Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Се испоразболев во рок од два саати. Не ми се лоши од вас.

На Lady Phoenix и sanjaeva им се допаѓа ова.
  2. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Ај ве молам ако има некој што знае закон за боледување или било каква врска со тоа нека ми пише лп, важно ми е.

3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Ништо нема да разбереш.
    Побарај прочистен текст има на интернет.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    Никој, син има таков отвор од раѓање. Не знаев дека е не е нормално. Не е затворен. Детево е нормално, оди, зборува, ама има има отвор баш таму. Мислев дека ќе се затвори. Никој не реагираше до сега.
    Се сомневаат и на циста. Не пратија на клиника со дијагнозава.
    Без памет сум веќе.

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Побрзо да помине.

Туку ти го читав постот во сдк.
    Се убаво те разбирам,поготово делот каде објаснуваш за што се оди на дежурен и што е итен случај. И се согласивам донекаде.
    Зарем навистина мислиш дека мајки носат бебиња за излезени брунчиња на дежурен за да привлечат внимание?
    Не мислиш дека е до недобро организиран здравствен систем?
    Добро кај да носам дете за Било што за викенд?
    Освен на матичен кој не работи за викенд?
    Пред да имам свое дете знаеш колку се сметав за силна и безстрашна? И јас вака размислував тогаш донекаде.
    Што ако е да речеме алергија или што и да е..
    Дали сум анксиозна кога пет дена дете со константна температура после вакцина,може не многу висока но постојано има а матичната ме убедува по тел дека не е ништо. Каде би го носела ако не на дежурен,имам ли избор?
    Стигнало дете до пред дехидрирање. За жал го боцнаа и препишаа терапија ама до сабајлето беше веке друго дете.
    Зборот ми е,понекогаш некои работи за кои денес увидувам дека се банални тогаш ми биле тешки како планина.
    И не,не се сметам за анксиозна,само поинаку се понашам кога е дете во прашање а друго е за себе.

На pandelka, bittersweet, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
  6. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Добар ден на сите
    Уште пола саат и дома
    Од утре гледам ке паѓа температурава
    Станата сум од 5.45, децава очи ококорени,малово па ме буди,се развикало мамааааа
    Во 7 веќе со мм бевме спремни за на работа :lol:, па и кафе у двор си се напивме
    Ручек немам ништо,ќе биде нешто набрзински,битно деците се најадени
    Боледување.. за поголемата сум немала проблем да земам,даваат до 7 дена,ама пустото многу се крати од плата.за себе многу ретко имам земано,ептен ептен да не можам од кревет да станам,а такво нешто фала му на бога ретко се случувало
    Е сега кога сум била болна,или дете преку ноќ се разболело обично користам денови од одмор,па така првиот дел ми е одмор а вториот дел секогаш за жал го користам за болест, пошто и сум немала опција -баба, дедо да ми се најдат
    Оваа година,здравје само,во план ми е вториот дел баш да си го искористам за одмор,ама ај да не се подрекувам,па да се разочарам:D

На mareane, ph.orhideja, Lady Phoenix и 11 други им се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.731
    Допаѓања:
    126.824
    Еве јас немам деца но едно знам Со дете не се експериментира.

На ♡BuBaLe♡, mareane, ph.orhideja и 7 други им се допаѓа ова.
  8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Не разбрав во која смисла?

Јас сум го носела моето два пати. Едниот го објаснив а другиот пат пак за глупост гледано од денешен аспект.
    Шлајмови.
    Дете ми се дави од кашлање а ден предходно замената на матичната ми вели ништо нема. За мене беа поим шлајмови.
    Е меможев да чекам да помине викендот.
    Иначе се знае кој пациент има предност и би отсрапила нормално.

Лилит не замерувај што префрлив дискусија тука,да не сум офф таму.

