Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Тоа е и суштината на верата, да не гледаш што другите прават туку да гледаш што ти правиш и дали ти грешиш.

На Gordana10 и tessie им се допаѓа ова.
  2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    ОМГ.........покајението постои само ако стварно се покаеш за својот грев, повторувањето на истиот грев и барање на покајение, демек постиш и не работиш на празник и ќе ти се прости секое наредно изневерување на сопругот.(facepalm)(facepalm)(facepalm)

Пишува драга моја @Pepelaska25 и во библијата дека стари лица, бремени жени и доилки е оправдано да не постат а јас спаѓам во таа категорија.;)

Не сакам ниту да се убедувам, ниту да исправам криви дрини, јас верник не можам да бидам затоа што прво не се сложувам со пола од тоа што го проповеда црквата.
    Не се сложувам дека абортусот е убиство, не се сложувам дека хомосексуалноста е болест, не се сложувам дека сексот е само за продолжување на родот итн, итн.
    Верувам дека има Господ, верувам дека сами си ја кроиме својата судбина затоа што Господ ни дал слободна воља, не верувам во рај и пекол.
    Во црква одам најмалку еднаш/два патти во месецот, ги постам Богородичните пости, помагам во црквата со советување на новодојдените невести што дошле од Мк тука да се прилагодат, да им помогнам ако има злоупотреба и слични работи.
    Верувам дека добар верник е добар човек.:!:

Мислам дека од дома ме воспитале со добри морални вредности што не ме прави светица што не можам никако да бидам кога му клекнувам на мм на коленици:Pтуку знам што е исправно а што е грешно, не ми треба црквата да ми го каже тоа, од дома ме научиле.
    Ете мене постење и изневерување никако не ми идат едно со друго.............just say`in.:!:

На SV1911, Annath, artemidis и 11 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    Мислам дека коментаров се однесуваше и на тебе, и ти ќе да ја утна тогаш суштината на верата:tmi:

На SV1911, artemidis, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    За моите гревои јас ќе си сносам последици пред бога, затоа не се занимавајте вие со моите гревови туку со вашите.

5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Понекогаш ни е полесно да ја видиме раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја чувствуваме.
    Жив човек греши. Сите грешиме. На сите гревовите им ги знаеме, ама покајанието не. Да не осудуваме!

На Teodora* и Pepelaska25 им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    Не се замарам со твоите гревови, само го цитирав мислењето од поинаков агол.
    Ти прва им пиша на други што како се прави на овој ден наместо и практично да го спроведеш тоа што го тврдиш, т.с дека:

На SV1911, galapce, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.959
    Допаѓања:
    183.494
    а се рачуна ли у перење ако пералната е само за омекнувач останата??:D
    јас само што закачив перална и направив ручек -леќа омиленото на керка ми ај да и сториме мерак а јас си се нервирам диета држам а не симнувам ни грам е од ваква сиуација ме страв да не се разочарам па да му седнам на преостанатите новогодишни ќесиња :sweat:

На Teodora* и tessie им се допаѓа ова.
  8. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Браво @friendy вака треба да размислуа секој верник.

Каде во цитираните мислења јас на другите кажувам што и како да прават?
    Со Гордана само се сложив со нејзиното мислење дека секој треба да си гледа за себе, тотално непотребно си го цитирала.

9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Еве јa на пример...

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Грешиме, се поправаме, пак потклекнуваме, се исправаме, паѓаме, пак стануваме, само не со одрани лакти и нозе како кога бевме деца. Луѓе. Не сме совршени, не сме без слабости.

Искрено се чувствувам одговорно што прашав за дали масло е дозволено. :worried: Ме интересираше чисто за да си испланирам што да готвам денеска, дали треба да докупувам намирници и сл. не за да се праам паметна или нешто слично и не ни предвидов ваков тек на дискусија. Се извинувам ако некого повредив.

Се надевам не ме сфативте погрешно.

Последна измена: 18 јануари 2015
    На toogood, ozbilnazena, marama и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Омг кој се дрзна да држи предавања за морал и за Бог.Јас сега одам да убијам 5-6 торица и Бог ќе ми прости оти сум се покајала. Мижи Асан да ти баам не ми се верува што читам.

