Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Што ќе разлади, сите прозори ги затворив од промаја.

На Annath, DVAANGELA, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Син ми - две години. Го каса комарец по лицето во текот на ноќта. Се јавува мало црвенило и продолжуваме да спиеме. Се будиме утрото -лицето изобличено од оток, окото затворено. Брзо на дежурен - Урбазони, а мајка правена лом оти не го довела детето порано на дежурен.
    Син ми -три години. Одиме на село за да се дружи со природата и животинчињата во селскиот двор. Дома гледаме дека има по телото дваесетина убоди од инсект. Поучена од претходното искуство повторно на дежурен. Сега мајката направена лом од дежурниот дека го носи детето по доктори, наместо да си ги исчисти болвите од дома!!!
    Син ми - четири години. Случајно при чешлање на главчето напипувам поткожно топче некаде позади увцето, кое дотогаш го немаше. Нозете ми се пресекуваа, губам здив , во глава ми се нижат сите можни дијагнози при кои отекуваат жлездите. Дежурниот се насмевнува, ништо, жлездичка.

Претпоставувам, ме нарекувале некритична, паничарка. Некогаш и знаеш дека не е ништо, ама пуста мајка, ај седи мирна и остај го ко ништо не му е. Да е за мене, мајка ми, татко ми, или друг близок, знаеш да процениш колку толку околу итноста. Ама за дете...Колку помало е детето толку е потешко да се разграничи што е итно а што не. Детето не умее да опише што чувствува, а во комбинација со несозреан имун систем, создрава висок ризик од непредвидлив развој на клиничката слика. Затоа мајките со малите дечиња, јас не би ги ставала во ист кош со останатите "ургентни" пациенти, ма да има секакви и мајки, ама заради исклучоци не треба да се генерализира.

И само до мајките и децата да е проблемот. Дежурствата во терцијарното здравство се преоптеретени од случаи кои се далеку од ургентни - дали било за печење при мокрење или главоболка зошто жената се испокарала со мажот. Дежурниот лекарот мора да го прими, да креира итен упат, да го прегледа, да напише извештај. За сето тоа потребни се најмалку 20 минути. Точно, за тоа време чека некој на кој животот му е загрозен.
    И токму во здравствениот систем лежи поголемиот дел од проблемот. Системот дозволува секој еден во било кое време така од дома со влечки и испокапана блуза, без никакви документи, да дојде директно на терцијарно ниво, каде лекарот мора да му креира итен упат и да го прегледа, без разлика на сериозноста.
    Тоа е систем кој ако се постави кај народ без чувство за солидарност и колективност, резултатот е претходно опишаниот. Од 2-3 ептен ургентни случаи во тек на дежурство, останатите се буквално за третман на примарно или секундарно ниво. И нормално доаѓаат ситуации во кои лекарот од шумата не може да го види дрвото. И уште згора на тоа општо прифатенета перцепција дека лекарите уживаат на дежурства или она "само нека ме врати веднаш ќе се жалам кај министерот".

На joy1, Bozica1980, pandelka и 25 други им се допаѓа ова.
  3. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Клима дува,сите се потат а на мене ми е супер,со реков јас Оти ќе се размрзнувам кога ќе си дојдам.
    Уште малку да залади па ќе се пуштиме на шетање,имам многу драги луѓе со кои сакам да се видам.
    Им понудивме на моите родители да одат со нас за ГР.па ќе видиме што ќе одлучат.
    Џули немој да се секираш,ако имало некакви компликации и проблеми кај синчето,досега ќе се манифестирале.Со среќа,се да биде добро
    И јас сум носела дете на Итна,и во тие моменти воопшто не ми е било важно што и како ќе мисли докторот,дали е важно или банално.Ларингитис,висока температура и пукната аркада па дури и обичен осип за мене е важно.
    Ме чекаат,отидов

На Bozica1980, vitamina, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    @Peppermint :bow:

Ние китиме.
    Светулки се бесат, балони се дуваат, деко на сите страни....
    Мојата принцеза утре ќе полни една година:sun:

На vitamina, Annath, bittersweet и 27 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Nadvor ili vnatre ke bide rodenrenot?

На jasna83 и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Студи Рефке, 15 степени е:envy:.

Китиме внатре.
    Еве го мм, дува балоните и кука, се жали, многу биле :rofl:

На vitamina, Annath, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  7. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Значи проблемот е во системот, поредокот.
    Не може деца да се стават во кош со возрасни. Треба да се активираат посебни дежурни простории.
    За да одиш на детско во ноќни саати треба прво да одиш на дежурен за да ти дадат упат за детско. Еве како се прават гужви и нервози. Се што има потреба од лекар е на дежурен.
    Мониче, ќе даде Бог. Ќе се нарадуваш на дечиња, не се грижи, само чувај си го здравјето и опушти се најмногу што можеш.
    @danichap немате ли некој компресор? Или на правосмукалката ако има опција за дување од задниот дел.

