Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Добар ден петочки

на сите што слават денеска нека им е среќна славата

јас моментално слушам ова и пијуцкам чајче.обожавам значи чај и лете и зиме се давам в него.летото си правам од свеж рендан ѓумбир со лимон и мед, и плус свежо нане-мераци

На Artemission, papillonP, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    260.986
    Кај @Annath ќе сме оделе на слава, знаев дека некој слави:?:

10саат а јас исчистив, избришав и пајажини собрав:!: Спремна сум на гости Рефи и Кукла да ми дојдат :lol: А да и гравот се крчка и јас сум истуширана :makeup:
    Муабетот ми беше колку сум вредна де :P
    Времево денес само за шетање, плус петок...

На Artemission, sanjaeva, papillonP и 26 други им се допаѓа ова.
  3. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Оно, ми дојде дремка порано.. си викам, ајде ќе легнам порано,тамам ко човек ќе се наспијам и утре ко човек ќе одам на клање. Ама, нели ја животинка.. па во еден заспав и во три станав - кукурек. Очи ококорени.. филџани. :| Во 6-7 бев гроги.:^) Шо да правам више со овој мозоккк шлакнат.]:)
    Се осеќам ко да е време за вечера, побогу. :rofl:
    Што вкусно ќе вечерате, патем?:$
    Преубаво е времево. И луѓето ми се чинат поубави.. пролетно-полетни..раскопчани, свежи..цветни.

На Artemission, papillonP, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    221.351
    Само да ве поздравам.
    Работно со цигара сум, силно светнал ден.. да завршам па ќе обавам еден пост шоопинг :D и пут под ноѓе дома. Може денес бејбиситер ќе бидам ..најверојатно :!:.
    Честита слава на @Annath и на сите други што слават празник и именден.
    Поздрав друштво.

На Artemission, papillonP, bittersweet и 21 други им се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Добро утро друштво!

Денес кога размислив со ладна глава си велам па и не е толку страшно, Навистина време има. Нека си го истера ќејфот како сака и онака (се надевам) еднаш е младоженец.
    Ама вчера.. :devil:
    Оделото и онака нема да е вишок, не е невестински фустан. :D

Планирам и јас да шетнам, да купам некои ситници. Да му се порадувам на сонцето. :sun:

Честитки на @Annath за славата, да бидете живи ,здрави и среќни!:f:

На Artemission, papillonP, bittersweet и 24 други им се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Добро утро!

Гроги сум. Тешка ноќ имав со бебе. Од 1 саат почна спие, стане, плаче, спие. Заспав дури во 5 сабајле :|

Јас нема да ветувам дека ќе бидам добра свекрва, прво и основно што ќе се залагам да син и идната снаа не живеат со нас. Ако во некој случај би живееле, знам дека нема да бидам добра, по стандардите на денешниве снаи сигурно.
    Ниту би сакала да живеат кај нејзините. Нивниот дом да е посебен и ништо помалку од тоа!
    Кога би се јас прашала каква снаа би сакала да имам, ќе речам следно: љубезна и мудра, од христијанска вера, нација може да биде било која, дури и Црнкиња, само не би сакала Ромка.
    Малку барам нели? :D

Јас да успеам со сопругот да ги воспитаме како што треба, па верувам дека и нивниот избор ќе биде вистински за нив. Ако се оддлучат да основат семејство, а се надевам да. :)

Сакав да се надоврзам за темата подароци од синоќе.

Пред некоја година едни пријатели ни ја подарија една книга. Се вика The 5 Love languages.
    Петте љубовни јазици. Поента е дека секој од нас има еден или комбинација на повеќе јазици со која ја искажува својата љубов, и следствено на тоа очекува љубовта и да ја прима на таков ист начин. Арно ама, сите ние сме различити, и она што би мене значило изјавување на љубов, можеби партнерот не го исполнува. Петте љубовни јазици се:
    -зборови на охрабрување (каде партнерот сака и го исполнува да го охрабруваш и мотивираш, се чувствува сакан на тој начин)
    - квалитетно време (време поминато да се посвети целосно и само на тебе). Мада во бракот пет минути барем секојдневно, кога е преполнет со обврски, целосно посветување, оставање се на страна, мора да има.
    - Примање подароци (за некого е тоа доказ на љубовта и се чувствува сакано)
    - практична помош (помош при обврски , дома, прашањето што можам да ти помогнам, за некого претставува израз на љубов)
    - физички допир (не се мисли само на секс, туку воопшто гушкање, попатно бакнување)

Секој од нас може да има сите комбинации од овие горенаведените, ама еден или два начини кај секого преовладуваат. Поента е да го ти разбереш својот љубовен јазик, а потоа и на партнерот.
    Ако ти сакаш подароци, твојот маж можеби сака зборови на охрабрување. Ако му подаруваш подароци, на него тоа нема ништо да му значи, ти ќе се чувствуваш навредена бидејќи сметаш дека ти ја отфрлува љубовта, додека тој не се чувствува исполнето бидејќи неговиот љубовен јазик е нешто друго по што копнее. Препорачливо е и двајца партнери да ја прочитат книгата, по можности и заедно. Тоа би било најдобро. Ама сепак и од еден може да почне промена.

Така, сакав тоа да ви го споделам.

