Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Данице, ај препрочитај ме за кои деца зборам.
    Температура имам мука ми е да ти се реплицирам.
    Имам чувство дека пишуваме колку да реплицираме, а не за да се разбереме, а такви муабети стварно не ми се праат.

Што ја инволвираш Cka?
    Колку што ја пратам тука откако стана мајка, пажливо си прашува за се, а не трча по дежурни за глупости.

А што е страшно да е човек анксиозен? Зошто е тоа навреда? До кога ќе биде така?
    Па и постпородилна депресија е нешто одвратно за спомнување. Се додека не е дијагноза, е само страв (огромен страв), знаеш променче животно, нормална работа, а ако се констатира, одма е слабост.
    Треба прво сам на себе да си помогнеш, па на детето. Пред секој лет во авион тоа ќе ви го кажат. Па во паника повеќе штета ќе направиш, него ли добро.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Cka, nena2010 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    Па бидејќи нема никаков друг симптом на спина бифида, матичната мисли дека е циста некоја. Не прати прво на детска, на неврологија, па вели они ќе ви направат испитувања и од таму ќе не препратат кај што треба.
    Син ми преоди на 10 и пол месеци, зборува, значи е најнормално дете. Нема ниту еден невролошки проблем, ништо. Никаков исцедок.
    Затоа и се сомнева дека е тоа.
    Се молам и јас да е циста. Отворот е како анален отвор, малку помал, нема никаков знак дека е абнормално. Ни оток, ништо.
    На два-три месеци му правеа ехо на глава ради хембигион и се е у ред. Во бремноста се беше во ред.
    Барав приоритен упот, ќе бркам врски што поскоро да го прегледат.

На ♡BuBaLe♡, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Убаво те прочитав. Уште 5 пати да препрочитам пак би го пишала истото.

Ништо не е црно/бело, посебно со бебе.
    Не е исто кога држиш свое дете во раце и кога од страна го гледаш родителот и сам донесуваш заклучоци за некакви дијагнози или ситуации кои сам никогаш не си ги доживеал.

На bittersweet, mareane, ph.orhideja и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Отворот е типичен за спина бифида ако е таков.
    Не е опасно по живот и нема типични симптоми, значи он Е најнормално дете, само мала малформација е, дури може не се карактеризира и како тип 1.
    Немој да си се плашела, супер ќе си биде се.

На mareane, referentka, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  5. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Имаат квота и во препишување антибиотици.
    Во екот на грипот, ми кажува докторот дека бил казнет дека издал повеќе рецепти од дозволеното. А вика - 80% од пациентите ми беа грипосани. Каде сметав дека може без антибиотик, одев алтернативно. Но каде морав, морав.
    Додека тоа го зборуваше, ми препишуваше антибиотик.
    И комшија ти е, сакаш да го запознаеш? :D

Не ми е оправдување квотата. Ако проценам дека треба боледување, ќе застанам на мојата одлука.

Впрочем како и за се во животот.

На mareane, ph.orhideja, friendy и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Од нечија паника до нечија смрт.
    Толку ќе кажам.
    Исто лесно е од таа позиција да пишуваш, а да стоиш во ред за брадавица и човек да почнува да ти се гуши во раце, да видиш како ќе ти се смени перцепцијата.

Има алергија и алергија, ситуација и ситуација. Џабе си ме читала, не сакаш да разбереш, зошто си во период и позиција тоа да ти е важно и емотивно. Ако се гуши детето нормално дека ќе носиш, ама ситници... дај молим те. И знам дека до некаде разбираш, ама во моментов не одговара ради ситуацијата со бебе и бебе во меше.

Еве ти кажи како ова е уредено во Германија?

Еве без лична одговорност, ќе си седам сега со температурава 38,5 и ќе чекам да се влоши за да се лечам на дежурен, како другите споменати кои хронично се лечат на дежурен за било што. Ќе се малтретирам и себе и докторите и другите кои ќе чекаат на ред.

