Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Дечки јас имам примеба.
    Денес (и вчера) се развила дискусија - паралела : живот во странство и привилегии и живот во Македонија.

Не е фер да се пишува дека членките ,,тупат,, или дека некој е ,,досаден,,
    Ова е тема за кафе-муабети, на кого му одговара темата нека пишува и нека се вклучи.
    Ако не Ви е по мерак, не читајте.
    Не секому му е интересно секој што ќе напише??
    Така ли е ??
    Оваа не за џабе е наречена ,,+/- 40,,...

Секоја дискусија на секоја тема е добредојдена.Не ќе ,,тресиме зелени,, секој ден и во секоја прилика ?!

На artemidis, JuLleE, ALISA0000 и 27 други им се допаѓа ова.
  2. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    1.567
    Дoбaр ден......кaфе цигaрa и релaкс сo феминa.Не живеaм вo мк aмa ниту сум пaтриoт ниту плукaм тaму кaде штo ми се кoрењaтa,не цветaт рoзи ни тукa ни вo мк,и тукa имa мaкедoнци шo рaбoтaт земјoделие и едвaј врзувaт крaј сo крaј и сo пoследнaтa плaтa си oдaт вo aвгуст сo дигнaти глaви кaкo тoa ништo не чине вo мк,пa јaдењетo не е убaвo и ред други глупoсти е тaквите не ги мoжaм.....и вo oчи им викaм и тукa имaш кoлку зa дa преживеиш ништo пoвеќе и вo мк дa си зa леб ке имaш и дoстa сo плукaње,нo имa мнoгу шo се нa дoбри функции и плaти е тиa тaквите се приземјени и реaлни.Свесни сме сите зa ситуaцијaтa вo мк и бoлниците aмa тoa немoжиме дa смениме ништo.

На samovila.red., tanja manja, Peco и 12 други им се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.841
    Допаѓања:
    101.419
    Пa некoј нaкит вo тoј дух, неoбичен укрaс...сликa мoжеби...
    Oвa зa @Вереничка ...
    Пaтем и @do-re-mi јa немa oдaмнa...

На Bozica1980, kukla21, MilaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.146
    Допаѓања:
    33.890
    Nikoj od shto mu e mnogu arno ne vadi bugarski pasosh, nikoj od shto mu e arno bega od sopstveniot dom.
    Dodeka studirav ete edvaj cekav da zavrsham, so pozitivna misla deka ke najdam rabota za brzo i ke si rabotam na strukata. Site sonishta se rushat nabrzo otkako si ja zemav diplomata. Greshka mi e shto go poslushav mm togash ushte decko velejki mi ke bide, ke bide, ke bide na podobro, ama ete ne bide. Da si podnesev navreme za pasosh ili da zapishev postdiplomski vo Germanija se ke beshe podrugo, pa dosega i ke gi zavrshev.
    Ama koga se dvajca neli, ne moze da bide se po moe. Ama pak dojdovme na moeto, samo kasno se svesti. E sega mislam nemam zivci za ucenje, mi treba rabota, pa za pocetok ke baram bilo kakva rabota samo da e cesna.
    Togash edvaj cekav da diplomiram, a sega edvaj cekam da zemam pasoshot.
    I ne e tolku bitno za mene, za nas dvajca,nie so mm i tuka bi mozele da se macime, da prezivuvame od den za den, ama za sin mi mi e najmnogu. Toj zasluzuva podobra idnina, nie i da se namacime bar toj da e miren i da ne se zamara so istite problemi shto ne macele, macat nas.
    Da redaktiram.
    I za kraj samo eden cist primer od moja bliska okolina. Covek skoro 9 ili 10 god. pomimati vo Irak i Avganistan, detenceto mu se rodi, toj tamu, detenceto mu porasna, toj tamu, si ideshe ama kolku sedeshe tuka. Imashe shansi pak da odi da prodolzi tamu, ima dovolno pari na smetka da pocne biznis tuka i poveke od dovolno verojatno. Ama ne. Momentalno e na pocetok, pak treba da se dokazuva, pokazuva na nekoe rabotno mesto shto prv pat go raboti. Plata mnogu mnogu poniska od onaa vo Irak i Avganistan.Noviot pocetok mu e vo Germanija i naskoro ke si ja povlece familijata. Zaklucok sami donesete.

