Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Bah

Bah Истакнат член

10000 долари месечна плата? Да не е малку многу? Па нека се и Австриски сепак се многу.
    Но како и да е, јас не го спорам тоа дека таму стандардот е повисок, само сакам да кажам дека не е толку енормно висок како што се има впечаток кога тие пари ќе се споредат со наши цени.

2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

^Австралиски.
    Друга држава-друг континент.

tessie, kukla21 and bittersweet like this.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Ти читаш или така си напаѓаш без везе, мене куќата ми е отплатена веќе скоро 8 години, ти си имал лично твоја куќа/стан на 27 години, јас имам, плус тука се живее во куќи а не во станови.
    Не се секирај за моите деца и тие ќе си ги уживаат сите благодети на оваа прекрасна држава.
    Платата е неделна а доларот е австралиски.
    Млекото во Мк е 55 денари литар, поскапо него тука.
    Месото јунешко е 400-450 денари, скоро исто за разликата во платите огромна.

Јас како еден човек додека бев во Скопје, греев на струја и сметките ми без во просек 9000 месечно, кога не греев сметките ми беа 1500 да ама само за мене, и да водев сметка за скапа/евтина струја/
    Вода плаќав 600-700 денари месечно.
    Плус парно 10% 990 денари.
    Интернет 1300 денари
    Мобилен во просек 2000 кредит месечно.
    Ово за еден човек, ако се повеќе можам да замислам колку се плаќа, ете некоја ако сака да не информира, со реални цени а не нереални како твоите.

Зошто многу Бах, кој за што си учел, годишна плата во просек ми е 90.000 долари, не е многу, баш просечна плата е.

mackica1, anina, sanjaeva and 10 others like this.
  4. galapce

galapce Форумски идол

Bah dobre dojde nazad na temata.
    Prv post i odma zajadlivost..
    So satisvakcija ke bese ova:wasntme:

Bitterke i tuka ima pravila za oblekuvanje..Sestrata na treta smena e po trenerki a ne se beli.Taa e edna dodusa ama ete imame i takvi.
    Zabraneto e pusenjeto no dve od sestrite se pusaci i na treta smena,pusat vo sobata za sestri..Vo drugite smeni doagaat na nasite terasi za da ne gi vidat na nivnite.
    Prostorija za jadenje nemaat,ima za nas ama nitu tie a bogami nitu nie ne jademe tamu..
    Kafinja de oni varat del nie,koga sme malku poarni..
    Ne ova ne se generalizacii,nitu napad na sopstvenata drzava,ova e realnosta na moeto opkruzuvanje.
    Toa ne znaci deka ne si ja sakam drzavata.
    Okolu internetot.
    Nikoj nemoze da me ubedi deka vraboteniot moze da bide isto efektiven koga ke mu e dozvolen postojano internetot i telefonot i koga ne e.
    Nemam protiv za vreme na pauza.
    Von pauza,dovolno e dokolku nekoj me bara za nedaj boze ili bilo sto itno na brojot na firmata.
    Ama sepak toa e moe mislenje.Ne negiram deka postojat sovesni rabotnici.No so tekot na vreme,koga nejzinata koleska so koja deli smena i e postojano na internet zarem taa postojano ke ja vrsi nejzinata rabota?
    Bogami koga ve citam so vakvi uslovi i pravila za rabota kako toogood,bitter,dani i drugite,vi zablaznuvam.
    I ne se raboti deka ako tvrdam deka,znaci naglasuvam,'vo moe opkruzuvanje'ne postojat takvi uslovi i pravila,mnogu retko ama ni priblizno,toa ne znaci deka nie ne gi citame.
    Ne se praktikuvaat.
    Ako sum pismena ovde da citam ke znam i pravilata na rabota da gi procitam.
    Samiot gazda ti vika,ke bideme pi fleksibilni za da dade pomala plata.Poeftina uniforma itn.
    Ne deka cela Makedonija e taka.

anina, ozbilnazena, toogood and 7 others like this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Битерке мислам дека сите супер те разбравме само сакаме да си играме малце расипан телефон ;) Чуму волку нервози не знам, чуму волку негативизам.