Патем, пред месец дена завршив на дежурен со синопени и урбазони ради алергија кога е веќе на темата. Еден албанец ќе ме истепаше зошто мајка му требало да влезе да се прегледа. Тој преку ден копа нива, навечер ќе најде време и ја ности ама БАШ чисто за преглед. Не сакав да го спомнувам случајов ради дискреција, ама еве и ова ќе го спомнам. Јас со рани по лице, отоци... нема врска, чекав. Ми ставија инекција и ми се слоши, почнав да тонам, срцев ритам паѓа...влегува една госпоѓа со ќерка и ОБЕТКАТА И СЕ ЗАГЛАВИЛА ВО ДУПЧЕТО НА УШЕТО и тоа беше последното на кое што се сеќавам. Јас не се сеќавам на ситуацијата. Од таму на кардиологија на дежурен, во бунило. Ситуацијата беше која што беше... аритмии (на кои ви се жалам уште имам) и тахикардии уште имам, небитно, среќа жива сум.
    А кој знае знае што оштетува и како оштетува синопен и урбазон, ама отприлике знаете...
    Модераторката Фемина ми понуди да тестирам Мелем, ама ја одбив зошто бев на терапија. Ете тоа е.
    (повеќе од месец било, дечко ми ме потсети)

Ако некој молчи и пишува во поинаква форма, не значи дека ништо не му се случува.
    Замислете случајов со обетката да беше и таа пред мене?

Од таму цела инспирација, како мајки сте засегнати, ама и јас сум и сите други. Совест, смиреност и рационалност.

Последна измена: 27 јуни 2016
    На bittersweet, mareane, andromedae и 5 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    Тешко дека ќе се смирам, значи го приметив од раѓање, а не реагирав.
    Го носев за сешто на лекар но не и за ова. Го гледам како капка, му се тресам, на крај 2 ипол години да не реагирам за вакво нешто.
    Немам сила за уште една лоша дијагноза.
    Се молам барем да не е тоа.

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Не знам зошто мислиш дека ти си единствената која доживела такви ситуации. И јас сум гледала како на најблизок пена му тече од уста и душа испушта додека сме дошле на ред да не погледнат, и јас сум чекала дете со мајка да помине на редот за мајка ми со камен во бубрег и неописливи болки да додје на ред...

Не реагирам емотивно. Напротив, добивам впечаток дека од твоја страна постои налив на емоции.

Не знам како е во Германија.
    Малата е точно една година. Никогаш не сум ја однела во брза помош и освен неколку мали настинки кои поминале со сирупче не ни сум имала потреба за друг вид на испитувања/прегледи. Верувам дека до сега смирено сумреагирала на секоја ситуација, во спротивно немаше да се решам на второ за толку краток период.

Те сваќам, но генерализираш поради лично непријатно исксутво, а ајс верувам дека не сите мајки таму се од паника и параноја.
    Дека некои и од мака се.

На bittersweet, mareane, friendy и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Се редактирав чисто за да бидам описна.
    Долго време бев и волонтер во Црвен Крст, па веројатно и тука не ви е јасно.
    И пак ќе ти речам, не ме разбра и не сакаш да ме разбереш.
    Мојата филозофија е таа, во тој дух, добро за мене, добро за сите.
    Ако некому тече пена од уста, и се правам добар самариќанец заради несовесниот паничар и чекам ред...себе си ќе се запрашам зошто го правам тоа?
    Болка во бубрег не е животнозагрозувачка состојба и пие вода и да се чека. Сум чекала и јас со татко ми, човек од 185 од 90кг лежеше во чекална баш доле, ама чекавме. Приоритет, брзина и ефикасност живот спасува.

Докторите не реагираа после породување?
    Зарем е можно да не го забележат?
    Одма ги мерат и оценка даваат.

На kukla21, Lady Phoenix, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    @Lilit јас како паничар со сите сертификати ти ја сватив поентата. И во право си, од твоето седиште во театарот така се гледа.
    Но верувај дека кога ќе имаш дете повеќе ќе те боли брадавицата на детето од скршената нога на непознатот. Уште повеќе кога детето е премало да каже и да распознае болка од болкичка.
    Сурово, но вистинито.

