и да ми каже дека се работи за пача:D
    Не јадеме пача и не ја ни спремам ма колку и да бил таков адетот.
    Туку ние одиме во едно село од каде потекнува свекор ми. Иако веќе три генерации никој не живее таму, сепак останала традицијата за Св. Јован да се враќаат таму па да слават ззаедно. Не знам да кажам точно што и како се прави бидејќи ние учествуваме само со финансии и одам само каде што ќе ми кажат дека треба да се оди:tmi:. Интересно е. Многу луѓе, стари и нови кумови. Шетаат мажи и пијат ракија, па шетаат жените и тие се фрлаат на алкохол. Два дена се слави. Се почнува вечерва и се завршува утре навечер. Јадење на сите страни... Кој дава ручек а кој вечера, не сум запаметила ама битно присутна сум. Сепак вечерва ќе го пратам мм да оди сам заради малечката. Премногу е мала за да ја влечкам и тормозам во толкава галама.
    Навистина ми е жал бидејќи обожавам вакви настани, па ќе си ја чекам наредната година

Последна измена: 18 јануари 2015
    На Annath, galapce, ozbilnazena и 3 други им се допаѓа ова.
  6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ај добар ден и од мене.:hai:
    Мене ми заврши денот, нов почна, до сега средував, ручек за утре, спремав се што треба за децата за да одиме да гледаме сабајле крстот како го фрлаат.
    Ич не е интересно на топлово, таму е интересно камен ладно се фрлаат по крстот, па греана ракија, пача мммм.:(
    Кога сме веќе кај пачата/пифтија јас знам татко ми кажува дека адетот е да се вари или еднаш или три пати, ако се вари еднаш само тогаш се вари за Водици ако се вари три пати тогаш за Нова Година, Божиќ и Водици.:)

За снаи и зет не знам не ни сакам да мислам, нит јас сум го прашала татко ми за мм, нит сакам децава мене да ме прашуваат, нека се сакаат и почитуваат другото и не е битно.
    Мислам подобра тема би била што би сакале децата да бидат кога ќе пораснат или какви карактерни особини наши или на сопругот би сакале да ги имаат/немаат.:?:

На Annath, galapce, ozbilnazena и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Еве ќе ти одговорам Теси. Ако ти е за утеха да, со масло е, но кога се работи за верата во бога и поднесувањето на „жртна“ не треба да се гледа така. Зарем тебе и на сите нас би ни било тешко овој ден да го поминеме без масло? Зарем толку ќе ситничариме, за работи за кои не треба да се размислува воопшто за тежината и големината на жртвата.
    Постењето не само што е добро за телото, туку добро е и за челичење на духот и вербата во бога. Каква е таа жртва еден ден да се лишиш од некои земни задоволства во споредба со тоа што Исус Христос го направил и каква жртва поднел тој за спасение на нашите души?
    Зарем тој кога го носеле за да го распнат неможел да каже, и така ќе ме распнете носете го вие крстот јас несакам? Што му значела казната ако тој знаел дека и вака и така ќе биде убиен? Но тој решил да помине низ таа голгота затоа што знаел што следи на крајот. Затоа и ние не треба да мислиме што треба да изедеме, туку овој ден да го поминеме во молитва за мир и спасение на нашите души и душите на нашите најмили, да се помолиме на господа да ни ги прости гревовите, да не чува, да не подлегнеме на разните предизвици кои ни следат во животот.....
    Вистинскиот пост се одвива со корка леб и вода, а не да ни помине денот во читање на составот на производите дали нешто е мрсно или не. Дури и да погрешите со храната бог ќе ви прости, затоа што тој е милозлив и не брани никому ништо, туку со постот ја покажуваме нашата предаденост кон верата и бога.
    Но она што треба да го запомните е дека треба да се ослободите од злобата во вашите срца, од зависта, од лошите мисли..... Треба нај добронамерно да им помогнете на оние на кои им е потребна помош, да го подметнете својот грб, кога некој се искачува нагоре а не да му ставате сопки.
    За жал и овде гледам многу злоба, многу сопки, многу обиди да се биде пред другиот па макар и по цена да го прегазиш.... Луге, сакајтесе и живејте си го животот во дружба и љубов а не во постојани препукувања и подметнуања. За крај, нека ни се за многу години празниците и да си ги дочекаме и прославиме со нај милите, да ги поминеме во молитва а не во прејадување и постојано зјапање во саатот дали поминал постот.
    Не е страшно ако напраите грев, страшно е ако не се покате и не побарате прошка од бога и пред се да не грешите намерно.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555

Драга моја пријателке, прости ми што морам да те искарам, денес ли најде да чистиш кога е голем празник? Ако отвореше календарче ќе видеше дека овој ден како и утрешниот се обележани со црвено, што значи не се работи на ови денови. Прости што те карам ама така е.

9. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас не сум толкав верник па немам календарче црковно:?:
    Не работам само на Божик, Велигден и Богородица

На ozbilnazena, Bozica1980, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @Pepelaska25 а нели е џабе да постиш, да не работиш на празник а тоа со мали деца е скоро невозможно, кога не ги почитуваш 10-те Божји заповеди, чинам таму едната беше....не врши прељуба.:?::!:

На SV1911, Annath, Teodora* и 10 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас како да сум знаела дека е празник, па слабо со чистењето и денес. Елката ја собрав вчера и тоа многу ми беше, па ми отвори работи и за правосмукалка. Минатава недела се исцицав целосно и ми треба одмор. Денес сум во хоризонтала, кај да е ќе падне дремка.

Едит - и ручек едвај правам. Шпагетите се варат. дефинитивно најголема мрза сум викендов тука.

На Teodora*, anina и tessie им се допаѓа ова.
  12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Wow ептен сте се изнапишале. Епа уста е за зборување ама ние како живи суштества правиме се и сешто.
    Сепак двете лица се препознаваат секогаш било каде, макар и со пишан збор.Ај жени па јбга се е..... па сега ќе се правиме светици кога и како да постиме. Ниту постам нит бога молам, се изјасив ниту се трудам да постам Душата едноставно не ми е таква, а устата може сешто да каже.
    Едит: Цитирав затоа што се сложува со Битер, лесно е светици да бидеме на збор, ама тешко да примениме.

На Annath, ozbilnazena, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Оф Пепелашке, не за утеха и ситничарење и прејадување, туку знам дека е неправилно да се пости без масло кога е сабота или недела. Исклучок е Велика Сабота (ако грешам, поправете ме). Не е постот такмичење кој повеќе ќе се жртвува, туку е начин преку којшто сите сме еднакви. Затоа всушност и постојат правила, нели. Во спротивно ќе имаше правила од типот на „секој верник треба да пости толку и толку дена и кога сака може да ги надомести.“

И лично не постам за да бидам совршена. Тоа е мој личен избор којшто никако не ме прави ништо подобра од оние коишто не постат. Да бевме совршени, немаше да има потреба од постење. И не се препукував никаде, само прашав, за да знам што и како да правам.

Еве текст кадешто има за апостолското правило за сабота и недела.
    http://mk.orthodoxwiki.org/Пост

На Annath, toogood, artemidis и 2 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    На времето сите имавме такви календарчиња за да си бележиме кога ни иде менструација:lol:.
    Со телефониве многу работи се сменија и верувам дека сега ретко кој има.

Јас не паметам некогаш да сум постела, не верувам дека и некогаш ќе постам.

Човек сум и грешник... ја прочистувам душата со согледување и учење од сопствените грешки, нивно неповторување и помош/солидарност кон оние кои биле помалку среќни од мене.
    Верувам дека имам многу високо ниво на праведност и морал, па се додека пред себе ми е чист образот и можам мирно да спијам навечер, верувам со тоа и пред бог.

Постите би биле само прочистуавње на телото кое и те како здраво го храниме....духот е тој на кој му треба прочистување.

На Annath, toogood, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Децата се само изговор и барање оправдување, зошто да неможеш со деца да постиш?
    Секако дека јас никого не убедувам ниту да пости, ниту да да кажува молитви тоа треба да доага од вашите срца а не да и биде наметнато.
    Да, прељубата е грев, но никој не е безгрешен и има нешто кое е многу позначајно од гревот а тоа е покајанието.
    Ако човек се покае за своите гревови тогаш бог ќе се смилува и ќе му прости. Разликата помегу нас и бога е токму гревот, ние грешиме а тој е безгрешен и секогаш наога оправдание за нашите гревови.
    Овде многу грешиш, те прави поразлична од другите и те као, само нашата несовршеност не ни дозволува тоа да го видиме со голо око.
    Не е грев да го исклучиш маслото, дури е и пожелно од здравствен и духовен аспект. Бог не става акцент на тоа што си јадела туку на тоа колку тој пост бил искрен и заради верата во бога а колку нешто што го правиме махинални и колку да се рече.
    Ја разбирам твојата скромност како верник да не им замеруваш на другите кои и на вакви големи празници неможат да и одолеат на храната.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас појма немам како се пости:wasntme:. А и да го прашам мм ќе ви кажам по кажано.:D.
    Секој нека си прави како што му носи душата. Јас не постам и чистам секој ден. Не трчам по цркви секоја недела. Ама верувам во Бог и не му ги кршам основните правила.

На danichap и tessie им се допаѓа ова.
  17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    @Pepelaska25 , битер дои (мислам?) и не може многу да се ограничува од аспект на храна.

На toogood и danichap им се допаѓа ова.
  18. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Тоа е веќе друго, тогаш бог простува и нема потреба од постење. За мајки кои дојат, мали деца, стари, болни и изнемоштени лица дури и не е препорачлив постот.

На anina и tessie им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ова како поповите рааботава - не гледај што правам, слушај што ти зборувам :rofl:

На zalosna, Sky-butterfly, do-re-mi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.194
    Мислам дека треба секој да си гледа за себе си, а што прават другите, да не му биде важно, без разлика, дали правилно постеле или не.

На SV1911, toogood, ozbilnazena и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.