6. Annath

Annath Форумски идол

@galapce два пати отишол постот твој, се надевам дека ќе го избришеш пред да го ставам ова.
    Инаку ,Австралија за мене е измислена земја. Пример како треба да функционира една држава. Не е дека и таму е совршено, ама немаше толку многу луѓе, не само од Мк, туку и од други земји да одат таму.

Нејсе, расипан телефон или намерни провокации, не знам што ќе беше ова. Од каде излегоа толку фрустрации, толку комплекси, чудо едно (facepalm)

anina, Teodora*, imelda and 9 others like this.
  7. sesilija

sesilija Популарен член

Постот на Кукла ме потсети дека во нашите фирми или институции, приватни или државни- најголеми кавги има за кафето.
    Се краде кафето од колегите, шеќерот, а доколку има обезбедено кафе и шеќер тогаш кавгите настануваат околу тоа кој последен ги измил филџаните и кој е на ред сега да ги мие.

Мене најмногу ме нервираше што јас пијам само едно кафе во текот на денот, а некој ќе испие можеби 3-4 додека работи, а варењето оди на ред, сега јас ќе сварам за сите, после другиот во канцеларијата, и на крај се откажав и од тоа едно, или си носев такво за носење бидејќи ме нервираа сите тие варења, кавги за миење и сл.

Што е толку тешко кога си го испил кафето да ја однесеш шолјата во кујна и да ја измиеш? Секој си ја мие неговата и никогаш нема застој. Исто и ѓезвето, го миеш после варењето кафе и секогаш е спремно за следно варење.

И никогаш не сум можела да се начудам на тоа ситничарење и гребаторство, го има и кога се живее со цимери, па да му се сневиди, за 30-40 денари колку што чини едно кафе да дозволиш да се брукаш?
    Или ќе се мие со некое прастаро сунѓерче бидејќи 5-10 денари за ново се премногу. А сите сме демек многу педантни. Ужас.

Јас сум многу совесна за ваквите работи и многу се нервирам од ова.

Исто и кланот на пушачи, треба некој да ги жали дека им се пуши и изглегле на една цигара, која се пуши во просек по 5-10 мин, и да излезат така 3-4 пати, отишол пола саат.
    Нека си пушат, ама за време на паузата.
    А многу се интересни кога некој ќе излезе така неколку пати пример да збори на телефон, ролаат со очи демек не работи, а не се свесни дека и тие го прават истото.

За интернетот- повеќето вработени не се ни свесни дека тоа што го работат на интернет, може да го гледа некој задолжен за серверите, мислат дека никој не ги гледа дека седат на страни кои се забранети. Дури интересно ми е тоа.

И во право е галапче, пука филмот доколку ти постојано си ја работиш работата, а колешката пола работно време го поминала на интернет, па за да завршите навреме ти си завршил дел и од нејзината работа, и на крај заслугите исти.
    Тогаш и без да сакаш ја намалуваш и ти продуктивноста, работата се трупа, не ја завршуваш таа на колешката и настануваат конфликти.

Затоа во некои институции има само програми што се потребни за работата, а интернетот е сведен само за меил и сл.
    Кога се остава на свест работите се злоупотребуваат, па мора забрани.

Најубаво е кога има работа, па нема време за оговарање и за анализи на колегите, секој си ја гони својата работа и сите се трудат ги остварат нивните задолженија за непречено функционирање на работите, ама и тогаш проблемите со кафето, шеќерот и млекото остануваат:D.

Last edited: Feb 6, 2015
    anina, ozbilnazena, Annath and 10 others like this.
  8. Bah