Кон проблемов имаме различен пристап, различно гледиште и носиме различни наочари.

Поговоркава ми е превземена од една драга личност - каде сум пеглала, уште не си перела.

На buba4e89, bittersweet, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Па со ваков вид на одговор на нечија реплика тешко дека воопшто поинаку ќе бидеш разбрана.

На galapce и jasna83 им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    (facepalm)(facepalm)(facepalm)

На nena2010, kukla21, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.180
    рефке најобичната спида ифида е со тена кожа на пределот кај опашката најчесто темни влакна и местото или има минимален оток или има вдлабнатина нема шанси да не се примети со око овие потешките случаи е недај боже ни на душман сим ми има43 конци е толкав рез

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Леле колку сакам да ви се вметнам во оганот, ама за жал немам што да кажам моментално. До после ќе смислам, ама веројатно ќе пројде. Држете тензија, ќе дојдам!!!

Последна измена: 27 јуни 2016
    На mareane, ph.orhideja, MacenceEna и 12 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    Двајца доктори го гледаа, затоа си велев нормално е, никој не реагираше.
    Ников знак дека не е нормално.

На Lady Phoenix, Annath, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Боже ова испага дека не смееме да си продискутираме за нешто за кое исто не размислуваме. Може тоа да помогне да сфатам дека моето размислување е неисправно.
    Одма скокаме или испага да овде или да дискутираме на ниво како за научни трудови,или да си кутиме.

Никаде не напишав дека Цка не си пишува и прашува културно,само ја вметнав како тазе мајка која и сама има напишано дека некои нејзини реакции не и се очекувани.
    Каде пак напишав дека анксиозноста е нешто од кој некој треба да се срами?
    Од препишување дијагнозинема пак ич потреба.

На mareane, Lady Phoenix, promeneta и 5 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Така е Галапче.
    И мене ми е мило што малку малку живнавме и се раштракавме по тастатурава за некаков вид на диксусија.
    Ни фалеше, не само на темава, општо на форумов.
    А различни ставови се очекувани а и пожелни за развитокот на истата.

На mareane, ph.orhideja, friendy и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Добро Данице.
    Суетата дома, не беше тоа поентата.
    Ај да ти удоволам, така е со се што кажа...така е!

Џулс, ако не дале простор за паника, веројатно и нема. Штом си е нормален може ќе го следат до пубертет кога доаѓа до драстични промени на телото.
    Имате некоја снимка правено?
    Ако не е поврзано со друг орган, немаш простор за паника, а ти секако отиди си на прегледи.

Оф...па мене ми кажувате дека не смее да се дискутира?
    Одете на темите за мајки. Кај има мајки, не се дискутира, се тепа. Се гази и по туѓи емоции, се вреѓа, па и фаќаат кај што не треба. Наопачки се доживува, се сфаќа како што сака да се сфати. Се од дома што не им чини ќе си го исканализираат тука. И така.

А и у осталом, што да дискутирам кога се сведува на она - немаш дете, не знаеш како е. Сакате и за тоа да тапанам? Најглупиот аргумент евр во историјата на форумите. И после ова, секој треба да заќути и ништо да не кажува... јер нема дете. А кога ќе се роди дете рациото чао рагаци... И после на друга тема, светот не чинел...епа не чини, сакаш светот да се мења по тебе, а ти ништо.

На Magnolija, kukla21, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.180
    Јуле остани си ти смирена може е и стварно некоја циста а може и спина бифида која не е толку страшна акое таа првата ,кај нас е трета и е изкомпицирана со мозокот ама тоа сето уште на раѓање се утврди а двајца доктори ме убедуваа дека се е во ред со плодот и бремеоста арам да му е се на тие др сега сум пишман што ен ги тужев
    Смири се на неврологија нека ти дадат приоритетен упат и барај на наталија ангелкова никако дума препотентен е наталија е срце од лекар ако не си задоволна од исходот второ мислење кај угриновси систина

На mareane, Lady Phoenix, promeneta и 3 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    (facepalm)

На jasna83, sanjaeva и galapce им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.