Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Овој дел ми падна во очи. Ако татко и’ е таков како што го претстави и ете тој немал жал за неговото девојче, не значи дека никој друг не треба да има. Штета што не си и’ дала една кукла, кога веќе имате многу. Си пропуштила шанса да направиш едно девојче многу, многу среќно.
    Твоја работа, само си коментирам како ми изгледа.

Парите побарајте си ги назад, нема ништо срамно во тоа. Па ако се такви луѓето, едноставно оддалечете се и готово.

2. promeneta

promeneta Популарен член

Мислам дека го прочита и делот каде пишувам дека ЗНАМ дека е дете, и дека ЗНАМ дека сум себична, ама она е дете, и сестричките и' се деца, и комшиските деца што идат се деца и што треба јас да направам?
    Ти не ги знаеш луѓето, јас ги знам :).
    Братучедот кога се вработи (а има основно школо) не пропуштија да се јават и да ни кажат, еве Петко се вработи на убаво место, ем без школо (иронично демек јас и мм со факултет, а седиме дома).
    Кога дојдоа на бебе, ни донесоа носени, исфлекани работи од неговите деца, а имаат, сами кажуваат дека имаат.
    Па на мене не ми е дојдено до поклонот, ама не ми е дојдено ни да го правам среќно неговото дете, ни ничие друго дете што моето не го есапи два посто.
    Нека разбере кој како сака, себична, таква, онаква, јас пак исто би постапила сто пати, не еднаш.
    А парите свекрвата ги побарала и им кажала дека моментално многу ни требаат и тие само, немаме, што да правиме (а пред пет минути се фалеа колку земале од земјоделие).
    Реков, да немаат и пет ќе им дадам, ама имам си јас дете да си го жалам и да си го правам среќно.
    Кој колку заслужува, не е до куклата проблемот, проблемот е што ми скисна да изигравам Мајка Тереза додека другите подот го бришат со мене.
    Поздрав :)

П.С. Кога низ муабет го спомнав тоа пред други што го знаат братучедот, сите изреагираа како мене. Значи не е до мене, до него е.
    Од страна знам како изгледа, ама еве искрено си напишав, нема што да се мачкам во сто бои.

3. friendy

friendy Форумски идол

Ако гледав досега кој што ми носел за моите деца и да враќав со иста мера чинам немаше да бидам денес тоа што сум. Јас барем сум напредувала во некаков смисол.
    Не дека не ми пречело, познавајќи ја финансиската состојба на луѓето. Само научив да се заштитам самата себе. Тоа ми стана принцип и не гледам кој што и колку ми донел за да вратам. Повеќе ориентационо кога треба да се "врати", па да не е помалку од што ти донеле.

Last edited: Jun 28, 2016
    Lady Phoenix and Peco like this.
  4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Епа тоа е @promeneta, ти си постапила така затоа што така заслужиле нејзините родители, девојчето ќе постапува така во иднина затоа што така се постапувало со нејзе, никој ништо не и’ дал и таа нема да помага, и тоа е круг кој нема крај. За да дадеш не треба да гледаш колку си добила. Не можеш да дадеш на сите, но некогаш животот те тестира ете баш во вакви ситуации кога можеш на едно дете, и тоа би било доволно.

Секој со својот став де, си разговараме. За тебе тоа била правилна одлука, од моја гледна точка никогаш не би била правата постапка.

5. Peco

Peco Форумски идол

@danichap среќен роденден на малечката.
    @Lilit и @lunicka побрзо оздравување.

Кој сака кафе?

