Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    279.700
    Здраво женички после неколку дена се прибрав дома .Бев 2 -3 дена во другата дома кај свеки де(таму ја чекаме славата) пречекав гостите и така Сега повелете од колачите што останаа
    970970_115517385323547_1371129350_n-dd1cf7-800x600.jpg

Прикачени фајлови:

На Mama25, Serafima, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.089
    Допаѓања:
    184.325
    Е што вирус ке беше ова повракање на 2 минути уфф ке не умрат овие децава наши и така фино лепо си дежураме нокеска цел нок тек у 8 си легнавме па сега коа станавме цели изпогрешени незнам дал е ден ил нок ај ке мине
    така само да си се олеснам и да ве позз

3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Тунел со Живкица mi se dopaga.:clap: Ja gledav koga Zivkica bese bremena. Znaci ja ima seuste i ima isti koncept kako 8 Kat.
    Blagodaram:D
    Da si kazam jas sega za dozd.
    Obozavam:lol:, samo sto sekoe vrnenje na dozd posle 5 minuti se prenasocuva vo sneg. Leto 2014 vo Skopje imase dosta vrnezi.:rain: Jas uzivav, sekoj dozd me banjase do gaki. Gledav gospogi kako trcaat pod strei(hollest) , flizurata da ne im se rasipe. Jas odev, odev pa si se vrtev vo krug so sirum race da ja dolovam sekoja kapka.:rain:
    Se razbira, lugeto me gledaa kako da mi fali nesto,:( sekoj ima pravo da si misli sto saka.:D
    Dozdot e inspiracija :nod:so isklucok na toj sto me fati na Vodno.;(
    :rain::l:(highfive)

На Annath, anina, НаталиЛили и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    10610591_688837707879330_4071384462759412636_n.jpg

На senza.parole, Mama25, Serafima и 10 други им се допаѓа ова.
  5. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas malku so zadocnuvanje.
    Imas pravo, prevodite ne se dobri. Imam custvo deka se preveduvani knigite od preveduvac koj nikogas nema ziveeno vo zemjata od koja gi preveduva knigite. Poveke mi lici na nepoznavanje na kulturata, pa zatoa i stavaat sloboden prevod na nestata i na kraj recenicata ja gubi smislata. Desetina takvi recenici i knigata otisla vo drug pravec.
    No mojata potreba za citanje na Mk jazik e druga. Jas drugo baram od knigata.
    Na poveke navrati imam napisano deka kade ziveam nema Mk. Pa i tie sto gi ima se nametnati ne moj izbor (nemam jas kako vas izbor, tie se tie,nekolku, sakas druzise, sakas ne). Razmenuvanje mislenja, konverzacija na Mk. e mnogu slaba. Primetuvam deka gubam od kvaliteton na jazikot. Toa mi e celta da citam poveke da si go odrzuvam jazikot.
    Da, doma zborime na Mk. i toa isklucivo. No pak ke recam kakov e toj makedonski. Se se sveduva na toa natimigo dajmigo. Najobicen makedonski.
    Ne deka jas ocekuvam deka bi imala fond na zborovi kako vas koj permanentno vo sekoja situacija go koristite, no ete taka da odrzuvam nekoj kontinuitet.
    Pak ke recam , imate pravo. Prevodite se oskudni, no imate i izbor istite da gi citate na angliski.
    Da im zablagodarime sto postojat. Jas koga bev dete isklucivo srpski se citase (lektiri na srpski, zosto vo biblioteka imase tri knigi na makedonski i tie bea sekogas podignati, od toa sto ostanalo samo srpsko ni bese izbor, ako sakas da ne odis so neprocitana kniga vo skolo ke citas srpsko izdanie).
    Pisuvajte koj knigi ste gi kupile. Inspiracija e za site.
    Blagodaram

На Annath, Val-Dim, anina и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @toogood за јазикот би требало да купуваш книги само од македонските автори.

И јас од истата причина купив книга од Винка Саздова, и ми се допадна, па купив пак од нејзе. Ти сигурно ја имаш читано, туку ти дадов пример.
    Мене ми е многу интересно. Толку зборови дури не ги ни разбирам, па во контекст на реченица ги разбирам, ги учам.
    Не сум многу упатена, и јас учам, ама сметам дека таа ги користи прави македонски зборови. Ете некој кој знае подобро нека каже.

