Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ariel

Ariel Форумски идол

@Lilit што ти требаше сега ваква тема... Ме стави во мисла. И не е добро.

Јас одам од крајност во крајност.
    Проблемот е што многу сакам да сум надвор од дома, а семејството не може да ми ја следи динамиката. Се сакам себе си кога се лишувам од сон затоа што поминувам прекрасни моменти со луѓе коишто ги сакам. Или кога цел ден сме излезени со мм и децата, дали во природа или по град. Дури и кога одам на пливање, пак сум надвор од дома 2 часа (а му викав на мм да направиме базен дома :D)

Лани имав примедби за динамиката - и за тоа што само ги терав да одиме негде, и за тоа што доста често и сама скитав. И еве, скрасена сум, ама тоа што висам на форумов не значи ништо друго, туку дека желбата за дружење ја пополнувам во виртуелниот свет. И многу сум попасивна кога сум претежно дома. Домашните обврски ми стојат, за ништо немам енергија.

Да не се разбереме погрешно, има задоволства од кои не се лишувам. На пример кафе на тераса. Или одмор во дивина. Колку и да не го сакаат домашните тоа, знаат колку ми значи и воопшто не е предмет на дискусија.

Што да кажам, животот е полн со компромиси. Уште да беше лесно да се воспостави баланс!

2. lunicka

lunicka Форумски идол

И ти си во право @Bridget .
    @referentka како???
    Па сигурно нема да одам да шишам зашто се сакам себеси туку зашто ми пораснала косата и е неуредна.Или сум купила нешто зашто сум имала пари и можност па сум си го пополнила плакарот .Дремам на Фемина зашто имам време и можност и сакам да пишувам и да ги читам луѓето.
    Ситни задоволства се тоа а според мене тоа не е самољубов туку задоволување на себе и своите потреби во моментот.
    Најчесто се држам за рака себеси,зашто ако се се испуштам отидов по ѓаволите.
    Така јас се сакам.Ти на твој.Важно е да си задоволен нели.

Last edited: Jun 13, 2016
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Temata e kako ja pokazuvate ljubovta kon sebe a ne dali nekoj e samozivnik ,sebicnjak ili egoist.
    Ne stanuva nikade zbor da gi batalam decata i site okolu mene za da legacam i bidam sama so sebe.
    Muabetot bese kako si davam sebe si sitni vnimanija.
    Kraj kraeva toa e moj nacin.
    I zadovolna sum.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кога легачам најмногу се сакам!

5. mareane

mareane Форумски идол

Моето мислење дека љубовта кон сам себе постепено се зголемува како минат годините.
    Како мали се чудевме како бабите и дедовците си вардат толку за себе,а сега како идат годините приметувам дека и ние стануваме се повеќе посветени на себе,во смисла прво нас да ни е добро па после се останато.
    Само се плашам да не тоа премине во себичност оти постојано гледам такви примери на постари луѓе.
    Еве денес цел ден себе си си угодувам:Мм ме однесе и донесе на работа,после малаксано се чувствував па цело попладне го одлежав(ручек пропржив нешто набрзинка),после си бев со колешки на дружба и сега се дружам со вас...Љубов кон себе или себичност е веќе ова!?

anel, JuLleE, ph.orhideja and 18 others like this.
  6. Ordinary

Ordinary Форумски идол

ДВечер!
    Не ми се филозофира,само ве читам
    Си угодувам со тоа?:?:
    Да.
    Правам што ми се прави во моментов,имам можност за тоа.
    Истото неможе да важи секогаш.
    Се ставив во лер:lol:

Val-Dim, ph.orhideja, Annath and 15 others like this.
  7. duffi

duffi Форумски идол

И мене не ми се филозофира, а не ми се ни чита. :yawn:
    Е така се сакам себеси.
    Знам да бидам и себична и попустлива, зависи према кој.

