Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Имате ли некој кефир габа да ми ја објасните процедурата за чување?

2. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Ти благодарам@Winter Lady,јас имам тесто(готово зедов)сакав одозгора да го ставам како фил да испадне:)

3. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Ели, кефирот се чува во стаклен сад (тегло/бокал) на темно(се покрива со крпа или некаде кај што ти е темно смести го) одгоре не се затвара туку се покрива со салфетка, се прецадува исклучиво со пластична цадка и лажица, никако метал. Стои 24 часа габата со млекото па си го цадиш и пиеш.
    Мене лично ми има премногу кисел вкус, но мајка ми го пиеше едно време.
    Доколку сакаш да одмориш ден, два па и повеќе измиј го со студена вода и стави го во вода да стои во фрижидер. Кога е така со вода габата се вели дека мирува, спие -ова е добро кога сакаш да не ти умре а примерно одиш на одмор или си отсутна неколку дена.
    Инаку на секои 3-4 дена габата се мие и пак си тераш со постапката.
    Млеко во почетокот ставаш малку за постепено како габата расте и се размножува така и млекото го зголемуваш.
    Имам другарка она и децата го пијат кефирот со една лажица мед и смелени семки од тиква, сончоглед, лен,сусам. Сум ја пробала и оваа комбинација и е многу добра но некое време само го консумирав така и откажав зашто и покрај медот го осеќав премногу кеселиот вкус.

На Annath, Espadrila, Eli23 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.238
    Допаѓања:
    277.455
    Си знаев јас дека нешто ќе се случи и ќе ме извади од такт:
    И кој ако не колеги на работа.Не можам да си поверувам какви луѓе има .По 2 пат за две недели ми снемува една иста работа.Ни првиот пат не ја најдов ама сега вече крајно се изнервирав.Синојка чистачките ги виделе пред заклучување а утрово ни чистачката ни колешката!?Значи сигурна сум дека е злонамерно само незнам за која цел ,што толку со тоа може да ми се наштети.(вредноста на изгубената работа е 500денари отприлика)Ама кога пред една недела ме излажаа за не можам да ви опишам колку банална работа дури ми е страм да објаснувам ,мислам дека и зад ова има нешто намерно.Се работи за возрасни особи кои се сопруги мајки и баби,високообразовани госпоѓи,газдарици..Сепак сакам да мислам дека не е земено намерно но се ме уверува на спротивното.Незнам зошто сум им трн во око кога сите земаме исти државни пари,кога мене ми е несигурно раб.место а нив не ,не можам со ништо да ги загрозам,финансиски се далеку поситуирани од мене ,навистина не знам со што им пречам.Дали што не знам да се карам,да лажам,да озборувам...
    Навистина сум разочарана од нечовечноста,глупоста....

На samovila.red., galapce, Annath и 21 други им се допаѓа ова.
  5. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    :hai:

Ве читам ама немам што да кажам.
    Во лошо расположение сум, ме загрижуваат некои работи :|
    Со душа ја чекав оваа недела, се радував на четврток за вапцањето на јајца ама сега сум толку тажна што ни тоа не ме радува. :(
    Несакам да ширам негативна енергија и да разлагам се надевам дека се во прашање неколку дена и дека ќе поминат брзо.

Имајте убава вечер :hug:

На mal.ecka, galapce, Annath и 20 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.732
    Допаѓања:
    98.747
    @mareane тоа е секогаш така, ако не си им приврзаник во озборувањата и сите останати мучки кои за нив се бескрајно интересни и не можат да си замислат некој да не им биде сојузник во таквите глупости, стануваат твој непријател.
    Јас го имав истото на претходното работно место и јас не најдов решение како да се справам со ситуацијата, за жал. Освен што нервите си ги сокинав, друго ништо.
    Трпение, друго нема. И ако можеш прифати го тоа и не обрнувај многу, многу внимание. Едноставно не вреди, јас не само што самата се наполнив со стрес, им го сторив тоа и на домашните исто така. А не вреди, стварно не вреди...
    @Eli23 јас знам дека во четврток пред изгрејсонце се вапцаат само три јајца, останатото во сабота. Ама сепак некоја поискусна ќе каже подобро.

Последна измена: 26 април 2016
    На samovila.red., galapce, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И четврток мора пред изгреј сонце да се вапца?
    Или може да вапцам кога ќе имам бебиситер?
    Како правите домаќинки?