Битерсвит, мене ми се многу слатки, се сакаат, приврзани се.
    Баш убаво што така лесно ја прифати градинката. Уште и братче да ја прифати :D

На Annath, toogood, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    А, таа емисијата ти што ја спомна е од тие интелигентните така? Мислам на Магазин ИН.
    Или сега се попишмани па сакаш да бидеш малку поинтелигентна? Во првичниот пост побара емисии со гости од типот на Магазин ИН или тоа не беше ти? Такви сме ти ние, никој не гледа турски серии, пинкови ѕвезди, ѕвездите на гранд... а се знаеме и се најгледани.

8. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    101.867
    Сакам многу книги ама за жал не сум во можност да си ги дозволам.Затоа библиотката ми е тука, така сум поблиска до нив.И не можам да читам на англиски,па се задоволувам со превод.
    Има периоди кога ги голтам и има периоди кога нешто не ми дава да се посветам на читање.
    @toogood само македонски автори за читање.За мене Петре М.Андревски е неприкосновен.Тоа е мое мислење што не значи и дека е на место.
    Контактни емисии од типот на 8 кат во македонскиот етар нема.Можеби Тунел на Живкица ама ретко ја начекував.Го гледам и шоуто на Дејана на ОБН,обработува различни теми и е интересна.Како и да вртиш на македонски од тој тип нема да најдеш ништо.Или барем јас не знам.:^)
    @bittersweet ме насмеа за децата,ме потсети на моите со нивното групно трескање од земја,солзи и мрсули на кило.:rofl:
    Имајте си убава вечер.(poolparty)

На Mama25, Serafima, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.803
    @toogood ако нешто постаро? Јас многу го сакав Фрејзер на времето и баш видов дека е ставено на youtube и планирам да ја изгледам пак. :)
    Oбично зимно време најчесто и си ја гледам, највеќе ме опушта некако.

https://www.youtube.com/channel/UCPZ6LNpXVhe2IhVbQC9gyww

Oд емисииве со гости, мене ми се допаѓа Пулс на Ана Јовковска, ги има и на youtube епизодите на каналот на Алфа ТВ.

Последна измена: 2 февруари 2015
    На Annath, toogood, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.112
    @toogood од читањето на твоите постови заклучив дека твојот македонски е многу подобар од македонскиот на многу луге што живеат во Македонија (y)!!! Го поздравувам твојот труд барем дома мегусебно да разговарате на мајчин јазик - македонски :)!!!
    За преводите на книгите од англиски на мекедонски не би сум коментирала колку се добри - зависи од книга до книга, но во право си со мислењето дека за разлика од тебе сме привилегирани да читаме на мајчин јазик!!! Точно е дека кога бевме деца растевме со книги напишани на српско-хрватски јазик, но такви беа времињата!!! Колку само книги со српско-хрватски превод имам прочитано!!! Но, денес кога имам избор секогаш читам на македонски :)!!!

На galapce, Annath, tessie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.112
    Сите спиете??? [​IMG] Добро, со саати сум сама, има ли смисла :D!!!

Имајте убав ден 3,02,2015... :hug:

kafe risuvane 16-3790-500x0.jpg

На bittersweet, Mama25, Serafima и 4 други им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Vi blagodaram na site sto odvoivte vreme da mi preporacate nesto za citanje i gledanje.:clap:
    @lunicka imas pravo za P.M.Andreevski. Od nego imam samo Pirej. Vistinsko delo e, site treba da ja procitame. Kolku znam bese lektira. Sepak ja imam i treba da ja preprocitam.:nod:
    Vo pravo si , zamene najdobro e knigi od makedonski avtori. Ja imam i Vestica od Velko Andonovski. Stoi na polica i ceka ubav den.:?: Sakam stvarno da bidam relaksirana i natanane da si ja uzivam.(fingers) Od nea ocekuvam dosta.
    @Sky-butterfly, Vinka Sazdova e isto taka dobar pogodok.(highfive) Prva kniga od nejze mi bese "Ponekogas srekata doaga". Odlicna kniga. Ja zavrsiv nekade vo 1 po polnok i dolgo nemozev da zaspijam (me stavi vo misla).(waiting)Posebno mi se dopadnaa opisite niz Skopje, park...Se custvuvam deka sum del od prikaskata.
    Gi procitav i ostanatite nejzini knigi no pak ke recam gorespomenatava mi ostavi najgolem vpecatok.
    Nemozam a da ne iskomentiram za cenite na knigite od makedonski avtori. Se soleni|(, so isklucok na V Sazdova.
    Ima i takva makedonska literatura ( kako kniga po ime Aerodromci:lol: i sl. na taa, neznam od toa sto ke naucis, zborovi altani:shake:).
    @lunicka, @tessie i ako nekoj go zaboraviv, blagodaram za predlozite.:clap:Sigurno ke gi izgledam i ke napisam dva tri zbora.