Последна измена: 27 јуни 2016
    На Annath, Esmeralda-MD, ph.orhideja и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    ^^
    Зaтoa Мaкедoнците кoгa зaминувaaт вo други држaви се жaлaт нa здрaвствoтo, oти се е сo зaкaжувaње oднaпред, сo ред, пa види чудo не умирaaт туку тaкa oти не ги примиле или не дoбиле терaпијa веднaш. Пa бaрaњa -сaкaм вaкви снимки, сaкaм oвa дa ми препишеш, сaкaм oдмa крв и уринa дa ми се испитa...
    Јaс еднaш тaкa oдaм зaб ме бoли ужaснo двa-три денa, и нaвикнaтa кo вo Мк, нит зaкaжувaш нит ништo, oдиш, те седнувaaт и или гo прaвaт нa лице местo, или гo вaдaт :D Вaжнo бoлкa пoсле немa. Тукa зa примaње ме прими, гo пoгледнa 5 секунди, рече дa нaпрaвaм снимкa и ми зaкaжa зa нaреднaтa неделa. Дoтoгaш ми вели пиј си aпчињa прoтив бoлкa aкo уште те бoли. Пa ми пoминa, и кaкo секoј пoштен гaстербaјтер, си дoјдoв вo Мк и тaму гo нaпрaвив :D

На vitamina, Annath, SexiLy и 14 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    ^А шо беше тоа гастербајтер?

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Печалбарка како Бриџет. :!: Нели за снаата ги дипли она под перница.

На vitamina, Annath, referentka и 11 други им се допаѓа ова.
  11. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Германски збор е претпоставувам.

На Annath и referentka им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Да.
    А идејата ти беше одлична....само мојов беше на крај, па мудро си молчев :tmi:

На Annath, Lady Phoenix и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Ќути си поарно. За догодина спомни на време.
    Има едни балони, толку тешко се дуваат што попрво човек ќе прдне отколку да го надува. :rofl:
    Се надевам не биле од тие.

На Annath, referentka, Esmeralda-MD и 9 други им се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    @friendy мислев се заебаваш со гастербајтер.
    Кај нас често се употребува.

На Annath, referentka, Esmeralda-MD и 3 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.739
    Допаѓања:
    126.835
    Во смисла дека ако не е арно да се носи на лекар. Инаку го прочитав постот на @Lilit во соодветната тема и ја подржувам 100%. Виатина има сркакви мајки што паничат за глупости.

На referentka и zhap4e им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Еднаш го употребив кроз муабет на таа тема на еден што отиде да живее во странство т.е се ожени, па за малку што се вика ќе ме натепаше.
    Ми рече он не бил гастербајтер, он живеел таму. Затоа прашав да си знам од сугурни извори. Да не е нешто со преносно значење.:nod:
    @nena2010 Јас така имам испаничено од топломерот кој место 40 ми се виде дека покажува 42.
    И со таа температура од 40 не задржаа. Инаку знам многу трезвено да реагирам во секојдневие, ама оти читам многу и умот ми оди на најлоша варијанта. Не можам против себе.

Во секој случај подобро мајка да испаничи и да оди на лекар отколку да се кае цел живот зошто не отишла.

Последна измена: 27 јуни 2016
    На Annath, referentka, bittersweet и 12 други им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Ви благодарам на честитките,се изнамачив слика да ставам да ве почестам торта,ова она,ама нешто ме зафркава интернетов.
    Колку сакав да ве исчитам ама немам време денес нова тура гости,нели оние кои не стигнале вчера да дојдат....ивкова слава:D
    Оваа година роденденот не ми го исполна срчето,се чувствувам за никаде,депресивна сум,само ми се плаче,ништо не пијам освен б6 + имам многу обврски не сум салам ни спиена ни можам да спијам.
    П.с Освен честитките на најблиските,оваа година повеќе ми значеа оние од вас него другите на фб:wasntme:

На vitamina, Annath, referentka и 13 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Нема никакво навредливо значење, се чудам оти се нашол како навреден.
    Инаку да, се употребува за оние кои работат таму, но најчесто без фамилијата и планираат да се вратат во родната земја со определена заштеда.
    Не за оние кои фамилијарно се таму и планираат иднина таму.

На Annath, referentka, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  19. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    @danichap Таков си е човекот, тенпераментот негов. Краток фитиЉ.

На Annath, referentka, Esmeralda-MD и 4 други им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Во што ќе биде облечена куклата?
    Иначе сега ми текна Лани ова време кога пишуваше како шеташ по трговските нагоре надоле за бебуш да се роди
    Каква меморија имам :rofl:

На vitamina, Annath, referentka и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.