Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Прашај ги децата дали сум лоша ;)

На sanjaeva, Ariel, ph.orhideja и 9 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Сакам лоши тетки јас :rofl:

На DVAANGELA, kjukli, sanjaeva и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    261.152
    Јас од гледна точка на родителите :P
    Се шалев, знаеш Кукле. Вчера во игротека гледам детска масичка со мај литл пони...на тебе ми текна :)

Ај кога сме на тема пари трошење, купувал некој гарнитура од Зинес?

На Esmeralda-MD, kjukli, mariatim и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Леле за 5 минути реферати сте испишале :D
    Оти Вторник не работен ден?
    Кукле јас би земала таблет, некако за таа возраст мислам дека повеќе ќе го користи.
    Јас имам Алкател Ц5 :D и ми брка работа, по цел ден киснам на него.

Друго за што праевте муабет?

Утре сум на матура кај втор братучед, го немам видено од мојата матура, 8 години.

И тоа.
    Ништо паметно неам за кажување вака по сабајле, не сум кафе пиена.

Последна измена: 20 мај 2016
    На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 14 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Знам, знам дека се шалиш. Но хард филингс :)

На Annath, Bozica1980 и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.859
    И јас се водам по исто правило :$.
    Плејстешени, игрици, таблет, тел. дресови.....се што едно дете сака, а мама/тато не би купиле, независно од финансиски или сл. причини сум купувала и купувам.
    Со поклонот е секогаш напоменато дека треба да ги слушаат упатствата на родителот за негово користење ако сакаат на ни дадат пак да купам нешто сл.:rofl:

На mareane, Peco, AngelOfArh и 13 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И јас така играм :)

На Lady Phoenix, Annath, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.199
    Допаѓања:
    258.494
    Епа мене од тетки како @kukla21 глава ме боли(facepalm):D.
    Си имаме една тета што си ја сакаме најмногу. Ова од сите тети ни е омилена. Не прашувајте зошто]:). Син ми е луд по нејзе.
    Тете го учи на се, дозволува се, купува се. Го научи помфрит да јаде во сендвичара со кечап и мајонез бре:envy:. Ова е најмалото зло, детево ми е пореметено од нејзе:rofl:. Затоа син ми и душа дава за тета наша:D.

И јас бев против таблети и компјутери, ама син ми само така јадеше и сега седи на таблет. Но затоа гледам што почесто да е надвор да трча и помалку пред екран.
    Ама затоа татко му дека тој по цел ден игра игри па мисли и син му треба од мал да е во чекор со технологијата|(.
    Затоа син ми на англиски брои до 10 уште мал.

На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 20 други им се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Кога веќе им давате да користат таблети и телефони, спуштајте едукативни игри. Пиши едно top educational apps for kids на Гугл и излегуваат супер опции.

На Peco, Esmeralda-MD, kjukli и 12 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Кај мене мало е (1,4) ама и давам мобилен.
    Ќе и пуштам на Youtube ,,Поточиња,, и си го носи со себе, си се клати, игра, се врти.

Понекогаш кога сакам да ја смирам и пуштам Пепа Прасе и така ќе и го задржи вниманието на кратко.
    Интересно е што се многу мали а веќе научиле дека треба со прстето да поминува низ екран за да се случи нешто интересно.

Мислам дека се што е умерено не е штетно.Кај секого тоа ,,умерено,, има различен праг, секој за своето дете си знае колку му е доста.

За неколку месеци планирам да купам некој ефтин таблет (па и да го искрши да не ме секира).
    Има моменти кога ја фаќа досада и мора со нешто да и скренам внимание...па кога ќе ги потрошам сите ,,адути,, дома, тогаш мобилниот (или подоцна таблетот) влага во игра :rofl:.

На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 21 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мене и најмногу ме слушаат ;)

На mariatim, JuLleE, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Спиев на рати. Сабајљево ме разбудија матуранти.
    Поминаа со плех музика. Сигурно за нив ова е големо доживување , ама за мене беше мачење. :D

Мм денес пресреќен, го викат од една голема фирма оти само он во цела Мк можел да им го среди проблемот. Почестен беше синоќа со тоа -само он.:f:
    Без мојата подршка немаше да биде сега таму каде што е.
    Освен што знам да мрчам кога сум во ПМС. :devil:

Имам и јас тетка која ме мазела претерано, ама баба и дедо повеќе. :inlove: Нека ми се живи и здрави. :sun:
    Нивна слаба точка сум. И без да кажам дедо знае што сакам. А некогаш и претерувал. Како на пр.колата која стои нечепната.