Val-Dim, anel, ph.orhideja and 15 others like this.
  8. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Пре долги постови, немам трпение да ве читам. Одам да нанкам да не се жалам наутро дека сум не наспана.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Пих... Ако за тебе животот е динамика, па и интензитет и си најдобрата верзија од себе кога е така, мислам декааа...треба да го прифатат тоа, а не да е ствар на компромис. Камо сите да беа ко тебеее...

Се сакам и кога се терам да вежбам, а тооолку мразам... Дајте ми танц, јога, немам гајле, ама интензивни повторливи движења, па уште и некој ми урла демек да ме стимулира... Ама и тоа е за љубов кон себе.
    Ај да смислиме некој уорк аут на драм ен бејз, а? Наслаба у свет ќе бидам.

Да, да нека не ви се филозофира, ама после во сдк, па и тука ќе читаме мислења ова ми е, она ми е. Не е филозофирање туку колку се познаваш себе си е прашањето па да имаш што да кажеш?
    Интересно е да се зезаме и да муабетиме за ручеци, ама па само за тоа е живеачката?
    А и можда некого ќе инспирирате да си направи промена кај себе.

Љубов кон себе не е себичност. За да дадеш нешто треба прво да го имаш. Себичност и љубов не одат ниту една реченица. А старачката себичност е само себичност уз страв.
    Моите другарки и си поминале убаво, јас не завидувам на тоа, јас сум среќна што е тоа така, а тоа е љубов према нив. Мене вчера ми требаше да бидам така како што бев, и исто ми беше убаво, убаво ми почна и неделата, а имаше ризик ако излезам да се претвори утрово во самоомраза и шити недела. Има поента? Има. Битно ми е да сум на чисто со себе, ако е се друго во прашање и правам работи кои не ги сакам, а некој има потреба од нив, тоа е лицемерие. Не мешам екстреми од типот - човек крвари, јас се гадам од крв и не му помагам, тоа нема врска.

Самољубов денес ми беше кога и реков не на надредената со образложение - не ми го почитуваш времето, а јас навистина имам и живот надвор од тука. Мораше да се заврши работа, пред се нејзина, се обиде да ми ја тупне за да си оди, секогаш така, епа сега нема...Тоа чија себичност е? Она се сака, ја не се сакам јер фина сум? Епа чао.

Кога удоволуваме на други копнееме да не видат, да не прифатат, да не сакаат, а би не и без да ги правиме тие работи за нив, ако ги презентираме на правиот начин. Ако нешто ми важно и вредно, а некој ми трие сол, тој треба да се запраша, а не јас. Себично е да го правиш тоа, а во себе да ти е бљак само за да ти дојде две минути убаво од тоа проѕирно признание, а не си подобар човек, напротив.

Last edited: Jun 13, 2016
    anel, JuLleE, ph.orhideja and 15 others like this.
  10. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Не сакам промени најубава сум си и полна со смодоверба. Го правам тоа што јас го сакам и си се сакам себе си, себична сум. Уживам во животот, се гледам во огледалото и Воала, најубава сум!
    Секој ден го живеам како да е последен. Животот е убав ако сам си го направиш да ти биде убав. Мрч, мрч си мрчам.
    13450284_10153499780536331_2302510980678487706_n.jpg