Bah Истакнат член

Е, драга моја битер за разлика од тогаш многу се сменети работите и тука. Сега не е интернетот 1300 денари туку за 1000 имаш кабелска, телефон и неограничен интернет со брзина од 10мб.Како што реков, мобилен 10 евра месечно со 2000 минути вклучени во таа цена и да не набројувам.
    А, колку би плаќала да се грееш на струја таму? За да не плаќаш толку струја има алтернативни извори на енергија нели? Секакко дека гасот е поисплатлив тоа не го спорам, но се надевам дека еден ден и ние овде ќе ги користиме придобивките на овој енергенс.
    Од кога разговорот и компарирањето се вика напад? Јас никого не напагам, само укажувам дека Македонија не е тунгузија и да не не правите толку уназадени како да вие откако сте излегле сте се просветлиле и не припагате веќе на овој народ.
    Не постои земња на планетава, па дури и оние од третиот свет како што ги нарекуваат, која е по плукана од сопствениот народ како ова мало парче напатена земња.
    @jovanovska94 да ти одговорам и тебе, но ќе бидам краток. Да го бирам овој начин на живот и си го сакам овој народ, затоа што сум дел од него.
    Тебе ти пречат комшиите а не се прашуваш дали и колку и ти си иста како нив и дали и колку и ти го буткаш носот во тугите животи. За да пликаш по другиот треба да го ставиш прво огледалото пред себе и да се запрашаш, дали и колку си ти поразлична од тој што го плукаш.
    Ако ти пречат комшиите испокарај се со сите и живеј европски, ниту некој ќе те праша ниту ќе ти понуди помош кога ќе ти затреба.
    @galapce Ти благодарам за добредојдето, но те молам потруди се да избегнуваш да ме оценуваш мене туку задржи се и спори го она што сум го напишал. Претпоставувам ова се нарекува провокација ако некој не си го ни спомнал а се обидува да те навреди, но очигледно се мери само она што јас ќе го кажам.

elisabeta likes this.
  9. sesilija

sesilija Популарен член

@Bah зошто мора да се испокараме со комшиите за да живееме европски? Зошто е толку тешко да се одржи еден културен однос без мешање?

Ете мене така еднаш ме прашаа од каде се враќам така дотерана, каде сум била, и тоа една комшивка на која секогаш само сум ја поздравувала и ништо повеќе нити знам нити ме интересира за неа, и кога ме праша ова јас само ја погледнав бидејќи не ми се веруваше што слушам, бидејќи одеше по мене 30тина метри поставувајќи ми ги овие прашања. Во еден момент само ја прашав, а што и е тоа нејзе важно од каде доаѓам и каде одам, и само промрморе нешто и ја снема.

И потоа си слушнав муабети ме раскажала по другите соседи демек каква сум била, занесена, дрска итн.
    Генерално така ме доживуваат, а мислам дека тоа е така бидејќи не можат да дојдат до податоци за мене и тоа ги иритира.
    Јас не се осеќам крива бидејќи јас никогаш не би одела така по некого да го прашувам такви лични прашања.
    Секогаш поздравувам, може само да прашам како сте и толку. Ги знам само најблиските соседи, другите само на лик, нити знам како се викаат, нити ме интересира.
    Не знам како можат луѓето да си земаат за право толку да се мешаат во интимата на други луѓе што не ги ни познаваат.

И се вадат на таа карта, демек се грижат за нив.
    Никој не се грижи, само си бараат некоја тема за оговарање, ништо повеќе.

anina, toogood, Annath and 6 others like this.
  10. Daleron

Daleron Истакнат член

Ај се разбравме, таму некаде се е совршено, а ние овде сме батал.

Интернет нека ни исклучат и компјутерите да ни служат само за машини за куцање.
    Мобилниот е неопходен за комуникација помеѓу себе на 260 вработени кои што на некој начин зависиме еден од друг. Преку сервер се забранети сите социјални мрежи, како и ју туб и ред забавни страници.
    Некористење на интернетот се забранува на тој начин, а не со пристап до сите страници кои што не смееш да ги користиш.

Описот и пописот на работните задачи сите си го знаеме, меѓутоа ускокнувааш и за било која друга работа каде што е неопходна помош и никогаш не велиш: „Тоа не е моја работа“
    Ако мојата работа е навремено завршена беспрекорно, никој не ме прашува што сум правела во меѓувреме.
    Уствари според некои написи излегува дека никој ништо не работи или само малкумина, а сепак се функционира (според некого). Кога и малку би биле задоволни од она што го имаме нема да бараме влакно во јајцето.