@kukla21 види го С3 што ти го педложи Витаминка. Мислам дека и на ново не е нешто скап. Го користев до пред некое време. Супер телефонче. Исто и Самсунг Ј5. Голем е , супер камера , 1.5 рам. Има доволно за игри.
    И тој е тука некаде со цената на ново.

На Peco, Esmeralda-MD, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 21 други им се допаѓа ова.
  13. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.898
    Допаѓања:
    81.472
    На Esmeralda-MD, ♡BuBaLe♡, ninja35 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    @Viktorijaaa5 среќен роденден, со закаснување,сите желби реалност да ти станат:party:

Вчера планирав да чистам, успеав само да усисам. Приоритети:D .
    Ќе морам денес да засучам ракави.

Да лишиш дете од некои задоволства кои ги носи модерново време, не можеш, можеш само да го ограничиш и тоа додека е помало. Сега треба син ми да е под казна за да не користи телефон или таблет. Но има многу обврски, курсеви, тренинзи, ќе остане после школо во двор, фудбал, кошарка, па не му останува многу време за тоа.

Викендов како ќе се помине, не знам. Јас имав план да шетнеме некаде, маж ми има гости од странство што остануваат за викенд. Се скаравме дека не е фер и викендите , кога е тука, работно да ги поминува, рече ќе им откаже, нека шетаат сами. Ова само зошто јас изреагирав така, а не зошто тој има желба. Ќе биде тежок викенд, тој ќе мрчи што ме послушал, а јас пак што мрчи. Ни тој задоволен, ни јас, може уште некоја кавга да избие. Може не требаше да реагирам така, ама ми се смачува од неговата работа. Никогаш ништо не може да планираш.

На samovila.red., mareane, Peco и 21 други им се допаѓа ова.
  15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Kakov maler sum znaci(facepalm)
    Go odnesov malisa u gradinka,trk u maalskata frizernica da se upristojam oti vikendov sme na rodenden i maturska i aj rekov edno kafe na raat sama so sebe.
    Sednav,naracav i brrrrrrm,edno masiniste na 10 m od mene sece asfalt na bulevarov:@
    Kafevo niz nos da ti izleze:envy:
    P.S.Ve izlazav,nebare go pecat.15 min pominaa,ni k od kafe(facepalm)

На mareane, Peco, Esmeralda-MD и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Имаме два таблети, еден јас го земав порано демек за себе, книги да сум читала, сега тој стои во собата на ќерка ми и само музика за спиење оди на него со месеци.
    Вториот мм го зеде, те.му го понудија од операторот да плаќа нешто симболично месечно и тој син ми го користи.
    Гледа цртани, учи англиски (дека од курсот на англиски имаат нивна апликација, ова демек да се оправдам дека корисни работи прави :D), понека игра и има такви некои едукативни книга/игри.
    Обично малата кога спие насабајле му давам таблет за да биде тивок.

Има еден стар мој телефон, е за него се договоривме дека ќе го добива секој викенд и досега добро ни оди договорот.
    Телефонот има нешто игри, па цртање, снимање, сликање, и на него тоа му е интересно и кога му го дадов, абе детето првите денови нон стоп буљеше во него. Е тогаш воведовме правило само за викенд.

Ама и тој сака да биде ист како нас. Посебно како татко му.
    Татко му каде симне саат од рака и малиот мора да го стави некој неговиот поред, и телефон исто, ако не му е достапен тој правиот, тогаш го користи некој негов детскиот. Клучеви од кола, паричникот, и тој мора да има неки негови и да му стојат до на татко му работите. Татко му каде го спушти лаптопот, тој веднаш и неговиот детски спушта покрај неговиот :rofl:
    Смешно ама слатко. Татко му е идол :inlove:

Инаку, како да го учам нешто што и самата не го правам :$
    И јас само ѕверам во телефонот.
    Се обидуваме со мм да што помалку ги користиме кога сме со нив, па сега... некогаш успевам/е.
    Еве сега син ми е на таблет, малата спие, па ми е оправдано :P

Порано се исто така чудевме и бевме против телефоните на деца, ама сега обавезно штом тргне син ни на школо ќе му земеме телефон. Мора да има за јавување. Дефинитивно не некој скап, ама да има некој од тие поефтините.

Добро утро инаку :D
    Надвор врне, врне, ама мене ми е убаво. Ќе биде ден за дома, чаеви, греење, играње со деца, гледање цртани итн.
    Ионака стомакот ме боли па за ништо друго и не сум.