На pandelka, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    A како треба да е организиран здравствениот систем Галабо, еве кажи ми?
    Каде у свет има поинаква организација за регуларни случки кои се тотално неопасни по живот?
    Реагирате нервно, човек само политички коректно да зборува од страв да не погоди некого.
    Ако е алергија има протокол и не може да не забележиш дека е алергија и секако ќе го однесеш. Ако си имаш дете со алергии, прашај на клиника ќе те запознаат со сите детали.
    Кај прочита дека за температура пишав или ако скршило глава? Па не сум ненормална тоа да го пишам.
    Да ти кажам те поштувам, ама често без веза знаеш да се закачиш од што не си доразбрала.
    А кога спомна алергија, алергија кај деца се јавува ради родителите, а не оти детето е такво со здравјенцето.
    Е ај хоспитализирај го за секој случај, што си е сигурно сигурно си е.

Ако тебе ти се тешки како планина, а знаеш дека не треба, преземи си нешто по темата.

И јас ќе си го сакам детето највише на свет, а по тема здравје не можам да ти се изнаопишам приказни, болници ми се втор дом.

Извини ама за типична БРАДАВИЦА, а не алергија, госпоѓата стои чека ред и вика да ѕирнеме што е, бевме успат... а полна чекална луѓе и деца со висок притисок, скршеници, високи температури, споменатите крлежи, па ќе донесат и од сообраќајка (на хируршки најчесто)... Секој мисли дека неговиот проблем е најголем и тоа е проблем на целото човештво.
    Па капакот беше кога народната пејачка Тања дојде за преглед кежуал, зошто тогаш нашла време.

Знаеш по триажа како се селектира? Тој што е најгласен и најиспаничен се остава за последен, зошто веројатно односно сигурно ништо не му е, приротет се дава на оние кои се смирени и повлечени. Па сега размисли.

Некад стварно не те разбирам... и не само со мене кога ќе влезеш во муабет, туку и со други.
    Со дете не се експериментира, да, ама и не се паничи. Не можете деца да носите на дежурен за пеленски осип, брадавици на раце и слично... Ваљда ме разбирате сега што сакав да кажам.
    Додека вие сте внатре за пеленскиот осип, може да дојде човек во прединфарктна состојба каде минути се во прашање. Зошто, зошто ете така... паниче мало имав, да го ѕирнат.

Не сте реални за ова, сериозно.

На ph.orhideja, andromedae, kukla21 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.179
    @JuLleE за жал имам многу да кажувам и пишам за ова
    Спина бифида е вродена аномалија при некомплетно затварање на рбетниот столби неговите мембрани
    Има три вида на спина бифида spina bifida occulta, meningocele, и myelomeningocele за жал ние ја имавме третата
    Најчеста локација е на самата опашка а не ретко знае да има отвор и на вратот
    Првиод вид окулта е најчесто безопасна се познава со темна кожа ,влакненца,потемни, и некој си минимален оток или пак вдлабнатина.Менингоцелата е вториод вид и е поблага форма на третата врска има некои си промени во течностите во рбетниот стол и мозок Третата форма е најтешката форма и најлесто е отворена значи отвор кој се средува хирушки ,тука има лоша способност за одење ,неконтролирано мокрење,и празење на цревата,најчесто тука пациентот има и хидрацефалус вода во главчето тоа е накратко а за лекар јас ке ти го препорачам др угриновски во систина е моментално или др лозанче и он е таму
    Кај вас сигурно е првиот вид на спина бифида тој нај безопасен што е
    е сега мене ме мачи што неможам сето ова да го ставам во спојлер гарант ек ме караат што пишам вака

На bittersweet, mareane, Lady Phoenix и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.640
    Еве за боледување да кажам. И ние цела фамилија имаме ист таков матичен како на Рефка, не дава боледување ни ден ако нема потврда од специјалист. Еднаш молев , колев за еден ден кој ми беше стварно потребен, кога рече не и не бидна и остана.
    @JuLleE пред некое време читав во подфорум бебе мајката flower30 имаше таков проблем со бебенцето. Ако си во можност консултирај се со неа.
    @sanjaeva докторов е роднина на мајка ми и кога имаше потреба околу нејзина хоспитализација излезе прилично во пресрет, па кога спомнав менување мајка ми као епа близок ни е, ни се најде, може пак ќе ни се најде и баталив. А човекот од ден на ден се пофушерајски работи и страшно ме иритира. Треба пак да ја закачам мајка ми на темава...Само искрено, за кого би се одлучиле не знам, во градчево се од бетер побетер се:^).