Napraviv nekoja supa od zeka za slabeenje. Sakam da eliminiram nekoj 3kg, pred da postane alarmantno:worried:. Supava e po preporaka na @annina (mislam se izvinuvam ako grsam). Go izmeniv malku receptot, dodadov limontuz za da bide kisela i izleze fantasticna.(y)
    Neznam kaj vas luge moj, no jas da ostavam cevli vo frizider i da ne sum doma i tie ke mi gi izedat.:emo: Se vrakam jas doma, gladna kako kuce, od mojata dietalna zelka supa ostanalo na gazar.:punch:
    Da prasam dali supava predizvikuva po frekfrentno mokrenje?:smirk: Primetiv takvo nesto!:nod:

На danichap, Mama25, Val-Dim и 5 други им се допаѓа ова.
  13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.803
    Секако дека идеален начин за збогатување на сопствените познавања од областа на јазикот е да се се читаат дела коишто се изворно напишани на тој јазик. Сепак, постојат и солидно преведени и лекторирани книги коишто би придонеле во збогатувањето на фондот на зборови и обликување на начинот на изразување. Сега, да се најдат е тешко, но универзална вистина е дека се` она коешто е вредно е ретко.

Да, лектира ни` беше и беше првата книга којашто ме расплака. Особено ми се допаѓаат книгите со повеќе раскажувачи. Сакам да ја прочитам вистината од аголот на повеќе од еден лик.

На Mama25, galapce, Serafima и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Темава блесна и сплесна:)
    Ќе седнев вака утрински од на работа и ве читав. Удирав тоа лајкот.
    Сега ни да пишете ни лајк да ви удри човек сте ]:)
    Јас ваква ксметлија се заглавив во лифт утрово.
    Ај што се заглавив заглавив ту да се заглавев со некој супермен:^)
    Цимипизда ми се падна... ај што за ништо не го биваше освен со уста да меле ме напна бре.
    Викам чекај човече ќе вртам на мобилен ќе не дигне некој.
    Дојде мм не дигна со мајсторот и ми удри едно зафркавање :^)
    Јбеш му матер, еднаш ќе се заглавам во лифт и тоа со килав:D

Сега смешно ми е:D тогаш не.
    Фацата да му ја видевте кога лифтот не мрдаше(wtf)
    Добро утро жени:* Арни вие и вашите дома?
    Ништо не работите во кујна, дневна, спална:^):wasntme:

На toogood, lunicka, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Гуд морнинг!
    Е па убаво ми започна утро.
    Мм го однесе синко во градинка, јас се излежавав, тој се врати за партија кхм кхм (@bittersweet што не зарази :lol:) Ова бре не можеш да се наместиш во бременоста, те нога ме боли, те стомаков ми смета, ама не се даваме.
    Ете ви извештај од спална. :D

А од кујна... сега после кафенце ќе излезам да си купам бурек, па мислам сила ми треба :D

А од дневна... седам, пијам кафе, ве читам и ќе излезам :hai:

Убав ден женски :sun::f:

На toogood, Bozica1980, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.962
    Допаѓања:
    203.360
    Добро утро! :D

Озбилна ич не би да сум на твое место... мразам лифтови од таа причина, заглавување. Не дај Боже да дојде до тоа, не знам како би изреагирала. Ама битно се е во ред сега.