На Annath, referentka и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    @Eli23 седни ја во κујна до тебе цуцата, пушти ју туб песничκи, ти вапцувај, игρај и пеј таа ќе се ρадува...
    Јас таκа пρавам :D

На kjukli, Annath, Ana Marija 1 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    @Eli23 јас сабјлето во четврток пред зори ги вапцам првите црвени јајца.После во текот на денот, ги вапцам останатите јаца со други бои.Години наназад не сме дома тие денови за Велигден,за да можам во сабота да ги вапцам.Со првото црвено јајце им правам на децата и на маж ми црвено,бело дебело.:)
    Само знам дека на Велики Петок не се вапцаат.

На galapce, Annath, bittersweet и 13 други им се допаѓа ова.
  10. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Majka mi vapca kolku za adet 3-4 crveni jajca sabajle dodeka si vare kafe za na rabota i posle si gi vapca drugite jajca koga ke ima vreme.
    Jas lani 1 den pred veligden gi vapcav zaedno so sin mi.Toa bese uzivancija :lol:

На samovila.red., galapce, kjukli и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.556
    Допаѓања:
    177.110
    Добра вечер, само да ве поздравам и да ве прашам дали ќе одите на скијање за први мај?

На samovila.red., galapce, kjukli и 26 други им се допаѓа ова.
  12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.529
    Допаѓања:
    151.369
    разочарување до разочарување....не можам да ја сфатам поентата и целта во компанијата каде што работам...аман веќе од промени и реорганизации....

ете ќе се вбројам и јас во тмурните за денес...иако и вчера не бев во арните....претчувствувам јас кога нешто ќе се случува....

и двете деца во дубак ги ставав и со широк повој ги растев....до 4 месеци едното а до 6 другото..не за друго туку ми беше полесно за држенје и потфаќанје...а и таква сум ,кога доктор ќе ми рече нешто ми е страв да не се придржувам до советите посебно кога се однесува на децата...

арно ме потсетивте -повеќе од една година пап немамм направено..којзнае кога ќе најдам време за тоа ...

вапсувам јајца во четврток...три утрината кога ќе станам-црвени...не станувам пред изгрејсонце....лани ги сварив вечерта а утрината само ја додадов бојата и дури излегов од купатило беа фарбани...остатокот вечерта кога ќе дојдам од работа...

На galapce, kjukli, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.238
    Допаѓања:
    277.455
    @Emy867 потполно си во право,јас 10 г.ги игнорирам ,паузата ја користам сама во последно и кафето престанав да го пијам со нив кога не морам ,затоа и бараат закачка ,исто како мали деца а не интелектуалки.
    @Eli23 јас едно јајце вапцувам во среда навечер после 12 и си легнувам,Останатите цел ден четврок зависно која смена сум.Обично досега сум вапцувала колку 30 ина а годинава треба многу повеќе па еден дел ќе ги вапцам пред пладне а другите кога ќе дојдам вечерта... Тоа пред изгрејсонце поизгрејсонце кога жените биле слободни и единствена преокупација за Велигден им биле јајцата и милипрод.Сега ние и чистење и јајца и благо и солено и сакаме да прошетаме и на работа да појдеме...

На samovila.red., galapce, kjukli и 16 други им се допаѓа ова.
  14. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Јас ги вапцам во Четврток било кое време исто ко Мареане ги варам одвечер и утредената си вапцам обавезно 10тина црвени а другите зависи од желба и расположение :D
    Годинава благо или ледени коцки или некои ситни колачи, кифлички планирам да замесам и тоа :D

Пред да почнам да се занимавам со кутивките бев во страшна депресија затоа што стално се тоа едно исто низ дома, не излегував никаде и тоа беше причината за нервозата и плачките. Сега е поинаку, дома сум ама имам занимација :)

Цел ден во себе си ја пеам од Сарс - Лутко :D

Нестрплива да се раздени и да си фатам патот :lol: кога чекаш нешто или некој времето никако не минува (waiting)

Во Петок ќе го видам дм конечно :clap::inlove:

На samovila.red., galapce, kjukli и 19 други им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.582
    Сите ве разбирам до една за чуството на животот, и верувајте дека не сте сами.. секој помалку или повеќе носи во себе некаква тежина од некој тип..
    Тоа е живот..
    Ќе го живееме како ни налагаат околностите, ќе трпиме, ќе се стискаме, ќе плачеме, ќе кршиме и ќе викаме а пак и пак нешто ќе не боли верувајте..
    Периодов се соочувам со разноразни изникнати планови, ставови и проблеми од нигде никаде а најстрашното од сето тоа е што не решил животот така туку одредени персони, си викав не ќе помине нема да биде така, ќе не огрее сонце, ќе успееме и ние во некои зацртани мисли и планови што реално можат да успеат.. и на крај се се сјеба извините за израз, секој ден јас си велам дека се ќе помине и се е само еден празен муабет а тоа секојдневно претаснува во нешто повеќе.
    И не не ми е добро, не знам што период ме стрвна ама без хрпи пил во последните денови не поминувам ни под разно, не можам да дишам, не можам од главава, ми идат разно разни сценарија дур работам си правам 100 филма и не ме бива. Налет ќе се треснам да се освестам дека не е е се така црно и дека не требам да размислувам така ... ама пустото посилна била оваа глава зелена од мене :doh:, си кројам најхорорни можни сценариа, си измислувам приказни и што би било кад би било и тоа не свесно, дур се освестам јас веќе сум падната и се тресам ко лист.
    Најозбилно.. не знам што ки се случува ама ќе ве излажам ако ви речам дека сум добро а не сум!

Денес цел ден на работа од 7 до 7.. дојдов скапав, едвај се истуширав а дома домот уште да има нозе некаде да појде.. на ништо не фаќам а и немам желба, немам радост ништо немам, ептен сум даун. И се чудам на луѓево како фунционираат јас едно невозможно чуствително копиле што буквално за се мисли и се нервира!!!!! Ако ми е, ако и е на главата моја!

Аххх.. секогаш велев, никогаш доста од проблеми.. еден решаваш друг поголем тропа!

Решив да се изолирам од се и сешто и од сите, буквално од сите.. ќе терам со јога некаква, вежби, чаеви и пилинзи а може ќе ми текне и со компир да се ложам и краставици да ставам на очите ..ете до толку ми е смачено. Ама ај човек да се порадива да рече ќе се тинтрам кога не можам и немам време |(.

Знам дека ќе се покајам за напишаново ама тоа е.. ми "утече" јако што велат старите.

На mal.ecka, galapce, kjukli и 27 други им се допаѓа ова.
  16. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    61.909
    Здраво девојки :f:... За два дена цели дваесет страници сте испишале, а јас сега немам време да читам...
    Не ми се лутете... вечерва јас спремам кафе...
    steaming-coffee-cup-set-2868.jpg
    Деновиве ми се „турбо“!!! Не знам што се не се изнаработив (facepalm)... По напорниот работен викенд, продолжив со шеткања по повојници, кафиња, шопинзи... Овие два дена дома не сум се свртела 8)...
    За вапцањето јајца...
    Купувам 50 јајца, неколку пакетчиња црвена боја и стикерчиња... Првите три јајца што се вапцаат пред изгрејсонце и ги препуштам на свеки... И така станува рано, а и не сакам да ја нарушам домашната традиција која трае откако сум дојдена во оваа куќа!!! Останатите 40+ јајца јас ги фарбам во четврток попладне. Сите јајца ги фарбам црвени затоа што сметам дека прави велигденски јајца се во таа боја!!!
    За денес толку... Одам да зготвам нешто за утре :tmi:... Инаку, утре попладне пак на „репертоар“ ми е шемата од оваа недела - кафе, шопинг 8)...

На galapce, kjukli, Annath и 18 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.582
    @afrodita26 @friendy ако знаете кажете ми колку вода со колку цвекло и колку јајца се ставаат. Решив со цвекло да ги вапцам ама не знам како се подготвува целата постапка?!
    Ако знае некој ќе ве молам да ме просветли бидејки не сакам да останам без велигденски јајца.

На Annath, friendy, afrodita26 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

http://www.ringeraja.mk/statija/bojadisuvanje-na-jajca-so-prirodni-boi_1217.html
    Se nadevam ke ti pomogni linkot,imas i za cveklo i so kromid,vino... :)

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, galapce, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Ај додека сме на оваа тема ова е салфетка или некој друг материјал :?:

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Nesto drugo e.
    Jas lani so salfetki dekupaz tehnika pravev.Lesno,efikasno i mnogu interesno na izgled.
    Od salfetkite secev ruzi pa gi lepev so belka.
    Znaci nemora cela salfetka da lepis.

На Annath, Lady Phoenix, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.