На zalosna, ozbilnazena, НаталиЛили и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Pepelaska25

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    @tessie Ако мислиш на мене воошто ниту ме навреди ниту повреди ниту пак тоа го сватив како злонамерно. Основната човекова грешка е тоа, што прво размислуваме што и дали треба да купиме да јадеме па тек потоа духвното.
    Многу поубаво ќе беше да кажеше, размислував кој храм да го посетам, отколку што да купам за јадење.
    Луге, се работи за 1 ден кој може да се помине и без храна.

12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Луѓе се работи за цел живот кој како ќе го помине. Животот не е еден ден постење и да си ги оправдаме сите гревови.

На SV1911, Annath, ozbilnazena и 6 други им се допаѓа ова.
  13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Пепелашка, не се однесува на тебе, туку на целата дискусија која се разврза за кој е подобар, а кој не е од обично прашање дали масло е дозволено.

Јас не сум дрчна да не се застанам со јадење, умерена сум гледала да бидам секогаш, а не можам ниту сакам да гладувам. Не секој може. Ти ако си постела на вода или си држела тримир, секоја чест, некој не може, не се сите со исти можности и склоности.

И зошто да прашам за кој храм да го посетам и да се фолирам, кога искрено си кажав зошто ме интересираше? Не готвам само за мене, а не сите постиме.
    Ако не сум спомнала за духовното, не значи дека не сум го помислила.

На toogood, galapce, Teodora* и 2 други им се допаѓа ова.
  14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774

Далеко сум ти јас дете од вистински верник, ама се трудам да станам, можеби некогаш.
    Понекогаш е лесно да се вадиме на незнаење.Тешко е кога знаеме, тогаш нема ни изговор ни оправдување.

Туку да не тупам. Секој си го носи својот крст на свој грб.

На galapce, Teodora*, danichap и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.194
    Море сте се распишале, со брзина на светлината, само отварам, затварам :D

На anina, Pepelaska25 и tessie им се допаѓа ова.
  16. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.867
    Допаѓања:
    101.788
    Ова со постењето на храна се изјаснив еднаш дека за мене не е пост да не јадам копанче а да изедам 2 кг.риба или ке јадам само посен мајонез.Смислата на постот ја гледам во воздржувањето во што е можно поскромна храна.Е сега кој како може да издржи.Вакви денови ги почитувам особено ако знам дека се пости (татко ми кој беше комунист и тој постеше на овој ден),гледам што поскромно да си поминам .Зборувам за мене домашниве гледаат да изедат се што е замена за месо.И да не се расправам,да не помислувам на лоши работи и дела,да помогнам ако можам.Перам и денес перев ,а што да правам кога мора на маж ми да му ги исперам алиштата,децава исто така...нека проштева Бог за тоа,немам доволно да се покријам за да дојде ден дозволен за перење а и не се сушат.
    И јас не гледам суштина во покајанието а повторно да го направам тоа дело.Значи нешто е труло во државата Данска што би рекле.
    А гледам дека доста не читаат,значи не наклапаме како баби само.[​IMG]

На Annath, galapce, ozbilnazena и 9 други им се допаѓа ова.
  17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Горде, за која фирма беше рекламана „Отвори врата, затвори, отвори-затвори-отвори-затвори едно 3-4-5-60 години и еве ништо не и` фали на оваа врата“? К-15 мислам дека рекламираа. :D

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Што велите да ве оладам малку А!?
    Кој пости пости, кој верува верува ете и јас перам, ама не пеам.

l.jpg

На zalosna, toogood, marama и 4 други им се допаѓа ова.
  19. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Денов помина и рано насабајле кај нас одат водичарќи.Значи девојчиња и се даруваат кој што има.После собереното се продава на среде село .Значи слично како на Василица со таа разлика што сега одат девојчиња.
    Наутро се мие со природна вода,од река ,или езеро но ако се нема услов за тоа може и со светена водичка онаа што ви ја свети попот за Богојавление.Се меси пресна погача која оди со пачите.
    За постот мислам дека секоја човечка индивидуа е приказна за себе, затоа и треба да се советуваме со свешеници.
    Едиственото што е важно за еден верник е секогаш да умее да се воздржува од работи за кои е свесен дека не треба да ги прави и дека се погрешни.
    Значи да настојува да не греши.

На Annath, ozbilnazena, marama и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.194
    Не знам мор, не ми текнува, ами сте се забрзале, полека, кроце :D

На Daleron и tessie им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.