Последна измена: 26 мај 2016
    На samovila.red., JuLleE, Peco и 18 други им се допаѓа ова.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nikogas nema da si objasnam...
    Izgleda kako milion dolari a od sto misira na pot mi se prevrtuva vo zeludnik:puke:
    Pozz od moeto 23ce:envy:
    P.S.I vo JSP se vozat takvi:!:;)

На ALISA0000, MacenceEna, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  6. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Nemame isto mislenje lunicke.
    Jas ne gledam problem ako nekoj drzaven sluzbenik ima dvojno drzavjanstvo.
    Platata sto ja zimam ne mi ja poklonuva drzavata tuku ja zarabotuvam.
    Na nikoj denes ne mu e zagarantirana rabotata i site treba da misleme i za idninata.
    Veruvam ima mnogu drzavni sluzbenici i vo stranstvo so dvojno drzavjanstvo pa nikomu nisto.

Jas na pauza i kafe.
    Vremeto e za nikade.Duva veter,ke zarosi,pa sonce... i posle od sto sme nastinuvale se cudime :doh:

На Peco, ♡BuBaLe♡, kjukli и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Quuen

Quuen Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    2.603

Мене ова доста познато :rofl::rofl:

На samovila.red., Annath, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  8. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Морам уште малку да е надополнам од предходното мислење.

Јас не се согласувам дека власта е виновна за се, ВМРО или СДСМ не ги фрлаат кесите со ѓубре по скалите очите да си ги извадиш, не фрлаат покрај контењерите ѓубре, не ркаат по улици, не кршаат нови клупи, игралишта, тоа се народот го прави.
    Власта е виновна за малите плати, високите трошкови ама не е виновна за тоа колку е валкано Скопје, не е виновна за немање осет на луѓето, гледам и пред куќите трева изникната, џбунови, ѓубре, дворот си го средува а тоа напред као не е мое и змии нека изникнат, нема врска со тоа што тие змии пак нему во двор ќе му влезат.

Седам во тој кафичот во сити мол карши комерцијална банка што е на кафе, седат деца еден куп, сите до едно со алкохолни пијалоци, било каде во странство да отидете такво нешто нема да видете, казни има огромни и сите се придржуваат кон нив, во маалското продавниче се продава алкохол и после 7, цигари на деца, нема никаков закон за никој, додека стоев пред влез го пратив Матео да ми купи цигари и продавачката му дала цигари иако и е скроз непознато дете.

Јас не би сакала во вакви услови да ми растат децата.

@MilaP кај мене предуслов да работиш на царина, во полиција и во армија е да немаш двојно државјанство, мислам логично е на такви работни места да се има лојалност само кон една држава.

На samovila.red., Mrs.Bass, ALISA0000 и 28 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Таа којзнае што ветила на сите кај што била, па се уплашила гола да не се врати :rofl::rofl:

И јас се согласувам со @lunicka службено лице, со овластувања да ја застапува државата и тоа да е државјанин на друга држава. Ми нема логика.
    Ова со враќањето луѓе на граница ми личи на изживување - еве ако беше странец кој никој не го подучил дека треба да иде во полициска станица?! Тој каков пасош да извади за да ја напушти земјата.
    Ова сум го приметила дека често се применува кога граничарите ќе видат дека е македонец, ама им дава странски пасош. Глупости.

На samovila.red., Umbrella22, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Има многу такви што не живеат лош живот тука и пак вадат бугарски пасоши. За да имаат уште повеќе можности за се нешто. И ок е. Нивниот избор, нивното право.
    Тоа само апропо муабетот дека сите вадат бугарски пасоши да избегат од лошото.
    Зависи само за кого какви му се стандардите. Нечие лошо за некого е добро, и обратно.
    Лелеее, филозофии сум целата :D
    @bittersweet треба контрола тогаш. Надворешна. Како истите тие луѓе во странство знаат да почитуваат закони?

Сега да ве прашам конкретно.
    За одмор работава.
    Мм не сака да бараме апартмани, туку ми предлага хотел со појадок и вечера.
    А што ќе правам јас со бебе и спремање храна за него во хотелска соба?

И ајде да прифатам, ако имате предлог за хотел, мирен, на самата плажа и некаде поблиску :nod:

На samovila.red., JuLleE, MacenceEna и 15 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пак за тоа е крива власта. Јавното зеленило треба да го одржува локалната власт. За тоа собираат пари.

Тоа што продавачката дала цигари исто е до власта - каде е пазарна инспекција да проверува што се случува?!

И уште ова, казните се многу високи „горе“, не дека народот до толку е поразличен.

На JuLleE, Peco, danichap и 14 други им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Си читам јас си читам и гледаме брм брм.
    Изигравам ди џеј. Малото реагира кога сака некоја песничка да се премота.

Само едно ке додадам.
    Не велете некому да не прави нешто што и вие го правите.