6. promeneta

promeneta Популарен член

Френди ако ова беше за мене, еве и јас сметам дека сум напреднала во некаков смисол, односно сум сфатила кој во животот треба да правам среќен, а кој не.
    Пак ќе речам, не е до кој што ми дал, ама зошто да ценам некој кој мене пробува будала да ме прави?
    Еве пример, пријателка на роденден и донесе на ќерка ми поклон за 500 ден.
    Другиот ден нејзиното дете слави роденден и јас однесов 1000 ден во пари оти знаев дека им требаат.
    Ама таа пријателка мене сто пати ми се најде на почетокот со совети за црвчето.
    И ништо да не донесеше немаше А да кажам.
    Сакам да кажам не го гледам поклонот, човекот го гледам.
    Не враќам со иста мера, само кој колку заслужува.
    Плус ние бевме на бебе за третата ќеркичка и однесовме пари и палто, не ги однесовме старите алишта од ќерка ми.
    А за да сфатите за каков човек станува збор треба на долго и широко да пишувам.
    Затоа не се осудува на форум пред време.
    Само ќе кажам оти и свекрвата што душата ќе си ја даде за непознат, не па за внуче, изреагира исто како мене.

@LivingGlam, да ми побараше девојчето ќе и' дадев, сигурно немаше да и' кажам, татко ти нека ти купи.
    Значи со девојчето не постапив јас на никаков начин, јас го пренесов муабетот со мм.
    И пак ќе повторам, не гледам кој колку ми дал, ама па не изигравам ни добриот Самариќанец да правам среќни други деца кои можат да имаат многу повеќе, ама на некој пивото му е побитно.

Во секој случај го напишав примерот во контекст на примерот со фрижидерот, оти ние не ја знаеме јатрвата како што си ја знае Референтка, па она ќе си ја донесе најправилната одлука.

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Темата кој, колку и како дава/поклонува не е прв пат на тапет.
    Постапката на @promeneta ја оправдувам, од проста причина што не можам да ги сварам луѓето за кои се вели - мајката да јаде, на детето да не даде.
    Имам неколку примери во моето опкружување за кои играчките, па и гардеробата за децата е НЕПОТРЕБНА...ќе ги искршеле, ќе ја надраснеле ...и замислете, на дете не се купувало додека не почне да разбира (во смисла што носи, колку е вредно итн). Ок, до тогаш лицкајте се вие, ако тоа ве прави среќни.
    Мене ме прави среќна ќеифот на моето дете.
    Се сложувам и со @LivingGlam . Кога бев јас бев 20+, кога се ширеше кругот на пријатели, кога се ширеа и самите пријателски семејства, дословно очајував ако мојот поклон на нечиј роденден не биде најубав. Да можев душата ќе ја дадев само некого да направам среќен.
    И потоа се роди моето дете.
    Добива поклон за роденден, пантолони летни во декември 6 броја поголеми или 3 броја помали. Не дека потешко израсна без тие пантолони, но едноставно не сакам некому да не му е гајле како и со што ќе дојде.
    Сум спомнала и порано...тетка ми една крем банана ќе ја купеше, па кога ќе ја спакува со 200 кг љубов, повредна била и од Сваровски.
    Не е се во вредноста, туку во посветеноста.

@promeneta се измачи со нокширчето... Кога Ева беше бебе и купив нокширче што свири кога детето ќе се измочка. Од пуста радост, никако не утнуваше, а јас не се измачив воопшто. Побарај такво нешто :)
    @Peco тргај локумот :)

И ... имаме нова играчка. Кога ќе намисли нешто, меле како празна воденица додека не си ја исполни зацртаната цел.
    - од телефон за некоја минута ќе ја презентирам :lol:
    image-0.02.01.64c8ca89ad373cdfba067f748d8aabeba7da8186559fd2b52d7f3debd2ef2d33-V.jpg

8. Bridget

Bridget Форумски идол

@promeneta Што и да напишеш за таткото, цели реферати за тоа колку е тој лош или неодговорен, нема да го смени тоа што Ливинг го напиша, а тоа е дека во такви моменти кога дете се радува на играчка и вели дека дома има една или две, осечајно биќе не размислува прво за таткото, за пресметките, за плата колку земаат и слично, туку подава играчка, посебно кога ги има многу како што ти кажа чинам дека имаш.