На самиот почеток од бракот, со мм се најдовме на еден брачен семинар (и сега да имам за нешто такво прилика право ќе одев/ме). И онака на смеа, на шала, ама ете некои принципи ни остана во памет. Едно од основните нешта е комуникација во бракот. Ама вистинска комуникација. Да кажеш и да сослушаш и да се обидеш да разбереш.
    Имавме една вежба. На секој пар ни дадоа по една книга. Еден од сопружниците ќе ја држат книгата во раката и имаше една тема пример зададена, или прашање, и тој ќе му зборува на другиот партнер, а тој ќе се обиде да го слуша, гледа во очи и никако да не го прекинува. Кога тој ќе заврши и ќе чувствува дека е кажал се што сака, ќе и предаде книгата на другата половина и потоа таа почнува додека не се искаже.
    Книгата беше само алатка која ќе послужи како симбол дека тој што ја држи сега има збор, и другиот никако не треба да го прекинува додека не ја добие книгата во своите раце.
    Интересно е што секогаш го прекинував јас :wasntme:

На бракот мора да се работи. Мора. А пред се од комуникацијата се почнува. Ако јас комуницирам нон стоп да сакам да добивам подароци, а тој ништо не се обидува, јас добивам впечаток дека тој не ме слуша воопшто и не му е битно што сакам да кажам. Можам да се помирам дека тој е таков, ама ќе останам неисполнета.
    АМА па од друга страна, можеби токму тој очекува израз на љубовта на друг начин и останува неисполнет, или едноставно ви ја веќе изразува љубовта на начин кој тој го знае и сака, а вие не го препознавате тоа.

Ете и тоа сакав да споделам. Кога сум уморна мозокот ми работи сто на саат, па сега кој ме чита чита. :D

На Artemission, papillonP, bittersweet и 32 други им се допаѓа ова.
  7. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Peco, anel и 13 други им се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @Sky-butterfly да се пријавам,јас те исчитав(fingers)
    Ми се потврди мојата теорија. Љубовта на мм ја пронајдов во „практична помош (помош при обврски , дома, прашањето што можам да ти помогнам, за некого претставува израз на љубов)“.:rofl:
    Имам уште многу што да кажам за горе наведеното ама сега ме мрзи а и немам баш време:lol:
    П.С.Денес некако многу работа на работа:|
    А така сум турни ме да кинисам,некако немам енергија.
    Ни сонцево не ме дига.
    Убав ден друштво:)

На papillonP, bittersweet, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
  9. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Сега ја читам Скај и мислам кои јазици ни преовладуваат во бракот.Ајде на кратко.

Он зборува најмногу на 3 јазици: охрабрувачки(за се ме охрабрува,верува во мене секогаш и кога сум несигурна,постојано ме бодри),практична помош(сака да помага и помага колку може) и физичкиот допир-гушкањето.

Јас зборувам:физички допир,квалитетно време, и сакам да примам подароци.
    Полиглота сум,нема што.:D

На papillonP, bittersweet, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    260.986
    Сите јазици ги сакам :tmi:

На Espadrila, papillonP, bittersweet и 17 други им се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    И јас Бошке, кој не сака,ќе излаже:P.
    Верувам дека повеќето мажи,па и жени де, ги владеат сите јазици ама имаат проблем кој со граматика, кој со превод, кој со изговор, правопис :whew::rofl:

На Peco, Lady Phoenix, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Тоа значи дека ако сакаш да му изјавиш љубов треба да му зборуваш на негов јазик. :)
    Баш полиглота :D

На Peco, anel, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Ги сакам и јас ама еве ке кажам вака- мислам дека на мм нај битно му е - зворови на охррабрување- многу сака да го слушам внимателно,да го охрабрувам,поддршка да му давам иако е он е таков не само со мене туку со секој кој ке побара совет од него,додека јас пак во сите јазици се пронајдов,ама мислам дека практичната помош ми е на прво место|(, нај среќна и задоволна би била кога без да му кажам тој ке направи нешто.

На papillonP, Peco, Lady Phoenix и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    260.986
    Кога не учеле на време :P

На Lady Phoenix, duffi, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Многу убаво кажано.
    Паметно.

Често во муабет со мм ми го посочува горново, ама со други зборови, во смисол - има далеку поубави работи од поклон
    Скај :handshake::handshake:

На papillonP, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Peco и 13 други им се допаѓа ова.
  16. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Супер совети од Скај,баш би сакала да читам вакви книги и особено на семинари и советувалишта да одам( одиме).
    Но за жал, некои парови се "изгубени во преводот"!

На papillonP, anel, Lady Phoenix и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    260.986
    Рефи ми даваш надеж дека со годиниве и нашиве ќе се оправат :P

А не е мојов ни оддалеку лош како што го напраив, ама да се најдам у муабет :)

На bittersweet, Lady Phoenix, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Фала фала, ама само пренесувам знаење. :$
    Многу работи во животот се едноставни, ама нешто или некој треба да ни ги отвори очите.
    Не мислам на себе де, добро во случајот сум каналот, ама и мене ми беа корисни информациите.

На Peco, Lady Phoenix, Tajnaotrovna и 11 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ние како пар високо го држиме ,,просекот,, во однос на старост и години.
    Мислам дека како стареат паровите, така се повеќе се приклонуваат еден кон друг.

На Peco, Lady Phoenix, Tajnaotrovna и 9 други им се допаѓа ова.
  20. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Се разбираме,на пола пат се наоѓаме.:DДо сега супер ни оди комуникацијата.
    Посебно низ годините се учат потребите и желбите на другиот.Како се менуваме како личности,така и приоритетите и желбите ни се менуваат.

И на крај се се сведува на она.Љубовта која колку и да е голема без меѓусебна доверба,почит,разбирање и поддршка,не може да опстане.

На papillonP, bittersweet, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.