На samovila.red., Peco, Esmeralda-MD и 25 други им се допаѓа ова.
  17. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.898
    Допаѓања:
    81.472
    САКАМ СОНЦЕ!!!
    Не ме интересира...
    Сакам сонце и .

На Lady Phoenix, Peco, Esmeralda-MD и 13 други им се допаѓа ова.
  18. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Син ми годинава во седмо одд. го доби својот прв компјутер.Претходно мојот го користеше.Држевме и браневме колку што можевме,за на крај да сфатиме нешто што веќе го знаевме,дека тоа е нужно зло.Држев и бранев и за фејсбук,попуштив и за тоа.Невозможна е борбата со денешницава и она што таа го нуди,дали како забава,потреба,комуникација.И јас заради тоа имам фејсбук.Домашни преку месинџер се споделуваат.Ако некој не бил во школо,се слика тетратката и се праќа преку вибер,месинџер или се објаснуваат преку скајп.Во школо редовно им се даваат проектни задачи на компјутер,бараат да се принта,да се симнуваат апликации за незнамтишто.И ако има детето подобар телефон,слика активности на часот,па после се праќа тоа во група.
    Цела зима не играат надвор,освен курс,тренинг,па се дружат така што мрежно се поврзани и играат некои игри со стратегии.Претпоставувам дека @anel сигурно знае за што зборувам(не знам кој друг има син на таа возраст).

Фала Богу,малово не е многу по технологија.Повеќе е по пишан збор,песна и уметност.Ама има телефон и си праќаат срциња,мечиња и игра по некои игри,слуша музика.Компјутер многу ретко користи.

Овие работи им се купени од нас, родителите.Добиваат парични поклони од бабите и јас располагам со нив.Ако нешто многу се сака и се бара по линија на послаб отпор,баба или дедо,се знае,прво мама и тато да одобрат.

Затоа сега ги пуштам надвор да играат,помалку време да се на компјутер и телефон.

На sofijanoka, Lady Phoenix, Peco и 25 други им се допаѓа ова.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    101.309
    @kukla21 биди ми теткa :D
    Кoгa ве читaм си мислaм кoлку времињaтa се прoменети.Мoиве немaле тaкви игрaчки oсвем фиксниoт кoј гo влечеa пo сoби.Снoшти ќеркa ми зелa некoј флaер зa телефoни и суптилнo му пoкaжувa нa мм штo сaкa.:DИ зaмислете цели нa кaј Ајфoн.Скрoмнo:o.И велaм ние вoдa вo oчи немaме ти aјфoн.И мм пресече дo септември немa нoв тел.Пoсле му велaм aкo нaјде пoлoвен,нa пр.oд гaздaтa,пoштo тoј ги менувa кaкo чoрaпи некa и земе.
    Не ми се верувa кoлку сум стaнaлa недoмaќинкa.
    И пaк ме фaти некoе лудилo,незнaм кoлку цв и кoверти сo биoгрaфии и чудa прaтив...мaки...:sweat:
    Дa се нaврaтaм нa темaтa зa тел.ствaрнo се пoтребa нo и пoгoлемo нервирaње кoгa вртиш a не се јaвувaaт или гo исклучaт тел.Дa шизнеш.
    Зa ручек грaвче, зaлучени пиперки и сaлaтa.Ќе се мрштaт aмa тoa им е.
    Утре дa тркнеме дo куќaтa нa селo требa дa се прoкречи еднa сoбa,и дa сoберaм кебињa зa перење.
    Убaв ден изгледa пaк ќе врне.
    П.с. @Viktorijaaa5 среќен рoденден сo зaдoцнувaње.

На samovila.red., mareane, Lady Phoenix и 23 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.859
    Дома го имам најголемиот обажавател на Џастин Бибер :rofl:.
    НАјголемите плачки, драми со мрсули и препаѓања секундарно престануваат кога ќе го слушне Џастин и love yourself.

Ја имам неколку пати снимано на клипче како наеднаш престанува да плаче и се радува ма песната. Дури и од спиење се има пробудено кога во позадина оди песната.
    Пробав сега со ова прасево што го кажавте...не бре.
    Ај пак Џастин, Шон Мендес ...:$.
    А и на сакс од флор и зара ларсон, мрда се клати :lol:

Ставив телешко да се вари во експресниот, манџа ќе правам, плус една шопска и ај...и ние и свеки најадени.

На sofijanoka, mareane, Lady Phoenix и 24 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.