9. duffi

duffi Форумски идол

Скејборд?^_^

Lady Phoenix, jasna83, JuLleE and 3 others like this.
  10. friendy

friendy Форумски идол

@promeneta За мене си зборував надоврзано на тоа што ти го пишуваше.
    Сама си се заштитувам на тој начин. Што да направам ако ми донесат неубав подарок. Да се изјадувам или да вратам со исто, а срце не ми дава. Не сум таков тип на човек.

11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

:bow:како памтиш Дуфи :)

Lady Phoenix, jasna83, Annath and 3 others like this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Oти имаме дома еден како Ева, нешто помал.
    Го помиавме ние многу рано делот со скејбордот. Ама за жал кај нас не заврши убаво.
    Ама мал беше многу.
    Што науми мора да се исполни. Како дотка му Ева. :D

13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Екстремниве спортови @duffi и се генетска грешка :lol:

Овој пат науми, ама јас и реков дека за таква играчка толку пари не давам и крај.
    Отиде на одмор, ја испративме со 100 еур., потрошила 15.
    На секое јавување од таму ми викаше ...што да ви купам, некако се е безвезе :drunk:
    И си заштедила.

14. Peco

Peco Форумски идол

Ако не сакаш локум, јас ќе го земам :)

Lady Phoenix, jasna83, Annath and 3 others like this.
  15. ninja35

ninja35 Форумски идол

Изгледа каде одам јас, ги влечам и дождовниве облаци по мене...|(
    така вчера, така и денеска....
    инаку јас на работа, спијте безбедно вечерва...8)

16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Значи од тука не си поминал :)

17. danichap

danichap Moderator Staff Member

Вадете фолијата и бујрум
    image.jpeg
    image.jpeg

Emy867, kala21, ines.h and 39 others like this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сваќе вредна, алал вера.

Lady Phoenix, Cka, Annath and 5 others like this.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

^^
    Пак со две мевца (facepalm):rofl:
    Среќен нека е, убава тортата, уште еден рез да видиме внатре што има и таман е (y)

20. promeneta

promeneta Популарен член

Значи свесно го напишав примерот и свесна бев дека ќе има и критики и осуди, па и извртување на муабетот на некој начин.

Прво, воопшто не станува збор за давање или примање поклони, јас го напишав примерот во смисла дека они не го ценат воопшто моето дете и му донесоа носена облека.
    Јас им однесов како што носам и на другите, не им вратив во иста мера, не знам што не е јасно.
    Нема врска тоа со примерот за куклата.

Второ, девојчето не побара кукла, мм сам ми пиша дај и', а јас не и дадов затоа што има кој да и' даде, а има и од каде.

@friendy, и ние секогаш сме носеле поклон околу или повеќе од на нас што ни донеле.
    Пак ќе кажам, не го гледам поклонот, го гледам човекот.
    И знам дека девојчето е едно, а родителот друго, ама јас во овој случај не видов за потребно да давам кукла (а да не зборувам дека татко и' сигурно тоа ќе го сфатеше како потценување).

@sanjaeva, еве ти ме разбра на некој начин зошто така постапив, девојчето може да има, а нема по не моја вина, и давањето кукла можеше да излезе меч со две острици.

Инаку, честитки за новата играчка на Ева, баш е авантурист :inlove:, со здравје да си ја служи :*.
    А за нокширот, нема шанси нокшир што свири, таа не сака да види играчка што свири, сите ни се дигнати, не пак нокшир :(. Ќе биде, само трпение :sweat:.

@Bridget, не знам зошто претпоставував дека ќе никнеш од некаде :D.
    Не сум осечајна Бриџет ама ич, си признавам.
    А не си ни ти баш, по тоа што те читам де :P.
    И не правев никакви калкулации затоа што немаше потреба, девојчето ни ми побара нешто, ниту јас ја одбив нешто, така да...
    И да, моето дете има, ама се скратуваме од многу работи за таа да има, не ми се паднати ни играчките од дрво (иако нема да осиромашам од една кукла, знам).

И ај доста за мене, вие како сте?

Thread Status:
Not open for further replies.