Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Значи најпаметно е да се пише поклон?

На Lady Phoenix, JuLleE, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Данок ср плаќа на прилив од странство зависно од основот по кој стигнува. Тоа се гледа на образец 743 издаден од банка, а зависи од тоа штп вие ќе кажете на банката дека е причина за приливот. Луѓето обично не внимаваат на ова па не го пријавуваат во годишна даночна пријава. Ујп сама проверува во банките и ако банката пишала цел на дознака некој вид на приход а не подарок на пример, ќе ве терети за неплатен данок, плус за затајување глоба ќе платите.

На Lady Phoenix, Peco, Mekuska и 9 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Точно, плус битно е како е означено кој е носител на банкарските трошоци.
    ДА, подарок е најбезболно.

На Lady Phoenix, Peco, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    98.324
    @kukla21 овие од банка ми викаат дека нема прилив на нераспределени странски девизи кај нив вчера и денес:?:. Тој формулар се пополнува отпосле како што разбрав кога ќе има таков прилив, па после на сметка ќе ги видам, да.
    И јас планирам поклон да пишам, а не ми се, ама па 10% многу ми идат на сумата:doh:. Обавезно ќе го побарам тој образец Кукле, фала ти.

Боже, уште сабајлечки девизи летаат, у пм:rofl:. Банки, вестерн униони, триста чуда... Си вртиме парички, ај ај:D.

На Lady Phoenix, kjukli, Mekuska и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Во Тутунска те известуваат по смс или телефонски да одиш да потпишеш документ за да ти ги префрлаат парите на сметката.
    Некогаш бараат дури да им го покажеш смс-от.

Потпишуваш под основ донација, под таа сврха ти стигнале пари, имаат они шифра и ти ја кажуваат Е буква и плус некоја бројка, и до крајот на денот воглавном ти ги префрлаат на твоја сметка.

Во смс-от пишува кога пристигнале парите во банката и од таа дата треба да помине 4 или 5 дена да можеш да ги извадиш парите без провизија. Секако испраќач плаќа нешто провизија.
    Така е во Тутунска.
    Ако ти стигаат парите редовно од еден ист праќач тогаш можеш да потпишеш генерален налог да не мора да одиш да потпишуваш документ на секое, туку автоматски ти ги префрлаат парите на твојата сметка кога пристигнуваат.

На Lady Phoenix, Peco, mareane и 7 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.053
    А чекајте уште нешто само да прашам.Што е со парите од wu? Таму мислам нема што да потполнуваш дали е подарок или не.Како ке докажеш за која цел се парите?И постои ли годишен лимит колку пари смееш да примиш?

Ептен деловни тем отворивме ко за викенд

На Lady Phoenix, Mekuska, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Јас пред некоја недела сакав да праќам, па се распрашуваше мама по банките и знам и го спомнаа овој образец.
    Сепак се решивме велигден одмор да тераме, па се попишманив и од готовина нема подобро.
    А доколку си уплати некој поголема сума на своја сметка го гњават ли од кај му се?
    Доволно ли е да каже заштеда:tmi:?

На Lady Phoenix, Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Гњават. На дедо ми му правеа проблем. Па покажуваше документи дека продал имот. Плус не ти се исплати да имаш во една банка повеќе од лимитот кој ти е осигуран од државата. 10к еур.
    Скај, не секоја донација е ослободена од данок. И тука треба да се пази. Со парите во тутунска можеш одма да располагаш, нема потреба да чекаш неколку дена, нема провизија. Мм секој месец има прилив во тутунска и одма ги користи.

На Lady Phoenix, JuLleE, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Секогаш па кажуваат во банката тогаш и тогаш ќе можете да ги подигнете без провизија. Ама за девизни средства зборам. Ако се префрлат во денари мислам автоматски ги вадиш без провизија.

За wu немам искуство. Освен нешто поситно праќано и примано. Многу голема провизија е.
    А не знам дал постои годишен лимит.
    Ама и кај нас сега како веќе во странство што е оддамна, треба да ги оправдаш парите, барем поголеми суми.
    Баш ме занима оние лопови од власта како ги правдале :x
    Знаат да стопират сметка на самохран родител поради неплатена сметка за мтв, тоа не ги интересира имаш ли воопшто телевизор или не, а да ги аболицираат милиони евра како ништо :devil:
    Море, се изнервирав!

Последна измена: 16 април 2016
    На sanjaeva, Lady Phoenix, Peco и 7 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Ве поздравувам од тераса , на лежалката со сите четири во вис. Си земав и перниче за да ми биде поудобно.:D

Со финансии , пари и чудби располага мм. Јас само ги распределувам , по нешто во секоја банка. Во Стопанска ич не ги сакам и редовно се карам со една тетка. :envy:

Данок пријавувам , ама само од п.л , оваа година му ги тутнав на другар на мм мојата и неговата , он да ги пополни и достави.

@Winter Lady јас имам на Горење , мене ми е сокот од него мн поубав од фамозното смуди. :D Имам и вакво метално за цедење кое го спомна Ангел , со рачка . И тоа е практично. Не се тешки за миење и двете.