Teodora* and Bah like this.
  11. bittersweet

@Bah јас не сум дојдена тука, родена сум, зборам за 2010 кога бев заглавена 10 месеци во Мк, така да тоа не било пред 100 години.
    За интернетот беше на кејбл, сега близу, тел, кабелска и неограничен интернет 1299 плус ддв 1400 денари.
    И јас да се грејам на струја пак ќе плаќам 250 долари на три месеци, на плин толку плаќам кога е грејна сезона.
    Во стан освен парно (кое сме го исклучиле да не плаќаме по 4800 секој месец, сега со новите е 3700 а пак плаќаме тие 10-15 % од 1000 денари а да заборавив и 500 денари за чистачка а струјата си доаѓаше на секој стан посебно, така да цените беа и се сеуште изгор.
    Пола просечна плата од 18.000 требаат само за сметки да се платат, тука да треба да дадат пола плата за сметки ќе ја дигнат државата во вис, такви споредби се прават.
    Мене ми се доволни 3 дневници за цел месец да јадам, фрижидерот да ми е полн со се и свашта, со баш здрава храна, зеленчук, овошје, риба, телешко, никогаш не сум била во ситуација да се мислам дека нема да имам до крај на месецот за јадење.

За облека и обувки исто никогаш не сум била во ситуација да се мисалм леле нема да можам да им купам нешто на децата, патики за децава ми се 20-30 долари (адидас, најк, пума) а во Мк се 3000-4000 денари,за возрасни се патиките 40-50 долари во Мк се 5000-6000, тренерки за децата 30-тина долари во Мк се 4000-5000, само мала споредба.

Сега исто ли е јас со една дневница можам да ги облечам сите три деца од глава до пета, го можат ли тоа родителите во Мк со само една дневница?

Патем јас не плукам по Македонија, нема зошто, ти почна да се потсмеваш со гастербајтерите.:?:

12. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

@Bah од каде ти е податокот дека европејците се скарани со своите соседи? Тие едноставно не го пикаат носот во туѓите работи, толку е едноставен нивниот начин на функционирање.

Како се дрзнуваш да ми ги извртиш зборовите? Јас не реков дека ми сметаат соседите, туку нивните зајадливи прашања, коментари и оговарање, да бидам попрецизна.

Прво, дамите не плукаат. Јас зборувам лично за мене и само за мене, иако верувам дека најголем дел би се согласиле со мене, апропо соседите и нивниот интерес за сечиј живот, освен за нивниот (го пишувам ова со целосна одговорност за оние кои го мислат спротивното).
    Второ, во огледало се гледам секој ден, по неколку пати (нарцис сум) и како последица од тоа немам време да гледам преку прозорец и да бележам активности на останатите.

13. Bah

Bah Истакнат член

Да си ми жива и здрава Далеронќе, одлично кажано, не проблемот во интернетот туку до тоа на која работна позиција си и колку си спремна брзо и квалитетно да си ја завршиш работата. Кога немаш работни обврски твое е правото како ќе го користиш времето.
    @bittersweet ќе пофторам, никој не спори за тамошниот стандард, поентата ми беше дека ни таму не цветаат баш рози и дека таа тамошна плата ја нема баш таа вредност како што нам ни се чини од наша перспектива.
    Ете толку од мене на оваа тема кажав се што мислев дека треба.

А, како тоа дугите нечинат а ти си супер?
    Реков скарај се затоа што не постои начин како да ги „европеизираш“ лугево преку ноќ. Ајде да земеме дек ти не си таква, можеш да ја смениш баба ти, мајка ти, в8јна ти... преку ноќ да станат евопејци и да ги избришат сите навики и традиционалната непосредност на нашиов народ? Само немој да ми кажеш дека сите твои блиски се супер само комшиите нечинат.
    Уште еднаш апелирам да бидеме малку самокритични и да не се обидуваме овде да изиграваме нешто што несме.
    Апелирам да не се злоупотребува зборот дама, затоа што тоа е голем збор и не секоја жена по дифолт го добива тој епитет, за дама се потребни одредни манири да се поседуваат и да се почитува одреден кодекс на однесување.

14. bittersweet

@Bah друже, гледам не сакаш дискусија, туку да бидеш ти во право.:clap:

Како немаат вредност парите кога ете ти направив најосновни споредби со сметките и ете со облекувањето на три деца, каде виде дека нема вредност платата или парите.?

15. sesilija

sesilija Популарен член

Сигурно мислење невалидност, бидејќи валентност е термин од хемијата.
    А инаку основна грешка е да се прави споредба на платата таму со производите од овде.
    Австралиската плата ја споредуваш со цените таму, а нашата со цените тука.
    И ете ти кажа што може да купи со една дневница, а тука со една дневница што можеш да купиш и да направиш?
    Таа ја сфати суштината, ти никако не сакаш или не можеш да ја сфатиш.

