Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.781
    Допаѓања:
    145.294
    @Sky-butterfly според мене идеално за деца е Неи Пори.
    Од причина што плажата е многу долга ,широка и чиста. Водата е плитка. Па и да забегаат да не се припотресуваш.
    На вториот крак кој е нели по извикан од првиот вреди само Портокаловата плажа. Друго се е исто како на први. Само цените се малку по високи.

Меѓу Калитеа и Полихроно ми се допаѓа Палини оти има супер плажа, ама длабока. Плус мана е тоа што не нудат лежалки во цената на хотелот.

На Annath, Val-Dim и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  2. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Додека ве прочитав 100000 мислење, заборавив што сакав да кажам на почетокот....|(
    Мене ми е криво што досега немам извадено бугарски документи... лани ми се укажа шанса да одам во швицарска да работам и тоа многу добра работа... Дури барав начин да платам екстра за некаква брза постапка за вадење бугарски документи ама џабе...

На samovila.red., JuLleE, WORRIED.BT и 14 други им се допаѓа ова.
  3. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    1.567
    Ај дa кaжaм и зa грaниците,пoследните 2 гoдини пaтувaм aвиoнски a претхoднo не сум имaлa прoблеми или дa бaрaт шo нoсaм зa јaдење,еднaш беше сезoнa нa aјвaр и србите ме прaшaa финo лепo дaли мoже еднa теглa му рекoв декa мoже и ги пoнудив и кoмпoт oд грoзје си ги земaa....aмa сепaк прaшaa дaли мoже и не беa вooпштo нaпaдни.

На Mrs.Bass, ALISA0000, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  4. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Jas ke kazam zosto kazav gragani od vtor red.
    Nasite koi izvadija bg pasosi i rabotat so transort, sekako so bg kamioni se vtororangirani zaedno so romancite i hrvatite. Eve neka kaze nekoj od vas dali pr. Germanec vozi za 0.79 eur/km. E nasite vozat.
    Neka kaze nekoj deka Sveganecot ke zapali kamion za 0.79.
    Ajde plakanjeto, ama ima i druga situacija. Doaga kamion na istovar so bg registracija. Posle nego doaga kamion so svedska registracija. Aj pogodete koj prv ke bide istovaren.
    I @MilaP jas tvrdam deka plata za sofer (nas so bg) e od 1500 do 1800 eur vrv.
    So 2000 + eur gazdata moze da mu go pokloni kamionot.
    E i ovoe luge sto gi pisav se otideni na pecalba. Pa sega dali se od 2 ili 16 red , e ocigledno.
    Mozda vo drugite sektori i onamu kade nastapuvas kako fizicko lice a ne kako pravno, e poinaku.
    Neznam.

На ♡BuBaLe♡, ALISA0000, JuLleE и 18 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И до казната е. Да знаеш дека ќе те казнат, пази па да не се фрла. Кај нас тоа е само за хартија.

Еве де, ако странец дојде, а не бил поучен што ќе ну направите? Јас гости никогаш не пријавувам, а па никогаш не им направиле проблем на граница зошто не биле пријавени. од друга страна, тие што ги знам што имаат странски пасош (хрватски, романски, германски) и те како ги малтретираат на граница нашиве.
    Законот е закон за сите, а не селективно да се применува затоа што некој на граница смета дека еве го овој нашиов со германски пасош - сега ќе види кој е посилен.

На bittersweet, referentka, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Јас имам многу позитивно искуство и со нашите граничари и со маџарските.

Не прашуваат само дали имаме нешто да пријавиме, ништо повеќе. Ниту коментари, ниту проверки, ниту навреди...

@promeneta Ана веќе ти одговорила.

На JuLleE, afrodita26, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Kako i da e poveke mu se isplaka.Ne e isto da zimas za istata rabota max 1000e i da ti kratat nasite gazdi za se i sesto i ne e isto da zimas 1500-1800e.
    Moj bratuced so bg pasos voze germanija-svedska 100e dnevnica.Ne voze nisto poveke ni pak pomalku od soferite na evro sped,kav-komerc,cakom,peca-komerc i da ne gi nabrojuvam eden kup se...
    Zaradi pasosot zosto za istata rabota da zima eden poveke drug pomalku.