За Велигден планираме да сме дома, ќе си дојде брат му после 9 месеци. Евентуално во план е да тркнеме на еден ден некаде на ручек низ соседите наши.

Имајте убав ден друштво, јас да одам да се спремам , да пијам кафе некаде по сонцето.:sun:

На Winter Lady, sanjaeva, Lady Phoenix и 18 други им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.764
    Јaс пaк заборавена. .. @monik55 честитки зa врaбoтувaњетo, мнoгу успеси пoнaтaму! Зa нозете сaмo удoбни oбувки. Акo мoжеш, aнaтoмски пaпучи земи. Или пaк пaтики сo влoшкa oд мемoри пенa. Скечерс имaaт тaкви, скaпи се, aмa се прерoдив, бoлки ни вo грб ни вo нoзе имaм, oткaкo ги купив. А и мене рaбoтaтa гoлем дел ми е сo стoење.

Внуките ќе ми идaт нa гoсти, a мaлиoв ми е тaпaн зaтнaт. Се мислaм зa ручек штo дa им прaвaм, врскa немaм... супa и сaлaтa сигурнo ќе имa, aмa зa другo немaм идејa, пoмaлaтa е бaјaги пребирливa.

На Lady Phoenix, Peco, monik55 и 18 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Ана, за деца компирчиња најдобро. Ако имаш некоја виршла, пилешко..сл. плус да запржиш.
    Ако имаш желба и палачинки да им запржиш.

На Lady Phoenix, Espadrila, sanjaeva и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.764
    Пaлaчинки секaкo ќе прaвaм. Кoмпири мoже, aмa печени... виршли не јадеме, месo некoе... a мoже и дoмaшнa пицa... и тoa ми се врти вo глaвa...aмa свеки ќе јa прaви, aкo биде пицa, пoштo мене ствaрнo не ми испaѓa убaвa...

На Lady Phoenix, monik55, sanjaeva и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979

Не дирај стари рани. :devil:

Огин да ги изгори. :@

На Lady Phoenix, kjukli, sanjaeva и 10 други им се допаѓа ова.
  15. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Ај добар ден! Само јас ли станав едвај, све ме боолиии ... Телово не знае што прави:drunk:
    Кафе сум пијана, еве ви вас да се опијаните за убав и релаксиран ден

На Lady Phoenix, Peco, Mekuska и 14 други им се допаѓа ова.
  16. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Добар ви ден девојчиња.
    Куќава ќе ми прооди,жената од понеделник ќе дојде,а јас само машини пуштам-вистински.
    Ништо нема да правам денес,ручек свекрва ми,само уште едно кафе ќе варам.
    И ни се расипа планот за шетање за Велигден,ама рано е се уште,се тешам дека ќе се опоравам до тогаш.
    Ве поздравувам :?:

На Lady Phoenix, Peco, Mekuska и 14 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.667
    Devojki zdravo
    Od mobilen ako kliknam lajk me prepreasuva dali navistina sakam lajk????!!!???
    Inace ke ve lajknam posleM od laKtop.
    Nie sme vo posledni pripremi,utre Risjanka ke stane ubavata moja.
    Na @monik55 utre pipladne ke i odam da mi secne MARTADELA 200 gr:rofl:..od onaa sirokata:rofl:..ete toa e passw.
    @kukla21 ova da ti e posledno otsustvo oti ke ti dojdev doma..taka da znaes
    Ve citam ama od mob pisuvanjeto mi e:sweat:..
    laptopot od NEA nemozam da go otvoram,mi go iskrsi,nejze i e stilce za sedenje.
    @promeneta ..jas sum placka..i golem tragicar..tesko mi pagaat razdelbi,posebno so Nego.
    se citkame zenski

На Eli23, Lady Phoenix, Peco и 19 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Морав да се вклучам во дискусијата за персонален :) Не седам мирна ако знам нешто и можам да учинам :)

На Lady Phoenix, Peco, sanjaeva и 12 други им се допаѓа ова.
  19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.144
    Допаѓања:
    276.285
    Jас прво кафе пијам.Станав и заминав на работа без кафе...:|
    Да се присобереме па заминуваме кај старите на село,море отсега и јас ќе си викам на викендичка8),убаво е времето за во двор а и малку помош и друштво на старите.Ручек таму допрва ќе ја мислам...

На Lady Phoenix, Peco, mal.ecka и 14 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.072
    Допаѓања:
    257.181
    Рефке јас мислев денес ќе ја крштевате, да не пишеше ќе ти честитав:wasntme:.

Леле сега кога ве читав за јадење за деца, нели се жалев дека син ми не јаде, епа сега прејаде уста не затвара. Остај што јаде ама ко свекор некој е, само манџи сака:envy:. Ако нема манџа тој ден ете го како сирена бара манџа:D.
    Јаде само со лажица, водничко претежно. Јас незнам дали некој од него јаде повеќе компир манџа(ова му е омилена), леќа, грашок, зелка манџа т.е подварок јаде(facepalm). Ви велам ко свекор некој е:rofl:. Само грав не јаде :).
    Така ако иде кај Ана на гости, нека става манџата и син ми најсреќен ќе е:rofl:.

На mareane, Lady Phoenix, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.