Последна измена: 27 јуни 2016
    На mareane, Lady Phoenix, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Има некои физички знаци за ова горново ?
    Имам грижа на совест, уште не ми е однесено малото на ортопед (она после преодување што се носи), па кога ќе прочитам вака паѓам во делириум.

На ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    @galapce
    8 пациенти, не 80.
    Да се оди на квалитет, не квантитет.
    Да се селектира и често проверува кој е работоспособен. За жал со тек на време некои луѓе попуштаат со здравје па не можат да работат комплицирани работи-операции.
    Еве син ми има наставник кој често мириса на алкохол на час. Сите знаат никој ништо не превзема.
    Тоа со газата и сл. работи не оправдувам.
    Јас се водам и работам по принцип да една работа работи ја како што треба или воопшто не ја работи.
    @ALISA0000 Кој да те кара!?:muscle:

На mareane, ph.orhideja, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Ај да прашам, ќе ти кажам.
    Мала интервенција е како што знам.
    Отворот штом е затворен со кожичка, не е опасно.
    Има деца кај кои и кожата е отворена и внатрешните органи се надвор.
    Каква циста?
    Не се плаши, не е опасно. Од сите такви ова е најнеопасното.

На mareane, Lady Phoenix, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Морав да реплицирам.
    Процесот на воведување на нови продукти во исхраната е прилично долг и никој не може да знае како ќе рагира детето.
    Следиме табели, даваме по мерка, по опередени правила....ама да се рече дека ние како родители сме криви бидејќи детето алергиски рагирало на нешто не е ок.

На bittersweet, ♡BuBaLe♡, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Кнедла голтам за деца со здравствени проблеми. Ми се чини нема ништо полошо.
    Со какви нешта се соочуваат некои родители и пак се борци и херои. И за вас мајки, и за една моја пријателка со тешко болно детенце :bow:

На bittersweet, mareane, PUPICA и 19 други им се допаѓа ова.
  17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Како можете да им верувате на луѓе кои неможат да си веруваат на својата проценка, одлука, па чекаат на друг?

На Lady Phoenix, Annath, jasna83 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Рефко, на раѓање се утврдува ова, не се плаши.
    И се гледа на ехо,па реагираат веднаш после раѓање ако има потреба.

Јулс, вечер ќе се информирам и ќе те информирам ако не ми е замината доктУрката во Косово.

На Lady Phoenix, Annath, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Се плашат од инспекција.
    Имаат некоја квота од на пример 8 боледувања месечно кои не смеат да ги надминат.
    Секој си го чува лебот..
    Ги сфаќам.Никогаш не сум им се спротиставила.Ама нели детево тврди дека е здраво, тогаш ОДМА му барам потврда да ми даде за да ја приложам во градинка..

На Lady Phoenix, Annath, jasna83 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Лилит убаво разбеав но ти не ме разбра.
    Не дошла мајката со детето ваљда заради внимание. И јас би дошла ако тогаш ја видам а тоа нема да е ни заради тоа што сум анксиозна.

Ова околу пишувањето помитички. Значи штом и јас не се согласувам целосно со напишаното треба да не прокоментирам за да биде политички?
    Не е целта да се докаже која е во право,само сакав да доловам дека не е сеедно и не се размислува исто пред да го фатиш во раце и потоа.
    После се менуваат многу работи и догаат неочелувани наши реакции.
    Еве и @Cka би ја тагнала ако сака да се уклучи.
    Пред тоа силна како челик а после тоа се е поинаку. А не е ни анксиозна а уштепомалку за привлекување внимание.

Додуша има доста мајки па можат да доловат колку се ситниците стресни понекогаш. Поготово на почеток.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, mareane, ph.orhideja и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.