@kukla21 Kaj nas na granica vazi zakonot za site podednakvo i ne gi delime lugeto sto drzavjanstvo imaat.
    I mnogu cesto duri poveke od sto treba pregleduvame niz prsti.
    Neka kaze eden od nasite ovde sto ziveat vo stranstvo kolku alkohol i cigari prenesuvaat koga si odat.
    Nie ne pieme nafta i ni e jasno.
    Dokolku napraveme pretres i najdeme nesto samo gi zamoluvame da ostavat ili da frlat,sto sakaat moze da napravat a kazni ne piseme.Neka gi fanat vo drugite drzavi na granica dali vo Srbija,Madjarska pa ke videme sto ke se sluci...
    Ima i kaj nas stoki ne vikam deka site se dobri da ne se razbereme pogresno.
    No kolku sto ima patnici bezobrazni toa edno cudo, od stranec ne sum bila navredena nikogas ama od makedonci i pleme i majki i sajki se se mesa pa i fizicko presmetuvanje ..
    I ne mi e vo plan poveke da diskutiram.
    Pozdrav

На samovila.red., ♡BuBaLe♡, rose60 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.334
    Допаѓања:
    261.478
    Знаете каков ми е денов...чекам некој попреку да ме погледне и да се испокарам.

И ред чоколадо му украдов на маж ми...јас редот он остатокот у исто време го изедовме |(]:) И тоа ми пречеше:!:
    На темава немам што да кажам, ја сакам земјава ама сум се повеќе скептик дека ќе тргне некогаш на подобро :mm: Друг пасош немам, на ниедна граница никогаш ништо не ми побарале...

Разгледав каталог на дм, запишав што сакам и со план си влегов у продавница. Инаку сум како Алиса во земјата на чудата и никогаш не купувам баш тоа за што сум влегла(wtf)

Кафе да се пие или не е прашањето сега:tmi::coffee:

На Mrs.Bass, bittersweet, ALISA0000 и 21 други им се допаѓа ова.
  9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    @MilaP не демантирам, но сакам да те прашам, дали братучед ти работи во германска, шветска или бугарска (наша) фирма?
    135 еур +гориво +патарини е дневница за камион со приколка, така да 100 еур возач да земе дневно ми е ту мач...освен нели ако не работи во германска или шветска фирма која вози 2 еур/км.
    Ако е во една овие фирми, повторно доаѓаме до тоа дека некои фирми се второпласирани, а со тоа и нивните вработени.

На ALISA0000, JuLleE, MilaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Vo Germanska firma mislam deka AK-Transporte se vikase.
    Vo Emsa- Sped mislam deka davaa 1800-2000e ako si na 3 meseci gore normalno so bg pasos.
    Makedonska firma e voze Svedska-Danska-Norveska mislam,ne me zemaj za zbor.

Kako i da e mene muabetot mi bese zosto nekoj so bg pasos da zima poveke od soferot so mk pasos ako ja rabotat istata rabota.I dvajcata vozat,i dvajcata ne se doma i ne gi gledaat svoite familii no ne zemaat isto plata.
    Ne e fer pa koj kako saka neka kazi.

Последна измена: 26 мај 2016
    На samovila.red., rose60, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Сега сум за бунгалови, посебни, на плажа, со малку ладовина ... за со деца рај :d:

Не ми се битни многу плажите.
    Малиот ми има 4 години, ионака нема да оди далеку, таков силен на глас, вика, скока, ама ми е страшљив :rofl:

Пред некој ден не отече да одел на рингишпил и тие други работи за деца. Ајдеее отидовме, малиот не може да се оддлучи, па се плашеше ваљда ли или што. Му велам ајде на тоа вовче, по шини што оди, тоа како за бебиња скоро, тој не сакаше. Вика: ај друг ден. :rofl:

Херој мајкин :lol:, му треба подолга психичка припрема. Еве го денес пак бара да оди. Ваљда собрал храброст :D

Затоа не му се плашам. Тој не превзема ризици, секогаш на сигурно оди. :) Од мал е таков.