Променета јас те исчитав.:D

На ALISA0000, JuLleE, Peco и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Добар ден,интересни муабети се свртеле тука.
    Мене поимот Македонче ме асоцира на напатен човек,човек кој трпи,и животари.Многу си ја сакам Македонија како моја родна грутка,преубава ми е.
    Е сега знам дека следи прашање..Зошто сум излегла од неа?
    За некоја подобра иднина на моите деца.И овде бараат да работиш и прекувреме но овде си платен и го нема тоа да ти ја закасне платата,секогаш на време,бар до сега.
    Овде во маало сум имала Македонци но не сум знаела,и минатата недела не сретнаа во маркет и ни прозбореа на македонски.Ние среќни пресреќни сме нашле "наши"а тие ни рекоа Оти се криеле,чекале да се вселиме да не морало да ни помагаат со стварите.Боже свашта.И сами се поканија дека ќе ни дошле на гости но да имало и ручек печена кокошка.
    Јас им одговорив дека ние не јадеме кокошки и не чекаме гости сами што ни се канат.
    Не плукнам по народот државата или да се нешто пренемагам као јас сум од Странција,пффф,таа сум,дали живеам во Мк или Тунгузија иста сум.
    Ептен се занесов јас.Ааа уште ова да кажам,едвај чекам да тргнам накај дома,накај мама.Музиката у кола спремна.Ај на кафе варам за мене

На artemidis, Mrs.Bass, ALISA0000 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ми текна уште ова сакав да го напишам - некој имаше пишано на граница му барале јадење и незнам ти што. Никогаш не ми се случило вакво нешто на било кој граничен премин?!

На JuLleE, Ana Marija 1, Bozica1980 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.560
    До менталниот склоп на индивидуата е,не е пресудно местото на живеење
    Или имаш елементарна култура или ја немаш
    Или имаш домашно воспитување или го немаш
    Или имаш манири или ги немаш...
    Важи на секое место,во секое време,за секој

На samovila.red., bittersweet, ALISA0000 и 18 други им се допаѓа ова.
  16. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    На мм му побарале на српската граница.Му ги пребарувал торбите и ја нашол теглата Нутела.Му ја побарал на мм као...Пао ми шечер..Мм му извадил лажичка,ја отворил теглата и му црпнал од нутелата.И овој као цела тегла мислел да ја земе.Мм му рекол Оти не ја купил за него,туку за неговите деца.Се изнасмеав

На samovila.red., ALISA0000, mal.ecka и 16 други им се допаѓа ова.
  17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Бил некој во Никити, Ситонија?

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    @Sky-butterfly сум била кога моите биле мали бебиња во хотел и сум се шетала со блендерот.Сум носела и решо и фрижидерче со намирници за да им зготвам.Ако планирате за Грција имај на ум дека нивната храна е позачинета со малку специфичен вкус,па затоа или ќе пазариш од таму или ќе си носиш.Зависи каков хотел барате со колку ѕвезди и каде.
    Сега гледам за Никити прашуваш.Мало типично грчко селце.Најдобро прашајте си по агенцииве што имаат да ви понудат и каков хотел барате.

На referentka, Annath, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Казните се големи за прекршоци и ако го направиш, тогаш никој не може да те спаси. 2-3 такви во месецот и децата гладни ќе треба да ти се.
    Кај нас не сум слушнала некој да бил казнет заради фрлање отпад на недозволено место, ниту дуќан или кафетерија затворен заради точење алкохол на малолетни, а знаеме дека ги има на куп.
    Во Словенија некој тип си бил на излет и ќесето со отпадот си го фрлил таму во природа. Го нашле по фискалната сметка. Сега сигурно и туѓите отпадоци ги собира кога оди на излет.:lol:
    @Sky-butterfly Оди си во хотел доколку имаш можност. На мени секогаш се наоѓа ориз, компир. Не знам колкаво ти е бебето, но имаш голем избор на храна што може да се земе од дома. Каши во стакло, каши со млеко или јогурт што се заправуваат, бисквити...Обично сите хотели имаат некоја мини кујна и фрижидер. Ти треба само ел. ѓезве, лажичиња, сунѓерче, средство за миење и некој сад со капак за да му ставиш јадење за во соба. Никој нема да ти каже или префрли нешто кога ќе види дека си со бебе, иако е забрането носење храна во собите.
    Во Никити не сум била, но сум била на тој крак во Геракини, Неа Мармарас, Вурвуру, Сарти. Сите места си имаат своја убавина. И таму некои се со подобри, некои со полоши плажи.

На ALISA0000, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, referentka и 12 други им се допаѓа ова.
  20. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Ne e izivuvanje tuku takov e zakonot.No da...polesno e da se kaze deka nie na granica se izivuvame so narodot otkolku deka narodot ne se drzi do pravilata i zakonite.
    Posle ke se zalime deka nikoj ne gi pocituva zakonite i zatoa ni e drzavata do vakov stepen.
    Za dvojni drzavjanstva veke ne ni planiram da se izjasnuvam,dovolno kazav.

На ALISA0000, galapce, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.