Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.755
    ^ ме потсетуваш многу на една моја пријателка ако си таа а може и си таа :D

На Ordinary, Tajnaotrovna, mareane и 2 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Ординери, навистина ништо не си кажала....:smirk:
    Ајде..у исповедаоници Великог Брата !:!:
    Поклони се и почни :bow:
    Ако ти е полесно, ние ќе ти поставуваме прашања, ти одговарај си :rofl::P

На WORRIED.BT, papillonP, ninja35 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.755
    Не сака да каже ете гледаш не знам и ја веќе како да ја подбуцнам :D

На Tajnaotrovna, Esmeralda-MD, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.560
    Арабеска се викаше или како таа галеријата со ориентални џиџи-миџи?:?:

На PUPICA, Bozica1980, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Не и кажувајте ништо на Ординери !!
    Нека признае прво...:rofl:

На Peco, kukla21, PUPICA и 9 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.302
    Допаѓања:
    259.341
    Има такви кои и во странство успеваат, мора јазик да знаеш но реално ете рефка праша, нашиве не работат во д.администрација. Ретко кој. Во училишта и градинки исто, бараат државјанство.
    И да се граѓани од втор ред.
    Не зборувам за оние кои се оженети за домаќините.
    Бев и видов.
    Цел град ми е иселен.
    Не, во странство не цветаат рози, секогаш ќе си странец но ете барем навремената исплата на плати и платената работа се доволна причина да бараш живот во странство.
    И погрешно го сфаќате терминот граѓанин од втор ред.
    Зборуваме за некои навики, вредности за луѓето во странство и овде. И одма ама и мојот маж не е таков газда, ваква сум...
    Значи има исклучоци, но генерално сме прост народ, некултурен, покварен. И што ве боли тоа?
    Да бевме саглам немаше образовани луѓе да плачат за егзистенција и да дремат без работа. Немаше луѓево да работат за 8.000 ден плата.
    Имало работа за тој што сакал да работи.Каде?
    Ама ова е се поради народот.
    Инаку јас сакам да живеам овде и не ми е цел странство.

На samovila.red., Val-Dim, Peco и 25 други им се допаѓа ова.
  7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Добар ден.

Ноќеска на три кревета спиев. :lol:
    Првин на спална, па се разбудив и отидов да ги ѕирнам децата, па малата ми се причини дека има тт од вакцина, па ја зедов од креветче со мене на кревет во нејзина соба. Па таа се врти, дали и беше жешко, со затворени очи а со цуцла се игра, ја мести, ја врти со рацете :^)па во меѓувреме син ми се разбуди, од нешто се исплашил, нешто сонувал, па го пратив кај татко му на спална.
    Малата ме изнервира од што се врти, па ја вратив во креветче, а јас отидов во собата на син ми да спијам. Целото патешествие.
    И потоа сите убаво спиевме до 8 и пол сабајлево. :D Чудо!

И денес ветер многу. Од каде излезе ветерот сега? Толку многу денови веќе, а надвор па многу топло.

И да. Јас познавам многу луѓе и тука што имаат многу па чистат и бушаат и работат и не се прават газди. А не би ни кажал по нив дека имаат. Нормални приземни луѓе.
    Можеби мнозинството не е такво, ама тоа е комплекс токму поради сиромаштијата на државата, оние што имаат и што им е лесно достапно не го сметат за достигнување да имаат и да се фалат со материјалното па потоа да глумат ниво.

Се гледа по тие покондирени тикви што ги споменувавте, кои тука немале, па оддеднаш добиле можност таму некаде, па не можат да се израдуваат и наситат па мислат дека нешто постигнале, а што? Се здобиле само со материјалното. За еден Германец или Американец или било кој граѓанин од развиена земја на кои сите материјални работи и услови за живот им се лесно достапни, не ги ни сметат за достигнување како народот од сиромашните земји. Затоа што им е нормално нешто, отсекогаш го имале, не се бориле, не копнеале по основни животни потреби и услови.

Затоа и имаме комплекс и натпреварувачки дух обично кај тие што немале па сега оддеднаш имаат, како нешто да достигнале па им се може, па се на повисоко ниво од комшијата кој нема таква можност тука. Тоа е се синдром на сиромашна земја, која осиромашува се повеќе така во секој поглед.

Нејсе, а јас само кажав дека македончињата ми е погрден збор, а до каде стасавме :D

На samovila.red., tanja manja, Val-Dim и 23 други им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.102
    Допаѓања:
    43.426
    IMG_20160526_122755.png
    Поздрав женски

На JuLleE, tanja manja, Val-Dim и 14 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Каде сте Македончињааа!? Каде сте кај отидовтеее!