Туку ајде да одам да повежбам, да му пркосам на времето кое тера само на лежење и спиење.

Едит- е многу е глупаво кога некој ќе напише нешто а потоа го брише постот. Сега мојот изгледа како муабет од расипан телефон.
    Зошто го избриша Бах, дека сфати колку глупости изнапиша?
    Памет за друг пат да те цитирам, барем ќе стојат работите што си ги пишал.

Ајде одам.

anina, ozbilnazena, tessie and 6 others like this.
  16. Bah

Bah Истакнат член

Еве за да те испочитувам ќе ти одговорам пофторно затоа што претходниот пост го збркав малку па морав да го избришам.
    Секако дека сакам дискусија но јас мислам дека ја исцрпевме темата и глупо би било да се пофторуваме.
    Поентата на моето кажување беше следната. Дека тамошѓните плати имаат многу поголема вредност во МК отколку таму во земњите во кои живеете. За да ме разбреш по пластично направи споредба со тоа каде би купила повеќе прехрамбени намирници со твојата плата, таму или туку? Ете во таа смисла сакав да кажам дека тамошните плати нас ни изгледаат енормно високи.

17. bittersweet

Ок не сакам да се натегам до бесвест, само грешка си во однос на мислењето дека мојата плата има поголема вредност во Мк отколку тука, додека бев во Мк за потребите мои, без некои луксузирање трошев многу повеќе пари во просек 30-40% него ли тука во текот на месецот.

Единствени работи што се поевтини во Мк во однос на тука се цигарите и алкохолот, на нив се најголемите акцизи, кутија цигари ( нема врска кој вид, не си мангуп ако пушиш марлборо:lol:), со 25 цигари е 24 долари, пакет пиво Корона со 24 пива е 50 долари, Хајнекен 40 долари а ВБ, австралиско пиво 36 долари,, флаша виски Џони, Балентајнс 55 долари.

18. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

@Bah каде пишав дека само јас сум супер, а останатите не чинат? Кај мене припишувањето на зборовите кои јас во ниту еден момент не сум ги напишала, не пали.
    Ако под блиски подразбираш членови на семејството, тогаш да, можам да кажам дека моите навистина не се заинтересирани за комшиите.
    Како да кажам, а да не навредам некого? Незаинтересираноста моја, кон комшиите и останатите личности кои не ми значат, е резултат на моето воспитување и постапки кои сум ги добила од најблиските.

Душебрижниците не стануваат европејци, да се разбереме. Ме интересира, како би можела со карање да сменам некого?

"Традиционалната непосредност" сфатена како пикање во туѓиот кревет, паричник, трпеза, така?

Јас воопшто не го злоупотребив зборот. Ако индиректно се обидуваш да ми кажеш дека јас не сум дама, јас директно ќе те прашам: Ме познаваш мене? Моите постапки, однесување?

galapce, lunicka, kukla21 and 2 others like this.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Бах досаден си како петочен грав проследен со ај да не кажам што! (mooning)Сите мислења ти ги пријавив, на форумов сум толку време и никогаш никој не сум пријавила, ама брат ја отече, леле досаден човек. Ја отечеееееее брејјјјј, мене си ми досаден, те скролам цело време на сите можни теми, ама не може човек ни да те доскрола, а тек па тука што ги тупиш во здрав мозок!:envy:

Остај ги жените нека си тераат со нивните муабети, па толку опуштена и убава тема одамна немало, се мешаш како свекрва во запршка, како свекор за тв канали, како не знам веќе што! (facepalm)

Почитувај им ја темата, не ги замарај, не ги провоцирај, не ти е местото тука, не си жена во брак, не си маж во брак, немаш деца, не готвиш ручеци и вечери, не знаеш како им е, едноставно ти е досадно и сакаш да си трошиш време. Божеееее мили, што прават луѓево во животот.

Дајте пак нека се банира човеков, онака фор гуд.:emo:

Се извинувам за офтопик ама не можев да се воздржам. :bandit:

AngelOfArh, anina, mila25ve and 26 others like this.
  20. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

@Doozy FOR PRESIDENT!!!!!
    (y)(y)(y)

da se razbereme nemam nisto protiv nikogo ama mrazam potcenuvanje i provociranje...a nekoi luge samo toa znaat da go pravat...

Teodora*, Bozica1980, galapce and 9 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.