@toogood навистина е најдобро да читаш книги од македонски автори, заради чувањето и негувањето на македонскиот јазик и фондот на зборови. Ама не од модерниве автори, подобро наврати се на старите, класици. Ако можеш да најдеш нешто од Мето Фотев и Ташко Георгиевски не би било на одмет. Гане Тодоровски исто ми е одличен, ама тоа ако сакаш поезија. Славко Јаневски не го сфатив во средно, сега поинаку гледам на неговите дела, ама тежок ми е. А што се однесува до српско-хрватските преводи - одлични беа, на времето! Исто како што македонските преводи вредеа, особено препевите. Првите книги што ги читав, ако не ги сметам лектирите, беа на српско-хрватски, и тоа делата на А. Џ. Кронин. Имав 8-9 години. Не ги разбирав целосно, ама мислам дека тоа што почнав рано да читам многу ми помогна да го научам убаво јазикот и скоро сите цаки на истиот, па на факултет немав проблеми со литературата која што ја користевме, а беше претежно на српски и хрватски. Сегашните преводи на српски не се толку добри. Мене лично не ми се допаѓа што во книжарниците има доста книги на српски јазик. Не дека нашиве не можат да ги преведат, ама не сакаат да се мачат, очигледно. Исто како што не сакаа да се мачат додека бевме во бивша СФРЈ. А книгите ги купувам на англиски поради тоа што ми остана навика од средно да читам, така го учев јазикот. И сега ми е далеку полесно да ја разберам поентата на книгата ако е на англиски, особено ако авторот е од англиско говорно подрачје. А и не дека нема да ми треба, не знам каде ќе ме однесе животот.

А за емисиите - не гледам тв искрено. Некако ништо не ми фатило око, ја следев Тунел кратко време, ама и тоа веќе не гледам. Дома немам време за ТВ, освен навечер, а и тогаш серии и филмови од интернет се на репертоар.

Ај да не пишувам реферати, доста е засега :)

На toogood, bittersweet, anina и 7 други им се допаѓа ова.
  17. tinan

tinan Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    1.276
    Момето ми глеа турски серии:worried:
    Ќе се убијам :^)
    Вчера бар салата и ориз направила за ручек... јас кога дојдов спремив пилешко у бешамел... ко свекрва сум ..(facepalm)

На Teodora*, elisabeta, toogood и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.112
    Здраво девојчици!!! Колку убав ден, силно светнало сонцето :sun:, прекрасно!!! Во еден двор на мојата улица видов расцветани кокичиња :), и се присетив дека како дете многу им се радував... Со другарките одевме на блиското ритче и со часови баравме и беревме кокичиња :)... Ахх, убаво детство!!!
    Image_1213313_126.jpg
    Уффф, како лета времето, сега немам време да постојам и да ги погледам , а па камо ли да ги берам!!! Отидов да спремам ручек, да се напијам кафенце, па правец работа :D!!!
    Имајте убави разговори на темава :*!!!

На Teodora*, tinan, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  19. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Ана, почесто ги користам скалите онака кондиционо но ете утрово заглавив:)
    Чекај бе не се убивај, а и нетуку се мешај многу во кујна ко свекрва:wasntme:
    Мислам, она толку вегет, бибер, сол.
    Остави нека подработи, па и сукало дај и нека подржи :wasntme:

Одам да го фатам денов(hollest) утрото го заебав.
    И така мм вели по јутро дан ти се познаје:D
    Јао кад ми овако каже волим га бре:D
    Иди мала прошетај док се није предомислио:makeup::emo:(hollest)
    Жени убав ви ден:hug::d:

На tinan, do-re-mi, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Добар ден феминки.
    Четири дена син ми не го попушта лаптопот. Му спуштил мм некоја игра со садење компири и нема шанси да се приближиш:lol:. Само што ќе седнам до него, вика „АААААА, не! Јас не ти го давам! Оди чисти или играј со бепчето! Лаптопов е мој.:D
    И така, четири дена сум се фрлила на чистење за да тепам досада. Ете и некоја корист од играта со компири:D
    Успат, и мм нешто се одомаќинил. Почнал да работка низ дома. Да се зачудиш. Вчера зел да ги мие чиниите, па ги спастрил и спалната и детската соба. Знаел и играчките да ги класифицира8).Браво за него.:clap:
    Интересна недела ќе биде оваа ако продолжи вака како што тргнала:D
    @toogood нормално е да мокриш од супата со зелка. Таа е диуретик. Со лесно да ги истераш деновите и се надевам дека на крај ќе ни се пофалиш со успех. Штета што не можам да го поднесам мирисот на целерот, инаку и јас ќе удрев една тура слабеење.:tmi:
    @ozbilnazena јас па се молам да заглавам во некој лифт, и тоа по можност 12 часа (толку можам да издржам за во wc:lol:). ќе се отепам од уживање во самотијата и тишината^_^
    Имајте пријатен ден!

На Teodora*, toogood, Bozica1980 и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.