Кога го читам ова грутка на душа ми се прави, а не сум во странство.:?:

"Спомен тажен остана за родна куќа таткова.
    Зборот плачен мајчински, мајка не заборавајте".

Последна измена: 26 мај 2016
    На JuLleE, Peco, danichap и 11 други им се допаѓа ова.
  10. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.360
    За ова ќе мрчам, оти ми е слаба точка. Не мрчам на тебе, туку на системот. Закон е закон и треба да се почитува, да. Ама. Во секоја друга земја(и афрички, да не рече некој ама не споредувај запад/исток/север/југ), каде патник со странски пасош мора да си го пријави престојот, пријавата/одјавата се дели уште пред да се помине пасошна контрола за влез во земјата, при патување со авион и на авион ги делат пријавите, да си пополни предвреме кој сака да не губи време на аеродром. Ама во Македонија еве не е така. Пуштаат да влезе народ, без добар ден што се вика, траечкум, а камо ли да кажат дека треба да се пријават во полиција. Не само Македонци на странски пасоши, туку комплет странци. Се чудеше маж ми кога го потерав со мене во полиција да се пријавиме двајцата наредниот ден откако стигнавме во Македонија. Ајде јас ако не се пријавам мене на излез ќе ме вратат пасош да си вадам, ама на странците кои не се пријавиле оти не знаеле дека треба, што им се бара на излез од граница? :bug:

Јас и покрај тоа што сум пријавена формално за иселена, ме нема на избирачки список во МК, се барав со матичен број на овој онлајн што е сега :lol:, и секогаш уредно се пријавам и одјавам во полиција на доаѓање во земјата, кога и да го подадам пасошот со заверена пријава од полиција на излез на Петровец, еднаш не се десило а да не ми се рече - ама и македонски пасош да си извадиш нареден пат кога си дојдеш. Секогаш се нервирам дали овој пат ќе му текне на некој, ај да ја вратиме оваа, и е главна причина зошто се поретко и поретко си доаѓам. Една година кога се чекаше по 3 месеци нешто расипани машини или празни книшки за пасош им фалеа, планирав да си дојдам, за свадба, ама откажав, од пусти страв да не ми се закачи некој на граница и баш тогаш да ме прати пасош да вадам. Некој ќе рече па извади си пасош еднаш веќе и решен проблем. Не е мојот пасош проблемот.

На Peco, kjukli, papillonP и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.560

Апсурдно,ама ...мојата позитива на денот
    посебно моментот
    Неволем затуцане...гратис..краваташе...хипохондре што се плаше да добију рак од размишљања:lol:

На Peco, galapce, AngelOfArh и 2 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.755
    Тоа е тој муабет и став што јас го имам изградено во себе. Што веќе и спомнав.

Настрана од тоа.
    Овде не смееш да си дискриминиран, навреда како рацист, викање и урлање по народот е казниво дело и лежиш во затвор.
    Има секакви, од африканци, индијци, пакистанци, до полјаци и баш секакви кој што се облакаат во чамии преку глава, во бели чаршави, како бандини буквално од филмот со обетки на нос и синџири до црвени точки.. нелет тоа, можеш да видиш секакви паратели од народот на себе..
    Да не дај боже речеш нешто одма си плаќаш за навреда и рацизам.. е затоа тука самото општество и закони наметнуваат автоматски на народот дека кон секој граѓанин треба да бидеш фин и културен.
    Ги гледам неќни дечиња од училиште фатени за рака црни, бели, жолти, богати и просечни се дружат играт и пејат. Самите родители и институции ги учат така децава уште од мали па по дифолт секој си е за себе.
    Со работа, со плата со стан и пристоен живот.
    Невработеност во градот имаме 2 % од кои сите тие се инвалидски случаи, луѓе што не можат да работат. Пак затоа државата им плака и им дава станови.
    Да утре јас одам и се жалам дека немам работа а сакам да работам веднаш ќе ми најдат работа, ама, не се бира што ќе ти дадат тоа ќе работиш. Породилно можеш да земеш со полни 6 месеца стаж и работа, просечно околу 600 фунти.. ако немаш доволно приходи а си со деца веднаш аплицираш за стан, не на секој ама на грото им доделуваат и државата пола од трошковите им ги плаќа..за се одлучува народот, народот е прашан, нема далавери нема политики и заташкувања кој што сака тоа ќе каже..
    Треба уште да набројувам?!
    Луѓето.. луѓето ќе застанат да ти помогнат насекаде и во било каква ситуација, во продавница исто така, во автобус се знае кој има преоритет и каква десциплина има..