11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Почит кон себе, задоволување на своите потреби, интереси, желби..какви год биле тие, па макар било обична фризура, нокти, или како мене..неделно бањање уз триста перипетии во кои уживам се токму тоа... сакање себеси. Обично задоволување на потреба би било... ми се јаде - јадам, што год. Друго е кога јас ќе си го зготвам со ќејф она што сакам да го јадам, oти,обожавам да готвам,па и ретко го јадам и ретко го готвам тоа, оти од х луѓе во фамилијата, само јас го јадам да речеме и никогаш да дојдам на ред. Друго е да јадам само ради реда, да задоволам глад, а друго е да уживам во цел ритуал... во омилената чинија, омилениот прибор..на омиленото место:D у кревет или на тераса, у лето.:D
    Или, фризура...едно е да ја кратам косата оти ми пораснала па као,морам...чакштовише,можам и сама да земам ножиците и да се скастрам, а друго е да го направиш ритуал во кој уживаш..некој ужива со самото одење во салонот,бирање фризура,муабетење со фризерката, муштериките, пиење кафе во фризерницата или што год. Одделуваш од денот, од времето за да го направиш сето тоа за себе,без да брзаш,без да се туфкаш и пуфкаш за друг некој...го правиш оти душата така ти сака и точка. И воопшто не е себичен и воопшто не е лошо и во материјалното да се ужива. Па гладот кој го осеќате ајде задоволете го духовно, или жедта изгорете ја на поинаков начин... натнете си ги мислите на вас и излезете само со мислите на нозе и на тело. Во ред е да се биде себичен, и многу таа себичност ќе ја сметаат за постигнување,знаете зашто, оти цел живот до тогаш го минале удоволувајќи им на другите и погазувајќи ги своите потреби, интереси, желби...па и едно „не“ на другарка, комшика е почитување на себе и своето време, ако не ти е удобно тие саат време што ќе ги отседиш со личноста,ако чувствуваш дека личноста те троши и исцрпува или искористува.

Val-Dim, anel, JuLleE and 24 others like this.
  12. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Ќе кажам нешто за да ве пореметам.
    Лајкови ставате кој како ви е мил според никот или стажот на пишување, а не кој што напишал. Групава односно членовите во темава сте како еден клан и никој друг не може да се приближи, веднаш е камшикуван.
    Е ај аирлија на сестринството.

13. lunicka

lunicka Форумски идол

Добредојде сестро...(highfive)

ph.orhideja, Annath, kukla21 and 16 others like this.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Неза џабе си мрчатор. Еве еден лајк.
    А за сестринството ти треба една тетоважа, имаме грб на сестринството. Тоа е тајната што уште не ја знаеш.
    Леле..клан.
    Само шо ми рече овој дома дека едвај чекал племе да си имаме...

anel, JuLleE, ph.orhideja and 20 others like this.
  15. MilaP

MilaP Форумски идол

Mi se pie kafe...ke staves i ke dobies like od mene :)
    Se zezam ... ama za kafeto ne se zezam mozes slobodno da staves :!:
    I mozes da kazes nesto za sebe si..deka si mrcator citame i po nikot ama nesto drugo kazi si..

PUPICA, ph.orhideja, Annath and 14 others like this.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Не мрчи толку де.
    И стави помалку зелена слика.

А за тетоважата има време , чекај. Не е тоа така лесно.
    :D

Annath, kukla21, mariatim and 6 others like this.
  17. lunicka

lunicka Форумски идол

За почеток печат на рака ,може???:D
    Да не претерав,...:worried:

Annath, kukla21, Tajnaotrovna and 7 others like this.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Поздрав од Кафана,од луѓево на маса што се ми се гади што се дволични,еднава за другата збори ваква онаква а сега уште да ја избаци:puke:
    ДОСАДНО МИ Е!

Ninichka, Annath, kukla21 and 10 others like this.
  19. Мрчатор

Мрчатор Активен член

За мене нешто лично. Ја сум од племенито домородско племе. Моите предци се со сина крв.:D
    @Lilit обичам те„ груба, реална, приземјена (пизди на се и сешто).
    @Bridget ми е фаворит. @referentka те љубам (не сум лези бези).
    Олабавете малку со новите членови.

Tajnaotrovna, Cka, ALISA0000 and 3 others like this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Твоево ме потсети на моиве 2 колешки.Едната спие со мажот на другата.И двете знаат која игра се игра.Битно во друштво,на работа се поздравуваат и бакнуваат на образ :D

anel, JuLleE, ph.orhideja and 17 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.