Малечката денес не ми преспа попладне. Сега ќе ја бањам и право во кревет. Јас малку вино да се напијам. Оддамна не сум. Како би ми всушност легнал еден коктел како од тие на @MacenceEna
    Ќе морам и јас да купам зерзевати за коктелчиња, ме настрви ептен :d:

На samovila.red., Mrs.Bass, rose60 и 21 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Скај да ти ја пратам мојата флаша бакарди.
    со сиот мерак си ја имав купено за да си правиме коктелчиња навечер...рокот да не и помине додека пак можам да пијам, да се искористи, зијан да не оди :rofl:

На Tajnaotrovna, MacenceEna, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Кај нас хотелите пополнуваат пријави за странски гости, за друго не сум слушнала. Веројатно кога се престојува подолг временски период тогаш се пополнува од физички лица.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.146
    Допаѓања:
    33.890
    Da, da tocno e toa deka so bg pasosh e edna dnevnicata, a so mk e druga. Mm e so mk pasosh i zema pomala dnevnica.
    Ne veruvam deka nekoja mk firma isplaka na nekoj so bg po 2400 e mesecno. Do kaj 1800-2000 e so bg mesecno.
    I vo germanska spedicija so bg pasosh e tuka nekade okolu 2000e bruto.

На Annath, Esmeralda-MD и MilaP им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    На рецепција ти го пополнуваат и даваат ливчето, потоа само го предаваш на граница.
    Доколку си приватен смештај во полиција си пополнуваш сам. Еднаш се случило мојов да нема ливче...ни рекоа за друг пат да не заборавиме без дополнителни коментари или гњавења.

На Annath, kukla21 и MilaP им се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Може може :nod:
    Ќе испијам еден и за тебе :D

Ама стварно ме заразивте со идејата :d:

На Tajnaotrovna, Annath, MilaP и 2 други им се допаѓа ова.
  17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.360
    @kukla21
    Колку јас го имам роварено законот, непријавен странец на излез плаќа парична казна и добива забрана за повторен влез во земјата во иднина. Не знам колку трајна е таа забрана. Пријавувај гости во иднина, од кај знаеш, може баш кога твоите ќе минат да се заострат со казни. Кога станува збор за хотелски престој, како што Френди кажа, тие ја водат таа потребна евиденција.
    Тоа што не се применува казнување, е на добрата волја на граничниот полицаец. Тоа што никаде точно не е нагласено во законот, или јас не можам да го најдам, што точно треба да правиме ние со дупли државјанства, а да не зависиме од добрата волја на некоја индивидуа, е таа дупка каде може слободно некој да бере бостан на таа база и да биде вратен. Еве таа година кога јас се откажав од доаѓање ради нејаснотии, мора ли пасош или со среден пријавен престој, по весниците читав луѓе вратени од граница, од полиција рекоа зошто, каде си родена, не треба, одговорот од амбасада, ние мислиме ако се пријавиш нема да те вратат. За мислење не им се јавив. Ви викам, слаба точка ми е.
    За шверц е друг муабет, друг закон, и дали се применува или не нека го засега оној што шверца.

На bittersweet, friendy и Annath им се допаѓа ова.
  18. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Dokolku imas dvojno drzavjanstvo (na primer makedonsko i germansko) a nemas makedonski pasos odes vo policija i prijavuvas prestoj.
    Dokolku imas mk pasos ne se zamaras so prijavuvanje.
    Licno kaj nas ne kaznuvame ni pak stavame zabrani.Vo nekoj slucaevi da no toa ne zavisi samo od nas,tuku po naredba i sigurno ima i drug prekrsok.
    Najcesto pregleduvaat niz prsti.
    I ne sme nie krivi tuku takov e zakonot. Nas kako ke ni svirnat taka igrame.

Drugo sakav da prasam tuka poveketo imate mali deca, imate li iskustvo so lancinjata od kalibri?
    Na drugarka detenceto ima 9 meseci nema ni edno zapce ispadnato a mnogu se maci,zemala denes lance od zegin i prodavackata i rekla da go stave na sonce i posle da go stave na vratceto na deteto.
    E sega taa ne znae kolku vreme treba da stoe na sonce pa me prasa mene ama jas za sin mi ne koristev i nemam iskustvo.
    Znae nekoj od tuka :?:

На Tajnaotrovna, friendy, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @MilaP незнам зошто се осети нападната - дискутираме. Јас сум убедена дека странец без ливче и наш со странски пасош без ливче нема да имаат ист третман. Може ти си принципиелна, ама има добар дел кои не се. Тие оставаат ваков впечаток.

На bittersweet, friendy и Annath им се допаѓа ова.
  20. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Така денот ... ми го утнаа особи кои ни сами не знаат што им е проблемот ...

На friendy, Annath, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.