Ете.. поради сите овие доживеани причини мене овде ми е убаво.. секогаш ќе појдам долу, за одмор, за луѓе и за грутката на некој начин ама пак овде ќе се вратам. Од причина што немам нервози..и живеам убав живот.

На JuLleE, Val-Dim, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  13. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Добар ден :hai:

Си седам со црвчето, а ми се спие, ми се плаче, мене грлото ме гребе, она си кива...убавини.
    Ама нели мора да сме откриени навечер...:@.

Енџела си гледа Том и Џери, до неа искуклен нејзиниот нокшир кој овие денови има нова функција, дупка на глуФот :?:.
    Под нокширот става едно глувче, а пред нокширот става маче, демек го гони глувчето (facepalm).

Инаку финтата со плашење со муви за полесно облекување ни успеа само два пати, а на подолг рок ни успеа користење на, за неа смешни изрази, како "ала минут" :lol:.
    Викам "ала", бутам главата во дупката "минут" и готовоо.
    Најсмешни и' се зборови и изрази како егиди, мале, тути фрути,ојде да дојде, болен дојчин, џанам, таксена марка...:lol:.
    Најнови изрази и' се "нема проГлемО", "камон бојс, АГАРА џаб" од Том и Џери и "ја при СлаМа помош" (ја пришла на помош) од Маша и медвед :rofl:.

Денес за ручек ќе биде пржен млад компир со ќофтиња :inlove:.
    Инаку сум на нова диета, јадам само еднаш дневно што си сакам, и после дури другиот ден.
    Знам дека не е здраво, ама кога за друга диета волја немам, а за еден месец свадба имам, тоа е.
    Важно за два месеци, варирајќи напред, назад, со милион прекршоци, успеав да слегнам 12 кила (poolparty) :party:.
    Сега да слегнам "само" уште толку и лепотица ќе сум :makeup: :rofl:.

Да си ја поздравам @friendy, можеби сме и нешто рода, освен што сме сограѓанки, којзнае :?: :*.

Туку, си гледам сега слики на фб, сите дотерани, насмеани, заљубени на сликите и секогаш ми се врти во глава муабет со една другарка.
    Имаше 5 годишна врска со раскинувања, смирувања и кога конечно им дојде крајот, дечко и' дошол со албум полн со заеднички слики и и' викал, види колку заеднички спомени имаме, види колку бевме среќни...
    А таа за секоја слика посебно му кажувала, се сеќаваш тука пред да се сликаме како се скаравме, пред оваа слика како ме навреди, пред онаа слика како ме понижи пред сите...
    Секоја слика ја прикажувала нивната среќа, а зад секоја слика солзи, кавги, молења, понижувања...
    И најжалното е што тоа тој го заборавил, оти тој е бил навредувачот и понижувачот, ама другарката убаво се сеќаваше на секој момент, доволно убаво да расчисти еднаш засекогаш со него.
    И пак доаѓам на истото, пази кому завидуваш :!:.

Имав уште многу да пишам за вчерашната тема, ама бидејќи други членки горе долу опфатија што сакам да кажам, ќе ја тупам во друга прилика.
    Само ќе кажам дека има многу вистина во клипот на Тошо Малерот :!:.

Сакам само да ги прашам членките во Германија дали ако им пратам торенти за серии на мм и сестра ми преку е-маил и они си ја слегнат серијата таму, може да ги казнат за пиратерија? Фала однапред на одговорот :).

Бидејќи сакавте полајт теми, ве заебавале ли на телефон, или сте заебавале ли вие некој?
    Се сеќавам на баба ми и' ѕвони телефонот и и' викаат:
    Здраво, ние сме од Комуналец, имате ли вода?
    И баба ми:
    Чекајте, да проверам... (оди проверува). Има.
    Тие: Па ако има што не се избањаш, смрди цела маала :rofl:.
    Леле баба ми одма (како што е чиста Петра), јас секој ден се бањам, јас ова, јас она... :rofl:.
    Ние пак си ги баравме симпатиите преку именик и еднаш една другарка ме моли да се јавам на нејзиниот симпатија со кој лично се знаевме.
    Јас ја прашувам, а што да кажам ако ме познае? Она, нема шанси да те познае. Јас пак, а АКО ме познае? Она пак, нема шансии.
    Јас ѕвонам, ало Петрето ќе ми треба. Он, јас сум Трајанке...:o. ТРАС слушалката :x.
    Ако ја дознаевме адресата пак, шетавме и баравме по куќите и кантите за ѓубре (facepalm).
    Детективи, шта чеш :rofl:.
    Важно не ѕвоневме на полицијата или пожарната, или на таксињата :!:.

Ај да се фатам за ручекот, па после он да се фати за мене :( :D.

Поздрав и убав ден на сите :hai: :hai:.

На samovila.red., tanja manja, Val-Dim и 22 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.755
    Кога сме веќе кај граничарите. Што би рекле граѓаните за тоа што секој пат кога ќе наидеме на нашата граница ни бараат храна дека им се јадело нешто благо/солено? Си бараат без усул, те пребркуваат и си земаат што сакаат?!
    Па тоа не е срамота?!

Моја блиска личност се ќораваше и ден и ноќ да заврши факултет со 10 тки и преполагаше бидејки законот беше за тоа што е најдобар да има сигурна работа после факултет?!
    Бидна и тоа .. а мојата блиска личност сеуште дреми дома и работи во конфекција при целиот тој вложен труд и загарантирана работа што магично ја снема и и ја затворија вратата?!
    Каде да се жали за лажењето и мамките на државава?!

На Tajnaotrovna, Esmeralda-MD и friendy им се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.782
    Допаѓања:
    145.294
    Ако сме тука да ја кудиме државата, да почнеме па да ја омаложуваме до бескрај.
    Сте заминае, убави ви е таму. Зошто толку огрченост и фрустрации чувате во себе?

На samovila.red., tanja manja, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    ^Оти тоа што го имаат таму, требало тука да го имаат.

Треба да се стрижам и мислам тактика што да му кажам на фризерот. Досега кажував 1 цм., ме стрижеа 4. Овој досега колку му кажам толку фаќа.

@promeneta Благодарам.:angel:

Последна измена: 26 мај 2016
    На JuLleE, MacenceEna, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    На темава да си кажам и јас!
    Нит пљукам по мкд, нит сум патриот да се чукам в гради.
    Тука сум родена, тука живеам. Мое искуство ;
    15 години поминав во учење
    бев и продавачка и референтка
    Ме отпуштија со зборовите "знаеш како е, другава е на грујо внука, ти чија си!?"
    Две зими со тригодишно и деветмесечно немавме ни здравствено нит примања, преглед 500 денари, лек над 1000.
    Крварев во бременост, прогестеронски инекции мм купуваше сам и плус по 900 ден за ноќевање ми наплаќаа. За бубашваби не мора да спомнам.
    На пораѓај во државна болница си носев греалка од дома...
    Доволно е(highfive)

На JuLleE, Val-Dim, kjukli и 16 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Ааааа со овие куршуми НЕ.
    Референтка не си била 100% :rofl::rofl::rofl:

На samovila.red., molikaMk, JuLleE и 19 други им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    @promeneta кaзнивo е сo зaкoн. Некa не си игрaaт сo тoa. Немa веднaш дa им се јaвaт, aмa пoсле некoе време сигурнo ќе им стегнaт кaзнa.
    Не сум вo Гермaнијa, aмa знaм зa oвa.

На JuLleE, Peco, danichap и 8 други им се допаѓа ова.
  20. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Vitamina slobodno nareden pat prijavi.
    Za da te pretresat imaat pravo.
    Samo kolku pati neka kazat od tuka strancite se nudi pari na granicarite za da prenesat nesto ?
    Koga ke trgneme da prijavime trcaat po nas so placki i molenja kako deca imale pa neznam sto..
    Kako sto nie prijavuvame mozete i vie slobodno bez da se plasete ako ste vo pravo.
    I dosta se kudi nasata granica,odete na ukrainskata ili madjarskata da ve prasam sto se slucuva tamu..
    Nikade ne cvetaat rozi ni vo nasata drzava ni pak tamu kade sto ste vie.

@imelda Takov e zakonot i vazi za site.
    Sekoj graganin koga patuva vo druga zemja predhodno treba da se rasprasa za zakonite vo istata.
    I jas mislam kako tebe deka polesno e pred vreme da se podpolnat prijavite da ne se odi vo policija i da nema maltretiranje,site znaeme kako odi kaj nas toa no ete ni mene ni tebe nikoj ne ne prasuva..

На samovila.red., Val-Dim, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.